سلام مجدد خدمت شما دوست عزیز. عنوان این مقاله آموزش نصب کلید هود آشپزخانه است و اگر قسمت اول این مقاله را مطالعه نکرده اید حتماً برگردید و بخش اول آن را مطالعه کنید. زیرا این دو بخش به یکدیگر مرتبط هستند. کلید هود آشپزخانه – آموزش روش نصب و سیمکشی
انواع کلید هود آشپزخانه و نقشه سیمکشی
در ادامه انواع کلید هود آشپزخانه را بررسی میکنیم و نقشه سیمکشی و طریقه نصب سیم ها را برای هر مورد ترسیم میکنیم. تمام این مدل کلیدها در انواع دستگاه های هود رایج در کشور ایران مورد استفاده قرار میگیرد.
سیم كشی هود سه سرعته مجهز به كلید معمولی راكر و دو موتور
تفاوت این نوع هودها با نوع قبلی در داشتن دو موتور فن است كه به دنبال آن مجهز به كلید دوپل برای روشن و خاموش كردن هر موتور به صورت مجزا و كلیدهای تبدیل دومسیره جهت كنترل سرعت هر فن به صورت جدا از هم هستند، شكل زیر نمونه ای از كلید این هودها را نشان میدهد :
در این نوع هودها یك كلید تمام قطب تك پل برای كنترل لامپ ها، یك كلید دوپل برای روشن و خاموش كردن هر کدام از فن ها به صورت مجزا و همچنین دو كلید تبدیل دو مسیره جهت كنترل سرعت هر فن به صورت مجزا وجود دارد، در شكل زیر دیاگرام سیم كشی این نوع هودها را برای شما ترسیم میکنم.
سیم كشی هود سه سرعته مجهز به كلید معمولی فشاری
این هودها بر خلاف هودهای قبلی مجهز به كلیدهای فشاری هستند كه از لحاظ ساختاری تفاوتهایی با كلیدهای راكر دارند اما از لحاظ عملكرد مشابه همان كلیدها عمل میكنند، در اكثر هودهای امروزی معمولی (غیر الكترونیكی) از این نوع كلیدها استفاده میشود، البته لازم به ذكر است كه سیمكشی هودهای تك موتوره و دو موتوره كه مجهز به این كلیدها هستند مشابه هم است و این است که در این نوع كلیدها قابلیت كنترل دو فن به صورت مجزا وجود ندارد، شكل زیر یك نمونه از این كلید ها را نشان میدهد.
در این نوع كلیدها یك شاسی برای خاموش و روشن كردن لامپ، یك شاسی برای خاموش كردن (پراندن) كلیدهای سرعت فن، یك شاسی برای دور كند، یك شاسی برای دور متوسط و یك شاسی برای دور تند وجود دارد، در شكل زیر دیاگرام سیم كشی این نوع هودها را برای شما ترسیم میکنم.
توجه : اگر هود شما تك موتوره است یكی از موتورها و فنهای دیاگرام بالا را در نظر نگیرید.
نکته : در سیم کشی این نوع کلید ها ممکن است ترتیب فیش ها در برند های متعدد از هم متفاوت باشد ولی در کل تعداد فیش ها و سیم ها و نقش هر یک از آنها در همه هود های آشپزخانه این چنینی دقیقا مشابه هم است ، لذا اگر احساس کردید ترتیب فیش های کلید هود شما با دیاگرام بالا تفاوت دارد ، لازم است یا نقشه سیم کشی را از داخل کاتالوگ هود چک کنید ، و یا اینکه توسط لامپ تست یا فازمتر یا مولتی متر فیش های مربوط به لامپ هود و سرعت های موتور را پیدا کنید ، بطوریکه کلید های روی پنل را به ترتیب بزنید و ببینید با زدن هر کلید کدامیک از فیش ها برقدار می شود.
سیم كشی هود سه سرعته مجهز به پنل هوشمند و دیجیتالی
این نسل از هودها نسل جدید محسوب میشوند كه دارای امكانات بی نظیری از جمله دكمههای لمسی یا میكروسوئیچی، نمایشگر دیجیتالی LCD و یا LED، ظاهری بسیار زیبا و امروزی، كنترل از راه دور، سنسورهای هوشمند حساس به دما و یا آلاینده یا …، سیستم پردازش الكترونیكی و میكروپروسسوری، تایمر تمام دیجیتال و یا در برخی از مدلها دانگل وای فای جهت كنترل توسط گوشی هوشمند و تبلت و بسیاری از امكانات امروزی متنوع دیگر میباشند؛ تنوع پنلهای دیجیتالی و هوشمند هود آشپزخانه بسیار بالاست اما همه آنها دارای سیم كشی تقریباً یكسانی هستند، به علاوه اینكه در كنار فیشهای پشت كلید روی برد الكترونیكی كاربرد هر یك ذكر شده است، اساس كار آنها نیز استفاده از قطعهای به نام رله است، پیشنهاد میکنم مقاله رله چیست را مطالعه کنید تا با کارکرد رله آشنا شوید. به گونهای كه مدار الكترونیكی هنگام گرفتن هر دستور از كاربر توسط دكمههای پنل هوشمند رلههای مربوط به هر قسمت نظیر لامپ یا سرعت های مختلف فن را فعالسازی میكند. و سپس تیغههای رله بسته شده و جریان برق از آن عبور كرده و وارد لامپها و سیم پیچهای هر یك از سرعتهای فنها میشود، در تصویر پایین یك نمونه پنل هوشمند و دیجیتالی هود آشپزخانه را به شما نشان می دهم.
در پشت این كلیدها (در این قسمت در مورد هودهای مجهز به موتور القایی سه سرعته بحث میكنیم) دو عدد فیش جهت ورودی برق و تغذیه برد الكترونیكی، دو عدد فیش جهت اتصال لامپها و چهار عدد فیش جهت اتصال سیمهای موتور فن (كند، متوسط، تند و نول) وجود دارد.
خب حالا در شكل زیر دیاگرام سیم كشی این نوع كلیدها را برایتان ترسیم میکنم.
سیم کشی هود چند سرعته مجهز به پنل هوشمند و دیجیتالی و موتور توربو
در این مدل هودها از موتورهای القایی سه سرعته با قطب چاکدار استفاده نشده و به جای آن از فنهای حلزونی فوروارد با موتور توربو که سرعتهای بیشتری دارند و بی صدا هستند استفاده شده است که مزیتهای بیشتری نسبت به موتورهای نوع قبلی دارند؛ الکتروموتور فنهای توربو نوعی الکتروموتور القایی با خازن دائم کار هستند و امروزه کاربردهای زیادی پیدا کرده و در دستگاههای تهویه مطبوع از جمله کولر، داکت اسپلیت، هود آشپزخانه و … به کار میروند و همچنین جهت خنک سازی برد دستگاههایی نظیر ماینرها و استبلایزرها و آمپلی فایرهای قدرتمند نیز از فنهای توربو استفاده میشود؛ موتورهای توربوی استفاده شده در هودهای آشپزخانه موجود در بازار عمدتا ۴ سرعته است؛ توان مصرفی این الکتروموتورها نیز در حالت ماکسیمم حدود ۱۵۰ وات است که مقدار تقریبا مناسبی است، همچنین فوق العاده بی صدا هستند که به آنها فنهای سوپرسایلنت نیز گفته میشود؛ علاوه بر آن این موتورها در هودهای آشپزخانه در انواع دو سر شفت (در دو طرف الکتروموتور محور چرخنده وجود دارد) ساخته میشوند که توانایی چرخش دو فن سانتریفیوژ به صورت همزمان را دارا میباشد، به این صورت که دو عدد حلزونی به صورت دوقلو کنار هم میسازند و این موتور را بین آنها قرار میدهند تا پروانههای داخل دو حلزونی را توسط شفتهای دو طرفش بچرخاند و نیازی به استفاده از دو موتور جداگانه نیست، و این یعنی بازدهی دوبرابری در این دستگاه فن؛ در شکل زیر یک عدد فن توربو که در هودهای آشپزخانه به کار گرفته میشود را مشاهده میکنید:
خب تا اینجا با فنهای حلزونی توربو در هود آشپزخانه و کاربردها و مشخصات آن آشنا شدیم، اکنون برویم مدار این الکتروموتورها را با هم بررسی کنیم:
مدار الکتروموتور: همانگونه که اشاره شد این موتورها دارای ۴ سرعت هستند و هر سرعت یک سیم جداگانه ای برای خود دارد که از موتور خارج شده و به رلههای سرعت ۱ تا ۴ روی برد الکترونیکی (اتصالات فاز) متصل می شود و در کنار این ۴ سیم یک سیم مشترک نیز از موتور خارج و به انشعاب نول وصل میشود؛ دو سیم دیگر نیز از این موتورها خارج شده که مربوط به اتصال پایههای خازن است؛ پس در کل ۷ عدد سیم از این موتورها خارج میشود که دو رشته از آنها در یک کابل جدا و پنج رشته دیگر در یک کابل جداگانه دیگر قرار دارند، سیمهای کابل ۲ رشته به پایههای خازن و سیمهای کابل ۵ رشته نیز به اتصالات مربوط به سرعت برد دستگاه وصل میشوند (البته یک سیم ارت نیز به بدنه موتور وصل میشود که این سیم مستقیما با سیم ارت کابل تغذیه متصل است و در نقشه زیر اشاره ای به آن نشده است).
کلید کنترل هودهای توربو: تمامی هودهای توربوی موجود در بازار مجهز به کنترل کنندههای هوشمند و دیجیتالی هستند و هود توربویی که کلید معمولی داشته باشد در بازار موجود نیست، اساس کار برد الکترونیکی هوشمند این هودها نیز استفاده از رله برای کنترل سرعت فن و لامپ هود است و دقیقا همانند برد هود دیجیتالی سه سرعته (القایی با قطب چاکدار) کار میکند با این تفاوت که در این قسمت به دلیل اینکه ۴ سرعت داریم از ۴ عدد رله برای کنترل سرعت الکتروموتور استفاده میشود.
طرز کار: هنگامی که هود را روشن میکنیم و روی سرعت ۱ میگذاریم، برد الکترونیکی، رله ۱ را فعالسازی کرده و سیم پیچ سرعت ۱ در مدار قرار گرفته و با حداقل سرعت (۵۵۰ دور در دقیقه) کار میکند، هنگامیکه هود را روی ۲ قرار میدهیم رله سرعت ۱ غیر فعال و رله سرعت ۲ فعالسازی میشود و سیم پیچهای ۲ در مدار قرار گرفته و سرعت هود بیشتر (۹۰۰ دور در دقیقه) میشود، در سرعت ۳ نیز رله ۲ غیر فعال و رله ۳ فعالسازی شده و سرعت هود مجددا بیشتر شده و به میزان ۱۲۰۰ دور در دقیقه میرسد، همچنین در سرعت ۴ نیز به همین ترتیب سایر رلهها غیر فعال شده و فقط ۴ فعالسازی شده و سیم پیچی مربوط به آن در مدار قرار میگیرد و دور موتور دستگاه به مقدار ماکسیمم (۱۴۷۰ دور در دقیقه) میرسد، با خاموش کردن هود نیز همه رلهها غیر فعال شده و الکتروموتور خاموش میشود. هنگام زدن عملگر لامپ نیز رله لامپ توسط برد الکترونیکی فعالسازی میشود و لامپها وارد مدار میشوند؛ در همه حالتها نیز وضعیت دستگاه بر روی نمایشگر دیجیتالی پنل آن ظاهر و نمایش داده میشود. با مطالعه دیاگرام زیر بهتر متوجه چگونگی عملکرد این کنترل کنندهها میشوید، دیاگرام سیم کشی هودهای توربو را در نقشه زیر مشاهده میکنید:
چند نكته در رابطه با نصب و سیم كشی هود آشپزخانه
۱.در هنگام سیم كشی هود حتما دقت كنید كه دچار برق گرفتگی نشوید، همواره فیوز را قطع كرده ویا دوشاخه را از پریز بكشید و سپس مشغول تعمیرات شوید.
۲.نصب و تعمیر اكثر هودهایی كه تازه خریداری كرده اید بر عهده نمایندگی مجاز شركت آن است، پس به تنهایی آن را دستكاری نكنید تا گارانتی آن ابطال نشود.
۳.مسائل پیچیده فنی ای از جمله تعمیرات الكتروموتور و برد الكترونیكی و … بر عهده برقكاران عزیز نیست، از دستكاری این اجزاء در صورت عدم تخصص كافی بپرهیزید.
۴.اتصال سیم ارت به بدنه هود ازامیاست، این سیم مستقیما از پریز وارد هود شده و به بدنه آن متصل میشود، بنابرین در مدار های بالا اشاره ای به آن نشده است.
۵.سیم برقی كه برق ۲۲۰ ولت را وارد هود میكند حتما باید نمره ۲.۵ باشد و از فیوز مناسب سر راه برق آن استفاده كنید، شما میتوانید سرخط این هودها را با سایر مصرف كننده های آشپزخانه به صورت مشترك در نظر بگیرید.
۶.هر چند وقت یكبار از نظافت فیلتر هود اطمینان حاصل كنید و در صورت رنگ عوض كردن و چربی گرفتن آن، حتما آنرا تعویض كنید.
۷.لوله ای كه آلاینده ها را از هود به دهانه دودكش هدایت میكند باید كاملا درزبندی شده و نشتی نداشته باشد، در غیر اینصورت چربی های حاصل از آن محیط را آلوده خواهند كرد.
۸.استفاده از كلاهك استاندارد H در قسمت بیرونی دودكش هود به جهت ارتقای كیفیت مكش هود و جلوگیری از سقوط اشیا و نزولات آسمانی به داخل مسیر تخلیه آلاینده الزامیاست.
۹.قبل از نصب هود آشپزخانه از باز بودن مسیر دودكش آن اطمینان حاصل كنید، میتوانید از روش های تست دودكش وسایل گازسوز جهت انجام این كار استفاده كنید.
۱۰.در هنگام اجرای دودكش هود كوتاه ترین مسیر را انتخاب كنید تا از كیفیت عملكرد آن نكاهد.
۱۲.نصب دودكش هود در شیشه پنجره ممنوع است، حتی الامكان سعی كنید كه این كار را انجام ندهید، میتوانید به جای آن دودكش را روی دیوار كنار پنجره تعبیه كنید و در قسمت بیرون آن از كلاهك و زانویی استفاده كنید (سایز دودكش هود باید ۱۰ باشد).
تذكر : جهت اطلاع بیشتر از قوانین و مقررات مربوط به هود آشپزخانه و دودكش آن و همچنین اجرای استاندارد آن میتوانید به مبحث چهاردهم كتاب مقررات ملی ساختمان مراجعه كنید.
۱۳.هر چند سال یكبار از پاكیزگی اجزاء داخل هود مطمئن شده و در صورت نیاز به روش صحیح آن را نظافت نمایید، از ریختن آب به داخل اجزای الكتریكی هود به هنگام نظافت به جد خودداری كنید.
۱۴.در صورت نیاز به تعویض كلید هود، نوع كلیدی كه برای آن انتخاب میكنید باید حتما مشابه كلید قبلی آن باشد، در غیر اینصورت از كلید هایی استفاده كنید كه مطابق با سیستم آن هود باشد، این موضوع را حتما با فروشنده ها در میان بگذارید (در هنگام نصب كلید هوشمند روی هودهای قدیمیباید از نوع موتور آن اطلاع داشته باشید و آن را با فروشنده مطرح كنید).
سلام وقت بخیر ، من کلید سه سرعته فشاری معمولی هود تو کار آشپزخانه رو باز کردم حالا که می خواهم ببندم نیاز به راهنمایی دارم
۵
سلام و احترام
از نقشه های بالا استفاده کنید ، اگر موردی بود دقیق تر مطرح کنید تا ما راهنمایی کنیم
با آرزوی موفقیت برای شما
۵
ماکلیدو تعویض کردیم ولی رنگ سیم های موتور ها فرق داره رنگشون سبز و زردو قهوه ای و ابی الان نمیتونیم وصل کنیم لطفا راهنماییمون کنید
۷
با درود فراوان ، بهتر بود قبل از جدا کردن کلید قبلی رنگ سیم ها را شناسایی کنید ، اما حالا که اینکار انجام نشده بهتره روی نقشه دستگاه که رو بدنه اون هست سیم های کند و متوسط و تند و نول هر الکتروموتور را پیدا کنید
توجه فرمایید که اصل قضیه پیدا کردن سیم نول هست و باقی سیم های کند و متوسط و تند با اتصال به برق و مقایسه سرعت موتور در هر حالت پیدا میشه
اما در سیم کشی کلید دقت کنید سیم ها همزمان برقدار نشن اگر نه موتور میسوزه ، باید نقشه کلید و راهنمای رنگ سیم های موتور را با دقت شناسایی کنید
۷
سلام
چرا هر سه سرعت موتور هود سه سرعته یکسان شده است؟
۷
سلام خدمت شما
بررسی کنید ببینید وقتی فن روی یک سرعت هست مابقی سرعت ها سیم مربوطه شون برقدار نباشه ، اگه این مورد درست بود سیم پیچی ها ایراد کرده که باید ببرید تعمیر
۷
باسلام
ببخشید برای هود اشپزخونه غیر از پریز که برای اجاق گاز در ارتفاع ۶۰cmاز کف تمام شده میزاریم برای خود هود هم پریز باید بزاریم ؟ اگه بله در چه ارتفاعی از سقف تمام شده؟
۱۱
سلام، پریز اجاق گاز در ارتفاع حداقل ۶۰ سانتی از کف تمام شده قرار میگیره. در راستای همون برای هود هم یک پریز در ارتفاع ۱۸۰ نصب می کنن.
۱۰
سلام مهندس.
یه هود مس لمسی دو موتوره بدون خازن ۳ سرعته دارم.
۳ سال پیش حدودا بر اثر نوسان برق از کار افتاد و کاریش نکردم و همینطور نصب موند وکلی چربی گرفت متاسفانه.
الان بازش کردم قبل از اورهال بردشو باز کردم و چک کردم فیوز دور تندش ۵ آمپر سوخته بود .دوتا مقاومتش هم اتصال کوتاه میزد که گمونم چون ۴.۷ اهم و ۱۵ اهم بود خطای مولتی متر بود.فیوز رو عوض کردم ۵ آمپر نداشت ،۴ آمپر گذاشتم و زدم به برق هودو.
برق کامل اومد تو پنل همه فرمان های لمسیش هم کار میکرد حتی فرمان چراخ و آفو آن.ولی وقتی میزدم رو موتور ، موتور کار نمیکرد و فقط یه صدای وووووووووو (زور میزد) میداد و نمیچرخید.حدس شاید چربی زیاد گرفته ، تمام فیشارو باز کردمو هودو کامل اورهال کردم و چربی زدایی.موتورشم باز کردم کلی چربی داشت ، تمیز کردم آخر سر اسپری WD40 توی آرمیچر زدم که حسابی روونه روون شد هر دوش.بعد دوباره اسمب کردم هودو فیش ها رو هم قبلا عکس گرفتم همونجور بستم .تا زدم به برق اینبار پنل و دیسپلی و تاچینگ و بیزر روشن نشد ولی موتورا به طوره یسره روشن شد طوری که برقو میکشیدی خاموش میشد و دوباره روشن میشد و یه دودی هم از سمت پروانه بلند میشد ولی بوی سوختنی نمیداد و داغی نداشت ( حدس زدم شاید مربوط به سوختن اسپری دبلیو۴۰ هست ) بعد وقتی روشن بود کلید های لمسی رو که میزدم موتور دورش تغییر نمیکرد یا خاموش روشن نمیشد و یا چراغا خاموش روشن نمیشد ولی هر دو کمه ای رو میزدم صدای رله میومد.
از برق کشیدم باز سیما و فیشا رو باز کردمو چک کردم دوباره وصل کردم اینبار دیگه موتورم روشن نشد و بوی سوختنی هم نمیداد و فیوز هم سالم بود .به نظر شما احتمال داره چی خراب باشه؟
۹
سلام و درود علی عزیز
اینطور که میگین مرتبه دوم بدون فرمان پنل موتور ها روشن شده حتما در اتصال سیم ها اشتباهی رخ داده ، حتما با دقت بررسی کنید
بعد اون اول فرمودی که وقتی اسمبل کردی دیسپلی روشن نشد اما بعد تر گفتی با زدن تاچ ها صدای تق رله ها میومد و سرعت تغییری نمی کرد ، میشه اینو بهتر توضیح بدین ؟؟ اینکه پنل کار نمیکرده اما فرمان های لمسی عمل میکرده
اما با همه این توصیفات که گفتین ظاهرا مشکل در همون اتصال مجدد سیم ها بوده
و اینکه در برد غیر از فیوز چیز دیگه ای رو تغییر ندادین ؟؟
۹