سلام مجدد خدمت شما دوست عزیز. عنوان این مقاله آموزش نصب کلید هود آشپزخانه است و اگر قسمت اول این مقاله را مطالعه نکرده اید حتماً برگردید و بخش اول آن را مطالعه کنید. زیرا این دو بخش به یکدیگر مرتبط هستند. کلید هود آشپزخانه – آموزش روش نصب و سیمکشی
انواع کلید هود آشپزخانه و نقشه سیمکشی
در ادامه انواع کلید هود آشپزخانه را بررسی میکنیم و نقشه سیمکشی و طریقه نصب سیم ها را برای هر مورد ترسیم میکنیم. تمام این مدل کلیدها در انواع دستگاه های هود رایج در کشور ایران مورد استفاده قرار میگیرد.
سیم كشی هود سه سرعته مجهز به كلید معمولی راكر و دو موتور
تفاوت این نوع هودها با نوع قبلی در داشتن دو موتور فن است كه به دنبال آن مجهز به كلید دوپل برای روشن و خاموش كردن هر موتور به صورت مجزا و كلیدهای تبدیل دومسیره جهت كنترل سرعت هر فن به صورت جدا از هم هستند، شكل زیر نمونه ای از كلید این هودها را نشان میدهد :
در این نوع هودها یك كلید تمام قطب تك پل برای كنترل لامپ ها، یك كلید دوپل برای روشن و خاموش كردن هر کدام از فن ها به صورت مجزا و همچنین دو كلید تبدیل دو مسیره جهت كنترل سرعت هر فن به صورت مجزا وجود دارد، در شكل زیر دیاگرام سیم كشی این نوع هودها را برای شما ترسیم میکنم.
سیم كشی هود سه سرعته مجهز به كلید معمولی فشاری
این هودها بر خلاف هودهای قبلی مجهز به كلیدهای فشاری هستند كه از لحاظ ساختاری تفاوتهایی با كلیدهای راكر دارند اما از لحاظ عملكرد مشابه همان كلیدها عمل میكنند، در اكثر هودهای امروزی معمولی (غیر الكترونیكی) از این نوع كلیدها استفاده میشود، البته لازم به ذكر است كه سیمكشی هودهای تك موتوره و دو موتوره كه مجهز به این كلیدها هستند مشابه هم است و این است که در این نوع كلیدها قابلیت كنترل دو فن به صورت مجزا وجود ندارد، شكل زیر یك نمونه از این كلید ها را نشان میدهد.
در این نوع كلیدها یك شاسی برای خاموش و روشن كردن لامپ، یك شاسی برای خاموش كردن (پراندن) كلیدهای سرعت فن، یك شاسی برای دور كند، یك شاسی برای دور متوسط و یك شاسی برای دور تند وجود دارد، در شكل زیر دیاگرام سیم كشی این نوع هودها را برای شما ترسیم میکنم.
توجه : اگر هود شما تك موتوره است یكی از موتورها و فنهای دیاگرام بالا را در نظر نگیرید.
نکته : در سیم کشی این نوع کلید ها ممکن است ترتیب فیش ها در برند های متعدد از هم متفاوت باشد ولی در کل تعداد فیش ها و سیم ها و نقش هر یک از آنها در همه هود های آشپزخانه این چنینی دقیقا مشابه هم است ، لذا اگر احساس کردید ترتیب فیش های کلید هود شما با دیاگرام بالا تفاوت دارد ، لازم است یا نقشه سیم کشی را از داخل کاتالوگ هود چک کنید ، و یا اینکه توسط لامپ تست یا فازمتر یا مولتی متر فیش های مربوط به لامپ هود و سرعت های موتور را پیدا کنید ، بطوریکه کلید های روی پنل را به ترتیب بزنید و ببینید با زدن هر کلید کدامیک از فیش ها برقدار می شود.
سیم كشی هود سه سرعته مجهز به پنل هوشمند و دیجیتالی
این نسل از هودها نسل جدید محسوب میشوند كه دارای امكانات بی نظیری از جمله دكمههای لمسی یا میكروسوئیچی، نمایشگر دیجیتالی LCD و یا LED، ظاهری بسیار زیبا و امروزی، كنترل از راه دور، سنسورهای هوشمند حساس به دما و یا آلاینده یا …، سیستم پردازش الكترونیكی و میكروپروسسوری، تایمر تمام دیجیتال و یا در برخی از مدلها دانگل وای فای جهت كنترل توسط گوشی هوشمند و تبلت و بسیاری از امكانات امروزی متنوع دیگر میباشند؛ تنوع پنلهای دیجیتالی و هوشمند هود آشپزخانه بسیار بالاست اما همه آنها دارای سیم كشی تقریباً یكسانی هستند، به علاوه اینكه در كنار فیشهای پشت كلید روی برد الكترونیكی كاربرد هر یك ذكر شده است، اساس كار آنها نیز استفاده از قطعهای به نام رله است، پیشنهاد میکنم مقاله رله چیست را مطالعه کنید تا با کارکرد رله آشنا شوید. به گونهای كه مدار الكترونیكی هنگام گرفتن هر دستور از كاربر توسط دكمههای پنل هوشمند رلههای مربوط به هر قسمت نظیر لامپ یا سرعت های مختلف فن را فعالسازی میكند. و سپس تیغههای رله بسته شده و جریان برق از آن عبور كرده و وارد لامپها و سیم پیچهای هر یك از سرعتهای فنها میشود، در تصویر پایین یك نمونه پنل هوشمند و دیجیتالی هود آشپزخانه را به شما نشان می دهم.
در پشت این كلیدها (در این قسمت در مورد هودهای مجهز به موتور القایی سه سرعته بحث میكنیم) دو عدد فیش جهت ورودی برق و تغذیه برد الكترونیكی، دو عدد فیش جهت اتصال لامپها و چهار عدد فیش جهت اتصال سیمهای موتور فن (كند، متوسط، تند و نول) وجود دارد.
خب حالا در شكل زیر دیاگرام سیم كشی این نوع كلیدها را برایتان ترسیم میکنم.
سیم كشی هود چند سرعته مجهز به پنل هوشمند و دیجیتالی و موتور توربو
در این مدل از هودها از موتور های القایی استفاده نشده و به جای آن مجهز به موتور های توربو هستند، اساس كار این موتور ها تغییر سرعت با تغییر ولتاژ برق اعمالی است بنابرین كنترل كننده های آنها نقش دیمر را دارد و از سلف چند سر یا ترایاك جهت كنترل آنها استفاده میشود .
اساس كار كنترل كننده های مجهز به سلف چندسر : در كنترل كننده های سلفی (مثلا دیاگرام زیر) هنگامیكه هود را روی سرعت ۱ قرار میدهیم رله ۱ فعالسازی شده و تمامیسیم پیچی های سری اول و دوم و سوم سلف و با موتور سری شده و سبب كاهش سرعت آن میگردد، هنگامیكه دور را بیشتر میكنیم و موتور روی سرعت ۲ میرود رله ۱ غیر قعال و رله ۲ فعال شده و بخشی از این سیم پیچی (سیم پیچی سری سوم) از مدار خارج میشود و سبب میشود كه ولتاژ بیشتری به موتور رسیده و سرعت ان بیشتر شود، در سرعت ۳ موتور رله ۲ غیر فعال شده و رله ۳ فعال میشود و سپس سیم پیچی سری دوم نیز از مدار خارج میشود و اكنون تنها سیم پیچی سری اول با موتور سری است، پس ولتاژ بیشتری نسبت به حالت قبل به آن میرسد و سرعت آن مجددا بیشتر میشود، در بیشترین دور كه در دیاگرام پایین دور ۴ است رله ۳ غیر فعال شده و رله ۴ فعال میشود و سیم پیچی های سلف چند سر كاملا از مدار خارج شده و موتور با ولتاژ برق نامی۲۲۰ ولت كار میكند كه در این حالت فن با بیشترین سرعت میچرخد . انتهای سیم پیچی مربوط به هر سرعت به یك رله متصل است كه در سرعت های مختلف مدار الكترونیكی رله مربوط به آن سرعت را فعالسازی میكند و سبب میشود تا آن سیم پیچ وارد مدار شده و با موتور سری شود، رله دور تند برق ۲۲۰ ولت را به موتور میرساند و سلف چند سر را كاملا از مدار خارج میكند، با مطالعه دیاگرام زیر بهتر متوجه اساس كار و چگونگی عملكرد این كنترل كنده ها میشوید.
توجه: در نقشه فوق به جهت عدم شلوع شدن سیم کشی و واضح بودن دیاگرام، اتصالات میان رله و مدار الکترونیکی (فعالساز رله) تنها برای رله سرعت ۴ رسم شده است. لذا توجه داشته باشید که باقی رله ها نیز مجهز به این دو اتصال میان خود و برد الکترونیکی هستند که نقش فعالسازی آنها از طریق برد الکترونیکی را دارد.
اساس كار كنترل كننده های مجهز به ترایاك : این كنترل كننده ها مجهز به ترایاك هستند و اساس كار آنها كاملا مشابه دیمر های دیجیتالی است، ترایاك به صورت سری با موتور در مدار قرار میگیرد و سپس مدار الكترونیكی در سرعت های مختلف با اعمال ولتاژ های گوناگون به پایه گیت ترایاك، سبب میشود تا این قطعه با تغییر شكل موج سینوسی ولتاژ سیم فاز موتور را تغییر دهد و بدین ترتیب مقادیر ولتاژ متعددی را در سرعت های مختلف به دو سر موتور اعمال نماید، در سرعت های پایین تر این قطعه مانع عبور بخشی از موج سینوسی میشود و بدین ترتیب ولتاژ پس از آن كاهش پیدا كرده و اختلاف پتانسیل دو سر موتور كم شده و سرعت موتور كاهش مییابد، در حالت ماكسیمم این قطعه ولتاژ نامی۲۲۰ ولت را به موتور میرساند، در شكل زیر دیاگرام ساده شده چنین كنترل كننده هایی را مشاهده میكنید.
روش اتصال و سربندی سیم كشی هود : همانطور كه در دیاگرام های بالا مشاهده میكنید سه عدد سیم وارد صفحه كلید هود میشوند كه عبارتند از فاز ورودی، نول ورودی و ارت ؛ سیم ارت مستقیما به بدنه متصل میشود بنابرین در مدار های بالا اشاره ای به آن نشده است و سیم های فاز و نول هم به ترتیب وارد كلید های لامپ و فن متصل میشوند، در نهایت دو سیم فاز و نول به طرف لامپ رفته و همچنین چهار سیم كند، متوسط، تند و نول به طرف فن میروند (در موتور های توربو تنها دو سیم فاز و نول به موتور میرود) بنابرین در پشت صفحه كلید این هودها یك كابل سه رشته برق، یك كابل دو رشته جهت برق رسانی به لامپ ها و یك كابل چهار رشته جهت برق رسانی به موتور فن (كابل دو رشته برای برق رسانی به موتور های توربو) باید باشد، سیم های فاز و نول ورودی را به ورودی كلید لامپ و كلید سوئیچ فن متصل كنید، سپس سیم های برق رسانی لامپ را به خروجی های كلید لامپ وصل كرده و از طرف دیگر به سرپیچ ها متصل كنید، سپس سیم های كند، متوسط و تند و نول را نیز به فیش های مربوطه به آنها (مطابق تصویر فوق) وصل كنید .
چند نكته در رابطه با نصب و سیم كشی هود آشپزخانه
۱.در هنگام سیم كشی هود حتما دقت كنید كه دچار برق گرفتگی نشوید، همواره فیوز را قطع كرده ویا دوشاخه را از پریز بكشید و سپس مشغول تعمیرات شوید.
۲.نصب و تعمیر اكثر هودهایی كه تازه خریداری كرده اید بر عهده نمایندگی مجاز شركت آن است، پس به تنهایی آن را دستكاری نكنید تا گارانتی آن ابطال نشود.
۳.مسائل پیچیده فنی ای از جمله تعمیرات الكتروموتور و برد الكترونیكی و … بر عهده برقكاران عزیز نیست، از دستكاری این اجزاء در صورت عدم تخصص كافی بپرهیزید.
۴.اتصال سیم ارت به بدنه هود ازامیاست، این سیم مستقیما از پریز وارد هود شده و به بدنه آن متصل میشود، بنابرین در مدار های بالا اشاره ای به آن نشده است.
۵.سیم برقی كه برق ۲۲۰ ولت را وارد هود میكند حتما باید نمره ۲.۵ باشد و از فیوز مناسب سر راه برق آن استفاده كنید، شما میتوانید سرخط این هودها را با سایر مصرف كننده های آشپزخانه به صورت مشترك در نظر بگیرید.
۶.هر چند وقت یكبار از نظافت فیلتر هود اطمینان حاصل كنید و در صورت رنگ عوض كردن و چربی گرفتن آن، حتما آنرا تعویض كنید.
۷.لوله ای كه آلاینده ها را از هود به دهانه دودكش هدایت میكند باید كاملا درزبندی شده و نشتی نداشته باشد، در غیر اینصورت چربی های حاصل از آن محیط را آلوده خواهند كرد.
۸.استفاده از كلاهك استاندارد H در قسمت بیرونی دودكش هود به جهت ارتقای كیفیت مكش هود و جلوگیری از سقوط اشیا و نزولات آسمانی به داخل مسیر تخلیه آلاینده الزامیاست.
۹.قبل از نصب هود آشپزخانه از باز بودن مسیر دودكش آن اطمینان حاصل كنید، میتوانید از روش های تست دودكش وسایل گازسوز جهت انجام این كار استفاده كنید.
۱۰.در هنگام اجرای دودكش هود كوتاه ترین مسیر را انتخاب كنید تا از كیفیت عملكرد آن نكاهد.
۱۲.نصب دودكش هود در شیشه پنجره ممنوع است، حتی الامكان سعی كنید كه این كار را انجام ندهید، میتوانید به جای آن دودكش را روی دیوار كنار پنجره تعبیه كنید و در قسمت بیرون آن از كلاهك و زانویی استفاده كنید (سایز دودكش هود باید ۱۰ باشد).
تذكر : جهت اطلاع بیشتر از قوانین و مقررات مربوط به هود آشپزخانه و دودكش آن و همچنین اجرای استاندارد آن میتوانید به مبحث چهاردهم كتاب مقررات ملی ساختمان مراجعه كنید.
۱۳.هر چند سال یكبار از پاكیزگی اجزاء داخل هود مطمئن شده و در صورت نیاز به روش صحیح آن را نظافت نمایید، از ریختن آب به داخل اجزای الكتریكی هود به هنگام نظافت به جد خودداری كنید.
۱۴.در صورت نیاز به تعویض كلید هود، نوع كلیدی كه برای آن انتخاب میكنید باید حتما مشابه كلید قبلی آن باشد، در غیر اینصورت از كلید هایی استفاده كنید كه مطابق با سیستم آن هود باشد، این موضوع را حتما با فروشنده ها در میان بگذارید (در هنگام نصب كلید هوشمند روی هودهای قدیمیباید از نوع موتور آن اطلاع داشته باشید و آن را با فروشنده مطرح كنید).
سلام خیلی مطلب یاد گرفتم، خیلی ممنون واقعا عالی بود اگر امکان داره در مورد خود کلیدها هم اموزش بدهید که ورودی خروجی آن چگونه است. ممنون و تشکر از این سایت خوب شما
لایک
سلام ممنون از حسن نظر شما جناب رمضانی عزیز
خداروشکر که مطلب به خوبی مورد توجه شما قرار گرفته و تونسته به شما کمک کنه
در مورد خود کلید ها و ورودی و خروجی اونها هم تمامی این موارد توی نقشه ها مشخصه ، اکثر مدل هایی که دیده بودم رو نقشه شون رو کشیدم و نمای پشت کلید ها و فیش های اون قسمت و همچنین سیم های ورودی و خروجی در نقشه ها مشخصه ، بهر حال اگر ابهامی هست بفرمایید تا راهنمایی کنم
لایک
ببخشید مهندس چطور برق ۲۲۰ ولت به برد الکترونیکی متصل شده؟
۱
سلام و وقت بخیر حسین جان
برق ۲۲۰ ولت ابتدا دو قسمت میشه و یه شاخش میره به سمت رله ها و یه شاخه دیگش هم میره وارد برد الکترونیکی میشه واسه تغذیه مدار های آی سی و قسمت های مختلف برد
حالا داخل برد عمدتا یه ترانس و یه مدار یکسو ساز هم وجود داره که برق ۲۲۰ ولت رو ضعیف و به ولتاژ dc تبدیل کنه تا برد بتونه با اون ولتاژ کار کنه
۱