همانطور که میدانید تمام کتاب ها و دوره هایی که مختص انتشارات آموزش برق هستند و در سایت ما عرضه می شوند، دارای بخش پرسش و پاسخ هستند و خوانندگان ما می توانند سوالات و مشکلات پیش آمده را مستقیم از نویسنده کتاب بپرسند. ما این را وظیفه خود می دانیم و هر شب با عشق و علاقه صفحه سوالات را باز میکنیم و به سوالات شما پاسخ می دهیم. اینجا پاتوق هر شب ما برقی هاست، چرا به جمع ما ملحق نمی شوید؟؟؟
تا به حال بیش از ۱۰۰۰ سوال در پایین این صفحه مطرح شده است، که این خود می تواند یک منبع آموزشی مفید برای علاقه مندان به برق ساختمان باشد.
پرسش و پاسخ برق ساختمان
کتاب آموزش برق ساختمان و سیستم های اعلام حریق
پیشنهاد می کنیم در حین خواندن کتاب آموزش برق ساختمان و سیستم های اعلان حریق یک قلم و کاغذ کنار دستتان بگذارید و سوالاتی را که برایتان پیش می آید یاداشت کنید، و اگر تا پایان کتاب به جواب نرسیدید، آنگاه آنها را در فرم پایین این صفحه مطرح بفرمایید و چند ساعت بعد پاسخ سوالتان را دریافت کنید.
آدرس ایمیل خود را به دقت وارد کنید، زیرا پاسخ های شما به همان آدرس ارسال خواهد شد.
با تشکر، مهندس مرادی – ۲۹ شهریور ۱۴۰۳
سلام مهندس در مورد سیستم صوت و مرکزی کردن تلفن یا همون سانترال و شبکه اگه ممکن هست توضیح میدهید
۵
سلام جناب حیدری، هر کدوم از این مباحث نیاز به چندین ساعت آموزش داره، و در کامنت ها نمیشه پاسخ داد، این موارد رو کم کم در سایت آموزش میدیم.
۳
سلام من یک کنتاکتور ال جی بابوبین ۱۱۰ ولت دارم چطور میتونم در ساخت محافظ کلی برق استفاده کنم باتشکر
۴
سلام، میشه یک مبدل ۲۳۰ به ۱۱۰ ولت گذاشت، ولی باز هم از نظر هزینه تفاوتی ایجاد نمیکنه، پس کلا اون کنتاکتور رو بزارید کنار و یک کنتاکتور ۲۳۰ ولت بخرید بهتره.
۵
در خصوص کابل های آیفون ، همون کابل های شبکه هستند؟ چون برای کابل آیفون نمره ۰.۶ استفاده میشه ولی سطح مقطع کابل شبکه مثلا cat6 خیلی کمتر از این مقدار هست. ولی اگه ۰.۶ مربوط به قطر سیم باشه و در واقع سطح مقطع نباشه حالا میشه معادل همون کابل شبکه
۶
سلام آقا سجاد، درسته.
پس بهتره اینطور بگیم که از کابل های آیفون ۴ زوج که سطح مقطع ۰.۶ میلی متر دارند، برای کابل شبکه هم می توان استفاده کرد.
۶
سلام بر مهندس عزیز ، مهندس جان چرا برای کابل کولر از تابلوی واحد تا کلید کولر از کابل ۲.۵ استفاده میکنید مگه کابل ۱.۵ کفایت نمیکنه؟
۳
سلام آقا سجاد گل. بله ۱.۵ هم جوابگو هست ولی مقررات میگه از جعبه فیوز تا کلید کولر از سیم ۲.۵ استفاده کنید و ما هم مجبوریم از مقررات پیروی کنیم.
۴
شما همیشه به مقررات استناد میکنید ولی هیچ وقت شماره بند مقررات ملی ساختمان رو ذکر نمیکنید 😉. فکر میکنم منظورتون این هست که طراح تو نقشه خواسته که از کابل ۲.۵ استفاده بشه. نمیدونم خبر دارید یا نه واقعیت اینه که تقریبا هیچ کدوم از نقشه های تاسیسات برقی که برای اجرا ابلاغ میشه به دلیل تعرفه پایین طراحی توسط مهندس برق طراحی نمیشه و معمولا یه نفر با مدرک دیپلم یا رشته غیر مرتبط این نقشه ها رو اصطلاحا کپی پیست میکنه. متاسفانه وقتی منشا کار که همون طراحی هست این جوری استارت میخوره در نهایت برق ساختمون چیز خوبی از آب در نمیاد. طراحی که اونجوریه ناظرم که بی خیاله برقکارم که تجربی یه چیزایی یاد گرفته کارفرما هم که اولویتش سود بیشتره … خلاصه آخرش آدم به این نتیجه میرسه که صلوات بده و خودشم بی خیال بشه 🤣🤣
۳
سلام، در مورد طراحی نقشه ها توسط افراد غیر آگاه موافقم. برای همینه که برقکار خودش باید یک نقشه کش ماهر هم باشه، چون نمیشه به نقشه های اونها استناد کرد. صلوات…
۴
سلام عرض ادب خدمت مهندس مرادی و اعضای تیم آموزش برق
در خصوص قیمت گذاری پروژه برق ساختمان خاطرم هست که مقاله ای قرار داده بودید که با توجه به هر سال قیمت پروژه بر حسب متراژ و یا روش های دیگه قسمت گذاری در اون قرار داده شده بود خواستم بپرسم هنوزم هست یا خیر من سه سال پیش کتاب أموزش برق ساختمان رو خریداری کردم که اون زمان فکر کنم در خود کتاب هم مبحثش بود
سپاس از شما
۴
سلام، ممنونم از شما.
بله این مورد هم در کتاب هست هم در سایت. که البته قیمت های سایت بروزتر هست. این مقاله رو مطالعه کنید
هزینه سیمکشی ساختمان و دستمزد برقکار سال ۱۴۰۱
۵
باسلام و عرض ادب در صفحه ۳۱۶ عنوان شده هر سنسور حرکتی مجاز است ۸لامپ ۱۵ وات LED یا ۱۰ لامپ ۱۰۰ وات رشته ای را روشن کند . سوال اینجاست کل توان مصرفی لامپهایLEDمیشود ۱۲۰وات و کل توان مصرفی لامپهای رشته ای ۱۰۰ وات میشود ۱۰۰۰ وات . آیا نباید تعداد لامپهای ال ای دی را افزایش بدیم تا با لامپهای رشته ای توانی برابر داشته باشند ؟ ممنون
۶
سلام جناب نوری، خیر.به این خاطر که در لامپ های ال ای دی اون مدار الکتریکی که داخل لامپ هست، جریان هجومی اولیه بالایی میکشه که باعث خرابی رله داخل سنسور میشه.
۴
تشکر از درایت و پاسخ صریح و سریعتان
۲
سلام ممنون از کتاب پرمحتواتون که چند روز پیش به دستم رسید در حین مطالعه در تصاویر صفحات ۱۱۰ و ۲۵۶ چنین متوجه شدم که مدارات کلید و پریز بصورت سری بوده نه موازی . که این روند خلاف مقررات بوده و در صورت قطعی در قسمتی از مدار کل مدار قطع خواهد شد . شاید من اشتباه متوجه شدم
۶
سلام جناب نوری، ممنونم از شما.
در این صفحاتی که فرمودین لوله گذاری بصورت سری انجام میشه ولی اگر دقت کنید سیمکشی بصورت موازی هست. و این خلاف مقررات نیست، چون مقررات به ما اجازه میده که برای مصارف عمومی ۱۲ تا پریز رو در یک سرخط قرار بدیم.
۵
سلام مجدد خدمت استاد عزیز بنظر بنده در صفحه ۱۱۰ اول باید یک تیکه سیم را به دوسر دو رشته سیم فاز یا دو رشته سیم نول وصله و بعد سر هر سه سیم را به کانکتور پیچی اتصال، سپس سر دیگر تیکه سیم را به زیر پیچ پریز وصل میکنیم تا مدار موازی شود و چنانچه در آینده به هر نحوی تیکه سیم از زیر پیچ پریز خارج شود برق سایر پریزها قطع نشود و فقط در آن پریز نبود جریان حادث گردد با تشکر فراوان
۴
سلام جناب نوری، کاملاً متوجه منظور شما رو متوجه شدم و اگر کسی چند سال قبل این جمله رو به بنده میگفت باهاش کاملاً موافق بودم.
ولی بیایید جور دیگری به قضیه نگاه کنیم. اولاً این روشی که گفتید در پشت هر پریز ۳ تا کانکتور اضافی مصرف میشه، که قیمت کانکتورها هم کم نیست دوماً تعداد اتصالات سه تا بیشتر میشه و اگر به سیم ها فشار بیاد اولین جایی که داغ میشه محل اتصالات است. سوماً فرض کنیم یک برقکار به این مدلی که شما فرمودین اتصالات رو انجام داده و بعد از مدتی تنها یک پریز از کار افتاده و بقیه پریزها کارشون رو انجام میدن. به احتمال زیاد چون مالک می بینه فقط یک پریز از کار افتاده، بی خیال اون پریز معیوب بشه و از یک متخصص برای رفع مشکل کمک نگیره. و اون سیم آزاد در اون پریز معیوب روزی باعث ایجاد خطر بشه. ولی اگر با جدا شدن یک سیم از یکی از پریزها، همه پریزهای اون مسیر از کار بیفتن اونوقت دیگه مالک مجبور میشه از یک متخصص کمک بگیره و مشکل رو حل کنه و خطری هم برای آینده ایجاد نشه.
نظرم این هست که کاری کنید با ایجاد کوچکترین مشکلی در سیمکشی، مالک نتونه بیخیال اون مشکل بشه و مجبور بشه از یک برقکار ماهر کمک بگیره. چون اگر مشکل پیش اومده به ظاهر کوچیک باشه مالک پشت گوش میندازه و بعداً باعث ایجاد خطر میشه. به قول رضا شاه، سعادت را باید بر این مردم تحمیل کرد.
۴
سلام برای محاسبه تعداد سیم هایی که میشود از یک لوله رد کرد چگونه حساب کنیم توضیحات کتاب را خواندم ولی فرمول دقیقی نوشته نشده بوده
۶
سلام علی جان، شرمنده سوال شما رو تازه دیدم و امیدوارم جوابش هنوز هم کمکتون کنه.
فرمول دقیقی برای این وجود نداره، فقط نشریه ۱۱۰ در این باره میگه که نسبت قطر داخلی لوله به قطر دسته سیم ها باید حداقل ۱/۳ باشد. به زبان ساده تر یعنی وقتی سیم ها داخل لوله قرار میگیرن باز هم باید ۳۰ درصد فضای خالی داخل لوله باشه تا تبادل حرارتی سیم ها با محیط، به راحتی انجام بشه. صفحه ۶۷ کتاب رو یکبار دیگه مطالعه کنید.
۴
سلام
اگه ۲ تا لامپ یکی ۶۰ وات و۲۲۰ ولت یکی ۱۰۰ وات و۲۲۰ را به برق شهر وصل کنیم چه تاثیری توی نور لامپها داره لطفا توضیح بدید ممنون
۵
سلام مهرداد جان، این رو با محاسبات کامل در کانال اینستاگرام سایت آموزش برق قرار دادیم، از اونجا مطالعه کنید. آیکن اینستاگرام ما روی نوار بالای سایت هست کافیه روش کلیک کنید.
۴
سلام وخداقوت، جناب مرادی عزیز دو پروژه پنج وهفت طبقه بهم پیشنهاد دادن که ولی نهصدمتره و دومی سیصدزیربنا و کلا دوهزارمتره که میخام الکترود یوفر رو چون در مراحل اولیه پروژه هست بهشون پیشنهاد بدم برای اجرای این الکترود اساسی میتونم از سیم مسی بجای میلگرد چهارده استفاده کنم؟؟ درحالی که هنوز جای تابلو کنتور مشخص نیست یا اگرم مشخص بشه بعدا تغیر کنه میتونم از دو طرف اجراش کنم ( مشکلی درهزینه نیست) شما در کتاب و بحث الکترودیوفر چندبار فرمودین حداقل صول میلگرد یاسیم مسی هفت مترباشد واشاره ای به حداکثرش نکردین، اگر بیشترهم باشه کار درستیه درواقع بهتره ی همون اندازه کافیه؟ منظور جنابعالی ازشبکه تحتانی بعداز بتن مگر هستش یعنی سیم مسی روی بتن وزیر میلگردها خوابونده بشه؟؟ لطفا کامل و واضح مثل همیشه توضیح بفرمایید اجرتون باخدا
۲
سلام، ۱- بله می تونید از سیم مسی هم استفاده کنید.
۲-حداکثری هم وجود نداره ولی بنظرم بیشتر از ۷ متر نیازی نیست.
۳- بله در شبکه تحتانی و بالای بتن مگر منظورم هست. زیر یا روی میلگرد باشه فرقی نمی کنه.
۴
سلام ،مهندس عزیز ضمن تقدیروتشکر از زحمات ارزنده وخداپسندانه ومطالب بسیارمفیدتون که باهمکاری دوستان خوب وارجمندتون بابیانی شیرین وشیوا همه مارو دورهم جمع کردین واز علم ودرایتتون فیض می بریم وکسب علم میکنیم،، جسارتا انتقادی کوچکی دارم که هرزمان کتاب ومطالبتون رو مرور میکنم اذیتم میکنه، اونم بحث هزینه است که بارها تکرارشده !!! کاش بجای اون کلمه ( هروسیله که اصل واورجینال وگران قیمت هست ولی طول عمر و کارآیی بهتروبیشتری دارد استفاده کنید وبه مالک ی صاحب پروژه بگویید که براتون تهیه کند) مثلا قیمت یک کیلو سیم مسی نمره٢٥ که پنج متراست حدود سیصدهزار تومنه که برای اجرای یک الکترود یوفر حالا فرض کنیم پنج کیلو هم لازم باشه آیا مالکی که پول هرمتر از زمینش حداقل پنج وحداکثر صد میلیون تومان هستش و میخاد پنج، شش طبقه روش بسازه مقید اون هست که بامیلگرد نمره ١٤ اجراش کنی چون هزینش کمتره؟؟؟؟ بنظرمن شاید یکی از دلایلی که اونقدر که شایسته است اهمیت به برق ساختمان نمیدن همین مــــــــــــورده…….
۴
سلام جناب پناهی، خداروشکر که تا اینجا از کتاب راضی بودید. اگر چند نفر دیگر از دوستان هم نظرشون با شما یکی باشه، در ویرایش های بعدی این موارد رو اصلاح میکنیم.
۵
باعرض ادب واحترام ،سلام به دوستان خوب ووفادار سایت خوبمون وقت شمابخیر وشادی/ جناب مرادی عزیز درفصل هشتم کتاب جامع ص ٤٧١ ازدهانه چاه تا تابلوکنتور سیم مسی رو داخل لوله قراردهیم مبادا درمسیرش باعنصری فلزی مثل اسکلت ساختمان برخوردکنه واندازه گیری باخطا مواجه بشه؟؟ صدالبته که لوله گذاری کارخوبیه اما دربحث همبندی که همه تجهیزات فلزی بهم متصل واز طریق کابل مجزا به الکترود زمین وصل میشه، در اینصورت آیا خطایی اتفاق نمی افتد
۴
سلام، ممنونم از شما. خیر مشکلی در اندازه گیری پیش نمیاد و به همون صورتی که در کتاب گفتیم عمل کنید.
۴
سلام مهندس. در مورد آشپزخانه که از کف نمیتوان لوله های برق را عبور داد…
کف طبقه بالایی هم که بازم آشپزخانه هست و نمیشه…..
سقف رو هم نمیشه شیار زد….
پس برای عبور لوله های برگشتی روشنایی و پریز ها از کجا استفاده کرد؟؟
با تشکر
۵
سلام آقا فرزاد، سوالی خیلی خوبی پرسیدین.
ببینید به غیر از شما، آقای لوله کش فاضلاب هم یکسری لوله در کف آشپزخانه نصب میکنه، و مالک مجبوره برای پوشوندن لوله های فاضلاب و برق، حتماً برای آشپزخانه سقف کاذب ایجاد کنه. که در ۹۰ درصد موارد به همین صورت هست. پس شاید در اتاق ها سقف کاذب نداشته باشیم ولی در آشپزخانه حتماً داریم.
اگر هم ۱۰ درصد امکان داره که این اتفاق نیوفته، برقکار مجاز هست در آشپزخانه، روی دیوار در فاصله ۱۵ سانتی متر زیر سقف شیارهای افقی ایجاد کنه و مسیرهای افقی رو از اونجا ببره.
۵
درودوسلام ،درجواب سوال چهارم ص ٤٣٥ کتاب آموزش جامع ……
۵
سلام جناب پناهی، ممنونم از شما، ولی پاسخ رو نباید اینجا ارسال کنید، چون برای همه قابل نمایش هست. این پاسخ رو در اینستاگرام یا واتس آپ برای خانم داوودی ارسال کنید و هدیه تون هم دریافت کنید.
در نوار بالای سایت آدرس اینستاگرام و واتس آپ ما قرار گرفته.
۵
سلام مهندس جان،، ببخشید این سوالم توذهنم بود یادم رفت توهمون کامنت قبلی عرض کنم خدمتون،، ازسرخط کلیدروشنایی داخل جعبه فیوز تاقوطی کلید اتاقها ،پذیرایی، آشپزخانه ی …. هرقسمت ازساختمان میتونیم ازسیم نمره ٥٭٢ استفاده کنیم ؟؟ هم مقاومت بیشتری داره وهم داخل جعبه فیوز سیمها یکدست ومرتبه؟؟ درحمام های بزرگ که وان میذارن پریز برق میتونیم نصب کنیم
۳
سلام، بله میشه از سیم ۲.۵ استفاده کنید ولی هزینه خیلی زیادی برای مالک داره.
۲- بله می تونید پریز بزارید ولی حتماً باید براش محافظ جان مجزا نصب کنید. پیشنهاد می کنم برقش رو هم وصل نکنید، چون خیلی وقتها می بینیم پریز وان نصب میشه ولی تا چند سال مالک وان رو خریداری نمی کنه. پس سیم هاش رو در جعبه فیوز وصل نکنید تا زمانی که نصاب وان اومد و وان رو نصب کرد خودش برق رو به سیم ها بده.
۵
سلام ودرود خدمت دوست عزیزوگرامی جناب مرادی عزیز، مهندس جان ازکنتور اصلی تا جعبه فیوز طبقات ازکابل ٦٭٣ مفتولی مس استفاده کنیم بهتره یا سیم افشان نمره ٦ ؟؟ درپناه لله باشید
۶
سلام، متشکرم، هیچ فرقی نمی کنه، ولی اگر از افشان استفاده کردید حتما سرسیم یا قلع اندود کنید.
۵
سلام ، مهندس جان درصورت نصب دو محافظ جان در جعبه فیوز ، امکانش نیست پریز وان روهم از محافظ جان قسمت پریزها بگیریم؟ یا بازهم بایدمحافظ جان مجزا براش بذاریم؟ دراین حالت محافظ جان پریز وان هم بایستی هم آمپر دو محافظ جان دیگه باشد؟
۳
سلام، خیر باید برای وان یک محافظ جان مجزا نصب کنید. آمپرش حداقل باید ۱۶ باشه و جریان نشتی اون ۳۰ میلی آمپر باشه.
۳
سلام خدمت عوامل محترم سایت آموزش برق و تشکر بابت سایت خوب شما.بنده یه سوال دارم.آیا من به عنوان دبیر آموزش و پرورش میتوانم شغل برق کشی را به عنوان شغل دوم انتخاب کنم؟بنده سه روز در هفته تا ۲ سرکلاس هستم و مابقی روزها خالی هست.اگر کسی تجربه ای در این زمینه دارد هم لطفا راهنمایی کند.در ضمن من رشته هنرستانی خودم و دانشگاهی برق بوده.ولی الان کامپیوتر تدریس میکنم.
۵
سلام امیر جان، ممنونم از شما. چرا نشه. بنده دوستی دارم با شرایط شما که فقط دو روز در هفته تعطیل است و از همین دو روز هم برای شغل برقکشی و تعمیر آیفون استفاده میکنه. نظرم این هست که اتفاقا چون از جای دیگری هزینه های زندگی تون تامین میشه، زمانی که برقکشی میکنید با خیال راحت تر و فکر باز و بدون استرس کارتون رو انجام میدید که این باعث میشه برقکاری رو به نحو احسنت انجام بدید. شاید نتونید پروژه های بزرگ بردارید و ساختمان های دو سه طبقه و خورده کاری رو به راحتی انجام میدید.
۴
سلام وعرض ادب، ص ٣٠٧ کتاب ؛ نوشته ظرفیت تایمرهای راه پله محدوداست وحداکثر می توانید ١٠ لامپ رشته ای صدوات ی ٨ لامپ ال ای دی ١٥ وات را بهش متصل کنید؟؟!!! ده لامپ رشته ای صد وات میشه هزار وات هشت لامپ ال ای دی میشه صدوبیست وات ؟؟ چجوریه
۳
سلام، بله درسته. لامپ های فلورسنت و ال ای دی داخلشون درایور داره و این باعث میشه جریان هجومی اولیه بالایی داشته باشن. که اون جریان هجومی اولیه بالا رله داخل تایمر راه پله، فتوسل، چشم راه پله و… رو خراب میکنه.
۶
سلام به دوستان خوبم بخصوص جناب مرادی عزیزوارجمند،، ص ٢٤٠ کتاب آموزش برق ــ بنظرمن استفاده از گریس به سرفنر برای سیم کشی وفنرزنی کار اشتباهیست چون باعث گرم شدن سیم ها می شود بخصوص زمانی که سیم زیربار میرود من گزینه پیشگیری بهترازدرمان روپیشنهاد میکنم،، به این معنا که هنگام لوله گذاری طراحی واجرای خوب ونهایت دقت انجام گیرد وسرلوله ها گرفته شود اگرهم اتفاقی ی از روی سهل انگاری نخاله یا خاک وخولی داخل لوله ها افتاده بود از دستگاه باد استفاده شود پیشنهاد میکنم به همه برقکارای عزیز قبل از مرحله سیم کشی داخل لوله های برق به مقدار لازم پودر بچه بریزید این کار باعث پیشرفت کارو لیزخوردن وروان شدن فنر میشود و گزینه مهمتر وکاربردی اینکه باعث طول عمرسیم ها می شود ( داخل لوله ها همیشه خنک می ماند)
۲
باعرض سلام، درصفحات ٢٠٢و٢٠٣ کتاب برای خم کردن لوله به شکل های دلخواه بجای استفاده ازمشعل وهدردادن زمان بهتراست ازلوله های خم سرداستفاده کنیم،، / درصورت استفاده از زانوی دستی برای اتصال لوله ازدونقطه بجای استفاده از برقو وحرارت دادن وگشادکردن سرلوله بهترنیست ازبوشن استفاده کنیم؟؟
۵
سلام، خیلی از اوقات مالک حاضر نیست زیاد هزینه کنه و لوله خم سرد و بوشن آماده بخره و ما مجبوریم این ها رو بصورت دستی بسازیم.
۳