0
0

نقشه روشنایی برق ساختمان

10159 بازدید

با سلام. امروز می خواهیم نقشه روشنایی برق ساختمان یک منزل مسکونی دو خوابه را تجزیه و تحلیل کنیم.

نقشه روشنایی برق ساختمان

اگر نقشه بالا کوچک است می توانید روی آن کلیک کنید تا بزرگتر شود. همانطور که مشاهده می کنید نقشه یک واحد مسکونی ست که دو اتاق خواب، یک پذیرایی، و یک آشپزخانه دارد.

در تصویر بالا مسیر لوله های برگشتی، با خطوط صورتی رنگ و مسیر لوله های ارتباطی با خطوط آبی رنگ ترسیم شده است. به این خاطر از رنگ های مختلف استفاده کرده ایم تا خواندن نقشه راحت تر باشد و اِلا در نقشه های واقعی برای مسیر همه لوله ها از یک رنگ استفاده شده و شما به عنوان یک تکنسین برق خودتان باید تشخیص بدهید که کدام لوله ها ارتباطی و کدامشان برگشتی ست.

علائم اختصاری در نقشه روشنایی برق ساختمان :

قبل از خواندن این نقشه شما باید این علائم اختصاری را بلد باشید. اگر خاطرتان باشد در کتاب آموزش برق ساختمان و سیستم های اعلان حریق این علائم را کاملاً توضیح دادیم.

علائم اختصاری برق ساختمان

علائم اختصاری برق ساختمان

از اتاق خواب شماره یک شروع می کنیم. همان طور که مشاهده می کنید در این اتاق خواب یک مهتابی روی دیوار و یک چراغ در مرکز اتاق قرار گرفته است. برای چراغ از کلید دوپل و برای مهتابی از کلید یک پل استفاده شده است.

برای اتاق خواب شماره دو هم دقیقاً همین اتفاق افتاده است.

در حمام یک چراغ دیواری، پشت به پشت کلید یک پل نصب شده است.

در داخل پذیرایی دو عدد مهتابی دیواری و یک چراغ در مرکز اتاق قرار گرفته که مهتابی ها با یک کلید دوپل و چراغ مرکزی هم که یک لوستر است با یک کلید دوپل دیگر خاموش و روشن می شود.

در مرکز تراس یک چراغ سقفی نصب شده و برای کنترل آن یک کلید یک پل در داخل پذیرایی قرار گرفته است.

در بالای اُپن آشپزخانه سه عدد هالوژن قرار گرفته که با یک کلید دوپل کنترل می شوند. و یک چراغ هم در مرکز آشپزخانه نصب شده است که آن هم با یک کلید دوپل خاموش و روشن می شود.

برای توالت یک فن و یک چراغ دیواری نصب شده است. همان طور که مشاهده می کنید این چراغ دیواری دقیقاً بالای روشویی قرار گرفته است تا سایه شخصی که خودش را در آینه مشاهده می کند، داخل آینه نیفتد.

حالا برویم سراغ سرخط ها.
همان طور که نقشه روشنایی برق ساختمان این واحد مسکونی مشاهده کردید، کلیدهای برق اتاق خواب شماره یک و اتاق خواب شماره دو و حمام از طریق یک خط آبی رنگ ( منظور همان لوله های ارتباطی ست) به یکدیگر وصل شده اند. در این حالت اصطلاحاً می گوییم که سرخط روشنایی هر سه اینها مشترک است.
از هر سرخط یک فاز و یک نول جدا به جعبه فیوز می رود و در ابتدای سرخط روشنایی ها یک فیوز ۱۰ آمپر نصب می شود. پس سرخط شماره ۲ مربوط به روشنایی اتاق خواب ها و حمام است.

و با توجه به نقشه بالا، سرخط اول مربوط به کلیدهای پذیرایی، کلیدهای آشپزخانه، کلید سرویس بهداشتی و کلید تراس است. از ابتدای این سرخط نیز یک رشته سیم فاز و نول به جعبه فیوز می رود.

سرخط ها در نقشه روشنایی برق ساختمان بر چه معیاری انتخاب می شوند؟

در انتخاب سرخط ها ما باید چند نکته را مد نظر قرار دهیم.

  • اول اینکه انتخاب سرخط باید به گونه ای باشد که کمترین مقدار لوله و سیم برق مصرف شود. مثلاً در نقشه بالا این امکان وجود دارد که سرخط حمام را از سرخط اتاق خواب ها جدا کنیم ولی از آنجایی که کلید برق آن بسیار نزدیک به کلید برق اتاق خواب است، ما کلید حمام را روی سرخط اتاق خواب ها قرار داده ایم، در این صورت به مقدار زیادی در مصرف سیم برق صرفه جویی شده است. در غیر اینصورت باید یک لوله و سیم جدا از کلید حمام تا جعبه فیوز قرار می گرفت.
  • نکته دوم این جمله از مبحث ۱۳ مقررات اجرایی برق ساختمان است که می گوید” در یک اتاق با فضای مشخص، تمام کلیدهای روشنایی بایستی از یک سرخط تغذیه شوند“. به این خاطر که وقتی شخصی فیوز مربوط به یک اتاق را قطع می کند با تصویر اینکه همه کلیدهای آن اتاق برق ندارند، دچار برقگرفتگی نشود. در نقشه بالا این نکته در برق تراس رعایت شده است. یعنی شما نباید برای کلید تراس یک سرخط جدا تعریف کنید. زیرا این کلید در داخل فضای پذیرایی قرار گرفته و باید با کلیدهای پذیرایی روی یک سرخط باشد.
  • نکته سوم جمله ی دیگری از مبحث ۱۳ ساختمان است که می گوید، “هر سرخط حداکثر می تواند ۱۲ نقطه روشنایی را تغذیه کند“. که در نقشه بالا کاملا این نکته رعایت شده است بطوری که سرخط شماره ۱ تنها ۵ نقطه روشنایی و سرخط شماره ۲ تنها ۱۰ نقطه روشنایی را تغذیه می کند.

سوال: اینکه هواکش سرویس بهداشتی از سرخط روشنایی تغذیه می کند، از نظر مقررات اجرایی اشکالی ندارد؟
خیر، مشکلی ندارد. شما مجاز هستید که یک موتور (فن، پنکه) با حداکثر توان ۱۰۰ وات را از یک سرخط روشنایی تغذیه کنید.

توجه : کلیدهای برق تمام اتاق ها در داخل همان اتاق باید قرار گیرد. بجز حمام، سرویس بهداشتی و تراس که کلید آن در سمت بیرون نصب می شود.

نکته: جعبه فیوز در قسمت درب ورودی واحد نصب شده است تا به راحتی قابل دسترسی باشد.

نقشه پریزهای برق، تلفن و آنتن این واحد مسکونی را در درسهای بعدی آموزش خواهیم داد.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://amoozesh-bargh.ir/?p=2573
اشتراک گذاری:
مهندس مرادی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

125 نظر در مورد نقشه روشنایی برق ساختمان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    1. سلام، نه متاسفانه الان دم دست نیست، ولی اگر در دوره طراحی برق ساختمان در اتوکد که مهندس پژوهان آموزش میدن شرکت کرده باشید، خودتون به راحتی می تونید این نقشه ها رو ترسیم کنید.

      ۱۱

  1. سلام خسته نباشید من کلاس دهم برق هستم در این ایام کرونایی واقعا چیزی از برق یاد نگرفتم و معلم تخصصی دانش فنی هم درس نمیده و کلاس حضوری هم نداریم من حتی بسته کمک اموزشی هم پیدا نکردم و نمیدونم چیکار کنم لطفا کمکم کنید

    ۱۸

    1. با سلام. ۴*۵=۲۰ مترمربع. اگر چراغ cob و ۱۰ وات با شار نوری ۷۰۰ لومن انتخاب کنید و اگر فرض کنیم۱۰۰ لوکس مورد نیاز باشد بنا براین ۲۰*۱۰۰=۲۰۰۰ لومن مورد نیاز است. حال اگر ۲۰۰۰/۷۰۰= می شود ۳ عدد چراغ ۱۰ وات. یا بهتر آن است که ۴ عدد چراغ انتخاب شود.

      ۴۳

  2. سلام مهندس جان چند سوال
    من میخوام برای هر اتاق یه سیم فاز و نول نمره ۴ برای یه پریز پر مصرف و یه فاز نول ۲.۵ برای پریزای کم مصرف از جعبه فیوز ببرم. بنظرتون امکانش هست روشنایی رو از اون فاز و نول ۲.۵ بگیرم؟ یا نه سایر پریزای کم مصرف رو هم از همون سیم ۴ بگیرم و اون سیم ۲.۵ رو بذارم برای روشنایی؟
    آیا اگه سایر پریزای کم مصرف رو از میانه ر اه از اون سیم ۴ بگیرم اشکال داره؟
    (توی این اتاق فقط یه پریز سیم ۴ میخوام برای کولر گازی و بقیه پریزها در حد شارژر موبایل و اقلام کم مصرف هست)

    ۳۷

    1. سلام آقای جعفری. اگر می خوایید کارتون استاندارد باشه به این صورت عمل کنید.
      ۲ رشته سیم ۱.۵ مجزا برای روشنایی ببرید.
      ۲ رشته سیم ۲.۵ مجزا برای پریزها ببرید.
      برای کولرگازی هم یک سیم نمره ۴ مجزا ببرید.
      انشعاب گرفتن و استفاده مشترک از سیم ها مجاز نیست.

      ۴۰

      1. سلام . متشکرم- مشکل اینه که فقط یه لوله برق برای ورود برق از جعبه فیوز به این اتاق گذاشتند . آیا از همین یه لوله شش تا سیم که گفتین میتونم رد کنم؟ یعنی دو رشته سیم چهار -دو رشته دو نیم -و دو رشته یک و نیم؟؟

        ۴۰

        1. سلام. اگر لوله جایی گیر نباشه، بله رد میشه.
          ولی اینم بگم که از نظر استاندارد باید لوله مجزا استفاده کنید.

          ۴۱

  3. سلام
    برای آشنایی با نرم افزار اتوکد الکتریکال و ایجاد نقشه برق ساختمان با این نرم افزار چه کتاب یا منبعیو پیشنهاد میدید؟
    با تشکر

    ۱۶

    1. باسلام
      لطفا اگر نقشه کامل پریز یک واحدمسکونی که پریز های کولرگازی هم در آن موجود باشد در سایت قرار دهید
      باتشکراززحمات شما

      ۱۳

  4. با سلام به مدیر عزیز گروه ، تو مقررات مبحث ۱۳ تاسیسات برقی اومده که انشعاب گیری از سیم و سپس چسب زدن برای عایق کردن ممنوعه ، اولا من همیشه از سز سیم استفاده میکنم برای همه اتصالات ، مثلا اگه دوتا سیم ۱.۵ باشه با یه سر سیم ۲.۵ به کلید اتصال میدم ، سوال من اینه برای انشعاب از سیم برای برق رسانی تو کلید و پریزها چیکار کنیم ؟

    ۱۴

    1. سلام. ببینید اگر شما اصولی کار کنید و مثلاً از ابتدای خط شروع کنید و لوله هاتون رو به صورت سری به همه قوطی پریزها وصل کنید دیگه انشعاب گیری پیش نمیاد. چون تو تمام قوطی پریزها فقط یک فاز و نول ورودی میاد و یک فاز و نول خروجی هم ازش خارج میشه. ولی در کل اگر می خواستین انشعاب بگیرین، محل انشعاب رو قطع کنید و سیمی که می خوایین انشعاب بگیرین رو هم در کنار اون ۲تا سیم بزارین و از ترمینال پیچی یا کانکتور ترمینالی برای اتصال این ۳ تا سیم استفاده کنید.

      ۱۲

  5. با سلام
    برای سیم کشی مجدد یه خونه که امکان لوله گذاری از طریق پشت بام وجود نداره و همچنین سقف اون هم امکان لوله گذاری نیس چیکار کنیم برای روشنایی ؟
    آخه تو کتاب تون این دو روش رو گفته بودید

    ۱۴

    1. سلام. از کابل های لاگچی استفاده کنید. به الکتریکی ها بگین بهتون میدن. البته استاندارد استفاده از اونها رو منع کرده ولی اونطور که می فرمایید دیگه چاره ای نیست.

      ۱۹

    1. سلام دوباره. این بحث خیلی مفصله، خیییییلی.
      اگر فقط منظور شما قسمت روشنایی و پریزهاش باشه باز میشه توی ۱ کتاب اون رو آموزش داد.
      ولی برق بیمارستان رو اگر بخوایید همه بحث هاش مثل احضار پرستار، تلفن سانترال، اعلان حریق، شبکه، سیستم تهویه مطبوع، سیستم صوت و پیجینگ و…. رو در موردش صحبت کنیم باید چند تا کتاب واسش نوشته بشه.

      ۱۷

  6. باسلام مهندس بااینکه توی مبحث ۱۳لوکس روشنایی اتاق-پذیرای و..مشخص هست پس نرم افزاردیالوکس چه کاربردی عملاداره وآیامهندس برق درطراحی عملااستفاده میکنه

    ۱۸

    1. سلام مهرداد جان. این نرم افزار مال خارجی هاست و اصلاً به درد ما ایرانی ها نمیخوره.
      متاسفانه در درس های دانشگاهی چون چیزی ندارن که آموزش بدن از این چیزا یاد میدن که دانشجو سرگرم بشه.مثل دیفرانسیل و انتگرالی می مونه که هنوز هم که هنوزه تو زندگی به درد ما نخورده.

      ۱۳

    1. سلام.اگر کتاب آموزش برق ساختمان رو مطالعه کرده باشید ما در اونجا در مورد رایزرها صحبت کردیم.
      گفتیم که در هر واحد یک جعبه فیوز نصب میشه بعدش از طریق رایزر یک کابل ۳ در ۶ از کنتور تا جعبه فیوز هر واحد میاد و از اونجا داخل واحد تقسیم میشه.

      ۱۷

  7. با سلام
    ببخشید یه سوال داشتم
    شما گفتید که لوستر حالا هر تعداد لامپ که داشته باشه یک نقطه روشنایی محسوب میشه. حالا اگه با کلید دوپل کنترل بشه چطور ؟
    یک کلید تک پل مثلا اگه ده تا لامپ کم مصرف و روشن کنه باز یک نقطه روشنایی محسوب میشه یا مثلا یک تک پل چند هالوژن یا نور مخفی و روشن کنه؟

    ۱۷

    1. سلام آقا جواد، زیاد روی این موضوع حساس نشید، چون در برق ساختمان خیلی به کارتون نمیاد و شاید هیچ وقت براتون پیش نیاد که بخوایید از یک مسیر ۱۲ نقطه روشنایی رو تغذیه کنید.
      ولی در کل یک لوستر در هر صورت یک نقطه روشنایی محسوب میشه.
      ولی لامپ های کم مصرف، هالوژن ها و نورمخفی هر کدومشون یک نقطه روشنایی محسوب میشه.
      در ضمن این نکته رو هم همیشه مد نظر داشته باشید که وقتی تعداد چراغ ها خیلی زیاد میشه، دیگه اون تعداد ۱۲ نقطه روشنایی نباید برای شما ملاک باشه و در این اینجا اون جریانی که چراغ ها میکشن مطرحه. مثلاً اگر ۵ تا لوستر بزرگ داشته باشید که مجموع جریان مصرفی اونها از ۱۰ تا ۱۲ آمپر بیشتر بشه، شما بایستی فقط برای همون ۵ تا لوستر یک سرخط مجزا قرار بدین.

      ۱۲

شروع گفتگو در واتساپ
1
آیا نیاز به کمک دارید؟ چت واتساپ
خانم داوودی آنلاین است.
سلام. داوودی هستم، مدیر فروش
هر سوالی که در مورد نحوه خرید کتاب ها و دوره های آموزشی دارید، بنده درخدمتم.
شماره واتساپ: 09194053853