0
0

آیا نصب لوله برق بصورت افقی ممنوع است؟

8493 بازدید

آیا نصب لوله برق بصورت افقی روی دیوارها مجاز است یا خیر؟  سلام و درود خدمت شما دوستان عزیزم، امیدوارم که حالتون عالی و اوضاع احوال بکام باشه. آیا برقکار می تونه لوله های برق رو بصورت افقی روی دیوارها نصب کنه؟. تویه سوالاتی که خیلی از شما دوستان در سایت آموزش برق مطرح می‌کنید این سوال خیلی تکراری هست و می‌پرسید که آیا در برقکشی ساختمان ما می تونیم لوله های برق رو بصورت افقی هم نصب کنیم یا نه؟

اگر مراجعه کنیم به مبحث ۱۳ می‌بینیم که در مقررات ملی فقط قید شده که نصب لوله های برق بصورت مورب ممنوع است، بخاطر اینکه احتمال داره در آینده کسی میخی روی دیوار بکوبه و اون میخ با سیم های داخل اون لوله برخورد کنه. همین جمله کوتاه بین خیلی از علما اختلاف نظر ایجاد کرده. بعضی ها میگن خب مبحث ۱۳ کلمه افقی رو قید نکرده و فقط گفته مورب ممنوع است، پس ما میتونیم افقی نصب کنیم و اگر افقی مشکلی داشت اون رو هم در مبحث ۱۳ قید می‌کردن. من نظرم برعکس این هست. یعنی من با اون عزیزانی موافقم که میگن نصب لوله های برق بصورت افقی روی دیوارها اشتباه است. دلایلی هم برای صحبتم دارم.

زمانی که منِ برقکار میخوام لوله ای رو بصورت افقی نصب کنم، خب باید قبلش روی دیوار شیار افقی ایجاد کنم تا بتونم لوله برق رو داخل کانال قرار بدم. درسته؟ خب آیا مهندسان عمران این اجازه رو به ما تاسیساتی ها میدن که شیار افقی روی دیواری ایجاد کنیم؟، قطعاً خیر. هر مهندس عمرانی ببینیه که شما شیار افقی روی دیواری ایجاد کردید اگر مهندس باسوادی باشه قطعاً با شما برخورد میکنه. به این تصویر پایین نگاه کنید.


فرض کنید روی این دیوار مقابل من می خوام ۲ تا پریز برق نصب کنم، ارتفاع نصب پریزهای برق هم ۴۰ سانتی متری از کف تمام شده است، خب حالا اگر من بخوام بین این دو تا پریز بصورت افقی لوله گذاری کنم، پس باید یک شیار افقی بین این دو پریز برق ایجاد کنم. اگر مهندس عمران با سواد و اهل مطالعه ای بیاد و این شیار افقی رو ببینیه از گوشتون میگیره و از پروژه میندازدتون بیرون، چون بیشتر فشار و وزن دیوار روی اون ارتفاع ۴۰ سانتی متری هست و شما هم در واقع پای اون دیوار رو با تیشه خالی کردین. یادتون هست در کارتون پت و مت یکی شون با تبر شروع میکرد به قطع کردن یک درخت، بعدش تا نصفه ها که درخت رو می‌برید، روشو برمی‌گردوند که عرقش رو پاک کنه و درخت می افتاد روش.

خب ما هم اگر شیار افقی روی دیواری ایجاد کنیم، کار پت و مت رو کردیم و امکان داره دیوار روی سرمون خراب بشه، خراب هم نشه به مقدار زیادی از استقامت اون دیوار کم میشه.

شاید دوره فیلم آموزش عملی برق ساختمان رو هم دیده باشید من تویه اون دوره آموزشی یک واحد مسکونی رو از صفر برقکشی کردم بدون اینکه لازم باشه لوله ای رو بصورت افقی نصب کنم یا شیاری بصورت افقی بزنم. برادر من، آخه چرا وقتی سری درد نمیکنه ما بیاییم دستمال ببندیم. چرا وقتی میشه بصورت افقی لوله ها رو نصب نکرد ما بیاییم بصورت افقی نصب کنیم و بعدش نگران این باشیم که مهندس عمران یا مهندس ناظر برق بیاد و از کارمون ایراد بگیره؟

دقت کنید دوستان لوله های برق فقط در سه حالت می تونن مسیر های افقی رو طی کنن. یا در کف اتاق، یا در بالای سقف کاذب و زیر سقف اصلی یا در کف طبقه بالایی. در این سه حالت برقکار مجازه که لوله رو بصورت افقی قرار بده.

 

دلیل دوم برای عدم نصب لوله برق بصورت افقی:

به این خودکار دست من نگاه کنید. فرض کنید این لوله برق هستش، الان من اون رو در زاویه ۱۷۹ درجه تویه دستم قرار دادم ، خب ۱۷۹ درجه یعنی مورب پس مبحث ۱۳ گفته که من نمی تونم لوله برق رو به این صورت یعنی مورب نصب کنم، حالا من بیام یک درجه دیگه این رو بچرخونم تا بشه ۱۸۰ درجه، یعنی بشه افقی. آیا با همین یک درجه چرخش از مورب تبدیل شد به افقی و حالا من مجازم که اون رو به صورت افقی نصب کنم؟ بیاید خودمون رو گول نزنیم. افقی همون مورب هست فقط یک درجه بیشتر. همکار عزیزم می دونم دوست داری بعضی وقتها تویه مسیرهای کوتاه یا تویه مسیرهایی که بلوک های توخالی هست. از سوراخ داخل بلوک ها شیطنت کنی و لوله رو افقی نصب کنی. بین خودمون بمونه، من و بچه های تیمم هم از این شیطنت ها زیاد می‌کنیم. ولی دیگه نیا به مقرارت ملی ربطش نده، نگو در مبحث ۱۳ گفته که نصب لوله برق در حالت افقی مجازه.

 

فیلم نصب لوله برق بصورت افقی

متن مقاله بالا رو بصورت فیلم آموزشی هم آماده کرده‌ام تا شما دوست عزیزی که حوصله خواندن نداری، این فیلم رو تماشا کنید. البته چون فیلم ها در یوتیوب آپلود شده اند، نیاز است که با IP غیر ایرانی به اینترنت متصل شوید. در ضمن خوشحال می شویم عضو کانال یوتیوب ما شوید، ما هر هفته فیلم های جدیدی در کانال منتشر میکنیم. لینک ورود به کانال یوتیوب سایت آموزش برق

 

اگر موفق به مشاهده این فیلم نشدید، می توانید این فیلم را از طریق لینک زیر در آپارات مشاهده کنید.

آیا نصب لوله برق بصورت افقی ممنوع است؟

در انتهای این فیلم مسابقه ای رو برگزار کردیم که برای شرکت در اون مسابقه باید مراجعه کنید به پیج اینستاگرام سایت آموزش برق و در اونجا نظرتون رو بگین تا در مسابقه شرکت داده بشین. حتماً عضو پیج اینستاگرام ما بشید تا بتونید از مقالات مخصوصی که در اون پیج منتشر میشه مطلع بشید.

دلیل سوم برای عدم نصب لوله برق بصورت افقی

فرض کنیم شما ساختمانی را در یک روستای برهوت و دور افتاده برقکشی میکنید و این ساختمان اصلاً مهندس عمران ندارد که بخواهد به شیار زدن افقی ایراد بگیرد. نیازی که گفتن نیست که در دیوارهای این ساختمان، لوله های بخاری، لوله های گاز و ستون های فلزی یا بتنی وجود دارند. آیا شما می توانید شیار افقی روی دیوار ایجاد کنید در صورتی که همه این ها داخل دیوار بصورت عمودی نصب شده اند؟ قضاوت با خودتان …

آیا می توانیم در برقکشی ساختمان لوله های برق را بصورت افقی نصب کنیم؟
مزایا و معایب لوله کشی برق ساختمان بصورت افقی و مورب چیست؟
از نظر مقررات ملی برق ساختمان و مبحث ۱۳ نصب لوله برق بصورت افقی و مورب مجاز است یا نه؟

نکته آخر اینکه: استثنائاً در آشپزخانه هایی که سقف کاذب ندارند، در ارتفاع ۱۰ سانتی متر زیر سقف اجازه داریم شیار افقی بزنیم.

 

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://amoozesh-bargh.ir/?p=11018
اشتراک گذاری:
مهندس مرادی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

86 نظر در مورد آیا نصب لوله برق بصورت افقی ممنوع است؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. برای رد کردن لوله برای روشنایی سقف باید از شناژها عبور کرد بهترین راه حل چی هست که شناژ تخریب نشه، به این مورد کسی توجه نکرد لطفا راهنمایی کنید

    ۷

  2. باید محدوده تعریف کنند مثلاً ارتفاع ۱۰۰ تا ۱۲۰ بلامانع باشه که مثلا در طی ۱۰۰ سال اگر چند بار بخوان میخ بزنن تو اون ارتفاع نزنن.خیلی جاها واقعا کمکه برقکاره

    ۲

    1. سلام علی جان، همه دوستان که اهل مطالعه و یادگیری نیستند. خیلی ها هنوز نمی دونن که مبحث ۱۳ چیه. در مبحث ۱۳ الان کلی ارتفاع گفته شده ولی خیلی ها اون ها رو رعایت نمی کنن.

      ۳

  3. سلام، بنده هم مخالف این هستم که لوله ها افقی روی دیوار کشیده شوند. فقط در موقع قوطی گذاری تلفن، آنتن و برق در کنار هم ما مجبوریم که دیوار را در ارتفاع ۴۰ سانتی متری از زمین بصورت افقی برش دهیم و به قول شما پای دیوار را خراب کنیم، نظرتون در این مورد چیه؟

    ۵

    1. سلام، مرسی که وقت میزارید و در بخش نظرات مشارکت می کنید.
      در این مورد دیگه هیچ راه حلی وجود نداره و ما مجبوریم که محل قوطی کلیدها رو شیار افقی بزنیم، ولی این شیار کوچک به اندازه اون شیاری که سرتاسر دیوار زده میشه، آسیبی به دیوار وارد نمی کنه.

      ۴

    1. سلام، در هیچ کجا فاصله خاصی برای اون ذکر نشده، ولی معمولاً لوله های گاز و آب رو نصب میکنن، بعدش یک عایق فومی پلی اتیلن روی لوله های آب می کشن و بعدش لوله های برق رو نصب میکنن.

      ۶

        1. سلام، خیر در آشپزخانه مجاز به نصب لوله های برق در کف نیستیم. مقاله اصول لوله گذاری برق ساختمان رو مطالعه کنید.

          ۵

  4. چه از لحاظ مهندسی عمران
    چه مبحث ۱۳
    چه پرستیژ کاری و طراحی کار
    کار گذاشتن لوله افقی برق یا اب در دیوار ممنوع و باعث اسیب جدی به دیوار میشود

    ۳

  5. سلام به نظرمن ممنوع است بصورت افقی یاعمودی چون ممکن است میخ به دیوار بزنیم ودچاربرق گرفتگی شویم

    ۴

  6. سلام جناب مهندس مرادی امیدوارم که همیشه سالم و موفق باشید و از سایت بسیار خوبتون نهایت تشکر و دارم.من دو تا سوال داشتم : اول اینکه ایا مجازیم که برای برق کشی پارکینگ(پیلوت)یک ساختمان چند طبقه لوله های برق و از کف عبور بدیم؟ (عبور ماشین از کف مشکلی درست نمیکنه؟) سوال دوم هم اینه که کابل های برق اصلی ” هم چنین کابل ایفون و تلفن ورودی به هر واحد از یک ساختمان چند طبقه که نهایتا باید به طبقه هم کف (پیلوت ) اورده بشه و در اخر وارد تابلو کنتور اصلی ساختمان و باکس اصلی تلفن و ایفون درب خروجی بشه ایا میشه لوله هاشو از کف پیلوت عبور بدیم؟ممنون میشه اگه پاسخ بدید

    ۵

    1. محمودرضای عزیز سلام، ممنونم از شما. ۱-خیر مشکلی نداره، چون تاسیساتی ها هم لوله های فاضلاب رو از کف پارکینگ میبرن اگر قرار باشه لوله ها آسیب ببینه، لوله های اونها هم آسیب میبینه. مهم عمق مناسب لوله هاست که استاندارد عمق مناسب رو در کف، ۷۰ سانت ذکر کرده. ولی در کل نظر من اینه تا زمانی که می تونید لوله ها رو از بالای سقف کاذب ببرید، در کف نصب نکنید، چون دردسرش در سقف کمتره. و چون ضوابط شهرداری گفته که ارتفاع سقف پیلوت نباید از ۲۴۰ بیشتر باشه، پس در ۹۰ درصد موارد شما سقف رو در پیلوت دارید و می تونید لوله های برق رو در بالای سقف کاذب نصب کنید.
      ۲-بله همشون رو میشه از کف برد. و مشکلی نداره.

      ۴

  7. سلام.خسته نباشید .تعارف نمیکنم و وقتمونو برای تعریف و تمجید از شما نمیگیرم. چون می‌دونم که جز عشق نمیتونه این کاری که میکنید و علمتونو به اشتراک میذارید رو توجیه کنه….در مورد افقی یا مورب و کلا در سطوح دیوارهای آپارتمان، زیاد دیدم که لوله خرطومی رو بدون کنده کاری با گچ سفت میکنند و در مرحله سفید کاری و بعدش دقیقا محل لوله ترک میخوره…البته نمیخوام رد کنم،چون گچ کار ماهر قشنگ پوشش میده و با اینکار در اوضاع اقتصادی امروز ،اینکار به صرفه تره برای صاحبگار ….(قوانین همیشه دست و پا گیرند و اغلب دور زده میشن) فقط و فقط علم ، وجدان، و تعهد میتونه یه تکنسین ماهر بسازه…یعنی تشخیص مسیر در تاسیسات ساختمان (سرد و گرم،شوفاژ،برق،…) به کننده و اون ۳مورد گه گفتم ربط داره..
    مطلب خوبه برای یه بار بحث کردن، ولی پرداختن و متمرکز شدن تو موارد اینچنینی آب در هاون کوفتنه…البته کاش این مطالب درجه بندی و رتبه بندی میشد که کاربرها بتونن با وقتی که دارن ،بهترین و مهم ترینها رو مطالعه کنند….ممنون از صبوریتون

    ۳

    1. سلام پیمان جان، ممنونم از شما که در بهتر شدن مقالات مشارکت می‌کنید. نظر شما متین است و برای ما قابل احترام. ولی نظر ما اینه که لوله برق در روی دیوارها افقی نصب نشه بهتره. درسته هر چیزی یکسری مزایا داره و یکسری معایب، ولی باید پیش خودتون دو دو تا چهار تا کنید که مزایا بیشتره یا معایب، و بعدش بهترین گزینه رو انتخاب کنید.
      قوانین و مقررات به این خاطر سخت گیری میکنن چون نظرش اینه اول باید از جان اشخاص محافظت بشه، بعدش هزینه، زیبایی کار، زمان اجرا، در اولویت بعدی قرار میگیرند.

      ۴

  8. سلام من نه برقکار هستم و نه میخوام برق کار شم، یه نصاب کولر هستم و میخوام یه سری چیز ها راجب سیم کشی برق ساختمان بدونم، توی ساختمان کدوم قسمت هارو مجاز نیستیم سوراخ کنیم؟؟ مثلا در راستای عمودی پریز برق میشه سوراخ کاری کرد؟؟ در ضمن این کتابی که تالیف کردید به درد من که فقط میخوام اطلاعاتم رو بالا ببرم میخوره ؟

    ۶

    1. سلام امیر حسین عزیز، اگر نیاز به اطلاعات خیلی تخصصی ندارید می تونید از مقالات رایگان داخل سایت استفاده کنید، پاسخ خیلی از سوالات شما داخل این مقالات هست.
      ۲- ما در ساختمان روی دیوارهای برشی و روی تیرهای بتنی مجاز نیستیم سوراخ کاری کنیم.
      ۳-در راستای عمودی کلیدها و پریزها هم نباید سوراخ کاری کنید.
      ۴-بله کتاب آموزش برق ساختمان برای شروع کتاب خوبیه. و بعد از اون اگر خواستید تخصصی برق ساختمان رو کار کنید دوره فیلم آموزش عملی برق ساختمان رو پیشنهاد میکنیم.

      ۵

    1. سلام. از نظر استاندارد استفاده از لوله خرطومی پلاستیکی معمولی در همه جا غیر مجازه، مدل دیگه هم هست که بهش میگن لوله خرطومی غیرخودسوز، که استاندارد اجازه استفاده از اونها رو داده ولی در بازار بسیار کم یاب هستند و گران.

      ۴

      1. سلام
        لوله های خرطومی استاندارد غیر خودسوز اتفاقا قیمتی پایین تر از لوله برق دارند و ناگفته نماند ما ناظرین باید قدری اطلاعات بروز داشته باشیم. مبحث سیزدهم جزو مباحث خیلی قدیمی هست و هنوز بروز نشده نشریه ۱۱۰ باز بروز تر است. در مورد نصب لوله برق به صورت افقی در دیوار راه پله هم امکانش هست و اصلا نیازی به برش ندارد چون برای اجرای لاین نوری در راه پله چاره ای نیست

        ۴

  9. سلام مهندس.یه سوال داشتم این که عبور لوله برق از کف حال پذیرایی و اتاق ها مجاز است یا نه .اگر مجاز است حال و اتاق را بشویم مشکلی پیش نمیا به هر حال نمیشه شسته نشه.
    دومین سوال عبور لوله از روی ستون اهنی مشکل دارد یا نه.
    ممنون از شما

    ۷

    1. سلام. بله عبور لوله از کف پذیرایی و اتاق ها مجاز هستش و اگر شسته بشه هم مشکلی نداره.
      عبور لوله برق از روی تیر آهنی هم مشکلی نداره.

      ۴

      1. ممنون از پاسخ شما اما یع سوال هنوز ذهن منو مشغول کرده اینکه اگر لوله های حال پذیرایی و اتاق از کف رد بشون یعنی لوله کشی برق از کف باشد بعد روی انها رو باسیمان ماهیچه کشی کنم.اما کف قیر گونی یا ایزوگام نشود.وفقط سرامیک شود.میتوان بعدا با اب کف را شسشو کرد و اتفاقی از لحاظ برق گرفتی نمی افتد.یا اینکه کف باید حتمان قیر گونی یا ایزوگام شود.ممنون از پاسخ گویی شما.

        ۶

        1. خواهش میکنم، خیر نیازی به قیرگونی یا ایزوگام نیست. و چون احتمال شستشو در پذیرایی و اتاق ها بسیار کم هست پس مشکلی ایجاد نمیکنه.

          ۴

        2. سلام من میخواستم ضمن تشکر از شما عرض کنم که لوله کشی برق بصورت افقی در ساختمان های سنتی با بلوک شاید امری نادرست باشد اما باید بگم در سیستم های نوین یا مدرن پیش ساخته یا نیمه پیش ساخته یا داکتهای افقی پیش طراحی شده یا در سیستمی مثل پانل های تریدی قبل از سیمانکاری باید تاسیسات اجرا گردد و شما میتوانید فوم دیوار رو بوسیله سشوار صنعتی بردارید و هرچقدر دلتون میخواد بصورت افقی لوله گذاری کنید این کار نه تنها موجب تضعیف دیوار نمیشه بلکه بدلیل افزایش ملات خور دیوار موجب استحکام هم میشود پس فرمایش شما نسبی هست ونمیشه بهش عمومیت داد

          ۶

          1. سلام، ممنونم از شما، با نظر شما موافقم هستم.
            در این آموزش صحبت ما در مورد ساختمان هایی است که دیوار آنها آجری یا بلوکی هستند و شیار افقی موجب تضعیف استقامت دیوار خواهد شد.

            ۶

  10. با عرض سلام و خسته نباشید
    من اگه بخوام در یک اتاق سه پریز برق نصب کنم و نخوام به صورت افقی شیار زنی کنم و سقف خونه هم تیرچه بلوک باشه و همچنین اجازه اجرای لوله از کف اتاق نباشه شما چه راهکاری رو پیشنهاد میدین?
    آیا برای رد کردن لوله باید چندین بار سقف رو سوراخ کنم?

    ۶

    1. سلام حسین جان، این شرایطی که فرمودین به ندرت پیش میاد. چرا باید اجازه اجرای لوله از کف رو نداشته باشید؟؟؟
      در کل اگر این مواردی که فرمودین رو بخوایم رعایت کنیم، بله باید سقف رو در سه قسمت سوراخ کنید.

      ۴

شروع گفتگو در واتساپ
1
آیا نیاز به کمک دارید؟ چت واتساپ
خانم داوودی آنلاین است.
سلام. داوودی هستم، مدیر فروش
هر سوالی که در مورد نحوه خرید کتاب ها و دوره های آموزشی دارید، بنده درخدمتم.
شماره واتساپ: 09194053853