الهی به توکل خودت. سلام دوستان، امیدوارم که حال دلتون عالی باشه، آماده اید تا به سراغ مقاله روش نصب پنکه سقفی برویم؟ در این مقاله آموزشی کوتاه می خواهیم یاد بگیریم که چطور سیمکشی و نصب یک پنکه سقفی را انجام بدهیم. و در پایان دیاگرام کلید پنکه ها و روش قرار گیری خازن راه انداز را نشانتان خواهم داد. بر هر برقکار و تکنسین برق واجب است که بتواند یک پنکه سقفی را سیمکشی و نصب کند. پس تا انتهای این آموزش همراه ما باشید.
روش نصب پنکه سقفی به همراه نقشه سیم کشی
موتور پنکه های سقفی از نوع آسنکرون با خازن راه انداز می باشد. که با برق ۲۲۰ ولت شهری کار میکند. این پنکه ها دارای سرعت های مختلفی هستند که با یک کلید گردان می توان سرعت آنها را تنظیم کرد.
خب ابتدا در نقشه زیر روش سیم کشی و سربندی پنکه سقفی را نشان تان میدهم.
نقشه نصب پنکه سقفی
معمولاً اگر پنکه ای را نو خریداری کنید. برای نصب آن خیلی نیازی به دانستن مباحث فنی نیست. زیرا در پشت موتور پنکه یک ترمینال قرار داده شده است که فقط باید نول و فاز را به آن وصل کنید البته در مدل های جدیدتر ترمینال ارت هم در کنار دو ترمینال قبلی قرار گرفته است. سیم نول به صورت مستقیم به پنکه می رود ولی سیم فاز اول به کلید گردان پنکه می رود و بعد از آنجا به پنکه وصل می شود.
در توضیح نقشه بالا باید اینطور گفت که: از موتور پنکه سه سیم خارج می شود. به رنگهای مشکی یا آبی برای نول. قرمز برای فاز. زرد یا سبز برای یکی از پایه های خازن. پس سیم نول مستقیم به موتور پنکه وصل میشود، و سیم فاز ابتدا به ترمینال ورودی کلید پنکه می رود و آنگاه به موتور پنکه می رود و به سیم قرمز رنگ وصل می شود. در پشت موتور از سیم قرمز رنگ که فاز ورودی است انشعاب گرفته می شود و به یکی از پایه های خازن راه انداز وصل میشود، از پایه دیگر خازن هم به سیم زرد یا سبز متصل می شود.
روش عملکرد کلید پنکه سقفی :
ابتدا تصویر یک کلید پنکه سقفی را ببینید به این دستگاه کلید گردان پنکه سقفی می گویند.
اگر بخواهیم مدار داخلی این کلید را شرح دهیم بصورت زیر است.
زمانی که کلید گردان روی حالت ۱ قرار میگیرد، تمام مقاومتها با موتور پنکه سری می شود، و این باعث میشود که کمترین ولتاژ به موتور پنکه برسد، پس موتور با کمترین سرعت شروع به چرخش می کند. زمانی که کلید گردان در حالت ۲ قرار می گیرد. مقاومت اول از مدار خارج می شود و این باعث می شود که نسبت به حالت قبل ولتاژ بیشتری به موتور پنکه برسد پس سرعت موتور بیشتر خواهد شد. و هر چقدر که کلید گردان را در جهت عقربه های ساعت می چرخانیم مقاومت های بیشتری از سر راه سیم فاز کنار می روند و ولتاژ بیشتری به موتور پنکه میرسد. در حالت FULL دیگر هیچ مقاومتی در مسیر وجود ندارد و حداکثر ولتاژ به موتور پنکه میرسد. این حالت مثل زمانی ست که ما یک کلید یک پل معمولی را به جای کلید گردان پنکه سقفی نصب کرده باشیم. و در این حالت پنکه سقفی با حداکثر سرعت خود می چرخد.
تامین برق پنکه سقفی چگونه باید باشد؟
مقررات ملی به ما این اجازه را داده است که بتوانیم از هر سرخط روشنایی برای یک موتور یا فن، به شرطی که توان آن موتور از ۱۰۰ وات تجاوز نکند، انشعاب بگیریم، یعنی اگر توان مصرفی پنکه سقفی ما کمتر از ۱۰۰ وات باشد (که معمولاً هم همین طور است و توان پنکه های سقفی موجود در بازار ۱۰۰ وات است) پس می توان برق ورودی به کلید پنکه را از کلیدهای روشنایی اتاق تامین کرد و نیازی به سرخط مجزا برای پنکه سقفی نیست. ولی در صورتی که تعداد پنکه ها از یکی بیشتر باشد یا توان مصرفی آن بیشتر از ۱۰۰ وات باشد باید برای آنها یک سرخط مجزا از جعبه فیوز قرار دهیم.
چند نکته در نصب پنکه سقفی :
- همیشه سعی کنید یک میلگرد را به تیر آهن های سقف جوش داده و سپس پایه پنکه سقفی را به آن مهار کنید. چون پنکه یکسره در حال تکان خوردن است و همیشه فشار زیادی از طریق هوا به آن وارد می شود، پس امکان جدا شدن پنکه از سقف زیاد است.
- اگر پنکه شما در زمان شروع به حرکت باید زور زیادی بزند و صدای زیادی تولید کند، به احتمال زیاد خازن راه انداز پنکه مستهلک و فرسوده شده است.
- نکته : اگر رنگ سیم هایی که از موتور پنکه خارج می شود، با آن چیزی که در بالا توضیح داده شد، تفاوت دارد. به این صورت عمل کنید. به دلخواه به یکی از سیم ها فاز وصل کنید. و دو سیم دیگر را به پایه های خازن و نول وصل کنید. اگر درست زده باشید که پنکه شروع به کار می کند ولی اگر اشتباه بود سیم فاز را جابه جا کنید و برای دو سیم دیگر مانند قبل عمل کنید. در نهایت با سه بار آزمون و خطا می توانید سیم ها را پیدا کنید.
- نکته : اگر پنکه شما برعکس می چرخد، یعنی به جای اینکه هوا را به سمت پایین بفرستد ، به سمت بالا می کشد. کافی است این مقاله را بخوانید تا پاسخ سوالتان را پیدا کنید. حالت زمستان و تابستان برای پنكه سقفی
- نکته : در بعضی از پنکه های جدید، برای این کار یک کلید کوچک در پشت موتور پنکه تعبیه شده که از طریق آن می توانید جهت وزش باد را برعکس کنید.
- اگر از کلید دیمر بجای کلید پنکه سقفی استفاده میکنید، حتماً دقت کنید که دیمر را در حالت خیلی کم قرار ندهید. زیرا ولتاژ کافی به پنکه نمیرسد و احتمال آسیب دیدن پنکه زیاد است. و اگر فکر میکنید در منزل شما بچه های کوچک این مورد را رعایت نمیکند، پس از خیر کلید دیمر بگذرید و حتماً کلید مخصوص پنکه تهیه کنید.
سلام مهندس خسته نباشی.. مقاومت سیم سفید با قهو ه ای ۳۳۱ مقاومت طوسی با قهوه ای ۱۴۲ سفید با طوسی ۱۹۲.. نحوه نصبش با برق بعلاوه خازن چطوریه قربون معرفتت
۱۹
امکان نصب پنکه از طریق نصب رول بولت سقفی امکانپذیر هست؟
۳۱
سلام، خیر پیشنهاد نمیشه.
۲۷
سلام پنکه سقفی تک فاز کلید تابستان زمستان هم ندارد برعکس میچرخه چکار کنم ؟؟
۳۱
سلام، سیمبندی رو اشتباه انجام دادین، طبق نقشه بالا انجام بدید.
۳۵
جای سیم های خازن رو عوض کنم درست میشه؟؟
۳۳
بله احتمالش هست جای سیم های خازن رو جابجا متصل کرده باشید.
۳۵
سلام علت چیه پنکه سقفی مستقیم کار میکنه و هر چقدر کلید رو عوض میکنم هیچ عملکردی نداره و دور پنکه نه کممیشه و نه خاموش
کلید نو هم گرفتم
پنکه سقفی هستش
مشکل می تونه چی باشه
۳۳
با سلام و عرض ادب
با تشکر از سایت خوبتون
آقای مهندس:از سقف و محل نصب پنکه ۴ تا رشته سیم خارج میشن. سه تا سبز یکی هم آبی. با فازمتر معلوم شد که آبی برق و نوله. سه تا سبز فاز بودن. چطوری به موتور پنکه متصل کنم ؟
۳۲
سلام، شما فقط به یک نول و یک فاز در محل پنکه نیاز دارید، پس یکی از اون سیم های سبز رنگ رو به عنوان فاز انتخاب کنید و با دو تای دیگه کاری نداشته باشید.
بعدش الباقی مدار رو طبق شکل بالا سربندی کنید.
۳۴
سلام مهندس من فاز و نول کلید پنکه سقفی رو اشتباه زدم ک کنتور پرید.ایا کلید پنکه سوخته یا بدتر..
۲۸