0
0

جعبه فیوز

60826 بازدید

الهی به توکل خودت. سلام دوستان، حالتون خوبه؟ اوضاع احوال بکامه؟ امروز قصد دارم در این آموزش کوتاه، روش نصب و سیمکشی جعبه فیوز با کلیدهای مینیاتوری و کلید محافظ جان را تقدیم شما کنم. البته اگر می خواهید باسوادها به این اسامی خورده نگیرند به جعبه فیوز بگویید تابلو برق انتهایی و به کلید محافظ جان بگویید کلید جریان باقیمانده.

 

جعبه فیوز

 

 

آموزش نصب جعبه فیوز در برق ساختمان

جعبه فیوز یا تابلو برق انتهای یا تابلو برق واحدها هر سه اسم‌هایی هستند که برای جعبه فیوز بکار می‌روند، جعبه فیوز قلب تپنده برق هر منزل مسکونی ست که در داخل هر واحد ساختمانی و معمولاً در قسمت درب ورودی واحد نصب می شود و سرخط تمام مصرف کننده های یک واحد مسکونی از آن تغذیه می شود. در نقشه های برق ساختمان آن را با علامت اختصاری DP نشان می دهند.

وقتی گفته می شود که یک جعبه فیوز هشت تایی است، یعنی این جعبه فیوز گنجایش نصب ۸ کلید مینیاتوری را دارد. جعبه فیوزها در هر سایزی که بخواهید در بازار موجودند، ولی در برق ساختمان بیشتر از نوع ۱۲ تایی استفاده می‌شود.

تا چند سال قبل در ساختمان های مسکونی خبری از جعبه فیوز نبود و به روش جعبه تقسیم سیمکشی منازل انجام می شد. ولی از آنجا که جعبه فیوز مزیت های زیادی را با خود آورد. استفاده از آن فراگیر و حتی مقررات برق ساختمان استفاده از آن را الزامی کرد. بزرگترین مزیت جعبه فیوز این است که در صورت ایجاد مشکل در یک سرخط، تنها آن مسیر از مدار خارج می شود و برق بقیه مسیرها قطع نمی شود. و مزیت دیگر هم افزایش ایمنی افراد و حفاظت از تجهیزات و وسایل برقی است.

 

انواع فیوز در برق ساختمان :

قبل از این که به سراغ جعبه فیوز و نقشه سیم کشی آن برویم ابتدا باید فیوزها را بشناسیم.

فیوز : فیوزها انواع مختلفی دارند ولی در برق ساختمان بیشتر با نوع فشنگی ، اتوماتیک، مینیاتوری سروکار داریم، پس به توضیح همین سه مورد بسنده می کنیم. این سه مدل، مدارات برق را در مقابل اتصال کوتاه (یعنی برخورد سیم فاز با نول) و اضافه بار ( یعنی کشیدن جریانی بیشتر از جریان نوشته شده روی فیوز ) محافظت می کنند. فقط یک ورودی و یک خروجی دارند و در مسیر سیم فاز قرار می گیرند، پس می توان گفت که این فیوزها به صورت سری در مدارهای برق ساختمان قرار می گیرند.

فیوز فشنگی:
در تصویر پایین یک مدل فیوز فشنگی به همراه پایه آن را مشاهده می کنید. این فیوزها از سه قسمت تشکیل شده اند. مغزی، کلاهک و پایه فیوز. که مغزی روی پایه فیوز قرار می گیرد و کلاهک روی مغزی قرار می گیرد.

در صورتی که این فیوز عمل کند، باید مغزی آن دور انداخته شود. چون مغزی فیوز فشنگی یکبار مصرف است. برای تعویض مغزی باید کلاهک روی آن را در خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید و مغزی را بیرون آورده و تعویض کنید.

فیوز فشنگی

فیوز فشنگی

 

فیوز اتوماتیک یا آلفا:
و در تصویر پایین فیوزهای اتوماتیک یا آلفا را مشاهده می کنید. برخلاف فیوزهای قبلی که یکبار مصرف هستند، این فیوزها اگر عمل کنند، کافیست چند ثانیه صبر کنید تا خنک شوند و سپس دکمه مشکی که روی آن قرار گرفته را دوباره فشار دهید تا اتصال برقرار شود. دکمه قرمز رنگ هم به این خاطر است که بتوانید به صورت دستی فیوز را قطع کنید.
این فیوزها هم مانند فیوزهای قبلی روی یک پایه بسته می شوند.

فیوز اتوماتیک

فیوز اتوماتیک

استفاده از فیوز فشنگی و فیوز اتوماتیک دیگر منسوخ شده و حتی مقررات ملی ساختمان استفاده از فیوز اتوماتیک را منع کرده است.

کلید مینیاتوری:
و در پایین تصویر یک کلید مینیاتوری را مشاهده می کنید. کلیدهای مینیاتوری پرکاربردترین فیوزها در برق ساختمان هستند.
این فیوزها از لحاظ سرعت کار به چند دسته تقسیم می شوند. که با حروف اختصاری که روی آن درج می‌شود مشخص می‌شوند. این حروف عبارتند از:

  • نوع A : تندکار
  • نوع B : تقریبا تندكار
  • نوع C : متوسط
  • نوع D : كندكار

ما در برق ساختمان فقط با نوع B و C سروکار داریم که نوع B برای سرخط روشنایی ها و نوع C برای سرخط پریزها استفاده می‌شود. تا قبل از این برقکارها همه فیوزهای یک ساختمان را از نوع C انتخاب می کردند ولی در مقررات جدید تاکید شده است که باید برای روشنایی ها از نوع B و برای پریزها از نوع C استفاده کنید.
به کلید مینیاتوری زیر نگاه کنید، روی آن کلمه C25 درج شده است، یعنی این فیوز از نوع C و ۲۵ آمپر است.

کلید مینیاتوری

نقشه سیمکشی و سربندی جعبه فیوز :

ابتدا نقشه نصب کلیدهای مینیاتوری را در تصویر پایین به شما نشان می‌دهم. آنگاه به سراغ توضیحات بیشتر در مورد هر قسمت میروم. اگر می خواهید فیلم نصب این نقشه ها را بصورت عملی مشاهده کنید، پیشنهاد میکنم دوره فیلم آموزش عملی برق ساختمان را مشاهده کنید.

 

نقشه جعبه فیوز

نقشه جعبه فیوز

 

نکته: ورودی و خروجی در کلیدهای مینیاتوری مهم نیست، یعنی در عملکرد کلید مینیاتوری تاثیر ندارد که شما ورودی را از بالای فیوز وصل کنید یا از پایین. ولی در استانداردهای برق ساختمان آمده است که بهتر است ورودی را از بالای کلید مینیاتوری و خروجی از پایین کلید باشد.

 

نقشه نصب جعبه فیوز همراه با کلید محافظ جان

کلید جریان باقیمانده یا همان کلید محافظ جان کم کم دارد جای خود را در برق ساختمان باز می کند. زیرا افراد کم کم متوجه مزیت های این دستگاه می شوند. این کلید می تواند از برق گرفتگی اشخاص، شوک الکتریکی، جریان نشتی از مدار شما محافظت کند.

کلیدهای محافظ جان ۲ ورودی و ۲ خروجی دارند. چون علاوه بر سیم فاز، سیم نول هم به آن وصل می شود. خب حالا نقشه نصب جعبه فیوز همراه با کلید محافظ جان را برایتان ترسیم کنیم.

روش نصب کلید محافظ جان

 

می بینید که فاز و نول از قسمت بالای کلید محافظ جان وارد شده و از قسمت پایین خارج می شود. ولی برای کلیدهای مینیاتوری و فشنگی اینکه ورودی از بالا باشد یا پایین، مهم نیست.

نکته: در مقررات جدید مبحث ۱۳ آمده است که نصب یک عدد فیوز اصلی، قبل از کلید محافظ جان الزامی است. یعنی در تصویر بالا بایستی یک عدد کلید مینیاتوری همراه آمپر با آمپراژ کنتور نصب شود.

 

خب ابتدا بیایید بررسی کنیم کابلی که برق را از کنتور به جعبه فیوز می‌رساند باید چه سایزی داشته باشد. هم در کتاب آموزش برق ساختمان و هم در دوره فیلم آموزش عملی برق ساختمان در مورد این نکته مهم صحبت کرده‌ام که اگر:

  • اگر کنتور برق ۲۵ آمپر است، کابل اصلی باید نمره ۳ در ۴ باشد.
  • اگر کنتور برق ۳۲ آمپر است، کابل اصلی باید نمره ۳ در ۶ باشد.
  • اگر کنتور برق ۵۰ آمپر است، کابل اصلی باید نمره ۳ در ۱۰ باشد.

 

حال به سراغ این موضوع می رویم که، ظرفیت فیوزهایی که در جعبه فیوز نصب می کنیم، چقدر باید باشد؟ یا فیوزهای جعبه فیوز باید چند آمپر باشند؟

  • برای سرخط روشنایی ها از کلید مینیاتوری ۱۰ آمپر نوع B استفاده کنید. (B10)
  • برای سرخط پریزها از کلید مینیاتوری ۱۶ آمپر نوع C استفاده کنید. (C16)
  • برای فیوز اصلی از کلید مینیاتوری هم آمپر با آمپراژ کنتور استفاده کنید. مثلاً اگر کنتور ۳۲ آمپر است کلید مینیاتوری اصلی هم باید ۳۲ آمپر باشد. این فیوز هم می تواند نوع B و هم می تواند نوع C انتخاب شود. ولی بهتر است که نوع B انتخاب شود زیرا معمولاً در کنتورهای برق از فیوزهای نوع C استفاده می‌شود، و بهتر است که فیوز پایین دست آن (یعنی همان فیوز اصلی داخل جعبه فیوز) از نوع B انتخاب شود تا در صورت بروز اتصالی، اول فیوز داخل جعبه فیوز بپرد.
  • آمپر کلید محافظ جان بهتر است بالاتر یا مساوی فیوز اصلی باشد. مثلاً اگر فیوز اصلی ۳۲ آمپر است، کلید محافظ جان می تواند ۳۲ آمپر یا ۴۰ آمپر یا حتی بالاتر باشد. هر چقدر آمپر کلید محافظ جان بیشتر باشد طول عمر آن هم بیشتر می شود. ولی دقت شود که جریان نشتی کلیدهای محافظ جان در منازل مسکونی و اداری باید ۳۰ میلی آمپر باشد. پیشنهاد میکنم آموزش روش سیمکشی کلید محافظ جان را مطالعه کنید تا این قسمت را بهتر متوجه شوید.
  • برای سرخط کولر آبی از کلید مینیاتوری ۱۰ آمپر نوع C استفاده کنید. (C10)
  • برای سرخط کولر گازی بستگی به سیمی دارد که برای آن نصب کرده اید، مثلاً اگر برای کولرگازی کابل نمره ۲.۵ استفاده کرده اید باید از کلید مینیاتوری ۱۶ آمپر تایپ سی استفاده کنید.

 

این آموزش توضیح مختصری بود در مورد آموزش نصب کلیدهای مینیاتوری که از کتاب آموزش برق ساختمان و سیستم های اعلان حریق انتخاب شده بود، اگر به دنبال مطالب جذابتر در مورد برق ساختمان هستید، سری هم به این کتاب بزنید و فصل اول آن را رایگان دانلود کنید.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://amoozesh-bargh.ir/?p=354
اشتراک گذاری:
مهندس مرادی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

1041 نظر در مورد جعبه فیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. سلام. ممنون از مطلب فوق العاده تون. یک سوال داشتم در مورد نصب برق کولر گازی. برای نصب کولر گازی در خانه ای که دارای سیم کشی با جعبه ی فیوز است باز هم لازمه که فیوز جدا به کابل برق کولر گازی وصل بشه یا نه؟

    ۹

  2. سلام باتشکر م من خیلی سوال داشتم که باخواندن مطالب شما به همه جواباش رسیدم واقعا ممنون از وقتی که واسه آگاهی مردم گذاشتید بازم تشکر

    ۹

  3. با سلام
    ميخواستم بدونم تابلو برق ورودي داخل واحد رو ميشه پس از نصب و اجرا جابجا كرد؟ مثلا از روي يك ديواري برش داريم بذاريم روي ديوار ديگه؟
    ممنونم.

    لایک

    1. سلام. در بازسازی هایی که در ساختمان صورت می گیره خیلی از مواقع پیش میاد که ما این کار رو می کنیم. ولی از اونجایی که قراره سر همه سیم ها یک تیکه سیم وصل بشه، تا به محل جعبه فیوز جدید برسه، حتماً باید این کار رو یک برقکار ماهر انجام بده، تا بعداً مشکلی برای برق واحد پیش نیاد.

      ۲

  4. با سلام به مدیر سایت..من در اهواز زندکی میکنم می خواهم بدونم میشه در سر راه کنتور اصلی دو تا فیوز فشنگی ۶۳امپر گذاشت به دلیل دو تا کولر موتر پیستونی چون الان یه فیوز داره می خواهم دوتاداشته باشه..با تشکر

    ۳

    1. سلام دوست عزیز. اگر کنتور منزل شما ۲۵ آمپر باشه، شما باید فقط یک فیوز ۲۵ در محل کنتور نصب کنید. نیازی به نصب دو عدد فیوز ۶۳ نیست.

      ۲

  5. سلام وعرض ادب خدمت دوست عزیز.واقعا سپاس گذارم از ادب ولطف و کمک وصبوری بی نظیرت.من علاقه شدیدی برای یاد گیری برق دارم اما دنبال کسی هستم که بتونم یاد بگیرم که دقیقا مثل شما دلسوز وصبور باشه.یا کتابی یا کانال درتلگرام که مثل شما از صفر تا صد رو یاد بده.چیکار کنم.خیلی خیلی گل وناب هستی رفیق .

    ۲

    1. سلام آقا مهدی.مرسی . این نظر لطف شماست.
      متاسفانه در این شاخه فقط دو تا سایت هستند که محتوای آموزشی تولید می کنن. بقیه فقط محتوای این دو تا سایت رو کپی می کنن.
      ما در سایت خودمان در قسمت محصولات آموزشی دو محصول ویژه داریم که توسط تیم خودمان تولید شده اند. از اونها دیدن کنید.
      در وبلاگ bargh-e-sakhteman.mihanblog.com هم مطالب خوبی پیدا می کنید.

      لایک

    1. سلام. فیوزهای محافظ جان معمولاً روی ۳۰ میلی آمپر عمل می کنن. لطفا دیگه اون کار رو تکرار نکنید و برای تست کلیدی که با عنوان test روی محافظ جان هست رو فشار بدید و تست کنید.

      لایک

    1. سلام.
      فیوزهای مینیاتوری ورودی و خروجی ندارن یعنی شما می تونید برق رو از بالا بدین و از پایین بگیرین. ولی معمولاً عرفش همینه و برقکارها برق فیوز اصلی رو از بالا میدن و از پایین اون میبرن به بقیه فیوزها. و برای بقیه فیوزها هم برق رو از پایین میدن و از بالای اون برق رو میگیرن.

      ۲

    1. اگر ساختمان قدیمی بود. می تونید یک جعبه فیوز روکار دو فیوز بگیرید و داخل تابلو کنتور نصب کنید. اون وقت سیم های ورودی به داخل ساختمون رو اول ببرید تویه این جعبه فیوز و محافظ جان، بعدش ببرید داخل واحد

      ۳

  6. با سلام وخسته نباشید،ممنونم که با این کار داریدخمس علم تون رو هم پرداخت میکنید. اولا:میخواستم بپرسم وقتی کنتور برق ۲۵ امپره ایا گذاشتن فیوز بالاتر مثل ۳۲ تاثیری داره؟
    دومآ : چرا بعضی وقت ها سیم نول برق داره ایا میتونه به خاطر اینکه این سیم با اتاق دیگه مشترگه درحال استفاده باشه؟
    سوما :یک کولر گازی یکسره تا چند ساعت میتونه روشن باشه ودر جایی که سیم کولر دو تیکه شده به جای چسپ از ترمنال سرامیکی استفاده بشه امپر کمتری میکشه؟

    ممنمون وببخشیدسوالم طولانی شده

    لایک

    1. سلام.مرسی. پاسخ سوال اول: خیر تاثیری نداره و باید برای کنتور ۲۵ آمپر از فیوز ۲۵ آمپر استفاده بشه.
      پاسخ سوال دوم: اگه سیم نول ساختمون قطع بشه، برگشت لامپ های خونه میاد داخل سیم نول (منظور همون سیم هایی که حالا دیگه نول نیستند چون نولشون قطع شده) و نول هم فاز دار میشه.
      پاسخ سوال سوم: یک کولر گازی تا هر زمان که بخوایید می تونه روشن باشه. ولی بهتره دمای اتاق رو روی یک درجه مناسب مثلاً ۲۰ درجه تنظیم کنید تا هر زمان که دما به ۲۰ درجه رسید ، کولر گازی خودش خاموش بشه.
      پاسخ سوال چهارم: استفاده از ترمینال سرامیکی از نوار چسب خیلی بهتره ولی روی آمپر کشی تاثیری نداره.

      لایک

  7. سلام و خسته نباشید خدمت شما
    ما خونمون فیوز اصلی مینیاتوری هس
    و دوتا کولر پنجره ایی داریم میخاستم ببینم ک فیوز مینیاتوری هس ک تحمل این دوتا کولرو و بقیه وسیله برقی رو داشته باشه
    فیوز چند امپر یا چند ولت باید بگیرم؟
    لطفا کمکم کنید

    ۲

    1. سلام. مرسی. بله برای واحدهای مسکونی شما نیاز به یک فیوز مینیاتوری ۲۵ آمپر دارید. درضمن اگر قراره وسایل پرمصرفی مثل کولرگازی در منزل شما روشن بشه. بیشتر کلفتی سیم های منزل شما باید ملاک باشه تا فیوزهای برق.
      برای کولر گازی هاتون هم پیشنهاد می کنیم این مطلب رو بخونید، تا سیم مناسبی رو برای اونها انتخاب کنید.
      سیم برق مناسب برای کولر گازی

      ۲

  8. سلام خسته نباشید،مگه وقتی فیوز رو بالا میدی برق وصل نمیشه؟ پس چرا در نقشه فوق از بالا برق ورودی فیوز اصلی وصل شده و خروجی آن پایین هست؟ خیلی واسم سوال شده،ویک سوال دیگه:توی یک ساختمون وقتی فیوز هارو پایین میدادم و برق قطع میشد هر دو سیم پریز ها لامپ فاز متر رو روشن میکرد؟

    لایک

    1. سلام.مرسی. بله وقتی فیوز بالاست برق اون وصل میشه. ولی فیوزهای مینیاتوری ورودی و خروجی ندارن یعنی شما می تونید برق رو از بالا بدین و از پایین بگیرین. ولی معمولاً عرفش همینه و برقکارها برق فیوز اصلی رو از بالا میدن و از پایین اون میبرن به بقیه فیوزها. و برای بقیه فیوزها هم برق رو از پایین میدن و از بالای اون برق رو میگیرن
      پاسخ سوال دوم. بعضی مواقع در محل کنتور اصلی ساختمون ، سیم های برق اون واحد رو برای تعمیرات جدا می کنند و موقع بستن یادشون میره و جابجا وصل می کنن. این باعث میشه به جای اینکه فاز بیاد تویه فیوز های جعبه فیوز، به اشتباه نول میاد تویه فیوز ها. در این صورت اگه فیوز ها رو هم قطع کنید، فاز داخل پریزها هست و فاز متر هر دو سیم داخل پریز رو برق دار نشون میده. که سیم دوم به خاطر برگشت فاز از داخل لامپ ها برق دار شده.

      ۱

  9. سلام ،در یک نقشه تابلو برق در بخش ورودی از کلیدهای مینیاتوری استفاده شده ودر بخش خروجی از کلیدهای محافظ جان استفاده شده است در صورتیکه شما در توضیحات و تصویری که از فیوز محافظ جان ارائه دادید فیوز محافظ جان قبل از فیوز مینیاتوری نصب شده بود حال آیا فیوز محافظ جان باید بعد از فیوز های اصلی نصب شود یا بعد از انها؟

    ۸

    1. سلام دوست عزیز. در یک تابلو برق یا جعبه فیوز؟
      اون تابلو برق یا جعبه فیوز کجا نصب شده بود، محیط کارگاهی بود یا مسکونی؟

      ۲

    1. سلام. برای روشنایی ها بهتره از نوع B و برای سرخط پریزها از نوع C استفاده بشه.
      ما تا به حال با مهندس ناظری برخورد نکردیم که بخواد به خاطر B یا C بودن فیوز به کارمون ایراد بگیره، ولی بهتره که طبق مقررات پیش برید.

      ۲

  10. سلام . خسته نباشید . در یک ساختمان رفتم تعمیرات دیدم که همه سیم ها که به فیوز وصل شده انده حتی روی روکش انها هم فاز متر برق نشون میده چرا روی روکش سیم ها هم برق نشون میده و برق ها در یک جا ساختمان داخل جعبه فیوز دوچار سوختگی شده چرا فیوز خاموش نشده . ممنون میشم جواب سوالمو بدید با تشکر

    ۹

    1. سلام . مرسی
      اینکه می فرمایید حتی روی روکش سیم ها، چراغ فاز متر روشن میشه، شاید به خاطر القا این اتفاق می افته.

      زمانی که جریانی بیش از حد ظرفیت سیم ها ازش عبور کنه، سیم ها خیلی داغ میشن در حدی که روکش روی اونها ذوب میشه و اگه این شرایط بیشتر از چند دقیقه طول بکشه مس داخل سیم ها هم خاصیت خودش رو از دست میده. در اینجاست که میگن سیم سوخته. و بیشتر هم به خاطر استفاده از سیم های نازک هستش.
      اینکه می فرمایید چرا فیوز خاموش نشده، به این خاطره که مثلا اگه از فیوز ۲۵ آمپر در کنار سیم نازک استفاده بشه. فیوز تا ۲۵ آمپر عکس العملی نشون نمیده ولی همون ۲۵ آمپر سیم نازک رو می سوزونه. برای همینه که میگن باید بسته به ضخامت سیم از فیوز مناسب استفاده کرد.
      یک علت دیگه هم اینکه شاید خود فیوز خراب بوده.

      ۷

شروع گفتگو در واتساپ
1
آیا نیاز به کمک دارید؟ چت واتساپ
خانم داوودی آنلاین است.
سلام. داوودی هستم، مدیر فروش
هر سوالی که در مورد نحوه خرید کتاب ها و دوره های آموزشی دارید، بنده درخدمتم.
شماره واتساپ: 09194053853