0
0

جعبه فیوز

60830 بازدید

الهی به توکل خودت. سلام دوستان، حالتون خوبه؟ اوضاع احوال بکامه؟ امروز قصد دارم در این آموزش کوتاه، روش نصب و سیمکشی جعبه فیوز با کلیدهای مینیاتوری و کلید محافظ جان را تقدیم شما کنم. البته اگر می خواهید باسوادها به این اسامی خورده نگیرند به جعبه فیوز بگویید تابلو برق انتهایی و به کلید محافظ جان بگویید کلید جریان باقیمانده.

 

جعبه فیوز

 

 

آموزش نصب جعبه فیوز در برق ساختمان

جعبه فیوز یا تابلو برق انتهای یا تابلو برق واحدها هر سه اسم‌هایی هستند که برای جعبه فیوز بکار می‌روند، جعبه فیوز قلب تپنده برق هر منزل مسکونی ست که در داخل هر واحد ساختمانی و معمولاً در قسمت درب ورودی واحد نصب می شود و سرخط تمام مصرف کننده های یک واحد مسکونی از آن تغذیه می شود. در نقشه های برق ساختمان آن را با علامت اختصاری DP نشان می دهند.

وقتی گفته می شود که یک جعبه فیوز هشت تایی است، یعنی این جعبه فیوز گنجایش نصب ۸ کلید مینیاتوری را دارد. جعبه فیوزها در هر سایزی که بخواهید در بازار موجودند، ولی در برق ساختمان بیشتر از نوع ۱۲ تایی استفاده می‌شود.

تا چند سال قبل در ساختمان های مسکونی خبری از جعبه فیوز نبود و به روش جعبه تقسیم سیمکشی منازل انجام می شد. ولی از آنجا که جعبه فیوز مزیت های زیادی را با خود آورد. استفاده از آن فراگیر و حتی مقررات برق ساختمان استفاده از آن را الزامی کرد. بزرگترین مزیت جعبه فیوز این است که در صورت ایجاد مشکل در یک سرخط، تنها آن مسیر از مدار خارج می شود و برق بقیه مسیرها قطع نمی شود. و مزیت دیگر هم افزایش ایمنی افراد و حفاظت از تجهیزات و وسایل برقی است.

 

انواع فیوز در برق ساختمان :

قبل از این که به سراغ جعبه فیوز و نقشه سیم کشی آن برویم ابتدا باید فیوزها را بشناسیم.

فیوز : فیوزها انواع مختلفی دارند ولی در برق ساختمان بیشتر با نوع فشنگی ، اتوماتیک، مینیاتوری سروکار داریم، پس به توضیح همین سه مورد بسنده می کنیم. این سه مدل، مدارات برق را در مقابل اتصال کوتاه (یعنی برخورد سیم فاز با نول) و اضافه بار ( یعنی کشیدن جریانی بیشتر از جریان نوشته شده روی فیوز ) محافظت می کنند. فقط یک ورودی و یک خروجی دارند و در مسیر سیم فاز قرار می گیرند، پس می توان گفت که این فیوزها به صورت سری در مدارهای برق ساختمان قرار می گیرند.

فیوز فشنگی:
در تصویر پایین یک مدل فیوز فشنگی به همراه پایه آن را مشاهده می کنید. این فیوزها از سه قسمت تشکیل شده اند. مغزی، کلاهک و پایه فیوز. که مغزی روی پایه فیوز قرار می گیرد و کلاهک روی مغزی قرار می گیرد.

در صورتی که این فیوز عمل کند، باید مغزی آن دور انداخته شود. چون مغزی فیوز فشنگی یکبار مصرف است. برای تعویض مغزی باید کلاهک روی آن را در خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید و مغزی را بیرون آورده و تعویض کنید.

فیوز فشنگی

فیوز فشنگی

 

فیوز اتوماتیک یا آلفا:
و در تصویر پایین فیوزهای اتوماتیک یا آلفا را مشاهده می کنید. برخلاف فیوزهای قبلی که یکبار مصرف هستند، این فیوزها اگر عمل کنند، کافیست چند ثانیه صبر کنید تا خنک شوند و سپس دکمه مشکی که روی آن قرار گرفته را دوباره فشار دهید تا اتصال برقرار شود. دکمه قرمز رنگ هم به این خاطر است که بتوانید به صورت دستی فیوز را قطع کنید.
این فیوزها هم مانند فیوزهای قبلی روی یک پایه بسته می شوند.

فیوز اتوماتیک

فیوز اتوماتیک

استفاده از فیوز فشنگی و فیوز اتوماتیک دیگر منسوخ شده و حتی مقررات ملی ساختمان استفاده از فیوز اتوماتیک را منع کرده است.

کلید مینیاتوری:
و در پایین تصویر یک کلید مینیاتوری را مشاهده می کنید. کلیدهای مینیاتوری پرکاربردترین فیوزها در برق ساختمان هستند.
این فیوزها از لحاظ سرعت کار به چند دسته تقسیم می شوند. که با حروف اختصاری که روی آن درج می‌شود مشخص می‌شوند. این حروف عبارتند از:

  • نوع A : تندکار
  • نوع B : تقریبا تندكار
  • نوع C : متوسط
  • نوع D : كندكار

ما در برق ساختمان فقط با نوع B و C سروکار داریم که نوع B برای سرخط روشنایی ها و نوع C برای سرخط پریزها استفاده می‌شود. تا قبل از این برقکارها همه فیوزهای یک ساختمان را از نوع C انتخاب می کردند ولی در مقررات جدید تاکید شده است که باید برای روشنایی ها از نوع B و برای پریزها از نوع C استفاده کنید.
به کلید مینیاتوری زیر نگاه کنید، روی آن کلمه C25 درج شده است، یعنی این فیوز از نوع C و ۲۵ آمپر است.

کلید مینیاتوری

نقشه سیمکشی و سربندی جعبه فیوز :

ابتدا نقشه نصب کلیدهای مینیاتوری را در تصویر پایین به شما نشان می‌دهم. آنگاه به سراغ توضیحات بیشتر در مورد هر قسمت میروم. اگر می خواهید فیلم نصب این نقشه ها را بصورت عملی مشاهده کنید، پیشنهاد میکنم دوره فیلم آموزش عملی برق ساختمان را مشاهده کنید.

 

نقشه جعبه فیوز

نقشه جعبه فیوز

 

نکته: ورودی و خروجی در کلیدهای مینیاتوری مهم نیست، یعنی در عملکرد کلید مینیاتوری تاثیر ندارد که شما ورودی را از بالای فیوز وصل کنید یا از پایین. ولی در استانداردهای برق ساختمان آمده است که بهتر است ورودی را از بالای کلید مینیاتوری و خروجی از پایین کلید باشد.

 

نقشه نصب جعبه فیوز همراه با کلید محافظ جان

کلید جریان باقیمانده یا همان کلید محافظ جان کم کم دارد جای خود را در برق ساختمان باز می کند. زیرا افراد کم کم متوجه مزیت های این دستگاه می شوند. این کلید می تواند از برق گرفتگی اشخاص، شوک الکتریکی، جریان نشتی از مدار شما محافظت کند.

کلیدهای محافظ جان ۲ ورودی و ۲ خروجی دارند. چون علاوه بر سیم فاز، سیم نول هم به آن وصل می شود. خب حالا نقشه نصب جعبه فیوز همراه با کلید محافظ جان را برایتان ترسیم کنیم.

روش نصب کلید محافظ جان

 

می بینید که فاز و نول از قسمت بالای کلید محافظ جان وارد شده و از قسمت پایین خارج می شود. ولی برای کلیدهای مینیاتوری و فشنگی اینکه ورودی از بالا باشد یا پایین، مهم نیست.

نکته: در مقررات جدید مبحث ۱۳ آمده است که نصب یک عدد فیوز اصلی، قبل از کلید محافظ جان الزامی است. یعنی در تصویر بالا بایستی یک عدد کلید مینیاتوری همراه آمپر با آمپراژ کنتور نصب شود.

 

خب ابتدا بیایید بررسی کنیم کابلی که برق را از کنتور به جعبه فیوز می‌رساند باید چه سایزی داشته باشد. هم در کتاب آموزش برق ساختمان و هم در دوره فیلم آموزش عملی برق ساختمان در مورد این نکته مهم صحبت کرده‌ام که اگر:

  • اگر کنتور برق ۲۵ آمپر است، کابل اصلی باید نمره ۳ در ۴ باشد.
  • اگر کنتور برق ۳۲ آمپر است، کابل اصلی باید نمره ۳ در ۶ باشد.
  • اگر کنتور برق ۵۰ آمپر است، کابل اصلی باید نمره ۳ در ۱۰ باشد.

 

حال به سراغ این موضوع می رویم که، ظرفیت فیوزهایی که در جعبه فیوز نصب می کنیم، چقدر باید باشد؟ یا فیوزهای جعبه فیوز باید چند آمپر باشند؟

  • برای سرخط روشنایی ها از کلید مینیاتوری ۱۰ آمپر نوع B استفاده کنید. (B10)
  • برای سرخط پریزها از کلید مینیاتوری ۱۶ آمپر نوع C استفاده کنید. (C16)
  • برای فیوز اصلی از کلید مینیاتوری هم آمپر با آمپراژ کنتور استفاده کنید. مثلاً اگر کنتور ۳۲ آمپر است کلید مینیاتوری اصلی هم باید ۳۲ آمپر باشد. این فیوز هم می تواند نوع B و هم می تواند نوع C انتخاب شود. ولی بهتر است که نوع B انتخاب شود زیرا معمولاً در کنتورهای برق از فیوزهای نوع C استفاده می‌شود، و بهتر است که فیوز پایین دست آن (یعنی همان فیوز اصلی داخل جعبه فیوز) از نوع B انتخاب شود تا در صورت بروز اتصالی، اول فیوز داخل جعبه فیوز بپرد.
  • آمپر کلید محافظ جان بهتر است بالاتر یا مساوی فیوز اصلی باشد. مثلاً اگر فیوز اصلی ۳۲ آمپر است، کلید محافظ جان می تواند ۳۲ آمپر یا ۴۰ آمپر یا حتی بالاتر باشد. هر چقدر آمپر کلید محافظ جان بیشتر باشد طول عمر آن هم بیشتر می شود. ولی دقت شود که جریان نشتی کلیدهای محافظ جان در منازل مسکونی و اداری باید ۳۰ میلی آمپر باشد. پیشنهاد میکنم آموزش روش سیمکشی کلید محافظ جان را مطالعه کنید تا این قسمت را بهتر متوجه شوید.
  • برای سرخط کولر آبی از کلید مینیاتوری ۱۰ آمپر نوع C استفاده کنید. (C10)
  • برای سرخط کولر گازی بستگی به سیمی دارد که برای آن نصب کرده اید، مثلاً اگر برای کولرگازی کابل نمره ۲.۵ استفاده کرده اید باید از کلید مینیاتوری ۱۶ آمپر تایپ سی استفاده کنید.

 

این آموزش توضیح مختصری بود در مورد آموزش نصب کلیدهای مینیاتوری که از کتاب آموزش برق ساختمان و سیستم های اعلان حریق انتخاب شده بود، اگر به دنبال مطالب جذابتر در مورد برق ساختمان هستید، سری هم به این کتاب بزنید و فصل اول آن را رایگان دانلود کنید.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://amoozesh-bargh.ir/?p=354
اشتراک گذاری:
مهندس مرادی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

1041 نظر در مورد جعبه فیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. سلام.مهدی هستم
    .دوست عزیزبا تشکر فراوان ازاطلاعات مفیدتون .زمانی که فیوزمحافظ جان نصب کردیم چطوری امتحانش کنیم فقط با کلید تست روی خودش یا راه حل دیگری هم داره. البته سیم کشی خونه ما ارت نداره .باتشکر مجدد

    ۳

    1. سلام.مرسی. بله کلید تست که روی محافظ جان است برای همین کار تعبیه شده.
      اینکه خونه شما ارت نداره در کارایی کلید محافظ جان تاثیری نداره.

      ۱

  2. سلام .خواستم بدونم علت اینکه موقع اتصال کوتاه همه فیوزها بعلاوه فیوز پای کنتور میپره چیه .اولویت رنج امپرهایه فیوز ها روهم درست بستم یعنی به این بستگی داره که حتما باید تو انتخاب تند کار بودن وکند کار بودن اهمیت داد؟ ممنون میشم راهنمایم کنید.

    ۳

    1. سلام. آیا مطمئن هستید که همه فیوزهای جعبه فیوز میپره؟ آیا مطمئن هستید که جعبه فیوز طبق نقشه بالا بسته شده؟ چون در صورت اتصال کوتاه در یک مسیر، فقط فیوز اون مسیر و فیوز اصلی در جعبه فیوز می پره. و اگر همه فیوز ها بپره این دیگه یک نمونه نادره و ربطی به تندکار و کند کار بودن فیوز ها نداره.
      ولی اینکه می فرمایید فیوز پای کنتور هم می پره، به خاطر حساسیت زیاد اون فیوز نسبت به فیوز اصلیه داخل جعبه فیوز هستش که می تونید جای این دو تا فیوز رو عوض کنید تا مشکل حل بشه.

      ۴

  3. سلام خدمت شما
    خواستم بپرسم وقتی از روبرو به پریز برق نگاه می کنیم فاز باید کدام سمت باشد، چپ یا راست.
    منظورم این است که استاندارد وصل کردن سیم فاز و نول به پریز چگونه است.
    باتشکر

    ۷

    1. سلام حمید جان.
      استاندارد میگه زمانی که شما روبروی پریز قرار می گیرید. باید سیم فاز در سمت راست و سیم نول در سمت چپ باشه. البته این مورد از اون گزینه هایی هست که فکر نمی کنم هیچ برقکار و هیچ ناظری اون رو رعایت کنه.

      ۴

  4. آقا درود.برق واحدم یکدفه کلا قطع شده.
    فیوزها هم سرجاشه نپریده.همسایه ها هم همه برق دارن.چیکار کنم الان؟تشکر

    ۵

    1. سلام آقا حامد. آیا وقتی برق قطع شد. فیوزی پرید؟
      با فاز متر چک کنید ببینید کابل اصلی ( یا سیم اصلی) که اومده داخل جعبه فیوز واحد، فاز داره یا نه. اگه فاز داشت. بعد با یک سرپیچ و لامپ تست کنید آیا نول هم وصله یا خیر.
      بعدش برین تویه کنتور اصلی و با فاز متر چک کنید که آیا اونجا فاز و نول دارید یا خیر
      خیلی از مواقع پیش میاد که فیوز ها در ظاهر سالمند ولی در باطن خراب هستند. با فاز متر همه فیوز ها رو هم چک کنید که آیا خروجی اونها وصله یا نه.
      اگه مشکل حل نشد. دوباره به ما پیام بدید.

      ۴

    1. سلام. مطمئنید که فقط زمانی فیوز میپره که کولر روشنه؟؟؟ یعنی فکر نمی کنید که مشکل از وسایل دیگه منزل باشه؟ فکر نمی کنید که فیوزتون هم مشکل داشته باشه؟ این موارد رو چک کنید.
      اگه مطمئن هستید که مشکل از کولره، ببینید بعد از نیم ساعت استفاده از کولر آیا سیم های برق پریز کولر داغ میشه یا نه. اگه داغ میشه به این خاطره که از سیم با قطر مناسب استفاده نکردین و باید سیم های اون رو تعویض کنید.
      در خیلی از مواقع که فیوز بعد از مدت زمانی کار کردن می پره به این خاطره که مس داخل سیم ها در مرور زمان و کشیدن جریان زیاد ازش، سوخته و این باعث میشه که فیوز بعد از مدتی بپره.

      ۵

  5. سلام من برقکار حرفه ای هستم فقط خواستم از اینکه اطلاعاتتون رو در اختیار دیگران قرار میدین تشکر کنم چرا که این فرهنگ سطح آگاهی جامعه رو بالا میبره .سپاس

    ۵

  6. سلام با تشکر از مطالب عالی و کمک کننده تان . در سیم کشی ساختمان ما جعبه فیوز وجود ندارد و فقط فیوز دم در است ولی وقتی بطور دستی هم سر دوسیم مربوط به پریز را بهم میزنیم جرقه می زند ولی فیوز نمی پرد علت چیست؟

    ۵

    1. آقا محمد سلام. سیمکشی منزل شما به صورت قدیمی اجرا شده. و با شرایطی که شما میفرمایید، فیوز برقتون خرابه. که این خیلی میتونه خطرناک باشه. حتما از یک برقکار بخوایید که فیوز تون رو عوض کنه.

      ۲۴

      1. سلام
        جناب مدیر سایت
        چرا فیوز لگراند با اینکه علامت استاندارد داره ولی مورد تایید اتحایه برق الکتریک نیست و اونها میگن غیر استاندارد هست!!!

        ۳

        1. سلام رضا جان.
          فیوز لگراند اصلی ساخت فرانسه ست و به خاطر تحریم وارد ایران نمیشه. ولی به مقدار خیلی کم پیدا میشه که قیمت خیلی خیلی بالایی داره. پس مشخصه که اون فیوزهایی که تویه بازار به اسم لگراند و با قیمت زیر ۲۰ تومن فروخته میشه، لگراند اصلی نیست.
          ولی نشنیدم که همون لگراند غیر اصلی هم مورد تایید نباشه.

          ۲

    1. سلام. اگر ظرفیت فیوز داخل “جعبه فیوز” بیشتر یا گاهاً برابر با “فیوز اصلی کنتور” باشه این اتفاق می افته.
      اگر ظرفیت هر دو فیوز یکی هستش، مثلاً هر دو ۲۵ آمپر هستند. پیشنهاد می کنیم که جای این دو فیوز رو با هم عوض کنید. مشکل حل میشه.

      ۳

  7. سلام. آقای مدیر علت اینکه بعضی وقتا فیوز محافظ جان هنوز لامپها رو روشن نکردیم میپره چیه؟ توضیح بیشتر بدین مرسی.

    ۴

    1. سلام. فیوز های محافظ جان حساسیت زیادی نسبت به فیوز های معمولی دارند و با کوچکترین اختلاف جریانی مدار رو قطع می کنند. پس اگر این اتفاق فقط با زدن یکی از کلیدهای منزل شما اتفاق می افتد. باید تمام قسمت های آن مدار شامل سرپیچ، سیم ها و کلید برق، توسط یک برقکار چک شود.

      ۶

  8. ممنون از مدیر عزیز سایت
    داستانی داشتم با فیوز لگراند. حداقل ۳ شکل مختلف تو بازار دیدم ! هولوگرام دار به درد نخور. کد زیر هولوگرام رو به شماره روی هولوگرام ارسال کردم پیام داد که “کد نامعتبر است” ! آخر متوجه شدم شرکتی که نماینده لگراند در ایران بوده ۴ ساله جمع کرده ! همه فروشندگان هم مدعی هستند جنس اونها خوبه !
    پول در ایران در تقلبه ! خرید جنس اصلی هم خودش یک تخصص جدا از کار شده واقعا …
    مدیر عزیز لطف بفرمائید در کنار کتاب خوب و ارزندتون یک کتاب هم بنویسید که چطور جنس خوب رو تشخیص بدیم و بخریم !
    آشفته بازی شده بازار ایران …

    ۲

  9. با سلام و سپاس فراوان
    لطف می کنید بفرمائید فیوز و محافظ جان اصل و قابل اطمینان رو از کجا تهیه کنیم؟
    در بازار حداقل ۳ جور فیوز با مارک لگراند دیدم !!

    ۵

    1. سلام علی جان. تویه عکسی که لینکش در پایین قرار داده شده، نشانه های یک فیوز لگراند اصلی نشون داده شده. ولی به این نکته هم توجه داشته باش که قیمت فیوز اصلی حدوداً دو برابر فیوزهای دیگه هستش.
      نشانه های فیوز لگراند اصلی

      این هم تصویر یک فیوز هیوندای کره اصلی
      نشانه های فیوز هیوندای کره اصلی

      ۵

1 2 3 25
شروع گفتگو در واتساپ
1
آیا نیاز به کمک دارید؟ چت واتساپ
خانم داوودی آنلاین است.
سلام. داوودی هستم، مدیر فروش
هر سوالی که در مورد نحوه خرید کتاب ها و دوره های آموزشی دارید، بنده درخدمتم.
شماره واتساپ: 09194053853