0
0

آموزش نحوه اتصال سیم های برق | با انواع کانکتور

7228 بازدید

سلام دوستان، دعا میکنم هر کجا که هستید سالم و سلامت باشید و در این روزهایی که فضا برای تنفس کم شده است، قلب‌تان سرشار از محبت و لبتان خندان باشد. سال های سال بود که برقکاران عزیز در کشور ما، جهت اتصال سیم های برق فقط از نوار چسب (چسب برق) استفاده می‌کردند. بین خودمان باشد، خودِ من هم در دوره فیلم آموزش عملی برق ساختمان که به کارآموزان برقکشی ساختمان را آموزش می‌دهم، در بعضی جاها از نوار چسب استفاده کرده‌ام، ولی به خودم قول می‌دهم همان بعضی جاها را هم دیگر استفاده نکنم. ولی از آنجایی که می‌گویند ترک عادت موجب مرض است، باید کم کم با قرص و شربت متادون آن را ترک کنیم تا مرضش ما را زمین گیر نکند. پس تا پایان مقاله نحوه اتصال سیم های برق همراه ما باشید.

 

نحوه اتصال سیم های برق با کانکتور

 

همانطور که می‌دانید مقررات ملی ساختمان استفاده از نوار چسب را منع کرده است، زیرا در این روش اتصال سیم ها محکم و قابل اعتماد نیست و اگر قرار باشد جریان زیادی از آن سیم ها کشیده شود، اولین جایی که خواهد سوخت، همان قسمت چسب خورده است.
چرا در صورت وجود اتصالی اولین جایی که برقکارها دنبالش می‌گردند، داخل جعبه تقسیم ها و پشت کلیدهاست؟ چون می دانند که اگر اتصالی برق ایجاد شود، اولین قسمتی که به مشکل می خورد و قطع می شود، محل اتصال سیم ها با چسب برق است. تصویر این موجود پلید و خانه خراب کن را در پایین مشاهده می‌کنید. آنقدر خانه ها را آتش زده و ساختمان ها را خراب کرده که به راحتی می توان آتش سوزی در پلاسکو و برج سلمان مشهد را به گردن او انداخت.

 

نوار چسب برق

پس بهتر است کم کم نوار چسب را کنار بگذاریم و به استفاده از کانکتور واگو یا کانکتور پیچی عادت کنیم. شاید چند روز اول سخت باشد ولی وقتی به آنها عادت کنید استفاده از آنها لذت بخش خواهد شد. از آنجایی که هنوز هم بعضی از برقکارهای بی انضباط از نوار چسب استفاده میکنند، شاید بد نباشد که روش استفاده از آن را هم آموزش دهم، زیرا بعضی ها همان نوار چسب را هم به درستی دور سیم ها نمی پیچند و می‌شود قوزِ بالای قوز. این فیلم کوتاه را در مورد روش اتصال چند رشته سیم برق با نوار چسب ببینید.

 

معرفی انواع کانکتور سیم برق

نحوه اتصال سیم های برق با کانکتور پیچی یا کورکن (wire nuts یا wire caps)

اولین مدل کانکتوری که در خیلی از مغازه‌های لوازم برقی به وفور پیدا می شود، کانکتور پیچی هست. که قیمتش هم بسیار مناسب است و اگر پکش را کامل بخرید، دانه ای کمتر از ۱۰۰۰ تومان برای شما در می افتد. اصلاً هر چقدر هم که قیمتش باشد، وظیفه خرید این کانکتورها با مالک ساختمان است نه با آقای برقکار، پس حتماً مالک را راضی کنید که بجای نوار چسب از این کانکتورها بخرد. تصویر کانکتورهای پیچی را در پایین مشاهده می‌کنید. در بازار به اینها کورکُن یا وایر کَپ هم گفته می شود.
کانکتورهای پیچی سایزهای مختلفی دارند، مثل SP5 – SP4 – SP3 – SP2 –  SP1 و… که هر سایز برای گنجایش تعداد مشخصی سیم طراحی شده، که در جدول زیر حداکثر گنجایش هر کانکتور را ذکر کرده‌ام. ما در برقکشی ساختمان بیشتر با کانکتورهای رنگ آبی، نارنجی و زرد سروکار داریم.

جدول گنجایش کانکتور پیچی

 

جدول بالا به این صورت خوانده می شود. مثلاً برای کانکتورهای SP3 که نارنجی هستند، شما مجازید حداکثر ۴ رشته سیم نمره ۱.۵ به همراه یک رشته سیم نمره ۰.۷۵ را قرار دهید، و اگر سایز یا تعداد رشته سیم های شما بیشتر شد، نباید سیم ها را با زور و فشار داخل کانکتور جا بزنید بلکه باید از کانکتور سایز بالاتر استفاده کنید.

تا به حال ندیده‌ام که روی بسته بندی این کانکتورها قید کنند، توان تحمل اونها چند آمپر هست، ولی در فیلمی که در یوتیوب دیدم و این کانکتور رو زیر آزمایش قرار دادن، تا ۶۰ آمپر رو هم بدون مشکل تحمل کرد و مشکلی براش پیش نیومد.

 

نحوه اتصال سیم های برق با کانکتور اهرمی

این کانکتورها در بازار به کانکتور فشاری اهرمی و کانکتور واگو هم معروفند، چون اولین بار شرکت واگو طراحی اونها رو انجام داده ولی الان برندهای دیگه ای هم اون رو میسازن. برعکس کانکتورهای قبلی که خیلی فراوان هستند، شاید به راحتی نشه این مورد رو در بازار پیدا کرد ولی جوینده یابنده‌ست و خودم بعد از پرسش از ۱۰ فروشگاه بالاخره آن را پیدا کردم. اگر خواستید که راحتر به دستتون برسه می تونید اون رو از اینترنت سفارش بدید. قیمت این کانکتورها حدوداً ۴۰۰۰ تومن هست و نسبت به کانکتور قبلی اتصال محکم‌تر و قابل اعتماد‌تری رو ایجاد میکنه. این کانکتورها در مدل ۲خانه و ۳خانه و ۵خانه ساخته شدن و می تونید از سیم های نمره ۰.۵ تا سیم های نمره ۴ رو داخل اونها قرار بدید. این کانکتورها هم برای سیم های رشته های و هم برای سیم های مفتولی قابل استفاده هستند.

کانکتور اهرمی واگو

کانکتور سیم واگو 221

 

نحوه اتصال سیم های برق با کانکتور فشاری

این کانکتور هم حدوداً شبیه کانکتور قبلی هست با این تفاوت که دیگه اهرمی نیست و فقط کافیه سیم رو یک سانت لخت کنید و داخل سوراخ های اون فرو کنید و تمام. مکانیزمی که داخل این کانکتور طراحی شده به راحتی سیم رو میگیره و رها نمی کنه. این کانکتور هم در بعضی مغازه های فروش لوازم برقی پیدا میشه و در مدل ۲ سوراخ، ۳سوراخ و ۵ سوراخ طراحی شده. این کانکتور میتونه از سیم های نمره ۰.۵ تا نمره ۶ رو براتون متصل کنه. تصویر یک کانکتور فشاری را در پایین ملاحظه میکنید.

کانکتور فشاری واگو

مقایسه در نحوه اتصال سیم های برق

در سایت های خارجی که سرچ کنید کانکتورهای زیادی رو می بینید که ما برقکار ها می تونیم در زمان نصب کلید و پریز برق از اونها استفاده کنیم، ولی متاسفانه اونها رو در ایران عزیز پیدا نمی‌کنید یا اگر هم باشن بسیار کمیاب هستند. ولی همین سه مدلی که معرفی کردم و در کشور ما هم پیدا می شن می تونن کار ما برقکارها را راه بندازن. تا از این به بعد بجای نوار چسب از اونها استفاده کنیم، برای نصب کلیدها و پریزها و تجهیزات یک واحد مسکونی شما حدوداً نیاز به ۲۵ عدد کانکتور دارید، که اگر از کانکتور پیچی استفاده کنید قیمتش برای مشتری درمیاد حدوداً ۲۵ هزار تومن و اگر از کانکتور اهرمی استفاده کنید قیمتش برای مشتری حدوداً ۱۰۰ هزار تومن درمیاد. و این مبلغ در مقایسه با اون ۷ میلیون تومنی که یک مالک برای سیستم برق یک واحد مسکونی هزینه میکنه بسیار ناچیزه. ولی ایمنی که ایجاد میشه زمین تا آسمان متفاوته.

مقایسه: از نظر کیفیت و جریان قابل تحمل، اگر بخواهیم این سه مدل رو با هم مقایسه کنیم، کانکتور نوع دوم یعنی کانکتور اهرمی بهترین و با کیفیت ترین اتصال رو برقرار میکنه، ولی بخاطر قیمت بالایی که داره کمتر ازش استفاده میکنن. و بیشتر به سمت کانکتور پیچی میرن.

تنها مشکلی که در کار با این کانکتورها هست و کار رو برای برقکار سخت میکنه، اندازه بزرگ اونهاست که باعث میشه به راحتی داخل قوطی کلیدهای برق معمولی قرار نگیره و برقکار مجبوره موقع جا زدن کلیدها و پریزهای برق کمی از خشونت استفاده کنه. امیدواریم شرکت هایی که در کار تولید قوطی کلید برق هستند، کم کم طراحی هاشون رو تغییر بدن، و دست از ساخت قوطی کلیدهای قدیمی بردارند. به این صورت که یا عمق قوطی کلید رو بیشتر کنن یا اینکه فضایی اضافی در بالا یا پایین قوطی کلید قرار بدن تا برقکار با علاقه و لذت بیشتری از این کانکتورها استفاده کنیم و در ضمن سیم ها و کانکتور از شدت فشار در پشت کلیدها له نشن.

قوطی کلیدهای معمولی دارای طول و عرض ۷ سانتی متر و عمق ۴ سانتی متر هستند. ولی بعضی از شرکتها قوطی کلیدهای جدیدی طراحی کرده اند که عمق اونها ۱ یا ۱/۵ سانتی متر بیشتره. که تصویر یک مدل از اونها رو در پایین میبینید، امیدواریم این قوطی کلیدهای عمق دار اونقدر فراوان بشن که به راحتی در هر مغازه ای پیدا بشن تا دیگه مجبور نباشیم از قوطی کلیدهای معمولی استفاده کنیم.

قوطی کلید برق عمق دار

اگر در زمان نصب قوطی کلیدها، در شهر خودتون از نوع قوطی کلید عمق دار پیدا نکردید، خودتون می تونید تنها نیم سانتی متر قوطی کلید رو از سطح گچ عقب تر نصب کنه تا در زمان نصب کلیدها و پریزها لازم نباشه خیلی زور بزنه.

در ادامه این فیلم را در یوتیوب هم قرار میدهم، در کانال یوتیوب ما هم عضو شوید تا به برخی ویدیوهای اختصاصی دسترسی داشته باشید.
>

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://amoozesh-bargh.ir/?p=13917
اشتراک گذاری:
مهندس مرادی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

56 نظر در مورد آموزش نحوه اتصال سیم های برق | با انواع کانکتور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. با سلام.مهندس جان امسال زیاد به ما مراجعه میکنن و گلایه از سوختن زیاد لامپ دارن.بنظر شما مشکل غیراز هلدر وکلید چی می‌تونه باشه وی مشکل دیگه که با روشن کردن لامپ یا جارو برقی یا مهتابی.تلوزیون روشن و خاموش میشه.چکار کنیم با این مشکل؟

    ۴

  2. سلام

    پیشنهاد شما برای تابلوهای داخل واحدی که شینه ارت و نول ندارن و اگرم دارن حداکثر ۸تا پایه دارن چیه؟چطور میشه حدود ۱۰تا سیم نول یا ارت رو زیر کانکتور پیچی جا داد؟در ضمن با احتساب حدود ۳۰عدد هالوژن تو یه واحد تعداد کانکتورهای مورد نیاز فکر کنم به حدود ۷۰ ۸۰ تا تو هر واحد برسه که طرف میتونه با ۸۰هزار تومن حدود ۱۲تا چسب بخره و میتونه برای سربندی ۳تا واحد ازش استفاده کنه
    متاسفانه خیلی از صاحبکارا حاضر نیستن هزینه اضافی بکنن

    ۴

    1. سلام، برای این تابلوها شینه ارت جداگانه تهیه کنید، در بازار در سایزهای مختلفی موجوده. اگر تعداد ترمینال هاش کم بود، می تونید هر دو تا رشته سیم رو داخل یک سرسیم دوبل قرار بدید تا نیاز به ترمینال کمتری باشه.

      ۴

    1. سلام، مرسی از شما. این موارد رو من در کتاب آموزش برق ساختمان توضیح دادم، اگر مختصر بخوام بگم اینهاست. سیم چین، فاز متر، دو سه مدل پیچ گوشتی، دریل، پیچ گوشتی شارژی، دستگاه شیارزن یا فرز، انبردست، فنر سیمکشی، تیشه برقکاری، سیم لخت کن، گردبر، تراز، متر و…

      ۵

    2. سلام
      خسته نباشید
      ۱- چه نوع دریلی خوب هست برای رشته ساختمان یا برق قدرت خوب هست که بخرم؟

      ۲- امکان دارد کامل وسایلی که نیاز هست رو بگید.
      ممنون

      ۴

      1. سلام. مرسی. شما نیاز به دریلی دارید که حداقل ۸۰۰ وات قدرت داشته باشه و حالت چکشی هم حتماً داشته باشه. برندهای بوش، ماکیتا، توسن برندهایی هستند که خودم استفاده کردم و خوب بودن.
        وسایل کامل رو در کتاب آموزش برق ساختمان معرفی کردم که می تونید به کتاب مراجعه کنید.

        ۴

  3. سلام

    بعضـي از آیفونهـا بـه جـاي شسـتي زنـگ روي پنل ورودي از صفحـه کلیـد مشـترك بـراي همـه واحدها اسـتفاده ميکنند.بـه نظـر شـما بـا اسـتفاده از صفحه کلیـد چگونـه ميتـوان زنـگ واحـد مـورد نظـر را بـه
    صـدا در آورد؟

    ۵

    1. سلام، اگر منظورتون آیفون های کدینگ باشه، کافیه شماره واحد رو وارد کنید بعدش دکمه ای که علامت زنگوله داره رو فشار بدید.

      ۲

  4. سلام مهندس آیا استفاده از سیم خشک به جای سیم افشان منعی داره؟ چرا امروزه برقکار ها ازسیم خشک استفاده نمیکنن؟ سیم خشک هم مقاومت ویژه کمی داره وهم هنگام سربندی اتصالا محکم تر درمیاد

    ۴

    1. سلام جناب شیروانی، خیر هیچ منعی نداره و حتی مقررات اون رو توصیه هم کرده. پس می تونید از سیم خشک هم استفاده کنید.

      ۵

  5. سلام
    کل اموزش سیم استفاده شده مفتول بود فقط کانکتور پیچی. که اونم سیم و بپیچونی و چسب بزنی صد برابر بهتر از کانکتوره

    ۴

  6. این ترمینال های پلاستیکی که بصورت مستطیل شکله و از دو طرف سیم واردش میشه و روی هر سیم با پیچ محکم میشه استاندارد نیستن؟یعنی کانکتور پیچی بهتر از این ترمینال هاست؟با تشکر

    ۳

    1. سلام بهنام جان، ولی ما برای سربندی تعدادی سیم نول یا تعدادی سیم ارت در داخل قوطی کلیدها و پریزها این ترمینال ها رو استفاده می کنیم، اون ترمینالی که شما فرمودین برای اتصال دو تا سیم کاربرد داره.

      ۱

      1. تشکر.دقیق متوجه نشدم یعنی کانکتورهای پیچی برای اتصال سیم ها استفاده نمیشه؟منظور من تفاوت ترمینال های زیر با کانکتور پیچی بود:
        https://www.digikala.com/product/dkp-2776185/

        ۵

        1. خواهش می کنم، این کانکتوری که شما عکسش رو فرستادید جهت اتصال دو تا سیم به همدیگه کاربرد داره و موقع نصب کلیدها و پریزها به کارمون نمیاد. باید از کانکتورهای معرفی شده در بالا استفاده کنید.

          ۵

  7. سلام مهندس ممنون
    میگم یه سوال یه سیمی از کنار بعضی تیر برق ها می‌ره داخل زمین اون برای چیه؟
    تقویت نول یا ارت؟

    ۳

    1. سلام محمد جان، چون برق شبکه توزیع در کشور ما، سیستم TNC هست. پس ما روی تیرهای برق سیمی داریم به نام PEN که میشه ترکیب نول و ارت. و اون سیم هایی که شما فرمودین رو از PEN میارن و به زمین متصل می کنن تا مقاومت اون PEN به کمتر از ۲ اهم برسه.

      ۴

  8. با سلام و عرص ادب
    جدیدا برای کنتور محافظ گذاشتیم که از این کنتور کولر ۳۰۰۰۰اوجنرال و یک یخچال و یک مودم مصرف دارند.محافظ وقتی کولر روشنه دفعات بالا قطع میشه.با توجه به اینکه محافظ ۳۰آمپر هست و کولر هم طبق برچسب ماکزیمم مصرفش حدود ۲۰ آمپره (مصرف نرمالش کمتره) مشکل قطعی زیاد محافظ از کجا میتونه باشه؟آیا به نوع سیم کشی و ترمینال مصرفی بعد کنتور ارتباط داره؟چون برقکش از یک ترمینال خیلی کوچیک بعد از محافظ استفاده کرده و دو سیم فاز کولر و بقیه وسایل را به زور توی یک خونه این‌ترمینال جا داده.اگر از اتصال مستقیم سیم با نوار چسب بجای این ترمینال کوچیک استفاده بشه بهتر نیست؟
    (کولر اوجنرال اصلی با گارانتی هست و از این تقلبی ها نیست که آمپر بالا بکشه)
    با تشکر

    ۴

    1. سلام، من فکر نمی کنم مشکل از مواردی باشه که شما فرمودین، این روزها بخاطر افت ولتاژ زیاد، این محافظ ها قطع می کنن.
      البته اون موردی که فرمودین برقکار قبلی اشتباه انجام داده باید اصلاح بشه و از سرسیم مناسب و ترمینال سرامیکی استفاده بشه.

      ۴

  9. سلام مهندس خسته نباشید
    یهویی یه سوال برام پیش اومد
    ما گفتیم که خروجی ترانس برق سه تا فازه که هر کدوم ۴۰۰ ولت یا همون ۳۸۰ ولت میده و هر فاز نسبت به نول ۲۳۰ یا همون ۲۲۰ ولت است درسته؟
    و زمانی که یه فاز میاد توی خونه اگه یکی دستش به فاز بخوره و زیر پای اون هم نول هست یعنی همون ولتاژ ۲۳۰ ولت هست که میاد سراغ طرف درسته؟
    و اگه دو تا فاز را ما هم بگیریم اون موقع میشه ۴۰۰ ولت و طرف برق میگیره؟
    چون به لحظه گیج شدم توی این مسئله
    ممنون یه توضیح مختصر بدید
    به امید موفقیت روز افزون همه برق کارا در پناه خدا
    یاعلی

    ۴

    1. سلام محمد جان، بله تمام این مطالبی که فرمودین درست هست، هر گاه انسان در بین دو تا عنصر قرار بگیره که با هم همدیگه اختلاف ولتاژ دارن، پس دچار برقگرفتگی می شه. پیشنهاد می کنم مقاله برقگرفتگی رو در سایت ما مطالعه کنید،

      ۲

  10. سلام مهندس خسته نباشید
    یه سوال دارم داشتم به صورت کلی می‌خوام یه جواب بهم بدید در مورد لامپ های هالوژن که سیم کشی این نوع لامپ ها فرق می‌کنه با لامپ های عادی و فرقشون چیه؟
    ممنون

    ۵

  11. با پوزش چسب برق به آن صورت که شما هم زدید اشتباه است و بصورت یک عایق کامل نیست و بعد از مدتی بر اثر انبساط وانقباض از سیم جدا می شد .قرار دادن انگشت در حلقه چسب و پیچاندن چسب مانند شما صحیح نیست .چب برق باید با گرفت حلق باین انگشت شست و اشاره محکم گرفته شود و در حین پیچاندن باید چسب کمی کشیده شود در این حالت به هیچ وجه دیگر نمی شود چیب را باز کرد و کاملا مانند یک روکش سیم در می آید وفقط برای باز کردن چسب با کاتر بریده شود و هیچ انبساط و انقباضی دیگر بین چسب و سیم کوچکترین فاصله را ایجاد نمی کند .

    ۴

    1. سلام احمد جان، ممنون که وقت میزارید و در بهتر شدن مطالب مشارکت می کنید، بنده با این اینکه چسب برق باید در زمان پیچاندن کشیده هم بشه، کاملاً موافقم. ولی زمانی که انگشت شست داره زور میزنه که چسب رو از حلقه باز کنه، خودش مقداری کشش ایجاد می‌کنه و من هم سعی کردم این رو در فیلم نشون بدم، ولی احساس میکنم که درست منتقل نکردم.

      ۵

  12. سلام
    من خونه ی خودم رو برق کشی کردم
    از نوار چسب استفاده کردم ولی نقاط اتصال رو با سیم لحیم و هویه یا فندک زد باد جوش دادم و سر سیمهایی که به پریز و کلید بسته میشد رو هم با لحیم تقویت کردم
    به نظر من بهترین روش اینه
    دیگه از بابت جریان بالا و اتصالی از داغ کردن
    خیالت راحته

    ۴

  13. سلام
    مطلب عالی و بسیار مفیدی بود.
    یک سوال اون کانکتور پیچی،چطوری سیم ها فیکس میشه؟
    یک نوع دیگه هم هست مهندس اگه کار کرده باشید باهاش.معمولا به رنگ سفید و ابیه که کور کنه.و باید پرس بشه با اچار پرس.

    ۲

    1. سلام میثم جان، خوشحالم که مفید واقع شد.
      داخل اون کانکتور پیچی رزوه داره که وقتی سیم رو داخلش قرار میدید و می پیچید خود به خود به داخلش فرو میره و محکم میشه.

      ۷

      1. بازم عالی مهنس از وارنیش حرارتی هم میشه استفاده کنیم اگر لایه اول چسب رو برعکس بزنیم بهتر نیست چون چسب روی مس جالب نمیشه بعد از مدتی شبیه سولفاته میشه

        ۴

        1. سلام، خواهش میکنم، از وارنیش هم میشه ولی زمانبر هست.
          اینکه می فرمایید لایه اول رو برعکس بزنیم رو تا به حال تست نکردم، ولی هر جور هم که باشه استفاده از چسب برق غیرمجاز هست.

          ۶

      2. این مدل کانکتور پیچی فقط برای سیمهای افشان قابل استفاده ست؟ خونه ما قدیمی ست و مرتب مشکل داغ شدت و اتش سوزی حتی از اتصالات لنت برق رو داشتم و سیمکشی قدیمی مفتولی و به سختی هم خم میشه . . این نوع سیمها رو چجوری کانکت کنیم ؟ به نظر شما استفاده از موف روکشدار و پرس کردنشون کار مناسبیه؟

        ۶

        1. سلام، هم برای سیم های افشان و هم برای سیم های مفتولی قابل استفاده است. اگر از کانکتور استفاده کردید و باز هم محل اتصال سوخت یعنی سیم های شما نامناسب هستند و باید یک سایز بالاتر براشون انتخاب بشه.

          ۵

شروع گفتگو در واتساپ
1
آیا نیاز به کمک دارید؟ چت واتساپ
خانم داوودی آنلاین است.
سلام. داوودی هستم، مدیر فروش
هر سوالی که در مورد نحوه خرید کتاب ها و دوره های آموزشی دارید، بنده درخدمتم.
شماره واتساپ: 09194053853