0
0

کلید محافظ جان | آموزش و روش سیمکشی

22108 بازدید
کلید محافظ جان تکفاز

راستش را بخواهید دلم عجیب برایتان تنگ شده بود، هم برای شما مخاطبان عزیز، هم برای سایت آموزش برق. بالاخره بعد از ۴ ماه دوری، امروز در اتاقم نشسته‌ام تا برایتان از “کلید محافظ جان” بنویسم. البته اسم صحیح آن ” کلید جریان باقیمانده ” است و بعضی ها هم آن را کلید نشتی جریان صدا می زنند، در هر صورت، اسمش هر چه باشد، امروز می خواهیم بررسی کنیم این دستگاه چیست و چگونه کار میکند.

چرا عامه مردم به آن کلید محافظ جان می گویند؟. پاسخ پرواضح است، چون از جان اشخاص در مقابل برقگرفتگی محافظت می‌کند. ولی چطور اینکار را انجام می‌دهد و مکانیزم عملکرد کلید محافظ جان چگونه است؟

مکانیزم عملکرد کلید محافظ جان:

گفتیم که نام دیگر کلید محافظ جان کلید نشتی جریان است، پس ابتدا اجازه بدهید خود کلمه “نشتی” را بررسی کنیم. حتماً اصلاح نشتی آب، نشتی گاز، نشتی بنزین، نشتی فاضلاب و… را شنیده‌اید. کلمه نشتی احساس خوبی در ما ایجاد نمی‌کند، پس نشتی هرچه هست چیز خوبی نیست. من نشتی را اینطور تعریف می‌کنم: هدر رفتن هر چیزی به اندازه خیلی کم. شاید تعجب کنید، ولی این نشتی می‌تواند در برق هم اتفاق بیفتد، یعنی مقدار کمی از برق در جایی هدر برود. که ما در اینجا با هدر رفتن آن مشکلی نداریم، چون قیمت برق در کشور ما بسیار پایین است و آن مقدار هدر رفته، هزینه بسیار ناچیزی برای ما دارد. ولی مشکل ما سر این قضیه است که این مقدار هدر رفته، جان ساکنین را به خطر نیندازد.
در یک ساختمان مسکونی این نشتی‌ها بیشتر در وسایل و ابزارهای برقی که دارای موتور الکتریکی هستند اتفاق می‌افتد. چون در داخل این موتورها، سیم پیچ وجود دارد، اگر روکش این سیم پیچ‌ها بر اثر ضربه‌های شدید یا داغ شدن کنده یا نازک شود. یا از طریق سیم پیچی نامناسب القای الکتریکی روی بدنه موتور صورت گیرد، یا یکی از سیم‌های داخل موتور قطع شود و با بدنه موتور تماس پیدا کند. در این حالت‌ها برق وارد بدنه موتور می‌شود و از طریق بدنه فلزی موتور وارد بدنه فلزی دستگاه می‌شود. حتماً برای شما هم پیش آمده که به بدنه یک یخچال یا ماشین لباسشویی دست زده‌اید و احساس برقگرفتگی خفیف کرده‌اید، این مورد به خاطر همین نشتی جریان اتفاق افتاده است.

همانطور که می‌دانید یک جریان بسیار کوچک در حد ۳۰ میلی‌آمپر می تواند برای انسان خطرناک باشد. پس انسان‌ها به این فکر افتادند که دستگاهی را بسازند که نشتی‌های بالاتر از ۳۰ میلی آمپر را تشخیص دهد و مثل یک کلید مینیاتوری برق ساختمان را قطع کند تا آن جریان نشتی خطری برای جان ساکنین ایجاد نکند. اینطور شد که کلیدهای نشتی جریان یا همان کلیدهای محافظ جان به بازار آمدند. تا همین پنج شش سال قبل، نه مردم و نه برقکارها چیزی از کلید محافظ جان نمی دانستند و در ساختمان‌ها از آن استفاده نمی‌کردند، ولی با توجه به مشخص شدن مزیت‌های این دستگاه، استفاده از آن در برق ساختمان و برق صنعتی روز به روز در حال افزایش است. و طبق مقررات جدید برق ساختمان نصب کلید محافظ جان در جعبه فیوز منازل مسکونی و اداری الزامی شده است.

اساس کار یک کلید محافظ جان به این صورت است که جریان خروجی از سیم فاز را با جریان ورودی از سیم نول مقایسه می‌کند و اگر این دو مقدار با هم برابر نباشند محافظ جان متوجه می‌شود که جریان برق در قسمتی از مسیر نشتی پیدا کرده است، و اگر این جریان نشتی بیشتر از حساسیت محافظ جان (معمولاً ۳۰ میلی آمپر) باشد، کلید عمل می کند و مدار را قطع می کند.
البته حساسیت تمام محافظ جان‌ها ۳۰ میلی آمپر نیست و محافظ جان‌هایی در بازار هست که روی ۱۰ و ۲۰ و ۱۰۰ و ۳۰۰ و…. میلی آمپر هم عمل می کنند، ولی مقررات برق ساختمان، محافظ جان‌ ۳۰ میلی آمپر را برای منازل مسکونی و اداری پیشنهاد می‌کند.

تصویر دو نمونه کلید محافظ جان را در پایین مشاهده می‌کنید، دستگاه اول که ۴ ترمینال دارد، یک محافظ جان تکفاز است و دستگاه دوم که ۴ ترمینال در بالا و ۴ ترمینال در پایین دارد یک محافظ جان ۳‌فاز است.

کلید محافظ جان تکفاز
کلید محافظ جان تکفاز
کلید محافظ جان سه فاز
کلید محافظ جان سه فاز

توجه کنید که این محافظ جان‌ها در ظاهر شبیه کلید مینیاتوری هستند ولی سازوکار آنها کاملاً با کلید مینیاتوری فرق دارد پس شما نمی توانید آنها را بجای کلید مینیاتوری استفاده کنید. اگر روی یک کلید محافظ جان کلمه RCCB هک شده بود یعنی آن کلید محافظ جان فقط می تواند نشتی‌های جریان را قطع کند. ولی اگر روی کلید محافظ جان کلمه RCBO درج شده بود، یعنی آن کلید از ترکیب یک کلید مینیاتوری و یک کلید محافظ جان ساخته شده است، پس شما می توانید از یک کلید RCBO به عنوان یک کلید مینیاتوری هم استفاده کنید.

از آنجایی که این پاراگراف مهم است یکبار دیگر آن را تکرار می کنم:

  • کلید محافظ جان نوع RCCB تنها می تواند مدار را در مقابل نشتی جریان محافظت کند.
  • کلید مینیاتوری معمولی تنها می تواند مدار را در مقابل اضافه بار و اضافه جریان ناشی از اتصال کوتاه محافظت کند.
  • کلید RCBO که ترکیب دو نوع قبلی است، مدار را هم در مقابل نشتی جریان، هم اضافه بار و هم اضافه جریان ناشی از اتصال کوتاه محافظ می کند و به همین نسبت قیمت آن در مقایسه با ۲ نوع قبلی بالاتر است.

نقشه سیمکشی کلید محافظ جان تکفاز:

از مباحث تئوری راحت شدیم، حالا سیم چین و پیچ گوشتی را بردارید تا به سراغ مباحث عملی برویم بخشی که من عاشقش هستم. اگر خاطرتان باشد من در کتاب آموزش جامع برق ساختمان ، نقشه نصب یک کلید محافظ جان تکفاز را اینطور برایتان ترسیم کرده بودم. اگر در دوره فیلم آموزش عملی برق ساختمان هم شرکت کرده باشید، ما چنین جعبه فیوزی را بصورت عملی نصب کردیم و جزئیات آن را در درس سیزدهم آن دوره بررسی کردیم.
برای بزرگنمایی نقشه ها روی آنها کلیک کنید تا بهتر بتوانید جزئیات را مشاهده کنید.

آموزش نصب کلید محافظ جان
آموزش نصب کلید محافظ جان

طبق این نقشه یک کلید مینیاتوری اصلی قبل از محافظ جان قرار میگیرد. که مقدار آمپر این کلید مینیاتوری باید با مقدار آمپراژ کنتور برابر باشد، مثلاً اگر آمپراژ کنتور ۳۲ باشد، این کلید مینیاتوری هم باید ۳۲ آمپر انتخاب شود. بجای این کلید مینیاتوری اصلی می توان از یک کلید ایزولاتور هم استفاده کرد. آنگاه فاز ورودی به جعبه فیوز ابتدا به قسمت بالای این کلید مینیاتوری متصل می‌شود، و از پایین آن که خروجیست به ترمینال بالای محافظ جان وصل می‌شود. سپس از ترمینال پایین محافظ جان خروجی گرفته می‌شود و بین بقیه کلیدهای مینیاتوری تقسیم می‌شود. مسیر سیم‌ها را دنبال کنید تا این توضیحات را بهتر متوجه شوید.‌

نقشه سیمکشی کلید محافظ جان ۳فاز:

حالا که با نقشه سیمکشی کلید محافظ جان تکفاز آشنا شدید، به سراغ ترسیم نقشه برای کلید محافظ جان ۳ فاز می‌رویم. فرض کنید که می‌خواهم برقکاری یک مغازه قصابی که کنتور برق آن ۳‌فاز است را انجام دهم، پس لازم است که یک جعبه فیوز نصب کنم و صاحب مغازه از من می‌خواهد که در داخل جعبه فیوز یک محافظ جان ۳فاز هم تعبیه کنم. از صاحب مغازه تعداد وسایل برقی که قرار است در آینده در این مغازه نصب شود را سوال می کنم، او می گوید که یک کولرگازی ۲۴ هزار، ۲ عدد یخچال ویترینی، کرکره برقی، و ۲ عدد یخچال ایستاده دارد. من با در نظر گرفتن اینها شروع به ترسیم نقشه سیمکشی جعبه فیوز می‌کنم.

روش نصب کلید محافظ جان سه فاز
روش نصب کلید محافظ جان سه فاز

ابتدا مسیر سیم ها را در نقشه بالا دنبال کنید و نقشه را در ذهنتان تجزیه و تحلیل کنید. من سیم قرمز را به عنوان فاز اول (L1) ، سیم زرد را به عنوان فاز دوم (L2) ، و سیم سیاه رنگ را به عنوان فاز سوم (L3) در نظر گرفته‌ام. البته این رنگ ها سلیقه‌ای نیست و چیزی است که استاندارد در انتخاب رنگ سیم‌ها برای برق سه فاز ما را اجبار کرده است.

نکته کوچک: مقررات برق ساختمان می گوید که رنگ سیم‌ها در برق سه فاز باید به ترتیب قرمز(L1)، زرد(L2) و سیاه(L3) باشد. یا قهوه‌ای(L1)، سیاه(L2) و خاکستری(L3) هم قابل قبول است.

نیازی به گفتن نیست که سیم آبی رنگ، نول است و سیم زرد رنگی که دارای یک خط سبز است هم سیم ارت است. پس من هر سه فاز (قرمز، زرد، سیاه) را ابتدا به یک کلید مینیاتوری سه فاز وصل میکنم، آنگاه از زیر این کلید مینیاتوری خروجی می گیرم و به ترتیب به ۳ ترمینال بالای محافظ جان وصل میکنم. مطابق تصویر بالا، نول ورودی به جعبه فیوز هم به ترمینالی دیگر در سمت چپ محافظ جان وصل می شود.
آنگاه از پایین کلید محافظ جان خروجی می‌گیرم و هر کدام از فازها را بین ۲ تا از کلید مینیاتوری‌های تکفاز تقسیم می‌کنم. همانطور که می‌دانید اختلاف پتانسیل هر کدام از فازهای برق سه فاز با سیم نول، ۲۲۰ ولت است. پس وسایل برقی معمولی مثل یخچال‌ها و کولرگازی و کرکره برقی می توانند از این برق ۲۲۰ ولت استفاده کنند.

سوال: چرا من هر کدام از فازها را بین ۲ تا از مینیاتوری‌ها تقسیم کرده‌ام؟ به این خاطر که برق مصرفی این مغازه از یک کنتور ۳فاز تامین می‌شود. و مدنظر ماست که از هر سه خط فاز هم استفاده کنیم، و اگر فشار برق مصرفی تمام وسایل روی یکی از فازها بیفتد، کلیدمینیاتوری اضافه بار را تشخیص می‌دهد و میپرد.

کاربرد محافظ جان ۳فاز بیشتر در برق صنعتی، کارخانه ها و کارگاه‌هاست ولی برای دستگاه‌های تکفاز باید بصورت نقشه بالا عمل کنید.

نکته: در کلیدهای محافظ جان ترمینال‌های بالا، ورودی و ترمینال‌های پایین، خروجی هستند. در بیشتر کلیدهای محافظ جانی که در بازار هستند، ترمینال‌های ورودی با علامت ۱ یا IN مشخص می شوند و ترمینال‌های خروجی با علامت ۲ یا OUT مشخص می‌شوند. و ترمینال‌هایی که با علامت N مشخص می‌شوند به نول متصل می‌شوند.

سوال: اگر خاطرتان باشد گفتیم که محافظ جان جریان‌های نشتی بیشتر از ۳۰ میلی آمپر را قطع می‌کند، پس جریان های نشتی کوچکتر از ۳۰ میلی آمپر را که روی بدنه فلزی وسایلی مثل یخچال، ماشین لباسشویی، کیس کامپیوتر و… ایجاد می‌شوند و باعث برقگرفتگی‌های خفیف برای انسان می‌شوند را چطور رفع کنیم؟ پاسخ: با اتصال بدنه فلزی آن دستگاه به سیم ارت مشکل حل خواهد شد، ولی اگر ساختمان سیم ارت نداشت، می توانید بدنه دستگاه را با یک سیم به اسکلت فلزی ساختمان یا لوله‌های فلزی آب متصل کرد، در این صورت حتماً نصب کلید محافظ جان در جعبه فیوز الزامی خواهد شد.

هفته بعد برای شما مقاله ای روی سایت قرار خواهم داد که در مورد آموزش نصب ۲ کلید محافظ در جعبه فیوز خواهد بود، هفته بعد هم به سایت آموزش برق سر بزنید.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://amoozesh-bargh.ir/?p=9841
اشتراک گذاری:
مهندس مرادی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

376 نظر در مورد کلید محافظ جان | آموزش و روش سیمکشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. سلام مهندس خسته نباشید
    خواستم بدونم کنتور ما ۳۲امپر هس ،بعدش توی جعبه فیوز محافظ جان باید چند آمپر باشه؟
    محافظ جان هم از مدل Reboهس
    ایا دیگه نیازی هس کلید میناتوری اضاظ کنم بهش ممنون

    ۱۰

    1. سلام. مرسی. محافظ جان باید ۳۲ یا بیشتر از ۳۲ آمپر باشه، ولی کمتر از ۳۲ آمپر نباشه، چون آسیب می بینه.
      ۲- بله اگر محافظ جان شما از نوع RCCB هست لازمه که قبلش یک کلید مینیاتوری ۳۲ آمپر قرار بدید.

      ۵

  2. سلام مهندس با عرض خدا قوت و تشکر از سایت خوبتون.لطفا راهنماییم کنید برای شروع چه کار کنم.
    خیلی دوست دارم به صورت حرفه ای وارد کار برق کشی و… بشم.البته حدود ۳ سالی هست شاگردی کردم.بسیار هم به برق کشی علاقه دارم.

    ۵

    1. سلام مجتبی جان. ممنونم ازت، آفرین به شما که تا این مدت دوام آوردید، چون در شروع کار، سود تویه شاگردی کردنه. اگر فکر می کنید الان ۷۰ درصد کار رو یاد گرفتید از استادکارهایی که براشون کار کردید بخوایید تا یک پروژه رو کامل بصورت درصدی بهتون بدن . یعنی کل کار رو شما انجام بدید و مثلاً ۴۰ درصد رو استادکارتون برداره و ۶۰ درصدش رو هم به شما بده، چون برای افراد کم تجربه کار پیدا کردن خیلی سخته ولی استادکارهای قبلی تون که تجربه بیشتری دارن راحت تر می تونن پروژه بگیرین.
      وقتی شما پروژه ای رو از صفر برمیدارید تمام تلاشتون رو میکنید که اون کار رو به نحو احسنت انجام بدید و میرید مطالعه میکنید و پرس و جو میکنید تا جایی رو اشتباه انجام ندین، و خود همینها باعث حرفه ای تر شدن شما میشه. در ضمن مطالعه رو همیشه تویه کارتون قرار بدید.

      ۷

  3. سلام هنگام اتصالي ، مانند سيم فاز و نول را كه به هم ميزنم فيوز C16 مربوطه و فيوز B25 اصلي داخل واحد و فيوز B32 تابلو برق داخل پاركينگ باهم قطع ميشوند ولي C32 قبل از كنتور قطع نميشود و همگي جرياني ۶۰۰۰ هستند چه كار كنم كه در هر حال عمل قطع برق داخل واحد انجام شود و به پاركينگ منتقل نشود . باتشكر

    ۱۰

    1. سلام. اگر فیوز B25 اصلی داخل واحد رو به C25 تغییر بدید احتمالش هست که دیگه فیوز کنتور نپره. ولی باز این بستگی به شدت اتصال کوتاه داره. اگر اتصالی خیلی شدید باشه، همه فیوزهای تویه مسیر میپرن.

      ۴

    2. سلام ، ممنون از عنايت و پاسخهاي حضرت عالي ، توان جرياني مثلا ٦٠٠٠ مندرج روي فيوزها و كليدهاي نشتي ، اساسا به چه كار ميايد و اگر كاركردش مانند سيم فيوزهاي فشنگي است پس بايد هنگام اتصالي شديد ، توان ٣٠٠٠ زودتر از ٦٠٠٠ عمل كرده و مدار را قطع كند قطعا منطقي نيست كه جريان شديد ، همه فيوزهاي مدار را قطع كند مثلا اگر بنده در هر جائ مدار يك رشته سيم نازك قرار دهم و جريان شديد وارد كنم ، سيم قطع ميشود لذا بايستي فيوزها هم چنين قابليتي را داشته باشند ، لذا قاعدتا مشكل بنده با نصب فيوز جرياني كمتر از ٦٠٠٠ يا نصب فيوز تند كار تر از B در داخل واحد و يا رآه حل ديگري بر طرف ميشود ، ضمنا قبلا ورودي داخل واحد C32 6000 بود كه بنده به B25 4500 تغيير دادم ولي متاسفانه هنوز فيوز داخل واحد و فيوز بعد از كنتور كه B32 6000 است با هم ميپرند ولي فيوز قبل از كنتور كه C32 6000 است نميپرد اگر داخل واحد را تند كار تر از B بگذارم آيا مشكل حل ميشود يا به دليل حساسيت زياد ، مثلا با استارت كولر يا ماشين لباسشويي خواهد پريد لطفا راهنمايي فرماييد با تشكر مجدد .

      ۱۰

      1. سلام. مرسی. بله چیزی که در مورد قدرت قطع فرمودین درسته. ولی از لحاظ عملی که تست میکنیم می بینیم این محاسبات در صورتی درست از آب در میاد که همه مینیاتوری ها از یک برند باشن، اون هم از یک برق معتبر و اصلی. در غیر اینصورت زیاد نمیشه به اون اعداد نوشته شده اطمینان کرد.

        ۱۱

    1. سلام. خیر از نظر عملکرد مشکلی پیش نمیاد. استاندارد این حرف رو زده چون نظرش این بوده که خیلی ها دیگه بیخیال ارت میشن و با خودشون میگن که همین محافظ جان کفایت میکنه، در صورتی که ارت مقدم تر از محافظ جان است.

      ۷

  4. سلام و عرض خسته نباشید خدمت مهندس گرامی،
    اول اینکه چند بار نظر گذاشتم ولی بعد از بررسی پاک شده نظرم و تایید نشده لطفا رسیدگی کنید
    سوالم اینه امپر فیوز اصلی داخل جعبه فیوز باید برابر امپر فیوز کنتور باشه،یا با امپراژ بیشتر هم میشه گذاشت؟

    ۱۰

    1. سلام میثم جان.ممنونم از شما. نظرات شما همشون موجوده، فقط سایت ما یک مشکل کوچیکی پیدا کرده که باید درستش کنیم.
      بله آمپر فیوز اصلی داخل جعبه فیوز باید هم آمپر با کنتور باشه و نباید بیشتر یا کمتر باشه.

      ۱۲

  5. سلام
    ممنون از پاسختون
    کنتور ما۳۲آمپر هست ویک محافظ جان ۲۵آمپر نصب کردیم و روزی چند بار برق از محافظ جان قطع میشه که بیشتر با روشن کردن لامپ یا چیز دیگر همراه میشه علت این قطعی ها آمپر محافظ جان هست یا چیز دیگر ؟
    ممنون

    ۱۱

    1. سلام. فکر نمی کنم علت قطعی ها از آمپر بالای محافظ جان باشه،برق منزل شما در جایی نشتی داره باید یک برقکار رو بگین بیاد و از نزدیک چک کنه.

      ۳

    1. سلام. مرسی. جریان کل مدار شما به اندازه آمپر محافظ جان افت میکنه، یعنی اگر کنتور شما ۳۲ آمپر باشه ولی محافظ جان شما ۲۵ آمپر باشه، شما فقط به اندازه همون ۲۵ آمپر می تونید از کنتور جریان بکشید.
      ۲- طول عمر محافظ جان شما کمتر میشه.

      ۵

  6. سلام مهندس عزیز.اگر مشتری ازما خواست که فیوز محافظ جان و بعدازنصب ،جلوش تست کنیم که ببینه موقع برق گرفتگی عمل میکنه یا نه؟چیکار کنیم؟

    ۸

    1. سلام. همون کلید تستی که روی محافظ جان هست رو بزنید، برای تست عملکرد صحیح محافظ جان کافیه. البته بعضی ها نول رو به ارت هم میزنن و محافظ جان عمل میکنه ولی این پیشنهاد نمیشه.

      ۱۱

  7. سلام من‌ در حین برق کاری دوبار دچار برق گرفتگی شدم
    برق وصل بوده فقط کلید رو خاموش می کردم ولامپ رو نصب میکردم دوبار یادم رفت و برق منو گرفت یرق خون سه فاز هست.
    و این درحالیست که محافظ جان هم نصب هست دو تا احتمال دادم.
    ۱-آیا اگه از ترمینال بالا که برای برق ورودی گذاشتیم برق برای روشنایی لامپ های زرد و سبز‌ و قرمز و ولت سنج داخل جعبه فیوز برداریم مشکلی پیش میاد ؟؟
    ۲-محافظ جان ۶۳امپر و مینیاتوری داخل جعبه کنتور سه فاز ۳۲ هست خوبه راهنمایی کنید سپاس گذارم.

    ۱۱

    1. سلام. اگر کلید رو خاموش میکردین ولی باز هم برق شما رو میگرفت یعنی برقکار اشتباهی نول رو به کلیدها برده و این اشتباه. اگر برای تمام چراغ های منزل این مشکل هست، باید سیم فاز و نول رو از جای کنتور جابجا کنید.
      اینکه محافظ جان چرا عمل نمیکنه، شاید خراب باشه، کلید تست روی محافظ جان رو بزنید اگر عمل نکرد یعنی خرابه.
      ۲- بله از ترمینال بالا که برای برق ورودی گذاشتین نباید به روشنایی ها بره، بلکه باید از خروجی پایین به محافظ جان ببرید.

      ۹

  8. سلام مهندس خسته نباشید.
    ی واحد هستش ک محافظ جانش در طول روز چند بار عمل میکنه. ما محافظ جان رو تعویض کردیم حدودا تا شیش ماه این مشکل رفع شد. ولی دوباره باز ب همین مشکل برخوردیم. باز دوباره عوض کردیم و بازم بعد چندماه همین مشکل… . ممکنه در طول روز یبار عمل کنه یا هفته ای یبار. یا روزی دو سه بار.میخواستم بدونم چجوری میشه تست کرد که احیانا اگ نشتی تو یکی از خط ها باشه پیداش کرد.(حدودا۸ تا خطه).وسایل برقی آشپزخونه هم چک شده مشکل ندارن

    ۴

    1. سلام آقای یاری. ممنونم از شما. گاهی اوقات نشتی فقط از یک وسیله برقی نیست و جمع ذره ذره یکسری وسایل با همدیگه جمع میشه و باعث میشه که نشتی به ۳۰ میلی آمپر برسه و محافظ جان عمل کنه. بهتره بیایید از اون ۸ تا سرخط ۴ تاش رو روی یک محافظ جان و ۴ تای دیگه رو روی محافظ جان دیگری قرار بدید اینطوری احتمال عمل کردن هر دو کمتر میشه. در اینصورت باید شینه نول هر محافظ جان رو هم جدا کنید. در ضمن سوال کنید که چه زمان هایی محافظ جان عمل میکنه، مثل اگر با روشن کردن دستگاه تستر محافظ جان عمل میکنه، پس مشکل از تستر هست.
      برای تست نشتی باید دستگاه میگر داشته باشید.

      ۳

  9. سلام خسته نباشید. منزل ما برق سه فاز داره مجتمع هم ارت داره ولی توی پریزها سیم ارت رو نکشیده! الان محافظ جان میخوام نصب کنم.
    ۱-آیا میشه تا پریزها هم کابل ارت رو کشید یا باید کل سیم کشی عوض بشه و دیوارها تخریب بشن؟
    ۲-محافظ جان جند آمپر باشه؟
    وقتی متوجه شدم پریزها ارت ندارن که ماشین ظرفشویی برق دار شده توش! فازمتر میزنم کاملا روشن میشه.

    ۱۱

    1. سلام. مرسی ۱-نیازی به تخریب دیوارها نیست و میشه داخل لوله ها یک رشته سیم ارت اضافه کرد، البته باید از یک برقکار ماهر کمک بگیرید.
      ۲- آمپراژ کنتور شما هر چقدر هست، آمپر محافظ جان هم باید همونقدر باشه.
      ۳- درسته این مشکل با ارت حل میشه. اگر کل منزل رو هم نتونستین سیم ارت رد کنید لااقل برای آشپزخانه سیم ارت رو رد کنید.

      ۱۰

  10. سلام
    تو ساختمون من ارت نداره، ۱_ اصلا فکر نمیکنم سیم ارت به کلید محافظ جان کاری داشته باشه. درسته؟
    ۲_در صورت اتصال برق با بدن انسان کلید محافظ جان میپره درسته؟
    ۳_استاد آیا میشه به سیم فاز خروجی یک فاز دیگه اتصال داد؟(یعنی سیم فاز ما از دوجا تغذیه بشه)

    ۳

    1. سلام. بله ارت به محافظ جان کاری نداره.۲- بله میپره ۳- خیر نمیشه چون شما محافظ جان دارید. اگر محافظ جان نمی داشتید و هر دو فاز شما هم نام می بودن(مثلاً هر دو فاز R باشن یا هر دو فاز S یا هر دو فاز T باشند) میشد این کار رو کرد.

      ۹

      1. ۱_استاد عزیز یک سیم فاز و تغدیه از دو منبع چون مقدار اختلاف فاز پیش میاد کلید محافظ میپره درسته؟
        ۲_هر دو r یا s یا t منظورتون متوجه نشدم؟

        ۳

          1. استاد یه کنتورمون ملک تخلیست، خواستم فاز خروجی این کنتورو به فاز خروجیه کنتوری که استفاده میشه وصل کنم، این کار باعث اختلاف فاز و ترکیدن میشه؟

            ۵

          2. سلام. اگر فازهای هر کنتور، از یک فاز جدا از بالای تیر برق اومده باشه، نمی تونید اونها رو به همدیگه وصل کنید. در کل چرا می خوایید اینکار رو بکنید؟

            ۵

          3. استاد یه سیم از سر تیر اومده
            آخه شنیدم اختلاف فاز پیش میاد و نمیشه دوتا فاز رو بهم اتصال داد، پس اگر یک سیم از سر تیر اومده باشه، ما میتونیم دوتا فازو بهم متصل کنیم حتی اگر فاز دوم از یک کنتور دیگه باشه، اما داخل ساختمون نمیشه حتی اگر از یک فاز باشه(فاز اصلی) چون اختلاف فاز پیش میاد(به واسطه استفاده وسایل داخل ساختمون) درسته استاد؟

            ۳

          4. سلام. دقت کنید اگر فاز هر دو کنتور از یکی از سیم های روی تیر اومده باشه، مشکلی نداره و میتونید متصل کنید، در غیر اینصورت جرقه خیلی بدی میزنه.
            فرقی نمیکنه چه بالای تیر برق، چه داخل ساختمان. داخل ساختمون هم میشه فاز های هم نام رو بهم همدیگه متصل کرد.

            ۸

  11. جناب مهندس ممنون از موضوعات خوبی که داخل سایت میگذارید
    ببخشید اگر کلید محافظ جان راداخل ساختمانی که سیستم ارت ندارد میتوان استفاده کرد و یا نه لطفا چگونه میتوانیم از یک سیستم ارت ساده استفاده کنیم وآیا تمام پریزها وکلیدها که سیم ارت ندارند باید تعویض گردد
    با تشکد

    ۹

    1. سلام. سپاسگذارم. استاندارد میگه اگر ساختمانی ارت ندارد نباید براش محافظ جان نصب کرد، ولی ما در ساختمان بدون ارت هم نصب کردیم و شده. ساده ترین سیستم ارت میله های مسی دو متری هستند که می تونید پای کنتور بکوبید به داخل خاک بکر. و یک کابل مسی نمره ۱۶ از سر اون میله مسی ببرید به جای کنتور.
      ۲-پریزهایی که ارت ندارند باید تعویض بشن و ارت دار بشن ولی کلیدها لازم نیست.

      ۱۱

  12. با سلام خدمت استاد عزیز
    تشکر از کتاب مفیدتون
    من استفاده کردم خیلی عالی بود
    ان شا سال خوبی داسته باشید در پناه خدای بزرگ

    ۸

شروع گفتگو در واتساپ
1
آیا نیاز به کمک دارید؟ چت واتساپ
خانم داوودی آنلاین است.
سلام. داوودی هستم، مدیر فروش
هر سوالی که در مورد نحوه خرید کتاب ها و دوره های آموزشی دارید، بنده درخدمتم.
شماره واتساپ: 09194053853