0
0

تایمر برای هواکش سرویس بهداشتی

10272 بازدید

با سلام. ببخشید که این روزها کمتر برای ارائه مطالب جدید در سایت وقت می گذاشتیم. دو ماه بود که تمام تمرکزمان را روی نسخه جدید کتاب آموزش برق ساختمان گذاشته بودیم، که به یاری خدا، بالاخره این کتاب تمام شد و هم اکنون نسخه چاپی و تمام رنگی این کتاب از بخش محصولات آموزشی قابل تهیه است.

امروز می خواهیم در مورد یکی از آرامش بخش ترین مکان های روی زمین، جایی که همیشه بزرگترین تصمیمات تاریخ بشر در آنجا گرفته می شود، با شما صحبت کنیم. بله سرویس بهداشتی یا توالت. قطعاً جایی به این مهمی نیاز به رعایت اصولی خاص برای برقکشی دارد. البته تا اینجا را به طنز گفتیم تا درد چکی را که یکسال است مشتری جای آن را پر نمی کند یا رکودی را که بیش از یکسال است بر تمام کسب و کارها، مخصوصاً برق ساختمان سایه افکنده فراموش کنید و لبخندی را گوشه لبتان بگذارید. پس اگر لبخند زده اید برویم سراغ آموزش امروز، یعنی مدار تایمر برای هواکش سرویس بهداشتی .

 

خیلی پیش آمده که پس از خروج از سرویس بهداشتی، هواکش آن را روشن گذاشته ایم تا هوای داخل توالت تخلیه شود، اما به سبب فراموشی، هواکش برای مدت زمان زیادی روشن بوده و این باعث اتلاف انرژی شده است.

در واقع امروز می خواهیم برای سرویس بهداشتی مداری طراحی کنیم که بعد از خروج فرد از سرویس بهداشتی، فن هواکش برای یک مدت زمان قابل تنظیم روشن بماند و پس از چند دقیقه به صورت اتوماتیک خاموش شود. تا تهویه کامل صورت بگیرد و هوای داخل سرویس بهداشتی بطور کامل تخلیه شود.

معمولاً وقتی مشتری، چنین مداری را از برقکار درخواست می کند، برقکار اقدام به نصب چشم راه پله (سنسور حرکتی) می کنند. ولی حالا می خواهیم بررسی کنیم که این روش به تنهایی چه معایبی دارد و چگونه باید این معایب را رفع کرد.

 

مدار چراغ و فن هواکش برای سرویس بهداشتی :

اگر قبلاً کتاب آموزش جامع برق ساختمان را خوانده باشید با این مدار آشنا هستید. ما در این کتاب گفتیم که مدار روشنایی و هواکش سرویس بهداشتی بصورت زیر است. اگر یادتان باشد گفتیم که برای سرویس بهداشتی یک کلید دوپل باید نصب شود که یک پل آن برای روشنایی و پلِ دیگر برای هواکش خواهد بود. پس یک بار دیگر مدار سیمکشی سرویس بهداشتی را رسم می کنیم.

 

نقشه سیمکشی سرویس بهداشتی

نقشه بالا، یک شمای کلی از مدار سیمکشی سرویس بهداشتی است. ولی در عمل، ما برقکارها این مدار را به صورت زیر اجرا می کنیم. یعنی ابتدا با استفاده از لوله خرطومی یا لوله پی وی سی لوله گذاری میکنیم، بعد سیم ها را از داخل لوله ها رد می کنیم و بعد اتصالات را مانند مدار بالا انجام میدهیم.

نقشه لوله گذاری سرویس بهداشتی

 

اگر سیم های مدار بالا را دنبال کنید، می بینید که هر دو مدار بالا یکی هستند، تنها در مدار دوم، سیم ها داخل لوله های برق قرار گرفته اند. برای اینکه مدار بالا بهتر دیده شود ما کلید دوپل را از قوطی کلید خارج کرده ایم تا شما بتوانید سیم های پشت کلید دوپل (و داخل قوطی کلید برق) را هم مشاهده کنید.
در پشت کلید دوپل سه پیچ اتصال وجود دارد که دو تا از آنها نقره ای رنگ و یکی از پیچ ها طلایی رنگ است. در تصویر بالا، سیم های قهوه ای و مشکی به پیچ های نقره ای رنگ و سیم قرمز به پیچ طلایی رنگ وصل شده است. و سیم های آبی که نول هستند با نوار چسب به همدیگر وصل شده اند.
همان طور که مشاهده می کنید، سیم قهوه ای رنگ که فازِ هواکش را تامین می کند از کلید دو پل شروع شده و ابتدا به پشت چراغ آمده است، آنگاه بدون اینکه قطع شود یا انشعابی از آن گرفته شود، از آنجا دور زده و به سمت فن رفته است. هدف ما برقکارها از این مدل لوله گذاری این است که در مصرف لوله برق و مصرف سیم نول صرفه جویی شود.
سیم مشکی رنگ که فاز چراغ را تامین می کند از کلید دوپل شروع شده و از لوله برق رد شده است و به سرپیچ لامپ وصل شده است.
سیم نول (آبی) هم برای هر دو مصرف کننده، تا محل لامپ مشترک در نظر گرفته شده تا در مصرف سیم نول صرفه جویی شود.

خب اکنون که با مدار سیمکشی چراغ و فن توالت آشنا شدید، می خواهیم مدارهایی را که معمولاً بعضی از برقکارها در سرویس بهداشتی نصب می کنند را بررسی کنیم و ببینم که هر کدامشان چه معایبی دارند.

 

مدار چشم راه پله (سنسور حرکتی) برای هواکش سرویس بهداشتی :

در باب استفاده از سرویس بهداشتی حکایت های مختلفی برای اشخاص هست. بعضی ها آنقدر کارشان را سریع انجام میدهند که از زمان ورودشان به توالت تا خروجشان کمتر از یک دقیقه طول میکشد. ولی بعضی های دیگر نه، انگار که حتی حساب و کتاب هایشان را می برند و در آنجا حساب می کنند و گاهی هواسشان نیست که ۴۵ دقیقه است که در توالت نشسته اند. پس اگر ما بخواهیم که از چشم راه پله به تنهایی استفاده کنیم، شاید برای دسته اول مناسب باشد ولی برای دسته دوم که تمایل دارند زیاد در توالت بمانند مناسب نیست. زیرا حداکثر زمان قابل تنظیم روی چشم های راه پله ۱۰ دقیقه است و بعد از این ۱۰ دقیقه هواکش خاموش خواهد شد.
ولی در کل مدار آن را برای شما طراحی می کنیم، شاید بخواهید که این مدار را برای سرویس بهداشتی منزل خودتان اجرا کنید.

نقشه چشم راه پله برای فن سرویس بهداشتی

 

 

 

همانطور که مشاهده می کنید یک چشم راه پله قبل از فن نصب شده است.
در مدار قبلی سیم قهوه‌ای به یکی از پیچ های اتصال کلید وصل شده بود ولی در این مدار این سیم قهوه‌ای مستقیم با نوار چسب به سیم فاز (قرمز) متصل شده است.
در سمت دیگر سیم قهوه‌ای و آبی به ورودی های سنسور چشمی وصل شده‌اند و از سیم قرمز رنگ که خروجی سنسور است به فن هواکش وصل شده است. از سیم نول هم یک انشعاب گرفته شده و به فن وصل شده است. اگر مدار چشم راه پله را فراموش کرده اید از این لینک نگاهی به آن بیندازید.

با مدار بالا، شخص کلید روشنایی را فشار می دهد و چراغ روشن می شود. آنگاه وارد سرویس بهداشتی شده و چشم راه پله حرکت شخص را سنس می کند و فن را روشن می کند. بعد از اینکه شخص ماموریتش را انجام داد و از جایش بلند شد تا از سرویس بهداشتی خارج شود دوباره سنسور حرکت شخص را سنس می کند و برای ۱۰ دقیقه دیگر فن را روشن نگه می دارد. آنگاه شخص از سرویس بهداشتی خارج می شود و کلید برق را خاموش می کند. ولی فن برای ۱۰ دقیقه دیگر هم روشن خواهد ماند و سپس بصورت اتوماتیک خاموش خواهد شد.

تنها مشکلی که مدار بالا دارد این است که اگر شخص بیشتر از ۱۰ دقیقه در سرویس بهداشتی بماند، فن هواکش خاموش خواهد شد.

 

مدار تایمر برای هواکش سرویس بهداشتی

حالا ما می خواهیم مشکل مدار بالا را حل کنیم. یعنی شخص هر چقدر که در داخل سرویس بهداشتی بماند، فن خاموش نشود و بعد از اینکه شخص از توالت خارج شد. فن ۱۰ دقیقه یا هر مدت زمانی که شخص تمایل دارد روشن بماند و سپس خاموش شود. ما این مدار را در پایین ترسیم کرده ایم.

 

نقشه تایمر برای هواکش سرویس بهداشتی

همان طور که مشاهده می کنید یک سیم صورتی رنگ را هم به سیم های قبلی اضافه کرده ایم. یعنی اکنون در لوله برگشتی بالا، چهار سیم وجود دارد. قهوه ای، مشکی، صورتی و آبی
این سیم صورتی رنگ مستقیم با نوار چسب به سیم فاز (قرمز) وصل شده است. و از پشت چراغ دور زده و به فاز ورودیِ چشم راه پله وصل شده است.
سیم قهوه‌ای رنگ هم از یکی از پیچ های نقره ای رنگ کلید دوپل شروع شده و مثل سیم صورتی از زیر چراغ دور زده و به فاز خروجی چشم راه پله (که بعضی ها به آن برگشتی چشم راه پله می گویند) وصل شده است.

این مدار تمام مشکلات مدار قبلی را حل می کند.
به این صورت که شخص ابتدا هر دو کلید را فشار می دهد. آنگاه فن و چراغ روشن می شود و شخص وارد سرویس بهداشتی می شود. در هنگام ورود، چشم راه پله هم ورود شخص را سنس می کند، ولی چون قبلاً شخص کلید را زده و فن را روشن کرده، این سنس کردن هیچ تاثیری در مدار ندارد.
آنگاه شخص می نشیند و با خیال راحت تا ساعت ها غرق در افکارش می شود، چون می داند که دیگر فن و چراغ توالت خاموش نخواهد شد. بعد از ۴۵ دقیقه که بلند می شود تا از سرویس بهداشتی خارج شود، دوباره چشم راه پله حرکت شخص را تشخیص می دهد. و تا ۱۰ دقیقه دیگر ( یا هر زمانی که شما روی چشم راه پله تنظیم کرده باشید) فن را روشن نگه می دارد. سپس شخص از سرویس بهداشتی خارج شده و هر دو کلید را خاموش می کند. ولی چون قبل از خروج، سنسور حرکت او را سنس کرده بود، حتی وقتی کلیدها را خاموش کند، فن هواکش برای ۱۰ دقیقه دیگر روشن می ماند و سپس به صورت اتوماتیک خاموش خواهد شد.

در واقع در مدار بالا، فن هم از کلید و هم از چشم راه پله تغذیه می کند. وقتی از کلید تغذیه کند، دیگر برایش فرقی نمی کند که سنسور تحریک بشود یا نشود. ولی وقتی کلید قطع باشد، فقط با تحریک چشم راه پله روشن می شود.

 

روش دوم برای تایمر هواکش سرویس بهداشتی

روش بعدی، استفاده از کلیدهای تایمر‌دار است. این کلیدها امروزه در ساختمان های هوشمند استفاده می شود. و به این صورت کار می کنند که یک ولوم تنظیم زمان دارند که می توانید با تنظیم این ولوم مدت زمان روشن ماندن فن را تنظیم کنید. البته این کلیدها به راحتی پیدا نمی شود و چون تازه به بازار آمده اند، قیمتی چند برابر چشم راه پله دارند.

 

ببخشید اگر در میان این آموزش شوخی هایی کردم. از آنجایی که دو ماه بود تمام تمرکزم روی ویرایش نسخه جدید کتاب آموزش برق ساختمان بود و محتوای یک کتاب آموزشی جایی برای شوخی کردن ندارد و باید کاملاً جدی بود. دلم برای یک نوشتن دوستانه و صمیمی، همراه با کمی شوخی کردن تنگ شده بود، امیدواریم کسی بابت این شوخی ها دلخوری از ما به دل نگرفته باشد.

با تشکر: مرادی، مدیر سایت آموزش برق ساختمان و سیستم های حفاظتی

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://amoozesh-bargh.ir/?p=2188
اشتراک گذاری:
مهندس مرادی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

147 نظر در مورد تایمر برای هواکش سرویس بهداشتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. با سلام اقای مهندس در مدار دوم فرمودید با توجه به انقضای زمان نهایتا ۱۰ دقیقه فن خاموش میشه در حالی که فرد در دستشویی حضور دارد و سنسور حضور او را سنس کرده دوباره فن را وارد مدار میکنه یعنی با این اوصاف مدار سومی لزوما معنی نداره با تشکر فراوان

    ۵

    1. سلام آقا ماهان. اگر مدار دوم اجرا بشه و اومدیم و اون فرد در داخل سرویس به فکر فرو رفت و هیچ حرکتی نکرد. در این صورت فن خاموش میشه. درسته؟ البته برای بعضی ها که زیاد تو سرویس بهداشتی توقف نمیکنن این مدار بدرد میخوره.
      ولی مدار سوم حتی اگر فرد در داخل سرویس بهداشتی تکون هم نخوره، باز تا زمانی که فرد در داخل سرویسه، فن روشنه.

      ۶

  2. ببخشید نقش کلید در مدار چیه؟
    اگر کلید رو حذف کنیم چشم راه پله نمی تونه همین کارها رو انجام بده؟(فاز کلید به سمت چشم و هواکش حذف شود)
    در مداری که سیم صورتی اضافه شده اگر کلید تهویه حذف شود و فاز مستقیم از قوطی به چشم راه پله بیاید سپس به هواکش آیا این اتفاقاتی که گفتید نمی افتد؟
    یعنی شخص وارد سرویس بهداشتی می شود و حضور او سنس می شود و هواکش روشن می شود و بعد از اینکه کار شخص تمام شد خروج شخص سنس می شود و پس از ۱۰دقیقه هواکش خاموش می شود.
    اگر اشتباه می کنم لطفا راهنمایی کنید.

    ۵

  3. سلام
    چرا سیم نول ( آبی) داخل قوطی کلید یا پشت کلید می آید؟

    بهتر نیست سیم را مستقیم به چراغ و چشمی ببریم و در مصرف سیم صرفه جویی شود؟

    ۱

    1. سلام. حرف شما صحیحه ولی در استانداردهای جدید برق ساختمان، باید سیم نول حتماً بیاد پشت کلید و بعد از اونجا بره چراغ. به خاطر اینکه میگن عیب یابی در این حالت راحتتره.

      ۴

  4. با سلام و خسته نباشید خدمت جنابعالی
    در خصوص سوال یکی از دوستان (آقا منوچهر) در مورد فراموشی در خاموش کردن کلید بعد از خروج از دستشویی فرمایش کردید که با قطع سیم مشکی و گرفتن انشعاب از سیم قرمز منتهی به فن مشکل حل میشه در صورتی که سیم زرد حامل جریان برق هم فن و هم لامپ رو روشن نگه میداره البته در صورت صورت نبستن کلید، حتی اگه سنسور عمل کنه برق وصله اگه اشتباه میکنم لطفا راهنمایی کنید.
    ممنون

    ۵

    1. سلام آقا مهدی. بابت یادآوری که کردین ممنونم. اشتباه از طرف بنده بوده. این صحبتی که به آقا منوچهر گفته شد باید روی تصویر یکی مونده به آخر اجرا بشه، نه روی تصویر آخر

      ۲

  5. سلام
    سوالی داشتم کلید دستشویی که همزمان فن نیز روشن میشه تصویر ماهواره یک لحظه خاموش و روشن میشه لطفا دلیلش چه میتونه باشه. البته رسیور قبلی اینجوری نبود از زمانی که دیجیتال کردم اینجوری شده.

    ۶

  6. در خانه معمولاً افراد با بیرون آمدن از دستشویی فراموش می کنند لامپ و فن هواکش را خاموش کنند. چگونه می شود این سنسور برای هر دو یعنی هواکش و روشنایی عمل کند؟

    ۳

    1. سلام آقا منوچهر. در آخرین نقشه ای که در بالا مشاهده کردید می بینید که یک سیم مشکی رنگ به سرپیچ لامپ وصل شده. کافیه این سیم رو قطع کنید و به جاش از سیم قرمز رنگی که به فن رفته یک انشعاب بگیرین و سرپیچ لامپ وصل کنید. این طوری هم لامپ و هم فن در صورت فراموشی به صورت اتوماتیک خاموش میشن.

      ۶

  7. سلام خسته نباشید میگم شاید خنده دار باشه ولی میشه از این روش سیمکشی بدون جعبه تقسیم که شما آموزش دادین از لوله خرتومی استفاده کرد

    ۴

  8. سلام
    در مدار آخربهتر نیست از یک کلید یک پل استفاده بشه ،چون لامپ و فن باهم روشن میشن و موقع خروج هم باید هر دو کلید رو قطع کرد

    ۸

  9. مدار دوم چرا از کلید دوپل استفاده شده؟ یک پل که لامپ رو روشن میکنه و پل بعدی دیگه به کار نمیاد که…مگه تغذیه چشمی مستقیم وصل نشده…

    ۴

    1. سلام. یک پل لامپ رو روشن می کنه و یک پل فاز رو بصورت دائم به فن می فرسته. در این حالت چه چشمی سنس بکنه چه نکنه ، فن فاز خودش رو از کلید دو پل می گیره.

      ۵

      1. من منظورم اون نقشه ای هست که گفتین ایرادش اینه که فرد تا ۱۰ دقیقه فقط میتونه داخل سرویس باشه و بعدش خاموش میشه…توی شکلی که گذاشتین کلا از یک پل از کلید دوپل استفاده شده(سیم قهوه ای مستقیم به چشمی رفته)

        ۵

        1. اوکی. متوجه منظور شما شدم. در این مداری که فرمودین یکی از پل های کلید دوپل بدون استفاده ست و هیچ کاری انجام نمیده. می تونید به جاش از کلید یک پل هم استفاده کنید.
          همونطور که می بینید سیم قهوه ای به سیم قرمز رنگ که فاز هست وصل شده و به صورت دائم برق داره.

          ۵

  10. با سلام و تشکر بابت مطالب و کتاب های بسیار مفید و جدید شما
    ببخشید بنده معلم هنرستان هستم قبلا هم ایمیل دادم بابت خرید کتاب ها
    خواستم بدونم شما برای طراحی گرافیکی این مدارها از نرم افزار خاصی استفاده میکنید؟
    ممنون میشم راهنماییم کنید
    چون بارها لازم شده مدار رو تفهیمی برای دانش آموزان ترسیم کنم
    اما متاسفانه برنامه ساده و با همچین جذابیتی موجود نیست.
    بازهم تشکر

    ۳

  11. سلام مهندس جان وقت بخیر خداقوت توسرویس بجای سنسور دیواری سنسور سقفی روی دیوار نصب کردم چون سقفش آماده نیست ولی خوب سنس نمی کنه ۱۸۰درجه هم هست چاره چیست؟؟؟ لطفا کلیدهای موجود روی سنسور را توضیح دهید ممنون از لطف شما

    ۴

    1. سلام آقا امین. در کل زاویه دید اون سنسور ها یه خورده کمه و اون طور که میگن ۱۸۰ درجه، ۱۸۰ درجه نیست. ولی اگر شما سنسور رو در جایی نصب کنید که به محض باز شدن درب، بتونه فرد رو ببینه، درست عمل می کنه. در مورد کلیدهای موجود روی سنسور در این مطلب کامل توضیح دادیم.
      چشم راه پله

      ۶

        1. سلام. ولی شما فرمودین که الان سنسور ۱۸۰ نصب کردین.
          در کل ۱۸۰ یا ۳۶۰ درجه بودنش زیاد فرقی نمی کنه، مهم اینه که در جای درستی نصب بشه.

          ۶

      1. سلام مهندس جان خداقوت سپاس بابت راهنمایی کلید محافظ جان که خدمت شما عرض کردم ورودی هاش که از بالا باید باشه با nو شماره ۱مشخص کرده فاز ما میشه شماره ۱؟ بازم ممنون

        ۴

  12. سلام
    از یک کلید چند تا لامپ را می شه روشن کرد ؟ نمره سیم؟
    از یک سرخط چند تا لامپ را می شه روشن کرد ؟ نمره سیم؟
    مثلا در یک اتاق هال ممکن است علاوه بر سه چهار تا لامپ اصلی از حدود ۱۵ لامپ هالوژن ال ای دی هم استفاده شود.
    با تشکر

    ۴

    1. سلام.
      ۱- از یک کلید می تونید تعداد زیادی لامپ رو روشن کنید. مثلاً ۲۰ تا ۳۰ لامپ رشته ای ۱۰۰ وات با سیم نمره ۱/۵
      ۲- از یک سرخط تعداد زیادی لامپ رو میشه روشن کرد. ولی طبق قوانین برق ساختمان یک سرخط نباید بیش از ۱۲ نقطه روشنایی رو برق رسانی کنه. مثلاً یک لوستر یک نقطه روشنایی حساب میشه که احتمال داره اون لوستر ۱۰ تا لامپ داشته باشه. سیم برق مورد استفاده برای روشنایی ها همیشه باید نمره ۱/۵ باشه.

      هالوژنهای ال ای دی که اصلاً مصرفی ندارن. شما می تونید حدوداً ۵۰ تا هالوژن رو با یک سیم نمره ۱/۵ روشن کنید. که البته محاسبه مقدار دقیق این تعداد بستگی به توان مصرفی هالوژن ها داره.

      ۴

  13. سلام
    خسته نباشید
    آیا امکان دارد که از یک لوله کشی هم برای روشنایی و هم برای برق استفاده کرد البته سرخط هر کدوم جدا باشه . یعنی از جعبه فیوز یک لوله با چهار رنگ سیم به سمت قوطی کلید برود و از این قوطی کلید به قوطی کلید بعدی و . . .
    ۱- رنگ ابی مشترک ( نول) روشنایی و پریز استفاده شود
    ۲- رنگ زرد مشترک ( ارت) روشنایی و پریز استفاده شود
    ۳- رنگ قرمز سرخط پریزها باشد
    ۴- رنگ سبز سرخط روشنایی باشد
    این یعنی سیم نول کمتر سیم ارت کمتر شیار زدن کمتر لوله کمتر
    از نظر استاندارد اشکال دارد؟
    با تشکر

    ۶

    1. سلام محمد جان. بله درسته که در خیلی از موارد صرفه جویی میشه ولی مقررات برق ساختمان میگه که این کار اشتباهه.

      ۴

شروع گفتگو در واتساپ
1
آیا نیاز به کمک دارید؟ چت واتساپ
خانم داوودی آنلاین است.
سلام. داوودی هستم، مدیر فروش
هر سوالی که در مورد نحوه خرید کتاب ها و دوره های آموزشی دارید، بنده درخدمتم.
شماره واتساپ: 09194053853