نوروز 1403 برهمگان مبارک. کد تخفیف عیدانه ویژه کتاب ها (sgr-28) - کد تخفیف ویژه دوره‌های آموزشی (hty458) فروشگاه سایت
نوروز 1403 برهمگان مبارک. کد تخفیف عیدانه ویژه کتاب ها (sgr-28) - کد تخفیف ویژه دوره‌های آموزشی (hty458) فروشگاه سایت
0
0

تابلو برق ساختمان یا تابلو کنتور ها

14129 بازدید

تابلو برق ساختمان یا تابلو کنتور ها :

تابلو برق : هر محفظه فلزی یا غیر فلزی که تجهیزات برقی مثل کنتورها، کلیدهای مینیاتوری، کلید اتوماتیک، چراغ های سیگنال و … در آن نصب می شوند.

پس با این تعریف تابلوهای برق ساختمان سه نوع هستند.

 

اول از همه جعبه فیوز است که در داخل هر واحد ساختمانی و در ورودی آپارتمان نصب می شود، سرخط تمام مصرف کننده های یک واحد مسکونی از آن تغذیه می شود، و در نقشه های برق ساختمان آن را با علامت اختصاری DP نشان می دهند.

 

تا چند سال قبل در ساختمان های مسکونی خبری از جعبه فیوز نبود و به روش جعبه تقسیم سیمکشی منازل اجرا می شد. ولی از آنجا که جعبه فیوز مزیت های زیادی را با خود آورد. استفاده از آن فراگیر و حتی مقررات برق ساختمان استفاده از آن را الزامی کرد. بزرگترین مزیت جعبه فیوز این است که در صورت ایجاد مشکل در یک سرخط تنها آن مسیر از مدار خارج می شود و برق بقیه مسیرها قطع نمی شود.

در بحث جعبه فیوز کاملاً آن را به همراه نقشه های مربوطه تشریح کرده ایم. می توانید از لینک روبرو به مبحث آموزش نصب جعبه فیوز بروید. جعبه فیوز

 

 

دومین تابلوی که در برق ساختمان استفاده می شود. تابلو برق عمومی است. که در بعضی از ساختمان ها مجزاست و در خیلی از ساختمان برای آن باکس مجزا نصب نشده و در داخل تابلو برق کنتورها مقداری فضا برای آن در نظر می گیرند.

وظیفه این تابلو برق رسانی به قسمت های مشاعات یا عمومی ساختمان مثل آسانسور، روشنایی راه پله، روشنایی راهرو، حیاط، پشت بام، برق آنتن مرکزی، آیفون، اعلان حریق و هر وسیله برقی دیگری است که تمام اهالی ساختمان در پرداخت هزینه های آن شریک هستند. در نقشه های برق ساختمان آن را با علامت اختصاری GP نشان می دهند

در داخل این تابلو برای سرخط روشنایی ها از فیوز های ۱۰ آمپر و برای سرخط پریزها از فیوز ۱۶ آمپر استفاده می شود. برای آسانسور هم یک فیوز سه فاز نصب می شود. پس به نوعی می توان گفت که طرز سربندی و نصب فیوزهای داخل این باکس شبیه جعبه فیوزی است که در بخش قبلی آموزش داده شد.

این تابلو ها در نوع توکار و روکار در بازار موجود است. که تصویر یک نمونه از آنها را در پایین مشاهده میکنید. بسیاری از برقکارها به خاطر کاهش هزینه ها و افزایش سرعت کار این تابلو را نصب نمی کنند ، ولی در عوض فیوزهای آن را در تابلوی اصلی نصب می کنند.

 

تابلو برق عمومی

تابلو برق عمومی

 

سومین و مهمترین تابلو، تابلوی اصلی ساختمان یا تابلو کنتور هاست. این تابلو باید نزدیک درب ورودی اصلی ساختمان نصب شود. کابل اصلی برق ساختمان که توسط اداره برق از تیرهای چراغ برق وارد ساختمان می شود، اول باید وارد این تابلو شود و سپس در بین واحدها و مشاعات ساختمان تقسیم شود.

 

در تصاویر زیر چند نمونه از این تابلو برق ها را مشاهده می کنید. در نقشه های برق ساختمان این تابلوها را با علامت اختصاری MDP نشان می دهند.

 

تابلو برق کنتور

تابلو برق کنتور

 

تابلو برق ساختمان

تابلو برق ساختمان

 

تابلو برق اصلی

تابلو برق اصلی

 

اندازه این تابلوها بسته به تعداد کنتورهای برقی که قرار است در داخل آن نصب شود مشخص می شود. مثلاً برای یک ساختمان ۲۰ واحدی، تابلو کنتور را طوری می سازند که ” ۲۰ کنتور برق” بعلاوه “یک کنتور عمومی” در داخل آن نصب شود. که اگر ساختمان دارای آسانسور باشد برای کنتور عمومی از کنتور سه فاز و در غیر اینصورت از کنتور تک فاز استفاده می شود. این تابلو ها هم در دو نوع توکار و روکار در بازار موجود است.

 

همان طور که در تصویر پایین مشاهده می کنید. تابلوهای اصلی برق ساختمان دارای حداقل سه قسمت مجزا هستند که برای هر کدام از قسمت ها هم یک درب مجزا روی تابلو در نظر گرفته شده است.

قسمت های تابلو برق ساختمان

قسمت های تابلو برق ساختمان

 

در تصویر بالا قسمت های تابلو برق ساختمان را مشاهده می کنید.

  • قسمت سمت چپ، قسمت ورودی ست که وقتی کابل اصلی از تیرهای برق به تابلو برق وارد می شود ابتدا به این بخش ورود پیدا می کند. در این قسمت یک کلید اتوماتیک، تعدادی کلید مینیاتوری و تعدادی شینه و ترمینال قرار می گیرد.
  • قسمت سمت راست بالا، که مربوط به محل نصب کنتورهای تکفاز و سه فاز است.
  • قسمت سمت راست پایین، که مربوط به محل نصب کلیدهای مینیاتوری خروجی از تابلوست،

 

اگر درب قسمت ورودی را باز کنید، مشاهده می کنید که کابل اصلی ابتدا وارد یک کلید اتوماتیک شده، آنگاه به داخل تعدادی کلید مینیاتوری رفته است. و از کلیدهای مینیاتوری هم یک سیم به داخل هر یک از کنتورها رفته است.

در قسمت کنتورها، کنتورها با ترتیب خاصی قرار می گیرند، به این صورت که از بالا سمت چپ اولین کنتور قرار می گیرد تا آن ردیف پر شود. آنگاه ردیف پایین دوباره از سمت چپ پر می شود.

در قسمت خروجی هم مشاهده می کنید که از هر کنتور یک سیم به داخل یک کلید مینیاتوری آمده ، که این کلیدهای مینیاتوری در سر راه کابل اصلی هر واحد قرار دارد. تصویر قسمت خروجی این تابلو برق را در پایین مشاهده می کنید.

 

خروجی تابلو برق ساختمان

خروجی تابلو برق ساختمان

 

چند نکته:

  • ارتفاع نصب “کنتورهای برق تکی” از کف تمام شده، بین ۱۸۰ سانتی متر تا ۲ متر است.
  • ارتفاع نصب تابلوهای کنتور برای مجتمع های بزرگ (مانند چیزی که در تصویر بالا دیدید) باید به گونه ای انتخاب شود که ارتفاع بالاترین کنتور حداکثر ۲۲۰ سانتی متر باشد. و ارتفاع زیر تابلو هم حدوداً هشتاد سانتی متر از کف تمام شده باشد.
  • فضای جبهه جلوی تابلو باید حداقل یک متر باشد تا انجام کارهای عملیاتی و تعمیراتی به راحتی امکان پذیر باشد.
  • تابلو کنتور باید نزدیک ترین محل به درب خروجی ساختمان نصب شود، طوری که وقتی در باز می شود با کنتور برخورد نکند.
  • در تابلوهای کنتور فلزی، بدنه تابلو هم باید به سیم ارت وصل شود.
  • ورقی که تابلوی کنتور با آن ساخته می شود نباید قطر آن از ۱.۵ میلی متر کمتر باشد.
  • در صورتی که قرار است از تابلو برق، برای جعبه تقسیم تلفن واحدها یا محل نصب ترانس آیفون و سربندی سیم های آیفون یا کنترل برق حیاط و قسمت مشاعات استفاده گردد. باید یک پنل جدا (از سه قسمت اصلی که توضیح داده شد) در تابلو برق ایجاد شود.
  • باید فاصله تابلو برق کنتورها از لوله های آب و لوله های تاسیسات حداقل ۳۰ سانتی متر باشد.
  • باید فاصله تابلو برق کنتورها از کنتور گاز حداقل ۵۰ سانتی متر باشد.

 

 

اگر از علاقه مندان برق ساختمان هستید و می خواهید آن را به عنوان شغل آینده خود انتخاب کنید، پیشنهاد می کنیم کتاب آموزش برق ساختمان و سیستم های اعلان حریق را از همین لینک دانلود کنید. نسخه pdf این کتاب با مطالبی جذاب تازه به روز شده است.

اگر در حین خواندن این کتاب یا هر کدام از مطالب سایت سوالی برایتان پیش آمد. ما همیشه با شماییم. فقط کافیست در لینک پایین آن را مطرح بفرمایید و روز بعد جواب آن را دریافت کنید.

سوالات خوانندگان کتاب آموزش برق ساختمان و سیستم های اعلان حریق

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://amoozesh-bargh.ir/?p=847
اشتراک گذاری:
مهندس مرادی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

140 نظر در مورد تابلو برق ساختمان یا تابلو کنتور ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. ۱-آیا نصب کنتور برق بیرون درب منزل مسکونی از لحاظ اداره برق مجاز می باشد؟ (با فرض رعایت موارد ایمنی)
    ۲-در صورت مثبت بودن جواب حداکثر فاصله کنتور از درب ورودی(بیرون ساختمان) چقدر می تواند یاشد؟
    ۳-ضمنا در صورت مثبت بودن جواب سوال اول، کنتور می تواند بیرون منزل روی دیوار همسایه نصب شود؟

    با تشکر…

    ۵

  2. سلام خسته نباشید
    من پروژه کارشناسیم تا حدودی مربوط به تابلو های برق هست در اصل مربوط به خطاهای الکتریکی انواع و اقسامش. خاستم ازتون سوال بپرسم منبعی در این رابط سراغ دارید؟ همچنین خودتون میتونید کمک کنید به من؟

    ۷

    1. سلام. مرسی. متاسفانه، منبعی رو در این رابطه نمی شناسم .دوستان اگر کسی اطلاعات دقیق تری داره به این کامنت پاسخ بده.

      ۸

  3. سلام و عرض ادب خدمت شما آقای مهندس،
    در قسمت انترنت در ساختمان ها اینکه چگونه در اطاق و در کدام قسمت اطاق پریز های انترنت را بگیریم معلومات کار داشتم
    ممنون

    ۶

    1. سلام آقا محسن. سوالتون واضح نیست.
      اگر منظورتون اینترنت باشه، شما باید از اداره مخابرات بخوایین که اینترنت رو روی خط تلفن تون راه اندازی کنه.بعدش مودم رو وصل می کنید به یکی از پریزهای تلفن و تنظیماتش رو انجام بدید تا بتونید به اینترنت متصل بشین.
      ولی اگر منظورتون شبکه داخلی بوده باشه. باید از هر اتاقی که می خوایین درش پریز شبکه نصب کنید یک کابل چهار زوج به یک نقطه مثلاً x ببرین. بعدش یک سوئیچ در نقطه x وصل کنید و سر همه کابلها رو به صورت استریت سوکت بزنید و به سوئیچ وصل کنید.

      ۶

  4. سلام
    ساختمانى داريم حدود ١٥ ساله
    كه كنتورهاى برق ان در قسمت ورودى پاركينگ جنوب ساختمان واقع شده
    اخيرا بعضى واحدها مبادرت به نصب اسپيلت براى گرما سركا كرده اند كه باعث گرم شدن بيش از حد كابل ورودى ساختمان ميشود و فيوزهاى گاها بيرون و بيشر واحدهاى مذكور مرتب ميسوزد
    ايا پيشنهاد جابجايى كنتورها از حياط به داخل ساختمان و بالا بردن امپر كنتورها به ٣٢ ، طبق استاندارد است ؟
    با توجه به هزينه ها و بلا استفاده ماندن كابلهاى موجود و رو كار شدن انها

    سپاسگزارم

    ۴

    1. سلام. فکر نمی کنیم امکان جابجایی اون همه کنتور وجود داشته باشه یا اصلاً کار عاقلانه ای باشه.
      پیشنهاد ما اینه که از اداره برق بخوایین کابل ورودی به تابلو برق شما رو با یک کابل قویتر تعویض کنه.
      امکان درخواست برای تعویض کنتورهای قدیمی با کنتورهای جدید و آمپربالا هم وجود داره که برای این مورد باید به اداره برق منطقه تون مراجعه کنید.
      و از واحدهایی که اسپلیت دارن بخوایین در زمان روشن بودن اسپلیت از لوازم پر مصرفی مثل ماشین لباسشویی و اتو استفاده نکنن.

      ۳

  5. سلام جناب مهندس، ما یک ساختمان در حال ساخت داریم و سازنده اومده روی دیوار مغازمون جای تابلو گذاشته مامخالفیم ایا حق داره بزاره و اینکه حداقل ابعاد برای تابلو ۹ واحد + یک عمومی چقد هست؟
    میشه روی دیوار انباری بزاره که عرض انباری ۱.۳۰ هست؟
    ممنون میشم راهنمایی کنید.

    ۵

    1. سلام خانم نظری. تابلو برق واحد مسکونی شما باید با رعایت سایر نکات ایمنی در نزدیک ترین محل به درب ورودی ساختمان نصب بشه.
      الان من نمی دونم این مغازه و پارکینگی که می فرمایید، در کجای ساختمان واقع شده. باید یک نقشه از پارکینگ برامون ارسال کنید تا بهتر بتونیم شما رو راهنمایی کنیم.

      ۶

  6. سلام جناب مهندس ممنون از سایت مفیدتون میخواستم بدونم وظیفه کابل کشی ورودی یک اپارتمان ۸ واحدی از تیر برق تا تابلو کنتور۸+۱ و هزینه ان قانونا بر عهده کیه ؟ ممنون میشم پاسخ بدین واجبه

    ۷

  7. سلام مهندس میشه راهنماييم کنین که برای یه ساختمون سه واحدی ،برای کابل های تلفن و آیفون واحدها که در طبقه همکف سربندي میشن ،میشه یه جعبه تقسیم توکار ۲۰*۲۰ زد و سربندي های آیفون و تلفنو تو اون انجام داد.بعد یه سوال دیگه اینکه مهندس من برای این سه واحد ،سه کابل تلفن دو زوج مجزا کشیدم و

    ۸

    1. سلام مهندس علت برقدار شدن سیم ارت چی میتونه باشه ؟ در ضمن بعد چن دقیقه دوباره برق ارت قطع شد و مجددا به حالت اولیه بازگشت..

      ۵

      1. سلام برقدار شدن ارت رو با فاز متر چک کردید یا دستتون باهاش تماس پیدا کرد و دچار برقگرفتگی شدید؟
        چون بعضی وقتها القای فاز می افته روی ارت و فازمتر اون رو به اشتباه فاز دار نشون میده.

        ۷

    2. سلام مهندس علت اينکه سیم ارت دارای ولتاژ میشه (به وسیله ولت متر چک شد)چی میتونه باشه ولی فازمتر چیزی رو نشون نمیده با دستم هم امتحان کردم چیزی مشاهده نشد،ولی دستگاه ups به طور ممتد بوق میزنه و خطای ارت فالت ميده،

      ۶

      1. درود دوست عزیز.. شما ابندا سیستم ارت ساختمان خود را چک بفرمائید. به احتمال زیاد مشکلی در سیستم ارت دارید، ابتدا از سر الکترو ارت ( از نوع صفحه ای یا میله ای) چک بفرمایید و سپس سیم کشی تا شینه ارت ساختمان و محل نصب ups .
        به طور کلی وقتی بدنه دستگاه و ترمینال ارت به صورت صحیح به زمین متصل نشوند جریان های نشتی به بدنه و القای ولتاژی که صورت میگیره باعث این اتفاق میشود.
        بنده ولتاژ ۱۱۰ ولت القایی رو بین بدنه و هادی ارت مشاهده کردم.

        ۸

  8. سلام عليکم . خسته نباشيد
    ببخشيد ميخواستم بپرسم براي مغازه اي که در طبقه همکف يک ساختمان مسکوني قرار دارد,آيا بايد تابلوي برق جدا در نقشه ي اتوکد قرار دهيم,يا در همان تابلوي برق مشاع قرار دهيم؟

    ۶

    1. سلام دوست عزیز. مبحث آیفون ها یک بحث گستردست که آموزش اون نیاز به یک کتاب ۳۰۰ صفحه ای داره. منتظر کتاب ” نصب عیب یابی و تعمیر آیفون ها” باشید.

      ۸

    1. سلام. مرسی. خیر، چون کلید های مینیاتوری برای مصارف خانگی طراحی شده و کلید های اتوماتیک در بعضی از مشخصات با فیوزهای مینیاتوری تفاوت دارن.

      ۶

  9. با سلام و عرض ادب و احترام
    سطح مقطع سیم ورودی و فیوز تابلو اصلی را با توجه به تعداد واحد و طبقه چطور تعیین میکنیم؟
    با تشکر

    ۱۳

    1. سلام ایلیا جان. تعیین این مواردی که فرمودین، وظیفه برقکار نیست و خود اداره برق با توجه به تعداد واحدها مشخص می کنه که از چه سیمی استفاده کنه.

      ۸

  10. با سلام و تشكر از مطالب مفيدتون
    ميخواستم ببينم كه اگه كابل برق اصلي واحدها از كنار لوله ي گاز واحدها در رايزر رد بشن مشكلي نداره؟
    لازم به ذكر هست كه ديگه هيچ راهي وجود نداشته و اجبارأ از يك مسير رفتن..

    ۱۵

    1. سلام دوست عزیز. استاندارهای برق ساختمان میگه که رایزرهای برق باید از رایزرهای دیگه جدا باشه.
      و اینکه می فرمایید هیچ راهی وجود نداشته غیر منطقی هستش. در برق ساختمان همیشه راهی هست.
      حالا که این اتفاق افتاده لااقل سعی کنید کابل ها با لوله های گاز ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر فاصله داشته باشن.

      ۹

  11. با سلام و عرض ادب
    ساختمان ما شمالی است و ورودی برق و گاز از سمت چپ میباشد طبق طرح داده شده ابتدا جعبه کنتوربرق در دیوار جاسازی شده و سپس کنتور گاز به فاصله ۱۴۰ سانتی متری آن واقع شده است ولی به هر حال کابلها و لوله گاز در یک مسیر واقع میشوند ایا از نظر فنی مشکل دارد یا خیر و در غیر اینصورت چه راه حلی است . اگر نیاز است نقشه جانمایی برایتان ایمیل شود .
    با سپاس از راهنماییتان

    ۵

    1. سلام دوست عزیز.
      مقررات میگه فاصله کنتور برق از کنتور گاز و لوله های گاز باید ۱۳۰ سانتی متر باشد. این طوری که شما می فرمایید لوله های گاز از بالا یا پایین کنتور برق رد شده که از نظر استاندارد اشتباهه . ولی اگه طوری هستش که کنتور برق با لوله های گاز و کنتور گاز ۱۳۰ سانت فاصله داره مشکلی نیست.
      کابلهای برق هم باید یک فاصله حدوداً چهل سانتی متری با لوله های گاز داشته باشند.

      ۷

    1. محمد جان سلام.
      بله در تابلوهایی که تا چند سال قبل مونتاژ میشد از فیوزهای فشنگی استفاده میشد. ولی جدیداً طبق مقرارت، باید از فیوزهای مینیاتوری در تابلوها برق عمومی ساختمان استفاده بشه.
      اینکه چرا قبلاً از فیوز های فشنگی استفاده میشد دلیل خاصی هم نداشت. چون اون زمان فیوزهای مینیاتوری گستردگی الان رو پیدا نکرده بودند.

      ۶

  12. باعرض سلام و ادب،
    آیا امکان نصب تابلو اصلی (کنتور) در زیر راه پله ورودی ساختمان با توجه به ارتفاع مناسب سقف پاگرد اول (حدود ۲ متر) وجود دارد؟ فاصله مجاز از صفحه جلو تابلو اصلی تا مخزن و پمپ های آب نصب شده در این ناحیه چه اندازه است؟
    با تشکر

    ۷

    1. سلام. بله با این شرایطی که فرمودین نصب کنتور در زیر پله های منزل شما بلامانع است.
      فاصله مجاز از تابلو کنتور تا پمپ های آب ۶۰ سانتی متر است.

      ۷

    1. سلام.ممنون.بله نصب تابلو اصلی ساختمان برعهده برقکار هستش.البته کار نصب اصلی رو آقای بنا یا سنگکاری که دیوار پشت تابلو رو اجرا میکنه انجام میده.و برقکار در اون لحظه باید اونجا باشه تا اشتباهی پیش نیاد.
      بعد از نصب تابلو، اداره برق میاد و کنتور ها رو نصب میکنه

      ۵

شروع گفتگو در واتساپ
1
آیا نیاز به کمک دارید؟ چت واتساپ
خانم داوودی آنلاین است.
سلام. داوودی هستم، مدیر فروش
هر سوالی که در مورد نحوه خرید کتاب ها و دوره های آموزشی دارید، بنده درخدمتم.
شماره واتساپ: 09194053853