0
0

روش محاسبه قبض برق

18947 بازدید

آشنایی با کنتور های تک زمانه و سه زمانه.
اگر می خواهید بدانید که چرا در بعضی مواقع در قبض برق منزل یا محل کارتان با ارقام نجومی و سرسام آور روبرو می شوید، این مطلب را بخوانید. نحوه محاسبه قبض برق طبق فرمول خاصی حساب می شود که برای این منظور باید ابتدا با چند مفهوم آشنا شویم.

کیلو وات ساعت
یک قبض برق بردارید و ارقام روی آن را به دقت نگاه کنید، همانطور که می بینید روی قبض برق زیاد با واژه کیلو وات ساعت برخورد خواهید کرد. یک کیلو وات ساعت (kwh) در واقع مقدار مصرف یک وسیله برقی ۱۰۰۰ واتی در مدت زمان یک ساعت است. مثلاً اگر ما ۱۰ عدد لامپ ۱۰۰ وات رشته ای را به مدت یک ساعت روشن کنیم، یعنی یک کیلو وات ساعت برق مصرف کرده ایم و در این صورت کنتور برق یک شماره می اندازد. یا اینکه اگر یک کولر گازی ۲۰۰۰ وات را نیم ساعت روشن کنیم، یعنی یک کیلو وات ساعت برق مصرف کرده ایم . پس هر شماره ای که کنتور می اندازد، یعنی یک کیلو وات ساعت برق مصرف شده است.

کنتور برق

همان طور که در تصویر بالا می بینید، در کنتورهای برق قدیمی، مقدار کیلو وات ساعت مصرفی به صورت یکسری اعداد روی کنتور نشان داده می شود و یک صفحه نقره ای گردان در داخل کنتور هست که به ازای هر ۳۷۵ دوری که میزند، یعنی شما یک کیلو وات ساعت برق مصرف کرده اید.

محاسبه قبض برق برای کنتورهای تک زمانه

اصطلاحاً به کنتورهای قدیمی که تصویر آنها را در بالا مشاهده کردید، کنتورهای تک زمانه می گویند. به این خاطر به آن تک زمانه گفته می شود چون در آنها هیچ زمان سنجی تعبیه نشده است و برق مصرفی در هر ساعتی از شبانه روز که مصرف شده باشد قابل تفکیک نیست. یعنی این کنتورها نمی توانند بفهمند که برق مصرف شده در ساعت های اوج بار بوده یا ساعت های کم باری. پس اگر کنتور برق شما از مدلهای قدیمی ست. تمام مصرف برق شما به صورت میان باری محاسبه خواهد شد.

به قبض زیر نگاه کنید. و مقدار کیلو وات ساعت مصرفی را روی آن پیدا کنید (مصرف کل دوره). این قبض برای یک کنتور تک زمانه صادر شده است.
برای بهتر دیده شدن تصاویر روی آنها کلیک کنید.

قبض برق

همان طور که در قبض برق بالا مشاهده می کنید، مصرف کل دوره طی ۵۶ روز، ۱۴۴ کیلو وات ساعت (kwh) بوده است. پس ما باید عدد ۱۴۴ را بر ۵۶ تقسیم کنیم و مقدار به دست آمده را در ۳۰ (تعداد روزهای ماه) ضرب کنیم تا متوسط مصرف ۳۰ روزه به دست آید. اگر ما این محاسبات را برای قبض بالا انجام دهیم، رقم به دست آمده ۷۷.۱۴ کیلو وات ساعت (در یک ماه) خواهد بود.

آنگاه به جدولی که در میانه قبض بالاست نگاه کنید. این جدول را در پایین زوم کرده ایم تا بهتر ببینید.

جدول محاسبه قبض برق

جدول بالا، جدول محاسبه پلکانی در پله های مصرف ۳۰ روزه است. یعنی طبق تصمیمی که بعد از یارانه ای شدن اتخاذ شد، کسانی که بیشتر برق مصرف کنند باید طبق جدول بالا هزینه چند برابری پرداخت کنند.

برای مثال در سطر اول جدول نوشته شده اگر در یک بازه ۳۰ روزه، بین صفر تا ۱۰۰ کیلو وات ساعت مصرف کنید، نرخ هر کیلو وات ساعت برای شما ۴۰۹ ریال خواهد بود.

حتماً با خود می گویید چقدر خوب که هزینه برق مصرفی یک لامپ ۱۰۰ وات رشته ای در ۱۰ ساعت روشن بودن – که جمعاً می شود یک کیلو وات ساعت – فقط ۴۰ تا تک تومانی ست!!! ولی متاسفانه این جدول هنوز ادامه دارد.

حالا به سطر های پایین تر این جدول نگاه بیندازید.
همان طور که در سطر دوم این جدول مشاهده می کنید، اگر مازاد بر ۱۰۰ کیلو وات ساعت مصرف کرده باشید. هر کیلو وات ساعت مازاد برای شما ۴۷۷ ریال محاسبه خواهد شد. و در سطر سوم می بینید که اگر مازاد بر ۲۰۰ کیلو وات ساعت مصرف کرده باشید، هزینه هر کیلو وات ساعت مازاد ۱۰۲۳ ریال خواهد بود که به نسبت سطر اول بیش از ۲ برابر شده است.

حالا برمی گردیم سراغ قبض اولی که قرار بود هزینه برق آن را حساب کنیم. همان طور که می بینید در این قبض ما ۱۴۴ کیلو وات ساعت برق مصرف کرده ایم. که چون در طی ۵۶ روز مصرف شده است. پس تعرفه ما طبق سطر اول جدول پلکانی حساب می شود. یعنی باید ۱۴۴ را در ۴۰۹ ریال ضرب کنیم که می شود ۵۸۸۹۶ ریال. علاوه بر این مبلغ هزینه های دیگری همچون، عوارض برق، آبونمان، مالیات بر ارزش افزوده هم در قبض لحاظ می شود.
آبونمان در واقع همان حق اشتراک است و مبالغ دریافتی از آن صرف هزینه های تعمیر، نگهداری و بهسازی خطوط انتقال می شود.
همان طور که می دانید مالیات بر ارزش افزوده برای سال ۱۳۹۵، نه درصد است. و در قبض برق به این صورت محاسبه می شود که مبلغ مصرف شده را (۵۸۸۹۶ ریال) با آبونمان جمع می کنند و آنگاه نه درصد آن را به دست می آورند. مقدار به دست آمده همان مالیات بر ارزش افزوده است که در قبض برق لحاظ می شود.

توجه: جدول محاسبه پلکانی که در بالا مشاهده کردید برای سال ۱۳۹۵ است، با افزایش قیمت بهای برق در سال ۱۴۰۱ این جدول بصورت زیر تغییر کرده است. تعرفه های نوشته شده برای مصارف خانگی در تمام سطح کشور -بجز در برخی شهرهای کوچک و مناطق محروم- یکسان است.

قبض برق سال 1401

محاسبه هزینه قبض برق برای کنتورهای سه زمانه

به کنتور های دیجیتالی جدید اصطلاحاً کنتور سه زمانه گفته می شود. به این خاطر که در این کنتور ها یک زمان سنج تعبیه شده است که مصرف برق را به تفکیک در سه بازه اوج بار، میان باری و کم باری محاسبه می کند.

همان طور که می دانید ما در بحث مصرف برق سه اصطلاح اوج بار، میان باری و کم باری داریم. اوج بار یعنی ساعت هایی که بیشترین فشار روی شبکه برق کشور است و در این ساعت بیشتر مصرف کنندگان خانگی در حال استفاده از برق هستند. میان باری یعنی یک حالت نرمال، که نه در این بازه مصرف برق بالاست و نه خیلی پایین. کم باری هم زمانی ست که کمترین استفاده از برق صورت می گیرد، مثلاً ساعت ۱۱ شب به بعد که بیشتر مردم خواب هستند.
این ساعت ها برای نیمه اول و نیمه دوم سال متفاوت هستند. در جدول زیر این بازه های زمانی را مشاهده می کنید.

  نیمه اول سال      میان باری
    ساعت ۷_۱۹    نیمه دوم سال    میان باری
  ساعت  ۱۸-۶
  نیمه اول سال اوج بار   ساعت ۱۹_۲۳    نیمه دوم سال اوج بار   ساعت ۲۲-۱۸
  نیمه اول سال کم باری   ساعت  ۲۳_۷    نیمه دوم سال کم باری   ساعت  ۶-۲۲

اگر کنتور برق شما از نوع دیجیتالی ست، هزینه برق مصرفی شما بر حسب مقداری که در بازه زمانی میان باری، اوج بار و کم باری مصرف کرده اید، محاسبه خواهد شد. به قبض زیر نگاه کنید. این قبض برق برای یک واحد تجاری در استان تهران -برای سال ۱۳۹۵- است.

قبض برق کنتور سه زمانه

همان طور که در قبض بالا مشاهده می کنید، مصرف کل دوره ۶۳۰ kwh بوده که چون در طی ۶۱ روز مصرف شده پس متوسط مصرف ۳۰ روزه این مشترک ۳۰۹/۸۴ kwh است.پس از این ۳۰۹/۸۴ کیلو وات ساعت

  • ۱۰۰ کیلو وات ساعت به نرخ پله اول
  • ۱۰۰ کیلو وات ساعت به نرخ پله دوم
  • ۱۰۰ کیلو وات ساعت به نرخ پله سوم
  • و ۹/۸۴ کیلو وات ساعت باقی مانده به نرخ پله چهارم محاسبه می شود.

بعد از محاسبه مقادیر بالا، عدد ۱۰۸۱۱۱۳ به دست آمده است.

همان طور که می بینید در پایین این قبض یک جدول دیگر هم وجود دارد که تنها دو سطر دارد. در سطر اول نوشته شده که:
به ازای میزان مصرف در اوج بار باید ۵۹۵ ریال اضافه به ازای هر کیلو وات ساعت مصرفی در بازه اوج بار پرداخت کنید.
و به ازای میزان مصرف در کم باری ۲۹۸ ریال تخفیف به ازای هر کیلو وات ساعت مصرفی در بازه کم باری به شما تعلق می گیرد.

در جدول سمت چپ، بعد از اضافه شدن هزینه آبونمان، مالیات بر ارزش افزوده و عوارض برق ، جمع کل این قبض را مشاهده می کنید.

نکته: تعرفه برق مصرفی برای واحدهای تجاری حدوداً ۴ برابر واحدهای خانگی ست که جدول آن برای سال ۱۳۹۶ در پایین آمده است.

قیمت برق واحد های تجاری

فیلم روش قرائت کنتورهای دیجیتال و مکانیکی

در پایان پیشنهاد میکنیم این فیلم را مشاهده کنید تا بتوانید مقدار برق مصرفی را از روی کنتور منزل خود قرائت کنید و با توجه به فرمول های بالا میزان برق مصرفی را محاسبه کنید.

محاسبه آنلاین بهای برق مصرفی :

همچنین جهت محاسبه آنلاین بهای برق مصرفی می توانید از طریق لینک های زیر به سایت وزارت نیرو مراجعه کنید و با وارد کردن اطلاعات خواسته شده در جدول مربوطه بهای برقی مصرفی خود را حساب کنید.

محاسبه‌ آنلاین صورت حساب مصرف برق برای واحدهای خانگی

محاسبه‌ آنلاین صورت حساب مصرف برق برای واحدهای تجاری

روش-قرائت-کنتور-برق-دیجیتال

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://amoozesh-bargh.ir/?p=1989
اشتراک گذاری:
مهندس مرادی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

186 نظر در مورد روش محاسبه قبض برق

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. با سلام و تشکر از اطلاعاتن مفیدتون
    سوال من این هست که عدد ماکسیمتر که در محاسبه دیماند مصرفی کاربرد داره از کجا باید بفهمیم چنده؟؟چون روی قبض چیزی ننوشته!!اگه راهنمایی کنید ممنون میشم.

    ۴

  2. سلام لطفا نوع سیم کشی و سربندی (ورودی وخروجی) کنتورهای سه فاز و تکفاز آنالوگ ودیجیتال بهمراه عکس وتشریح آنها ارائه کنید
    ممنون

    ۵

  3. می بخشین می تونین راهنماییم کنین چطور می تونم برق مصرفی به عنوان مثال کولر ۱۸۰۰۰ رو برحسب کیلو وات ساعت حساب کنم؟

    ۵

    1. سلام. توان مصرفی کولر گازی روی پلاک اون درج شده. که حدوداً برای کولر گازی شما ۲۰۰۰ وات هستش. یعنی کولر گازی شما در هر ساعت ۲ کیلو وات ساعت برق مصرف میکنه.

      ۳

  4. سلام لطفا در مورد تعرفه های برق و ایین نامه ها و نحوه محاسبه قبوض کشاورزی و دیماندی هم همین طور که در تعرفه خانگی توضیح دادین بحث و توضیح بدین ممنونم خیلی سایتتان عالیست

    ۵

  5. سلام وقتتون بخیر
    ببخشيدهزينه ۴۵۰KW برق مصرفی سالیانه یک کارخانه صنایع غذایی در شهرک صنعتی شهريارچقدرميشه?

    ۳

    1. سلام. این رو نمی دونم که هر کیلو ولت برق مصرفی برای مصارف صنعتی و کارخانه جات چقدر حساب میشه. می تونید زنگ بزنید به روابط عمومی اداره برق و این رو سوال کنید. بعدش اون مقدار رو در ۴۵۰ ضرب کنید.

      ۷

  6. با سلام
    میخواستم تفاوت تعرفه برق خانگی با تعرفه برق عمومی را بفرمایید. زیرا برای واحد ۸۲ متری در شهر کرج بدون ساید یا وسایل پر مصرف برای دوره ۷۴ روزه ۵۰۱۰۰۰ ریال ( ۲۰ روز هم تخلیه بوده ) برق با تعرفه خانگی محاسبه شده و در همان مجتمع برای واحد ۱۶۰ متری با همان دوره با تعرفه عمومی ۵۱۰۰۰ ریال برق محاسبه شده است

    با تشکر

    ۷

    1. سلام. در صورت سوالتون اومده که “در همان مجتمع برای واحد ۱۶۰ متری با همان دوره با تعرفه عمومی…”
      چطور برای یک واحد مسکونی ۱۶۰ متری تعرفه عمومی خورده؟ چون برای همه واحد های مسکونی باید تعرفه خانگی حساب بشه؟
      لطفا از هر دو قبض یک عکس بگیرید و از قسمت “تماس با ما” برای ما ارسال کنید تا بهتر شما رو راهنمایی کنیم.

      ۴

  7. سلام ببخشید یک سوال داشتم
    برای محاسبه ی برق مصرفی از روی خود کنتور برق چطور باید عمل کرد؟چون هر لحظه یک عددی رو نشون میده
    ممنونم از سایت خوبتون

    ۵

    1. سلام. درسته هر لحظه عددی رو نشون میده. ولی ما با اون عددی کار داریم که کنارش نوشته شده KVH یا کیلو وات ساعت. کیلو وات ساعت رو که فهمیدید بعدش طبق فرمول بالا حساب کنید.

      ۵

  8. سلام من مشترکی هستم از استان بوشهر دوره قبل یعنی ده ۹۵قبضی که برامون اومده مصرف کل دوره ۱۲۱۱ بوده متوسط مصرف۳۰ روزه ۱۹۱/۲ بودهتعداد روز دوره ۵۸ بوده وتعداد روز زده بود ۱۴مبلغ قابل پرداخت زده بود ۲۵۶۰۰تومان حالا قبض سری جدید یعنی ۱۲ نود و پنج که اومده مصرف کل دوره زده ۱۲۶۷ متوسط مصرف۳۰ روزه زده ۷۰۳/۹ تعداد روز دوره زده ۵۴ وتعداد روز هم زده ۵۴ مبلغ قابل پرداخت با بدهی دوره قبل شده ۱۷۱۲۰۰ تومان، حالا من میخوام بدونم که اولا چرا با وجود عدم تفاوت آنچنانی در مصرف کل دوره هر ۲ قبض متوسط مصرف۳۰ روزشون ومبلغشون اینقدر با هم تفاوت دارن؟ وسوال دومم این بود که چرا تعداد روز دوره قبل ۵۸ بود ولی تعداد روزش رو زده بود ۱۴ ولی تعداد روز دوره جدید ۵۴ بودش و تو تعداد روز همون ۵۴ لحاظ شده؟ با تشکر پیشاپیش از پاسخگویی شما

    ۵

    1. سلام حسین آقا. مواردی که در قبض دوم فرمودین درست محاسبه شده. ولی مقادیر قبض اول با همدیگه جور در نمیاد.

      ۲

  9. با سلام و عرض خسته نباشید. یک سوال داشتم و آن اینکه چرا هزینه کارکردها در دو نوع کنتور با هم برابر نیست و در دو جدول فوق اینقدر اختلاف وجود دارد برای مثال در جدول مربوط به تک زمانه برای مصرف ۰_۱۰۰برق مصرفی با ۴۰۹ ریال محاسبه میشه ولی در جدول سه زمانه با ۱۶۳۷ محاسبه میشه؟

    ۵

    1. سلام
      قبض اول مربوط به قیمت برق برای مصارف خانگی هست ولی قبض دوم مربوط به سایر مصارف یا به اصطلاح تجاری هست و اون قیمت ها برای نیمه ی اول سال ۹۵ بوده که بعد از ان ۱۰ درصدی گرون تر شده ، قیمت برق در شهر های مختلف تنها فرقی که داره بر اساس اقلیم آب و هوا متغیر هست و کوچک یا بزرگی شهر و یا اینکه روستا باشه هیچ تاثیری در نرخ بهای برق نداره

      ۵

  10. باسلام و احترام 
    یه سوال داشتم که نمیدونستم کجا مطرحش کنم بهترین گزینه رو همین جا دیدم 
    میخواستم اطلاعاتی رو در مورد پنل های خورشیدی داشته باشم شامل محاسبه میزان مصرف و همچنین قیمت لوازم مورد نیاز
    ممنون میشم راهنمایی کنین .
    .

    ۱۹

    1. سلام محمد جان. یک فایلی رو در مورد محاسبه میزان مصرف و همچنین قیمت لوازم مورد نیاز،به ایمیلتون ارسال کردم.
      این فایل رو همکارم مهندس رنجبر آماده کرده . ایشون در زمینه طراحی و اجرای پنل های خورشیدی فعالیت می کنن.

      ۵۹

      1. باسلام و عرض ادب و احترام
        بسیار سپاسگزارم از فایلی که در اختیار بنده قرار دادین بسیار آموزنده و کاربردی بود .

        ۲

  11. سلام و خسته نباشید
    میخواستم بدونم اگر مصرف کننده ای داشته باشم که توانش۲۰۰وات باشه توی نیم ساعت چقدر توان مصرف میکنه؟
    لطفا دقت بفرمایید مصرف کننده۲۰۰واته نه ۲۰۰وات ساعت
    در واقع میخوام بدونم بایک باطری۱۲ ولت ۱۰۰آمپر ساعت(۱۲۰۰وات ساعت) چند ساعت میتونم یک مصرف کننده۲۰۰وات۱۲ولت را استفاده کنم؟
    باتشکر

    ۴

    1. سلام. مرسی. ببخشید که خیلی دیر پاسخ سوالتون رو دریافت می کنید. من فکر می کردم همکارم به این سوال پاسخ داده.
      یک لامپ ۲۰۰ وات تویه یک ساعت ” ۲۰۰ وات ساعت” مصرف می کنه. حالا اگر شما این یک ساعت رو نصف کنید میشه جواب شما.

      سوال دوم: این باطری می تونه مصرف کننده ۲۰۰ واتی شما رو برای ۶ ساعت روشن نگه داره.

      ۴

  12. سلام مابخاطرفشاریکه به کنتورمون میومدیک کنتورجداروی کنتورمستاجرمون وصل کردیم وبرق کولرمون روازاون کنتورکشیدیم الان میخاستم فرمول محاسبه هزینه کولرمون روبپرسم.لطفاجواب بدین مرسی ببخشید

    ۳

    1. سلام دوست عزیز. ولی اگر فرمولش رو بدونید، تعداد ساعت هایی که کولر روشنه رو که نمیدونید، پس چطور می خوایید حساب کنید؟
      پیشنهاد می کنیم یک کنتور کوچیک بین راهی بگیرید، قیمت این کنتورها زیر ۱۵۰ تومنه. این کنتورها حساب می کنن که کولر شما چند کیلو آمپر ساعت برق مصرف کرده.

      ۴

    2. سلام
      اگه مقدار مصرف رو از روی کنتوری که جداگانه به کنتور مستاجرتون وصل کرده اید و در ابتدا و انتهای زمان مصرف یادداشت کرده اید در این صورت مقدار کیلو واتی رو که درشما این مدت مصرف داشتین مشخص هست
      حالا اگه کنتور مستاجرتون آنالوگ هست که خیلی خوبه ولی اگه کنتورش دیجیتال باشه که نمیشه دقیق محاسبه کرد چون در زمان های مختلف ( میان باری – اوج بار – کم باری ) قیمت بهای برق مصرف شده فرق داره یا اینکه زمان مصرف برای شما مشخص باشه .
      از طرفی چون برق بصورت پلکانی هم محاسبه میشه
      بهترین گزینه اینه که شما مبلغ کلی صورتحساب قبض رو بر مقدار کیلوات مصرف شده ی قبض تقسیم کنید تا قیمت هر کیلو وات رو بدست بیارین و قیمت بدست اومده رو در مقدار مصرفی که شما داشتین ضرب کنین تا قیمت برق مصرفی شما بدست بیاد
      و در این صورت نیز باز هم مستاجرتون ضرر میکنه چون زمانی که شما مصرف کننده ی خود را به کنتور او اضافه کردین قاعدتا مقدار مصرفی که شما داشتین در پله های بعدی قیمت قرار میگیرد و بهای برق مصرفی او نیز افزایش میگیرد .

      ۴

  13. با سلام و تشکر از راهنمایی های خوب و کاملتون
    خواستم بگم دوستانی که مثل من حوصله ی حساب کتاب ندارن میتونن از نرم افزار های محاسبه قبض برق استفاده کنن
    نمونش کنتور نویس برق ، خودش همه این کارا رو انجام میده

    تشکر

    ۳

  14. سلام
    لطفا بفرمایید برای تولید لامپها روشنایی ال ای دی و یا مشابه برای منازل بصورت انبوه در گلستان چه کنیم و از کجا شروع کنیم
    میخوام ر خود استان کارگاه داشته باشم

    ۷

    1. سلام اقای علوی. این مشورت رو شما باید از کسی که قبلاً کارگاه تولیدی داشته بگیرین. ما در این زمینه تخصصی نداریم. ولی کارگاههای تولیدی زیادی هستند که بیشترشون در اینترنت سایت دارند، می تونید در قسمت “تماس با ما” در سایت اونها، اطلاعات تماسشون رو پیدا کنید.

      ۴

1 2 3 6
شروع گفتگو در واتساپ
1
آیا نیاز به کمک دارید؟ چت واتساپ
خانم داوودی آنلاین است.
سلام. داوودی هستم، مدیر فروش
هر سوالی که در مورد نحوه خرید کتاب ها و دوره های آموزشی دارید، بنده درخدمتم.
شماره واتساپ: 09194053853