آشنایی با کنتور های تک زمانه و سه زمانه.
اگر می خواهید بدانید که چرا در بعضی مواقع در قبض برق منزل یا محل کارتان با ارقام نجومی و سرسام آور روبرو می شوید، این مطلب را بخوانید. نحوه محاسبه قبض برق طبق فرمول خاصی حساب می شود که برای این منظور باید ابتدا با چند مفهوم آشنا شویم.
کیلو وات ساعت
یک قبض برق بردارید و ارقام روی آن را به دقت نگاه کنید، همانطور که می بینید روی قبض برق زیاد با واژه کیلو وات ساعت برخورد خواهید کرد. یک کیلو وات ساعت (kwh) در واقع مقدار مصرف یک وسیله برقی ۱۰۰۰ واتی در مدت زمان یک ساعت است. مثلاً اگر ما ۱۰ عدد لامپ ۱۰۰ وات رشته ای را به مدت یک ساعت روشن کنیم، یعنی یک کیلو وات ساعت برق مصرف کرده ایم و در این صورت کنتور برق یک شماره می اندازد. یا اینکه اگر یک کولر گازی ۲۰۰۰ وات را نیم ساعت روشن کنیم، یعنی یک کیلو وات ساعت برق مصرف کرده ایم . پس هر شماره ای که کنتور می اندازد، یعنی یک کیلو وات ساعت برق مصرف شده است.
همان طور که در تصویر بالا می بینید، در کنتورهای برق قدیمی، مقدار کیلو وات ساعت مصرفی به صورت یکسری اعداد روی کنتور نشان داده می شود و یک صفحه نقره ای گردان در داخل کنتور هست که به ازای هر ۳۷۵ دوری که میزند، یعنی شما یک کیلو وات ساعت برق مصرف کرده اید.
محاسبه قبض برق برای کنتورهای تک زمانه
اصطلاحاً به کنتورهای قدیمی که تصویر آنها را در بالا مشاهده کردید، کنتورهای تک زمانه می گویند. به این خاطر به آن تک زمانه گفته می شود چون در آنها هیچ زمان سنجی تعبیه نشده است و برق مصرفی در هر ساعتی از شبانه روز که مصرف شده باشد قابل تفکیک نیست. یعنی این کنتورها نمی توانند بفهمند که برق مصرف شده در ساعت های اوج بار بوده یا ساعت های کم باری. پس اگر کنتور برق شما از مدلهای قدیمی ست. تمام مصرف برق شما به صورت میان باری محاسبه خواهد شد.
به قبض زیر نگاه کنید. و مقدار کیلو وات ساعت مصرفی را روی آن پیدا کنید (مصرف کل دوره). این قبض برای یک کنتور تک زمانه صادر شده است.
برای بهتر دیده شدن تصاویر روی آنها کلیک کنید.
همان طور که در قبض برق بالا مشاهده می کنید، مصرف کل دوره طی ۵۶ روز، ۱۴۴ کیلو وات ساعت (kwh) بوده است. پس ما باید عدد ۱۴۴ را بر ۵۶ تقسیم کنیم و مقدار به دست آمده را در ۳۰ (تعداد روزهای ماه) ضرب کنیم تا متوسط مصرف ۳۰ روزه به دست آید. اگر ما این محاسبات را برای قبض بالا انجام دهیم، رقم به دست آمده ۷۷.۱۴ کیلو وات ساعت (در یک ماه) خواهد بود.
آنگاه به جدولی که در میانه قبض بالاست نگاه کنید. این جدول را در پایین زوم کرده ایم تا بهتر ببینید.
جدول بالا، جدول محاسبه پلکانی در پله های مصرف ۳۰ روزه است. یعنی طبق تصمیمی که بعد از یارانه ای شدن اتخاذ شد، کسانی که بیشتر برق مصرف کنند باید طبق جدول بالا هزینه چند برابری پرداخت کنند.
برای مثال در سطر اول جدول نوشته شده اگر در یک بازه ۳۰ روزه، بین صفر تا ۱۰۰ کیلو وات ساعت مصرف کنید، نرخ هر کیلو وات ساعت برای شما ۴۰۹ ریال خواهد بود.
حتماً با خود می گویید چقدر خوب که هزینه برق مصرفی یک لامپ ۱۰۰ وات رشته ای در ۱۰ ساعت روشن بودن – که جمعاً می شود یک کیلو وات ساعت – فقط ۴۰ تا تک تومانی ست!!! ولی متاسفانه این جدول هنوز ادامه دارد.
حالا به سطر های پایین تر این جدول نگاه بیندازید.
همان طور که در سطر دوم این جدول مشاهده می کنید، اگر مازاد بر ۱۰۰ کیلو وات ساعت مصرف کرده باشید. هر کیلو وات ساعت مازاد برای شما ۴۷۷ ریال محاسبه خواهد شد. و در سطر سوم می بینید که اگر مازاد بر ۲۰۰ کیلو وات ساعت مصرف کرده باشید، هزینه هر کیلو وات ساعت مازاد ۱۰۲۳ ریال خواهد بود که به نسبت سطر اول بیش از ۲ برابر شده است.
حالا برمی گردیم سراغ قبض اولی که قرار بود هزینه برق آن را حساب کنیم. همان طور که می بینید در این قبض ما ۱۴۴ کیلو وات ساعت برق مصرف کرده ایم. که چون در طی ۵۶ روز مصرف شده است. پس تعرفه ما طبق سطر اول جدول پلکانی حساب می شود. یعنی باید ۱۴۴ را در ۴۰۹ ریال ضرب کنیم که می شود ۵۸۸۹۶ ریال. علاوه بر این مبلغ هزینه های دیگری همچون، عوارض برق، آبونمان، مالیات بر ارزش افزوده هم در قبض لحاظ می شود.
آبونمان در واقع همان حق اشتراک است و مبالغ دریافتی از آن صرف هزینه های تعمیر، نگهداری و بهسازی خطوط انتقال می شود.
همان طور که می دانید مالیات بر ارزش افزوده برای سال ۱۳۹۵، نه درصد است. و در قبض برق به این صورت محاسبه می شود که مبلغ مصرف شده را (۵۸۸۹۶ ریال) با آبونمان جمع می کنند و آنگاه نه درصد آن را به دست می آورند. مقدار به دست آمده همان مالیات بر ارزش افزوده است که در قبض برق لحاظ می شود.
توجه: جدول محاسبه پلکانی که در بالا مشاهده کردید برای سال ۱۳۹۵ است، با افزایش قیمت بهای برق در سال ۱۴۰۱ این جدول بصورت زیر تغییر کرده است. تعرفه های نوشته شده برای مصارف خانگی در تمام سطح کشور -بجز در برخی شهرهای کوچک و مناطق محروم- یکسان است.
محاسبه هزینه قبض برق برای کنتورهای سه زمانه
به کنتور های دیجیتالی جدید اصطلاحاً کنتور سه زمانه گفته می شود. به این خاطر که در این کنتور ها یک زمان سنج تعبیه شده است که مصرف برق را به تفکیک در سه بازه اوج بار، میان باری و کم باری محاسبه می کند.
همان طور که می دانید ما در بحث مصرف برق سه اصطلاح اوج بار، میان باری و کم باری داریم. اوج بار یعنی ساعت هایی که بیشترین فشار روی شبکه برق کشور است و در این ساعت بیشتر مصرف کنندگان خانگی در حال استفاده از برق هستند. میان باری یعنی یک حالت نرمال، که نه در این بازه مصرف برق بالاست و نه خیلی پایین. کم باری هم زمانی ست که کمترین استفاده از برق صورت می گیرد، مثلاً ساعت ۱۱ شب به بعد که بیشتر مردم خواب هستند.
این ساعت ها برای نیمه اول و نیمه دوم سال متفاوت هستند. در جدول زیر این بازه های زمانی را مشاهده می کنید.
نیمه اول سال | میان باری |
ساعت ۷_۱۹ | نیمه دوم سال | میان باری |
ساعت ۱۸-۶ |
نیمه اول سال | اوج بار | ساعت ۱۹_۲۳ | نیمه دوم سال | اوج بار | ساعت ۲۲-۱۸ |
نیمه اول سال | کم باری | ساعت ۲۳_۷ | نیمه دوم سال | کم باری | ساعت ۶-۲۲ |
اگر کنتور برق شما از نوع دیجیتالی ست، هزینه برق مصرفی شما بر حسب مقداری که در بازه زمانی میان باری، اوج بار و کم باری مصرف کرده اید، محاسبه خواهد شد. به قبض زیر نگاه کنید. این قبض برق برای یک واحد تجاری در استان تهران -برای سال ۱۳۹۵- است.
همان طور که در قبض بالا مشاهده می کنید، مصرف کل دوره ۶۳۰ kwh بوده که چون در طی ۶۱ روز مصرف شده پس متوسط مصرف ۳۰ روزه این مشترک ۳۰۹/۸۴ kwh است.پس از این ۳۰۹/۸۴ کیلو وات ساعت
- ۱۰۰ کیلو وات ساعت به نرخ پله اول
- ۱۰۰ کیلو وات ساعت به نرخ پله دوم
- ۱۰۰ کیلو وات ساعت به نرخ پله سوم
- و ۹/۸۴ کیلو وات ساعت باقی مانده به نرخ پله چهارم محاسبه می شود.
بعد از محاسبه مقادیر بالا، عدد ۱۰۸۱۱۱۳ به دست آمده است.
همان طور که می بینید در پایین این قبض یک جدول دیگر هم وجود دارد که تنها دو سطر دارد. در سطر اول نوشته شده که:
به ازای میزان مصرف در اوج بار باید ۵۹۵ ریال اضافه به ازای هر کیلو وات ساعت مصرفی در بازه اوج بار پرداخت کنید.
و به ازای میزان مصرف در کم باری ۲۹۸ ریال تخفیف به ازای هر کیلو وات ساعت مصرفی در بازه کم باری به شما تعلق می گیرد.
در جدول سمت چپ، بعد از اضافه شدن هزینه آبونمان، مالیات بر ارزش افزوده و عوارض برق ، جمع کل این قبض را مشاهده می کنید.
نکته: تعرفه برق مصرفی برای واحدهای تجاری حدوداً ۴ برابر واحدهای خانگی ست که جدول آن برای سال ۱۳۹۶ در پایین آمده است.
فیلم روش قرائت کنتورهای دیجیتال و مکانیکی
در پایان پیشنهاد میکنیم این فیلم را مشاهده کنید تا بتوانید مقدار برق مصرفی را از روی کنتور منزل خود قرائت کنید و با توجه به فرمول های بالا میزان برق مصرفی را محاسبه کنید.
محاسبه آنلاین بهای برق مصرفی :
همچنین جهت محاسبه آنلاین بهای برق مصرفی می توانید از طریق لینک های زیر به سایت وزارت نیرو مراجعه کنید و با وارد کردن اطلاعات خواسته شده در جدول مربوطه بهای برقی مصرفی خود را حساب کنید.
محاسبه آنلاین صورت حساب مصرف برق برای واحدهای خانگی
مغازه ای داریم در مرکز خرید زعفرانیه که حدود ۱۵ مغازه از یک کنتور استفاده میشه ضمنا هر مغازه برای خود کنتور معمولی همان یک زمانه گذاشتیم در هر دوره برق مصرفی که قبض میاد حدود۲۵۰هزار تومان پرداخت میکنیم که خیلی زیاد است آیا ما از اداره برق خواهش کنیم یک کارشناس میدن جهت بررسی چون حق همه ضایع میشه و با این درآمد کم پرداخت چنین مبلغی واقعا زیاد است . لطفا راهنمایی کنید ممنون از محبتتان
۴۹
با سلام و خسته نباشید.من میخوام میزان مصرف برق یک آسانسور رو هنگام استارت و انتقال از یک طبقه به طبقه دیگر رو بدونم. ممنون
۸
سلام. اگر مقدار دقیقش رو می خوایید حساب کنید و اگر کنتور برق شما دیجیتالی هستش، چند بار دکمه کنار نمایشگر رو بزنید تا حرف اختصاری A نشون داده بشه، A مخفف کلمه آمپر هستش. بعدش از یک نفر بخوایین آسانسور رو بالا و پایین کنه و شما هم عدد نشون داده شده روی نمایشگر کنتور رو بخونید.
روی دوم هم اینه که از روی پلاکی که روی موتور آسانسور هست، توان مصرفی موتور رو نگاه کنید.
۱۱
سلام .اینطوری که کنتورهای قدیمی بهتره هیچ کسی اقدام نمیکنه برا تعویض کنتور سه زمانه چون جریمه خیلی بیشتر ازتشویق هست واینکه خیلی از وسایل برقی رو به علت صدای زیادنمیشه تو کم باری مصرف کرد
۱۴
سلام. همه که مثل شما این مقاله رو با دقت نمی خونن. فقط میگن بریم کنتورمون رو عوض کنیم و از کنتورهای جدید و خوشگل بگیریم. دقت هم نمی کنن که هزینه برق مصرفی شون بیشتر میشه.
۷
سلام
ممنون میشم درمورد طریقه محسابه برق کنتور های مکانیکی ۳ فاز که بصورت نامتقارن از فازها جریان کشی میشن توضیح بدین. متشکرم
۵
سلام. شما به متقارن یا نامتقارن بودنش کاری ندارید، هر کیلو آمپری که کنتور نشون بده رو باید ضربدر قیمت هر کیلو وات ساعت کنید.
۹
با سلام
ممنون از راهنمایی شما،
پس اگر تمام مصرف از یک فاز باشه یا مصرف بین فازها تقسیم بشه فرقی نمیکند، درسته؟
آیا ضریب ۱.۷۳ هم برای محاسبه کنتور ۳ فاز اعمال میگردد؟
۱۰
سلام. خواهش می کنم. ۱-بله فرقی نمی کنه.
۸
با سلام .مستاجریم میخایم سر تاریخ خاص بلند بشیم از خونه .قبض برق تو اون تاریخ نمیاد .بنگاه هم میخاد خیلی پول پیش خودش همونطوری نگه داره .چطوآنلاین صفر کنیم پوله برقو .پست بانک بریم .اداره برق بریم .چیکار کنیم .جواب رو به ایمیلمم بفرستین تشکر زیاد
۱۴
سلام. به دفاتر خدمات ارتباطی یا پست بانک ها مراجعه کنید.
۱۲
سلام و با عرض خسته نباشید! بنده به عنوان کار اموز کار میکنم که کار فرما به من قبض برق داد و گفت که نحوه محاسبه بخش کشاورزی و صنعتی قبوض را یاد بگیرید و اداره برق رفتم کسی نمیدونست و حالا نمیدونم پیداکنم لطفا سریعلا کمکم کنید 😣😣
۹
سلام. مرسی. انتهای مقاله بالا اونجایی که نوشته محاسبه آنلاین صورت حساب برق کلیک کنید و همه شرایط و نحوه محاسبه رو از سایت خود اداره برق مطالعه کنید.
۱۳
سلام وبا تشکر از شما لطف می کنید برایم توضیح دهید که این مبلغ مصرف دوره قبل که جدیدا در فیشها ی برق اضافه شده چیست ؟ چون یک چیزی حدود ۲۲ هزارتومان به اندازه خود مصرف دوره می باشد وهیچ اداره برقی هم پاسخ گوی این قضیه نیست ممنونم
۸
سلام. اگر در این قسمت برای شما مبلغی درج شده، یعنی شما ماه قبل قبض تون رو پرداخت نکردین.
ولی اگر پرداخت کردین باید اون قبض پرداختی رو با شماره پرداخت ببرین اداره برق منطقه و نشون بدین.
۸
با سلام به استحضارتان می رسانم ما در یک ساختمان ۹ واحدی زندگی می کنیم ساختمان دارای موتورخانه و مشعل آب گرم می باشد در فصل گرم سال هزینه برق عمومی ساختمان ۲۵ الی ۳۰ هزارتومان می باشد لیکن در فصل سرما ، پاییز و زمستان هزینه برق ۷۰ الی ۹۰ هزارتومان می شود همانطور که اعلام کردم ساختمان دارای کنتور عمومی برای روشنایی پارکینگ و موتورخانه و مشعل می باشد علت افزایش هزینه برق در فصی سرما را خواستارم چراکه کنتور گاز تعداد ۲ واحد در این ساختمان جدا بوده و از موتورخانه استفاده نمی کنند . با تشکر
۴
سلام. این مصرف فکر می کنم طبیعی باشه. و در فصل زمستان که موتورخانه و مشعل ها بیشتر روشن میشن هزینه برق هم زیاد میشه. در ضمن هزینه ها پلکانی حساب میشه و برای پله های بالاتر قیمت چند برابری رو پرداخت می کنید.
۱۰
با سلام و عرض وقت بخير:
دوستان عزيز قبض برق منزل من خيلي زياد مياد اگه ممکنه راهنماييم کنيد چه کنم نکته اي که جالب توجه داخل قبض مقدار دوره اي امسال و سال گذشته است که هيچ منطقي رو نميشه براش تعريف کرد من براتون بصورت رديفي دورهاي مصرفي سال ۹۶ و امسال رو ميذارم ملاحظه بفرماييد و نظرتون رو بفرماييد ممنون ميشم ازفرودين و ارديبهشت۹۶
۱- ۲۶۵ kwh
۲- ۶۸۵ kwh
۳- ۹۹۵ kwh
۴- ۸۰۸ kwh
۵- ۸۳۰ kwh
۶-۸۴۹ kwh
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
اولين دوره ۱۳۹۷
۱- ۷۷۲ kwh
۲- ۹۷۷ kwh
ملاحظه ميفرمائيدبا اينکه هيچ وسيله اي به لوازم برقي ما اضافه نشده روند تصاعدي کارکرد کاملا مشهوده ، در تابستان با توجه به استفاده از کولر افزايش مصرف طبيعيه اما چرا در فصل سرما شاهد افت مصرف نيستيم. لطفا راهنمايي بفرمائيد. با تشکر ظريفيان
۷
سلام آقای ظریفیان. به نظر بنده اگر یک مصرف یک خانواده ایرانی بیشتر از ۴۰۰ کیلو وات ساعت باشه مصرفشون غیر طبیعیه. و برای شما خیلی غیر طبیعیه.
۱- آیا منزل شما در مجتمع مسکونی واقع شده؟ اشتباهی برق قسمت مشاعات رو به کنتور شما وصل نکردن؟
۲- آیا این ارقامی که فرمودین برای یک واحد مسکونی استفاده میشن یا ۲ واحد از یک کنتور استفاده می کنید؟
۳- همه وسایل برقی منزل رو از پریز بکشید و روشنایی ها رو هم خاموش کنید. ولی فیوزها رو قطع نکنید. بعدش ببینید که آیا باز هم کنتور شماره می ندازه یا نه؟
۴-کولرگازی دارین یا کولر آبی؟ چند هزاره کولرتون؟
۵- وسایل برقی که معمولاً در داخل منزل روشن هستن چیا هستن؟
۱۱
ضمن عرض سلام وقت بخیری خدمت شما لطفأ در مورد تعین ضریب در میتر های مصرف کننده های پر مصر ف معلومات داده وطریقه بدست امدن ان چگونه است
سپاس…
۷
سلام،خونه خریدم به محض خرید از بنگاه،دادم مستأجر،الان براش فیش برق اومده ۴۴۰۰۰ تومن،میگه کلا ۱۵ روزش مال منه،چطور میشه محاسبه کرد تو این ۱۵ روز چقدر مصرف داشته،چقدرشو باید بپردازه،چقدرشم بنگاه باید بپردازه؟؟؟
۷
سلام. متاسفانه روی قبض تعداد روزها رو نمیشه محاسبه کرد. مجبورید کل دوره رو که مثلاً ۴۵ روزه به ۳ قسمت تقسیم کنید و یک سهم رو مشتری و دو سهم رو بنگاه پرداخت کنه. درستش اینه که وقتی خونه رو میدن دست مستاجر، باید آقای بنگاهی بیاد و شماره همه کنتورها رو در اجاره نامه یادادشت کنه و الان کوتاهی از طرف آقای بنگاه بوده که یاداشت نکرده.
۱۰
با تشکر از مطالب مفیدتون خواهش میکنم در رابطه با صرفه جویی در مصرف برق اگه مطالبی دارین بفرمایین
۷
سلام. مرسی از شما. انشاا… در روزهای آینده یکم سرمون خلوت بشه چشم.
۸
خیلی اطلاعات با حالی بود
دمتون گرم
۸
? ? ?
۷
تشکر از اطلاعات خوبی که در اختیار ما میگذارید
۹
? ? ?
۸
سلام و وقت بخیر. برای کارگاه هایی که برق دیماند دارند درچه صورتی برای آن ها راکتیو درنظر گرفته میشود؟
باتشکر
۹
سلام
به تازگی مغازه ایی اجاره کردم که با مغازه بغلی خود کنتور مشترک دارد که کنتور اصلی سه زمانه دیجیتال وکنتور فرعی تکزمانه انالوگ می باشد نحوه محاسبه برق مصرفی چگونه محاسبه می شود
۱۱
ضمن عرض سلام وتشکر ازشما آیا تعدادخانواردرنحوه محاسبه صورتحساب برق مصرفی تاثیر میگذارد. باتشکرفراوان وآرزوی موفقیت روزافزون برای شما.
۵
سلام. مرسی از شما. خیر در نحوه محاسبه تاثیری نداره.
ولی اگر مثلاً تعداد ۲ خانوار از یک کنتور استفاده کنن چون مصرف بصورت پلکانی حساب میشه و همه تخفیف ها روی پله های اول هستش، در کل که حساب کنید این ۲ خانواده ضرر می کنن. چون بیشتر برق مصرفی اونها در پله های بالاتر حساب میشه که در پله های بالاتر قیمت هم بالاتره.
۸
سلام وقت بخیر، برای قبض برق چاه میخوایم ببینیم چند ساعت کار کرده باید چطوری محاسبه کنیم ،باتشکر
۸
سلام. مرسی. دقیق دقیق نمیشه حساب کرد ولی اگر از روی کنتور مقدار کیلو وات ساعت مصرفی برای یک ساعت رو بدست بیارین. بعدش مقدار کیلو وات ساعت کل رو که در قبض برق شما درج شده بر مقدار بدست آمده قبلی تقسیم کنید، حدوداً میشه فهمید که چند ساعت کار کرده.
۱۰
خیلی ممنون
۵
? ? ?
۱۰