نوروز 1403 برهمگان مبارک. کد تخفیف عیدانه ویژه کتاب ها (sgr-28) - کد تخفیف ویژه دوره‌های آموزشی (hty458) فروشگاه سایت
نوروز 1403 برهمگان مبارک. کد تخفیف عیدانه ویژه کتاب ها (sgr-28) - کد تخفیف ویژه دوره‌های آموزشی (hty458) فروشگاه سایت
0
0

کلید محافظ جان | آموزش و روش سیمکشی

21785 بازدید
کلید محافظ جان تکفاز

راستش را بخواهید دلم عجیب برایتان تنگ شده بود، هم برای شما مخاطبان عزیز، هم برای سایت آموزش برق. بالاخره بعد از ۴ ماه دوری، امروز در اتاقم نشسته‌ام تا برایتان از “کلید محافظ جان” بنویسم. البته اسم صحیح آن ” کلید جریان باقیمانده ” است و بعضی ها هم آن را کلید نشتی جریان صدا می زنند، در هر صورت، اسمش هر چه باشد، امروز می خواهیم بررسی کنیم این دستگاه چیست و چگونه کار میکند.

چرا عامه مردم به آن کلید محافظ جان می گویند؟. پاسخ پرواضح است، چون از جان اشخاص در مقابل برقگرفتگی محافظت می‌کند. ولی چطور اینکار را انجام می‌دهد و مکانیزم عملکرد کلید محافظ جان چگونه است؟

مکانیزم عملکرد کلید محافظ جان:

گفتیم که نام دیگر کلید محافظ جان کلید نشتی جریان است، پس ابتدا اجازه بدهید خود کلمه “نشتی” را بررسی کنیم. حتماً اصلاح نشتی آب، نشتی گاز، نشتی بنزین، نشتی فاضلاب و… را شنیده‌اید. کلمه نشتی احساس خوبی در ما ایجاد نمی‌کند، پس نشتی هرچه هست چیز خوبی نیست. من نشتی را اینطور تعریف می‌کنم: هدر رفتن هر چیزی به اندازه خیلی کم. شاید تعجب کنید، ولی این نشتی می‌تواند در برق هم اتفاق بیفتد، یعنی مقدار کمی از برق در جایی هدر برود. که ما در اینجا با هدر رفتن آن مشکلی نداریم، چون قیمت برق در کشور ما بسیار پایین است و آن مقدار هدر رفته، هزینه بسیار ناچیزی برای ما دارد. ولی مشکل ما سر این قضیه است که این مقدار هدر رفته، جان ساکنین را به خطر نیندازد.
در یک ساختمان مسکونی این نشتی‌ها بیشتر در وسایل و ابزارهای برقی که دارای موتور الکتریکی هستند اتفاق می‌افتد. چون در داخل این موتورها، سیم پیچ وجود دارد، اگر روکش این سیم پیچ‌ها بر اثر ضربه‌های شدید یا داغ شدن کنده یا نازک شود. یا از طریق سیم پیچی نامناسب القای الکتریکی روی بدنه موتور صورت گیرد، یا یکی از سیم‌های داخل موتور قطع شود و با بدنه موتور تماس پیدا کند. در این حالت‌ها برق وارد بدنه موتور می‌شود و از طریق بدنه فلزی موتور وارد بدنه فلزی دستگاه می‌شود. حتماً برای شما هم پیش آمده که به بدنه یک یخچال یا ماشین لباسشویی دست زده‌اید و احساس برقگرفتگی خفیف کرده‌اید، این مورد به خاطر همین نشتی جریان اتفاق افتاده است.

همانطور که می‌دانید یک جریان بسیار کوچک در حد ۳۰ میلی‌آمپر می تواند برای انسان خطرناک باشد. پس انسان‌ها به این فکر افتادند که دستگاهی را بسازند که نشتی‌های بالاتر از ۳۰ میلی آمپر را تشخیص دهد و مثل یک کلید مینیاتوری برق ساختمان را قطع کند تا آن جریان نشتی خطری برای جان ساکنین ایجاد نکند. اینطور شد که کلیدهای نشتی جریان یا همان کلیدهای محافظ جان به بازار آمدند. تا همین پنج شش سال قبل، نه مردم و نه برقکارها چیزی از کلید محافظ جان نمی دانستند و در ساختمان‌ها از آن استفاده نمی‌کردند، ولی با توجه به مشخص شدن مزیت‌های این دستگاه، استفاده از آن در برق ساختمان و برق صنعتی روز به روز در حال افزایش است. و طبق مقررات جدید برق ساختمان نصب کلید محافظ جان در جعبه فیوز منازل مسکونی و اداری الزامی شده است.

اساس کار یک کلید محافظ جان به این صورت است که جریان خروجی از سیم فاز را با جریان ورودی از سیم نول مقایسه می‌کند و اگر این دو مقدار با هم برابر نباشند محافظ جان متوجه می‌شود که جریان برق در قسمتی از مسیر نشتی پیدا کرده است، و اگر این جریان نشتی بیشتر از حساسیت محافظ جان (معمولاً ۳۰ میلی آمپر) باشد، کلید عمل می کند و مدار را قطع می کند.
البته حساسیت تمام محافظ جان‌ها ۳۰ میلی آمپر نیست و محافظ جان‌هایی در بازار هست که روی ۱۰ و ۲۰ و ۱۰۰ و ۳۰۰ و…. میلی آمپر هم عمل می کنند، ولی مقررات برق ساختمان، محافظ جان‌ ۳۰ میلی آمپر را برای منازل مسکونی و اداری پیشنهاد می‌کند.

تصویر دو نمونه کلید محافظ جان را در پایین مشاهده می‌کنید، دستگاه اول که ۴ ترمینال دارد، یک محافظ جان تکفاز است و دستگاه دوم که ۴ ترمینال در بالا و ۴ ترمینال در پایین دارد یک محافظ جان ۳‌فاز است.

کلید محافظ جان تکفاز
کلید محافظ جان تکفاز
کلید محافظ جان سه فاز
کلید محافظ جان سه فاز

توجه کنید که این محافظ جان‌ها در ظاهر شبیه کلید مینیاتوری هستند ولی سازوکار آنها کاملاً با کلید مینیاتوری فرق دارد پس شما نمی توانید آنها را بجای کلید مینیاتوری استفاده کنید. اگر روی یک کلید محافظ جان کلمه RCCB هک شده بود یعنی آن کلید محافظ جان فقط می تواند نشتی‌های جریان را قطع کند. ولی اگر روی کلید محافظ جان کلمه RCBO درج شده بود، یعنی آن کلید از ترکیب یک کلید مینیاتوری و یک کلید محافظ جان ساخته شده است، پس شما می توانید از یک کلید RCBO به عنوان یک کلید مینیاتوری هم استفاده کنید.

از آنجایی که این پاراگراف مهم است یکبار دیگر آن را تکرار می کنم:

  • کلید محافظ جان نوع RCCB تنها می تواند مدار را در مقابل نشتی جریان محافظت کند.
  • کلید مینیاتوری معمولی تنها می تواند مدار را در مقابل اضافه بار و اضافه جریان ناشی از اتصال کوتاه محافظت کند.
  • کلید RCBO که ترکیب دو نوع قبلی است، مدار را هم در مقابل نشتی جریان، هم اضافه بار و هم اضافه جریان ناشی از اتصال کوتاه محافظ می کند و به همین نسبت قیمت آن در مقایسه با ۲ نوع قبلی بالاتر است.

نقشه سیمکشی کلید محافظ جان تکفاز:

از مباحث تئوری راحت شدیم، حالا سیم چین و پیچ گوشتی را بردارید تا به سراغ مباحث عملی برویم بخشی که من عاشقش هستم. اگر خاطرتان باشد من در کتاب آموزش جامع برق ساختمان ، نقشه نصب یک کلید محافظ جان تکفاز را اینطور برایتان ترسیم کرده بودم. اگر در دوره فیلم آموزش عملی برق ساختمان هم شرکت کرده باشید، ما چنین جعبه فیوزی را بصورت عملی نصب کردیم و جزئیات آن را در درس سیزدهم آن دوره بررسی کردیم.
برای بزرگنمایی نقشه ها روی آنها کلیک کنید تا بهتر بتوانید جزئیات را مشاهده کنید.

آموزش نصب کلید محافظ جان
آموزش نصب کلید محافظ جان

طبق این نقشه یک کلید مینیاتوری اصلی قبل از محافظ جان قرار میگیرد. که مقدار آمپر این کلید مینیاتوری باید با مقدار آمپراژ کنتور برابر باشد، مثلاً اگر آمپراژ کنتور ۳۲ باشد، این کلید مینیاتوری هم باید ۳۲ آمپر انتخاب شود. بجای این کلید مینیاتوری اصلی می توان از یک کلید ایزولاتور هم استفاده کرد. آنگاه فاز ورودی به جعبه فیوز ابتدا به قسمت بالای این کلید مینیاتوری متصل می‌شود، و از پایین آن که خروجیست به ترمینال بالای محافظ جان وصل می‌شود. سپس از ترمینال پایین محافظ جان خروجی گرفته می‌شود و بین بقیه کلیدهای مینیاتوری تقسیم می‌شود. مسیر سیم‌ها را دنبال کنید تا این توضیحات را بهتر متوجه شوید.‌

نقشه سیمکشی کلید محافظ جان ۳فاز:

حالا که با نقشه سیمکشی کلید محافظ جان تکفاز آشنا شدید، به سراغ ترسیم نقشه برای کلید محافظ جان ۳ فاز می‌رویم. فرض کنید که می‌خواهم برقکاری یک مغازه قصابی که کنتور برق آن ۳‌فاز است را انجام دهم، پس لازم است که یک جعبه فیوز نصب کنم و صاحب مغازه از من می‌خواهد که در داخل جعبه فیوز یک محافظ جان ۳فاز هم تعبیه کنم. از صاحب مغازه تعداد وسایل برقی که قرار است در آینده در این مغازه نصب شود را سوال می کنم، او می گوید که یک کولرگازی ۲۴ هزار، ۲ عدد یخچال ویترینی، کرکره برقی، و ۲ عدد یخچال ایستاده دارد. من با در نظر گرفتن اینها شروع به ترسیم نقشه سیمکشی جعبه فیوز می‌کنم.

روش نصب کلید محافظ جان سه فاز
روش نصب کلید محافظ جان سه فاز

ابتدا مسیر سیم ها را در نقشه بالا دنبال کنید و نقشه را در ذهنتان تجزیه و تحلیل کنید. من سیم قرمز را به عنوان فاز اول (L1) ، سیم زرد را به عنوان فاز دوم (L2) ، و سیم سیاه رنگ را به عنوان فاز سوم (L3) در نظر گرفته‌ام. البته این رنگ ها سلیقه‌ای نیست و چیزی است که استاندارد در انتخاب رنگ سیم‌ها برای برق سه فاز ما را اجبار کرده است.

نکته کوچک: مقررات برق ساختمان می گوید که رنگ سیم‌ها در برق سه فاز باید به ترتیب قرمز(L1)، زرد(L2) و سیاه(L3) باشد. یا قهوه‌ای(L1)، سیاه(L2) و خاکستری(L3) هم قابل قبول است.

نیازی به گفتن نیست که سیم آبی رنگ، نول است و سیم زرد رنگی که دارای یک خط سبز است هم سیم ارت است. پس من هر سه فاز (قرمز، زرد، سیاه) را ابتدا به یک کلید مینیاتوری سه فاز وصل میکنم، آنگاه از زیر این کلید مینیاتوری خروجی می گیرم و به ترتیب به ۳ ترمینال بالای محافظ جان وصل میکنم. مطابق تصویر بالا، نول ورودی به جعبه فیوز هم به ترمینالی دیگر در سمت چپ محافظ جان وصل می شود.
آنگاه از پایین کلید محافظ جان خروجی می‌گیرم و هر کدام از فازها را بین ۲ تا از کلید مینیاتوری‌های تکفاز تقسیم می‌کنم. همانطور که می‌دانید اختلاف پتانسیل هر کدام از فازهای برق سه فاز با سیم نول، ۲۲۰ ولت است. پس وسایل برقی معمولی مثل یخچال‌ها و کولرگازی و کرکره برقی می توانند از این برق ۲۲۰ ولت استفاده کنند.

سوال: چرا من هر کدام از فازها را بین ۲ تا از مینیاتوری‌ها تقسیم کرده‌ام؟ به این خاطر که برق مصرفی این مغازه از یک کنتور ۳فاز تامین می‌شود. و مدنظر ماست که از هر سه خط فاز هم استفاده کنیم، و اگر فشار برق مصرفی تمام وسایل روی یکی از فازها بیفتد، کلیدمینیاتوری اضافه بار را تشخیص می‌دهد و میپرد.

کاربرد محافظ جان ۳فاز بیشتر در برق صنعتی، کارخانه ها و کارگاه‌هاست ولی برای دستگاه‌های تکفاز باید بصورت نقشه بالا عمل کنید.

نکته: در کلیدهای محافظ جان ترمینال‌های بالا، ورودی و ترمینال‌های پایین، خروجی هستند. در بیشتر کلیدهای محافظ جانی که در بازار هستند، ترمینال‌های ورودی با علامت ۱ یا IN مشخص می شوند و ترمینال‌های خروجی با علامت ۲ یا OUT مشخص می‌شوند. و ترمینال‌هایی که با علامت N مشخص می‌شوند به نول متصل می‌شوند.

سوال: اگر خاطرتان باشد گفتیم که محافظ جان جریان‌های نشتی بیشتر از ۳۰ میلی آمپر را قطع می‌کند، پس جریان های نشتی کوچکتر از ۳۰ میلی آمپر را که روی بدنه فلزی وسایلی مثل یخچال، ماشین لباسشویی، کیس کامپیوتر و… ایجاد می‌شوند و باعث برقگرفتگی‌های خفیف برای انسان می‌شوند را چطور رفع کنیم؟ پاسخ: با اتصال بدنه فلزی آن دستگاه به سیم ارت مشکل حل خواهد شد، ولی اگر ساختمان سیم ارت نداشت، می توانید بدنه دستگاه را با یک سیم به اسکلت فلزی ساختمان یا لوله‌های فلزی آب متصل کرد، در این صورت حتماً نصب کلید محافظ جان در جعبه فیوز الزامی خواهد شد.

هفته بعد برای شما مقاله ای روی سایت قرار خواهم داد که در مورد آموزش نصب ۲ کلید محافظ در جعبه فیوز خواهد بود، هفته بعد هم به سایت آموزش برق سر بزنید.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://amoozesh-bargh.ir/?p=9841
اشتراک گذاری:
مهندس مرادی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

376 نظر در مورد کلید محافظ جان | آموزش و روش سیمکشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. سلام خوبی
    در مورد محافظ جان اگر برق ورودی ۲۲۰هست وما در مسیر یک فیوز فشنگی ۶۳ آمپر داریم حالا خروجی برق ۶۳ آمپر را به محافظ جان می خواهم بدم باید از چه آمپری استفاده کرد
    مثل فیوز اصلی ۶۳ باشد محافظ جان ۶۳ انتخاب کنم
    لطفاً منتظر جواب استاد گرامی می باشم

    ۹

    1. سلام عادل جان، ممنونم ازت. استاندارد میگه آمپر محافظ جان باید برابر یا بزرگتر از فیوز اصلی باشه. که من خودم پیشنهاد میکنم بزرگتر باشه بهتره، چون دیرتر خراب میشه.
      پس حالا شما یا باید از یک محافظ جان ۶۳ آمپر استفاده کنید یا بالاتر از ۶۳

      ۱۱

  2. سلام و وقت بخیر
    در مورد محافظ جان من دو مشکل دارم . مشکل اول کلید تست هست که روی ان نوشته تست ماهانه که با فشار دادن هیچ عملکردی در مدار از خود نشان نمی دهد البته فرصت نکردم با rcd تستر تست کنم و مورد دوم از یک سیستم سه فاز با جریان ۳۲ آمپر من روی فاز اول و دوم محافظ جان گذاشتم برابر با ظرفیت کنتور اما چناچه خروجی به بالابر یا دریل بتن کن و یا سنگ فرز متصل بشه در جا قطع میشه . جریان نشتی rcd هم ۳۰ میلی آمپر هست حال در برای اینکه rcd قطع نکند باید چه راهکاری پیاده کنم

    ۸

    1. سلام.مرسی. من اینطور که متوجه شدم، شما برق سه فاز دارید. ولی روی هر کدوم از فازها یک محافظ جان تکفاز مجزا قرار دادید. درسته؟
      کلید تست روی یک محافظ جان تکفاز هست یا سه فاز؟
      فقط با بالابر یا دریل بتن کن و یا سنگ فرز مشکل دارید؟ یا هر وسیله ای که روشن میشه محافظ جان میپره؟

      ۱۳

      1. سلام مجدد
        بله برق ورودی سه فاز هست و من فاز اول و فاز دوم رو دو rcb مجزا گذاشتم و فاز سوم بدون rcb هست . فقط مشکل با بالابر و دریل تخریب و فرز هست که با متصل شدن به هر یک از rcb ها خروجی توسط rcb قطع میشود به همین دلیل برای اینکه بالابر و موارد ذکر شده بتوانند کار کنند روی فاز سوم بردم که قطع نشود. البته من هم rcb با جریان ۲۵ و هم ۳۲ امپر رو تست کردم اما از اونجا که جریان نشتی هر دو ۳۰ میلی امپر بوده هر دو مدار خروجی رو قطع میکنن

        ۱۵

        1. سلام. چون شما برق سه فاز دارید باید یک محافظ جان سه فاز نصب میکردین. حالا برای اینکه مشکل رو پیدا کنیم این تست رو انجام بدید. از دو تا از فازها هیچ استفاده ای نکنید و سرشون رو در جعبه فیوز آزاد کنید طوری که بجایی وصل نباشه، و فقط یکی از محافظ جان ها در مدار باشه. بعدش اون دستگاه هایی که گفتین رو روشن کنید و بگین که آیا باز هم اون محافظ جان عمل میکنه یا نه؟

          ۱۲

      1. ممنون
        پس در صورت نداشتن سیستم ارت بودن محافظ جان بهتر از نبودنش هست.
        ۱-حالا اگر بخوایم برای منزل سیستم ارت راه اندازی کنیم باید چ کنیم.؟اموزشی در این باره دارید؟
        ۲-کتاب چاپی اموزش برق ساختمان رو چطور میشه تهیه کرد من داخل صفحه لینک خرید نسخه چاپی رو ندیدم.
        ۳-حالا منزل ما ارت نداره اگر بیام بجای محافظ جان ۳۰ میلی امپر از ۲۰ استفاده کنیم اگر خدای نکرده کسی دچار برق گرفتگی بشه زودتر قطع میکنه قاعدتا.این ۱۰ میلی امپر توی کارکرد وسایل برقی منزل اختلالی ایجاد نمیکنه؟

        ۹

        1. خواهش میکنم. بله درسته.
          ۱- یک برقکار ماهر رو بگین بیاد و محیط رو بررسی کنه. ببینه آیا راه میده یا نه. چون باید یک میله ارت دو متری در کنار کنتور به زمین کوبیده بشه و کابل اصلی تعویض بشه و یک رشته بهش اضافه بشه. اگر برای کل خونه امکان رد کردن سیم ارت وجود نداره، شاید بشه حداقل برای آشپزخانه سیم ارت رد کرد.
          ۲- نسخه چاپی این کتاب تمام شده، فعلاً فقط می تونید نسخه پی دی اف اون رو تهیه کنید.
          ۳- خیر نیازی به این کار نیست، همون ۳۰ میلی آمپر در جایی که باید قطع میکنه.

          ۴

  3. سلام مهندس
    وقت بخیر و خسته نباشید
    سوال بنده این بود ک از کجا باید مقدار آمپراژ کنتور برق ساختمان رو بفهمیم؟
    برای نصب کلید محافظ جان ک فرمودید قبلش باید کلید مینیاتوری هم آمپر با کنتور نصب شود میپرسم
    ممنون میشم راهنمایی کنید

    ۴

    1. سلام. روی قبض برق تون مقدار آمپراژ رو یادادشت میکنه. روی کنتورهای قدیمی هم می نویسه. روی کنتورهای جدید فقط روی کلید مینیاتوری مینویسه.

      ۱۱

  4. سلام خدمت مهندس مرادی و با تشکر از سایت خوبتون.من کارم برق کشتیه، سوالم اینه که وقتی کابل برق رو به سوکت سه فاز ساحل وصل میکنم به محض وصل شدن کابل به سوکت، فیوز محافظ جان داخل تابلو میپره،این اتفاق قبل از اینکه بخواد تابلو استارت بشه و مصرف کننده ای بیاد تو مدار اتفاق میفته. منم، هم کابلو عوض کردم هم سوکتای نری مادگی رو و هم فیوز محافظ جان رو عوض کردم ولی نتیجه ای نگرفتم.حالا میخوام منو راهنمایی کنین آیا این نشتی قبل محافظ جان میتونه باشه یا بعدش تا مصرف کننده. ممنون میشم ازتون. با تشکر

    ۷

    1. سلام. مرسی. همه سیم های ارت رو از شینه ارت جدا کنید و بعدش تک تک سیم ها رو به شینه ارت وصل کنید. در هر سرخطی که مشکلی باشه اگر سیم ارت اون رو به شینه وصل کنید محافظ جان میپره. پس با این کار شما موفق میشید سرخط معیوب رو پیدا کنید.

      ۱۱

  5. سلام مهندس مرادی،خداقوت وتشکر از آموزشتون.
    در تاریخ ۱۳۹۹٫۰۳٫۰۱سوالی پرسیدم درمورد جایگاه نصب کلید محافظ ازجان مبنی براینکه بهتر نیست محافظ از جان درکنارکنتوربرق نصب بشه تا نشتی مسیر کنتور تا جعبه فیوز روهم قطع کنه،ممنون میشم جواب بدین.

    ۱۳

    1. سلام جناب میهنی. ممنونم از شما. ببینید برقکار نمی تونه داخل تابلو کنتور کار زیادی انجام بده، چون تابلو از قبل مونتاژ شده. به همین خاطر میارن و در داخل جعبه فیوز نصب میکنن. ولی اگر خود تابلو ساز داخل تابلو کلید نشتی جریان بزاره به قول شما بهتره

      ۴

  6. سلام و خسته نباشید.یه سوال در کارواشی به یه مساله برخورد کردم.برق ورودی۱۵۰امپر سه تا تا بلوبرق مجزا داشت در تابلو اصلی بعد از کنتور سیم ارت و نول رو یه هم متصل کرده بودند بنده در ورودی تابلو شماره ۲ که انشعاب موتور خانه پمپ اب بود محافظ جان سه فاز قرار دادم.بعد از تست لامپ وحتی وسایل پر مصرف تر متوجه شدم که لوله های ارتباطی اب دقیقا مشابه شینه نول عمل میکنه .دو تا چاه ارت داره وسیم ارت بدون رو کش استفاده شده و از زیر زمین رد شده .در همه تابلو ها هم ارت و نول به هم متصل شده .سوال بنده اینه که ایا با وجود این اتفاق اگر حادثه ای رخ بده با وجود نول بودن شاسی پمپ هاایا کلید محافظ جان عمل میکنه.اگر نه راهکار چیه؟با سپاس از سایت خوبتون.

    ۶

  7. سلام و درود خدمت شما دوستان گرامی
    سوالم اینه وقتی سیم فاز به بدنه اتصال میکنه و بدنه دستگاه برقدار میشه اگه ارت وجود داشته باشه و کسی با دستگاه تماس پیدا کنه آیا دچار برق گرفتگی میشه یا نه؟؟ حالا اگه کلید محافظ جان نصب باشه در این حالت اگه نشتی بیشتر از ۳۰ میلی آمپر باشه اونموقع کلید محافظ جان عمل میکنه ؟
    خلاصه منظورم اینه اگه فقط ساختمان دارای ارت باشه در صورت اتصال بدنه و تماس با دستگاه دچار برق گرفتگی میشیم یا نه؟؟ سپاسگزارم از مهندس مرادی عزیز

    ۱۴

    1. سلام. ۱- بله دچار برقگرفتگی میشه. ۲- بله محافظ جان عمل میکنه.
      ۳- اگر ساختمان دارای ارت باشه و اتصال بدنه پیش بیاد، معمولاً جریانی که از فاز به سمت ارت میره چون بیشتر از ۱۶ آمپر هست، حتی اگر محافظ جان هم نداشته باشیم، کلید مینیاتوری اون سرخط عمل میکنه و برق رو قطع میکنه.

      ۸

  8. سلام خدا قوت مهندس. برای انتخاب کلیدجریان نشتی سه فازایرانی یاخارجی ؟
    یک مقاله درمورد نصب کلید نشتی ترکیبی سه فاز؟ برامناطق جنوب خوزستان جوابگو باشه..

    ۱۱

    1. سلام. مرسی. به شخصه مارکهای ایرانی رو استفاده نکردم که بهتون هم پیشنهاد بدم، ولی مارک های هیوندا، اشنایدر، CHNT و لگراند رو استفاده کردم خوب هستن. مقاله قبلی رو بخونید در مورد محافظ جان سه فاز هم آموزش دادیم.

      ۱۰

  9. سلام خدا قوت.
    ۱-محافظ جان سه فازبرا مناطق جنوب خوزستان برند ایرانی یاخارجی جوابگو هست.
    ۲-شینه نول توی بازار دونوع وجود دارد شینه تمام مس وشینه روکشدار پلاستیکی بامغزی برنجی کدام بهتربراتابلو برق جوابگوست.

    ۱۷

    1. سلام. کافیه سیم فاز ورودی به فیوز آشپزخانه رو از قبل محافظ جان بگیرید. ولی این رو بدونید که بیشتر محافظ جان رو برای آشپزخانه نصب میکنن، نمی دونم چرا شما می خوایید سرخط آشپزخانه رو از محافظ جان جدا کنید.

      ۱۴

  10. سلام استاد
    ممنون میشم پاسخ بدید (با فرض اینکه اگر استاندارد نباشد)
    ۱-چرا با اینکه برق سیم ۲.۵ ۲۵ آمپر در فاصله کم جوابگو است باید از سیم نمره ۴ یا نمره ۶ برای ورودی واحد ساختمان استفاده نمود و آیا هر چه از این سیم۲.۵ انشعاب بگیریم اشکالی دارد یا نه در فاصله کم ۲۵ آمپر؟
    ۲- حداکثر فاصله کم که در قطر سیم تاثیری نداشته باشد چند متر است؟ که ۲.۵ ۲۵ آمپر را فول جواب بده
    ۳-سوالم این است که فرض استاندارد مقررات ملی نباشد برای کولر ۳۲۰۰۰ قایدتا باید سیم ۲.۵ جواب بدهد چون ۲۵ آمپر را سیم ۲.۵ در فاصله ی کم جواب میده چرا میگن ۳۲۰۰۰ که حدود ۲۰ آمپر فرض بگیریم مصرف بکنه میزارین سیم ۴ بکشین اصلا لازم هست مگر سیم ۲.۵ ۲۵ آمپر درجا جواب نمیده من مثال کولر گازی را زدم که مصرف کننده های پر مصرف را ببینم چه کار کنم البته فرضا استاندارد مقررات ملی نباشد

    ۴-چرا سرخط ها باید جدا باشند به غیر از این که موقع اتصالی یا جریان کشی زیاد دستگاه برق های دیگر مثلا روشنایی داشته باشیم علت دیگری دارد؟
    ۵- منظور از کولر آبی ۷۰۰۰ همان btu است؟ یا با کولر گازی فرق دارند؟

    ۸

    1. سلام. اگر بخواییم استاندارد رو در نظر نگیریم. بله سیم نمره ۲.۵ برای مسیر کوتاه ۲۵ آمپر رو جواب میده، ولی استاندارد فکر گسترش و توسعه در آینده رو میکنه و همیشه مقداری دست بالا در نظر میگیره.
      منظورتون از انشعاب گرفتن رو متوجه نمیشم. خود انشعاب گرفتن از سیم به این صورت که ما بیاییم یک سیم رو به وسط سیم دیگه با نوار چسب وصل کنیم اشکال داره و انشعاب گیری باید در داخل جعبه تقسیم و با ترمینال انجام بشه.
      ۲- این مقاله رو بخونید، فاصله ها اونجا هست. هر سیم ظرفیت عبور چه مقدار جریان برق را دارد؟
      ۳- داخل همون مقاله بالا جواب این سوال هم هست، یکی از دلایلی که سیم ها رو یک نمره دست بالا میگیرن، تاثیر دمای هوا و طول سیم ها و مجاورت چند رشته سیم در کنار همدیگه هستش که همه اینها در جریان عبوری از سیم تاثیر میزاره.
      ۴-برای اینکه خود مکانیزم کلیدها تا ۱۰ آمپر و مکانیزم پریزها تا ۱۶ آمپر رو جوابگو هست و اگر بیشتر از این بشه این وسایل آسیب می بیین.
      ۵-خیر کولر آبی ها یک استاندارد دیگه دارن.

      ۱۳

  11. مهندس جان دررابطه با برق آسانسور هم برای ساختمان پنج طبقه که عرض کردم ، درسته که مصرفی آسانسور جزومعاشاته، ولی اگر شخصی باشه مال یک نفر باشه،، ازهمون سه فاز آسانسور برای چندطبقه میتوان برق گرفت؟؟

    ۱۲

  12. حالا دراین صورت فازونول خروجی ازکنتو اصلی ،فاز که مستقیم ب بالای محافظ جان میرود( ورودی محافظ جان) حالا سوال من سیم نول بود که مستقیم به باکس ارت میره وکنار سیم ارت کابل شو میشه وزیر پیچ داخ باکس همبندی میشه، بعدش برمیگرده به تابلوی واحدها ی همون جعبه فیوز حالا اونجاست که شینه نول وارت ز هم جدامیشن؟؟ درستــــــــــه

    ۶

    1. سوالتون کمی گنگ هست، تا جایی که متوجه شدم جواب میدم. شینه ارت و نول فقط داخل تابلوی کنتورها به همدیگه متصل میشن و در هیچ کجای دیگه مثلاً داخل جعبه فیوز واحد ما نباید اونها رو به همدیگه متصل کنیم.

      ۷

  13. سلام ودرود، مهندس کدوم جمله من درست نیست؟ خب من گفتم سیمی که ازتیربرق به کنتور میاد ،وارد میشه واز زیر فیوز کنتور اصلی خارج میشه ، گفتم سیم خروجی کنتور ،شمافرمودین سیمی که ب تابلوی کنتورها میاد که این مال مجتمع ی آپارتمان چندواحدی هستش ، حالا فرض من براین بود که یه ساختمان یک طبقه باشه که اون موقع کنتورو اداره برق با دوتا پیچ ورولپلاک ب دیوار میزنه

    ۱۳

  14. درود برانسان های فداکار وغیور؛ مهندس برای یک ساختمان ۵طبقه که آسانسور داره کلیدمینیاتوری ومحافظ جان چند آمپر مناسب هست برای برقی که ب سمت آسانسور میرود ؟ مصرفی برق آسانسور برحسب ولت ی وات چقدر است؟ و در آخر امکانش هست از همان کنتور سه فاز که برق آسانسورو تامین میکنه برای برق طبقات هم استفاده کرد ی مالک باید کنتور جداگانه درخواست نماید

    ۱۱

    1. سلام جناب پناهی. ممنونم از شما. اگر کنتور سه فازی که برای آسانسور نصب کردن ۲۵ آمپر باشه کلید مینیاتوری اون هم باید ۲۵ باشه ولی محافظ جان می تونه ۲۵ یا بالاتر باشه مثلا۳۲
      ۲-مصرف برق آسانسور به توان موتور اون بستگی داره پیشنهاد میکنم برق آسانسور و چاله آسانسور رو در سایت آموزش برق مطالعه کنید.
      ۳-اگر برای فقط یکی از واحدها منظورتونه. شدنش میشه. ولی خب هزینه برق مصرفی شون رو چطور می خوان حساب کنن. چون آسانسور جزو مشاعات هست و هزینه برق اون برعهده همه واحدهاست.

      ۵

  15. سلام وعرض ادب، مهندس جان خسته نباشیدوخداقوت؛ ناظران نظام مهندسی می گویند که سیم نول خروجی ازکنتوراصلی باید اول به باکس ارت برود وبعداز همبندی باشینه ارت برگردد به داخل جعبه فیوز ودر جعبه شینه جداگانه داشته باشه،، درصورتی که جنابعالی در نقشه ای که به تصویر کشیدین نول اصلی راست وارد ورودی کلید محافظ جان میرود ،، کدام گزینه درست ی درست تر؛هست لطفاتوضیح فرمایید

    ۱۵

    1. سلام. این جمله شما صحیح نیست و من اون رو اصلاح میکنم.درستش اینه
      سیم pen یا همون نول اداره برق که می خواد وارد تابلوی کنتورها بشه اول به شینه ارت وصل میشه بعدش از شینه ارت به شینه نول جمپر میشه. در نهایت از شینه ارت انشعاب گرفته میشه و به سمت واحدها میره.
      این نقشه ای هم که می بینید نقشه جعبه فیوز داخل واحد هست نه نقشه تابلوی کنتورها

      ۱۴

شروع گفتگو در واتساپ
1
آیا نیاز به کمک دارید؟ چت واتساپ
خانم داوودی آنلاین است.
سلام. داوودی هستم، مدیر فروش
هر سوالی که در مورد نحوه خرید کتاب ها و دوره های آموزشی دارید، بنده درخدمتم.
شماره واتساپ: 09194053853