0
0

کلید محافظ جان | آموزش و روش سیمکشی

22171 بازدید
کلید محافظ جان تکفاز

راستش را بخواهید دلم عجیب برایتان تنگ شده بود، هم برای شما مخاطبان عزیز، هم برای سایت آموزش برق. بالاخره بعد از ۴ ماه دوری، امروز در اتاقم نشسته‌ام تا برایتان از “کلید محافظ جان” بنویسم. البته اسم صحیح آن ” کلید جریان باقیمانده ” است و بعضی ها هم آن را کلید نشتی جریان صدا می زنند، در هر صورت، اسمش هر چه باشد، امروز می خواهیم بررسی کنیم این دستگاه چیست و چگونه کار میکند.

چرا عامه مردم به آن کلید محافظ جان می گویند؟. پاسخ پرواضح است، چون از جان اشخاص در مقابل برقگرفتگی محافظت می‌کند. ولی چطور اینکار را انجام می‌دهد و مکانیزم عملکرد کلید محافظ جان چگونه است؟

مکانیزم عملکرد کلید محافظ جان:

گفتیم که نام دیگر کلید محافظ جان کلید نشتی جریان است، پس ابتدا اجازه بدهید خود کلمه “نشتی” را بررسی کنیم. حتماً اصلاح نشتی آب، نشتی گاز، نشتی بنزین، نشتی فاضلاب و… را شنیده‌اید. کلمه نشتی احساس خوبی در ما ایجاد نمی‌کند، پس نشتی هرچه هست چیز خوبی نیست. من نشتی را اینطور تعریف می‌کنم: هدر رفتن هر چیزی به اندازه خیلی کم. شاید تعجب کنید، ولی این نشتی می‌تواند در برق هم اتفاق بیفتد، یعنی مقدار کمی از برق در جایی هدر برود. که ما در اینجا با هدر رفتن آن مشکلی نداریم، چون قیمت برق در کشور ما بسیار پایین است و آن مقدار هدر رفته، هزینه بسیار ناچیزی برای ما دارد. ولی مشکل ما سر این قضیه است که این مقدار هدر رفته، جان ساکنین را به خطر نیندازد.
در یک ساختمان مسکونی این نشتی‌ها بیشتر در وسایل و ابزارهای برقی که دارای موتور الکتریکی هستند اتفاق می‌افتد. چون در داخل این موتورها، سیم پیچ وجود دارد، اگر روکش این سیم پیچ‌ها بر اثر ضربه‌های شدید یا داغ شدن کنده یا نازک شود. یا از طریق سیم پیچی نامناسب القای الکتریکی روی بدنه موتور صورت گیرد، یا یکی از سیم‌های داخل موتور قطع شود و با بدنه موتور تماس پیدا کند. در این حالت‌ها برق وارد بدنه موتور می‌شود و از طریق بدنه فلزی موتور وارد بدنه فلزی دستگاه می‌شود. حتماً برای شما هم پیش آمده که به بدنه یک یخچال یا ماشین لباسشویی دست زده‌اید و احساس برقگرفتگی خفیف کرده‌اید، این مورد به خاطر همین نشتی جریان اتفاق افتاده است.

همانطور که می‌دانید یک جریان بسیار کوچک در حد ۳۰ میلی‌آمپر می تواند برای انسان خطرناک باشد. پس انسان‌ها به این فکر افتادند که دستگاهی را بسازند که نشتی‌های بالاتر از ۳۰ میلی آمپر را تشخیص دهد و مثل یک کلید مینیاتوری برق ساختمان را قطع کند تا آن جریان نشتی خطری برای جان ساکنین ایجاد نکند. اینطور شد که کلیدهای نشتی جریان یا همان کلیدهای محافظ جان به بازار آمدند. تا همین پنج شش سال قبل، نه مردم و نه برقکارها چیزی از کلید محافظ جان نمی دانستند و در ساختمان‌ها از آن استفاده نمی‌کردند، ولی با توجه به مشخص شدن مزیت‌های این دستگاه، استفاده از آن در برق ساختمان و برق صنعتی روز به روز در حال افزایش است. و طبق مقررات جدید برق ساختمان نصب کلید محافظ جان در جعبه فیوز منازل مسکونی و اداری الزامی شده است.

اساس کار یک کلید محافظ جان به این صورت است که جریان خروجی از سیم فاز را با جریان ورودی از سیم نول مقایسه می‌کند و اگر این دو مقدار با هم برابر نباشند محافظ جان متوجه می‌شود که جریان برق در قسمتی از مسیر نشتی پیدا کرده است، و اگر این جریان نشتی بیشتر از حساسیت محافظ جان (معمولاً ۳۰ میلی آمپر) باشد، کلید عمل می کند و مدار را قطع می کند.
البته حساسیت تمام محافظ جان‌ها ۳۰ میلی آمپر نیست و محافظ جان‌هایی در بازار هست که روی ۱۰ و ۲۰ و ۱۰۰ و ۳۰۰ و…. میلی آمپر هم عمل می کنند، ولی مقررات برق ساختمان، محافظ جان‌ ۳۰ میلی آمپر را برای منازل مسکونی و اداری پیشنهاد می‌کند.

تصویر دو نمونه کلید محافظ جان را در پایین مشاهده می‌کنید، دستگاه اول که ۴ ترمینال دارد، یک محافظ جان تکفاز است و دستگاه دوم که ۴ ترمینال در بالا و ۴ ترمینال در پایین دارد یک محافظ جان ۳‌فاز است.

کلید محافظ جان تکفاز
کلید محافظ جان تکفاز
کلید محافظ جان سه فاز
کلید محافظ جان سه فاز

توجه کنید که این محافظ جان‌ها در ظاهر شبیه کلید مینیاتوری هستند ولی سازوکار آنها کاملاً با کلید مینیاتوری فرق دارد پس شما نمی توانید آنها را بجای کلید مینیاتوری استفاده کنید. اگر روی یک کلید محافظ جان کلمه RCCB هک شده بود یعنی آن کلید محافظ جان فقط می تواند نشتی‌های جریان را قطع کند. ولی اگر روی کلید محافظ جان کلمه RCBO درج شده بود، یعنی آن کلید از ترکیب یک کلید مینیاتوری و یک کلید محافظ جان ساخته شده است، پس شما می توانید از یک کلید RCBO به عنوان یک کلید مینیاتوری هم استفاده کنید.

از آنجایی که این پاراگراف مهم است یکبار دیگر آن را تکرار می کنم:

  • کلید محافظ جان نوع RCCB تنها می تواند مدار را در مقابل نشتی جریان محافظت کند.
  • کلید مینیاتوری معمولی تنها می تواند مدار را در مقابل اضافه بار و اضافه جریان ناشی از اتصال کوتاه محافظت کند.
  • کلید RCBO که ترکیب دو نوع قبلی است، مدار را هم در مقابل نشتی جریان، هم اضافه بار و هم اضافه جریان ناشی از اتصال کوتاه محافظ می کند و به همین نسبت قیمت آن در مقایسه با ۲ نوع قبلی بالاتر است.

نقشه سیمکشی کلید محافظ جان تکفاز:

از مباحث تئوری راحت شدیم، حالا سیم چین و پیچ گوشتی را بردارید تا به سراغ مباحث عملی برویم بخشی که من عاشقش هستم. اگر خاطرتان باشد من در کتاب آموزش جامع برق ساختمان ، نقشه نصب یک کلید محافظ جان تکفاز را اینطور برایتان ترسیم کرده بودم. اگر در دوره فیلم آموزش عملی برق ساختمان هم شرکت کرده باشید، ما چنین جعبه فیوزی را بصورت عملی نصب کردیم و جزئیات آن را در درس سیزدهم آن دوره بررسی کردیم.
برای بزرگنمایی نقشه ها روی آنها کلیک کنید تا بهتر بتوانید جزئیات را مشاهده کنید.

آموزش نصب کلید محافظ جان
آموزش نصب کلید محافظ جان

طبق این نقشه یک کلید مینیاتوری اصلی قبل از محافظ جان قرار میگیرد. که مقدار آمپر این کلید مینیاتوری باید با مقدار آمپراژ کنتور برابر باشد، مثلاً اگر آمپراژ کنتور ۳۲ باشد، این کلید مینیاتوری هم باید ۳۲ آمپر انتخاب شود. بجای این کلید مینیاتوری اصلی می توان از یک کلید ایزولاتور هم استفاده کرد. آنگاه فاز ورودی به جعبه فیوز ابتدا به قسمت بالای این کلید مینیاتوری متصل می‌شود، و از پایین آن که خروجیست به ترمینال بالای محافظ جان وصل می‌شود. سپس از ترمینال پایین محافظ جان خروجی گرفته می‌شود و بین بقیه کلیدهای مینیاتوری تقسیم می‌شود. مسیر سیم‌ها را دنبال کنید تا این توضیحات را بهتر متوجه شوید.‌

نقشه سیمکشی کلید محافظ جان ۳فاز:

حالا که با نقشه سیمکشی کلید محافظ جان تکفاز آشنا شدید، به سراغ ترسیم نقشه برای کلید محافظ جان ۳ فاز می‌رویم. فرض کنید که می‌خواهم برقکاری یک مغازه قصابی که کنتور برق آن ۳‌فاز است را انجام دهم، پس لازم است که یک جعبه فیوز نصب کنم و صاحب مغازه از من می‌خواهد که در داخل جعبه فیوز یک محافظ جان ۳فاز هم تعبیه کنم. از صاحب مغازه تعداد وسایل برقی که قرار است در آینده در این مغازه نصب شود را سوال می کنم، او می گوید که یک کولرگازی ۲۴ هزار، ۲ عدد یخچال ویترینی، کرکره برقی، و ۲ عدد یخچال ایستاده دارد. من با در نظر گرفتن اینها شروع به ترسیم نقشه سیمکشی جعبه فیوز می‌کنم.

روش نصب کلید محافظ جان سه فاز
روش نصب کلید محافظ جان سه فاز

ابتدا مسیر سیم ها را در نقشه بالا دنبال کنید و نقشه را در ذهنتان تجزیه و تحلیل کنید. من سیم قرمز را به عنوان فاز اول (L1) ، سیم زرد را به عنوان فاز دوم (L2) ، و سیم سیاه رنگ را به عنوان فاز سوم (L3) در نظر گرفته‌ام. البته این رنگ ها سلیقه‌ای نیست و چیزی است که استاندارد در انتخاب رنگ سیم‌ها برای برق سه فاز ما را اجبار کرده است.

نکته کوچک: مقررات برق ساختمان می گوید که رنگ سیم‌ها در برق سه فاز باید به ترتیب قرمز(L1)، زرد(L2) و سیاه(L3) باشد. یا قهوه‌ای(L1)، سیاه(L2) و خاکستری(L3) هم قابل قبول است.

نیازی به گفتن نیست که سیم آبی رنگ، نول است و سیم زرد رنگی که دارای یک خط سبز است هم سیم ارت است. پس من هر سه فاز (قرمز، زرد، سیاه) را ابتدا به یک کلید مینیاتوری سه فاز وصل میکنم، آنگاه از زیر این کلید مینیاتوری خروجی می گیرم و به ترتیب به ۳ ترمینال بالای محافظ جان وصل میکنم. مطابق تصویر بالا، نول ورودی به جعبه فیوز هم به ترمینالی دیگر در سمت چپ محافظ جان وصل می شود.
آنگاه از پایین کلید محافظ جان خروجی می‌گیرم و هر کدام از فازها را بین ۲ تا از کلید مینیاتوری‌های تکفاز تقسیم می‌کنم. همانطور که می‌دانید اختلاف پتانسیل هر کدام از فازهای برق سه فاز با سیم نول، ۲۲۰ ولت است. پس وسایل برقی معمولی مثل یخچال‌ها و کولرگازی و کرکره برقی می توانند از این برق ۲۲۰ ولت استفاده کنند.

سوال: چرا من هر کدام از فازها را بین ۲ تا از مینیاتوری‌ها تقسیم کرده‌ام؟ به این خاطر که برق مصرفی این مغازه از یک کنتور ۳فاز تامین می‌شود. و مدنظر ماست که از هر سه خط فاز هم استفاده کنیم، و اگر فشار برق مصرفی تمام وسایل روی یکی از فازها بیفتد، کلیدمینیاتوری اضافه بار را تشخیص می‌دهد و میپرد.

کاربرد محافظ جان ۳فاز بیشتر در برق صنعتی، کارخانه ها و کارگاه‌هاست ولی برای دستگاه‌های تکفاز باید بصورت نقشه بالا عمل کنید.

نکته: در کلیدهای محافظ جان ترمینال‌های بالا، ورودی و ترمینال‌های پایین، خروجی هستند. در بیشتر کلیدهای محافظ جانی که در بازار هستند، ترمینال‌های ورودی با علامت ۱ یا IN مشخص می شوند و ترمینال‌های خروجی با علامت ۲ یا OUT مشخص می‌شوند. و ترمینال‌هایی که با علامت N مشخص می‌شوند به نول متصل می‌شوند.

سوال: اگر خاطرتان باشد گفتیم که محافظ جان جریان‌های نشتی بیشتر از ۳۰ میلی آمپر را قطع می‌کند، پس جریان های نشتی کوچکتر از ۳۰ میلی آمپر را که روی بدنه فلزی وسایلی مثل یخچال، ماشین لباسشویی، کیس کامپیوتر و… ایجاد می‌شوند و باعث برقگرفتگی‌های خفیف برای انسان می‌شوند را چطور رفع کنیم؟ پاسخ: با اتصال بدنه فلزی آن دستگاه به سیم ارت مشکل حل خواهد شد، ولی اگر ساختمان سیم ارت نداشت، می توانید بدنه دستگاه را با یک سیم به اسکلت فلزی ساختمان یا لوله‌های فلزی آب متصل کرد، در این صورت حتماً نصب کلید محافظ جان در جعبه فیوز الزامی خواهد شد.

هفته بعد برای شما مقاله ای روی سایت قرار خواهم داد که در مورد آموزش نصب ۲ کلید محافظ در جعبه فیوز خواهد بود، هفته بعد هم به سایت آموزش برق سر بزنید.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://amoozesh-bargh.ir/?p=9841
اشتراک گذاری:
مهندس مرادی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

376 نظر در مورد کلید محافظ جان | آموزش و روش سیمکشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    1. سلام. در اصل و طبق مقررات اگر بخواهیم عمل کنیم بایستی کلید نشتی جریان آخرین وسیله حفاظتی بعد از کلیدهای مینیاتوری باشه، ولی چون قیمت محافظ جان ها بالاست، مجبوریم فقط یک عدد محافظ جان نصب کنیم و اون هم بعد از مینیاتوری اصلی خواهد بود.

      ۹

  1. سلام مهندس .در موردچگونگی نصب وایر سر سیم وهمچنین نحوه نصب شینه فیوز مینیاتوری مطالب بگذارید چون در کتاب به این مورد اشاره نشده ودرمورد شینه یه خط مطلب گفته شده .باتشکر

    ۹

    1. سلام. چشم حتماً. اتفاقاً در حال فیلم برداری و تدوین فیلم ها برای یک محصول آموزشی جدید هستیم و الان داشتم فیلم های اون قسمت رو آماده میکردم، این محصول تا ۱۰ روز دیگه روی سایت قرار میگیره. و تماماً بصورت فیلم عملی آموزش میده.

      ۸

  2. سلام وقت بخیر
    ممنون بابت مطالب خوبتون
    میگیم برای عملکرد صحیح، هر rcd ی شینه نول جدا باید براش نصب بشه، تو هر شینه (همونطور که تووو تصویر شماهم هست) چندتا خونه شبیه پیچ داره، اگر نولِ هر rcd رو به یکی از این پیچ ها در شینه نول ببریم درسته؟
    حالا شما فرض کنین برای یک ساختمان ۱۰۰ واحدی در تابلو کنتوری اگر اصولی کار بشه باید صدتا rcd داشته باشیم، بعد صدتا شینه نول میخاد؟ غیر طبیعی نیست؟
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

    ۱۰

    1. سلام. مرسی. ۱- خیر امکانپذیر نیست و شینه نول باید کاملاً جدا باشه، چون تمام پیچ های یک شینه نول که فرمودین، به همدیگه راه دارن و به هم متصل هستند.
      ۲- ولی داخل تابلو کنتوری که از شینه های جعبه فیوز استفاده نمیشه، چون داخل تابلو کنتوری ما فقط یک سرخط داریم که به سمت واحد میره و اون هم با استفاده از ترمینال ۲ پیچ به هم متصل میشن و نیازی به شینه نیست. پس بجای صدها شینه از صدها ترمینال در داخل تابلوی کنتوری استفاده میشه.

      ۸

  3. سلام.ایا میشه محافظ جان را در یکه منزل دو واحده که کنتورمشترکه در یکی از واحد استفاده کرد .یعنی اگر واحد اول دچار نشتی بشه واحد دومی روی محافظ جان تاثیر نمیذاره.

    ۱۵

    1. جریان برگشتی ناشی از مصرف کننده در نول جریان داره در نقطه تماس با نول یک تقسیم جریان اتفاق می افته و جریانی بین بدن و زمین برقرار میشه که خطرناکه

      ۱۰

  4. سلام
    کارگاهی با برق سه فاز برق کشی شده ولی تعدادی از پریزها به مجردی که مصرف کننده ای مورد استفاده قرار می گیرند
    فبوز فطع می کند
    محافظ جان و ارت نیز نصب شده است
    علت و روش پیدا کردن محل اشکال را لطفا بفرمایید
    با تشکر

    ۱۴

    1. احتمالا قسمتی از سیم یا کابل دچار له شدگی شده و به بدنه دستگاها که ارت شده اند برخورد کرده ممکنه سیم نول شما هم به همین وضعیت دچار شده باشه . مسیر سیم کشی ها باید بررسی بشه

      ۸

  5. سلام.صاحب کار دو تا واحد داره که یکیش داره میسازه میگه فعلا از کنتور واحد اولی برق بکشتا برایواحد بعدی کنتور بگیرم .سوالم اینه ایا می تونم محافظ جان بذارم.برای واحد دومی .یعنی واحد اولی نشتی اگر ایجاد بشه روی محافظ جان واحد دوم تاثیر نمیذاره.چون کنتور مشترکه بین دو واحد.

    ۸

  6. سلام استاد مرادی . تشکر بابت مطالب مفید شما .
    یه سوال دارم ، اگه بخوام یه کلید مینیاتوری بزارم سر راه سیم که سری( لامپ تست سری ) نیست، یعنی سیم با ولتاژ ۲۲۰ ولت ، تا در صورت وجود اتصالی در وسیله برقی در حال تست ، کنتور منزل نپره باید از چه کلید مینیاتوری استفاده کنم مشخصاتش چی باشه‌؟ کنتور منزل ما تک فاز مال ۴۰ سال پیش شاید هم بیشتره .

    ۱۲

    1. فیوز مینیاتوری تند کار یا مثلا تیپ B . چون فیوزم که بزاری مدار موازی هست هنوز تظمینی نیست که فیوز زودتر از کنتور قطع کنه استفاده از لامپ تست سری اصولی تر هست

      ۱۴

  7. با سلام و تشکر بابت اطلاعات مفید
    میخواستم بدونم چطور میشه سیم ارت ساختمان رو از نظر اینکه درست کار میکند یا خیر رو چک کرد.
    تشکر

    ۱۴

    1. سلام . تست اصولیش که با دستگاه ارت سنج هست مقاومت چاه ارت معمولا زیر ۴ اهم هست و یک سری پارامتر دیگه که دستگاه میسنجه . با کلید rcd یا محافظ جان هم میشه صحت وصل بودن ارت ساختمان رو تست کرد .

      ۱۴

  8. سلام پسرعمو ازآنجایی که هم فامیلیم خوشحالم خسته نباشی سوالم درخصوص شرح سنسور حرکتی سه طبقه و استفاده از یک کلید تک پل است اگه امکان داره نقشه و توضیح سیمها و چگونگی اتصالات برام بفرستید ممنون میشم

    ۱۱

  9. سلام . ابتدا از سایت بسیار خوب وزین و مفید بی نهایت سپاسگزارم.
    اما بعد : در مجتمع مسکونی که ساکن هستم هرازگاهی ( گاهی سه یا چهار بار در روز و گاهی هفته ای یا ماهی یک بار) کلید محافظ جان عمل می کند در بیشتر این مواقع کلید چند واحد با هم عمل می کند که معمولا یکی از واحدها واحد همسایه است. برای بررسی کیفیت عملکرد کلید محافظ جان هم تست قطع کلیه فیوزها و وصل کردن تک تک آنها را انجام دادم که مشکلی را در سیم کشی نشان نداد . در این زمینه راهنمایی بفرمایید بسیار سپاسگزار می شوم .

    ۱۲

    1. سلام نشت جریان دارید له شدن سیم فاز یا نول و برخوردش به بدنه یا اسکلت ساختمان و هر چیز دیگه ای موجب نشت جریان میشه مسیر سیم کشی از تابلو اصلی تا واحد ها در صورت امکان باید بررسی بشه . یک مورد مشابه داشتم پریز هایی که در پارکینگ برای پمپ ها نصب شده بود نشتی داشت و علتش هم این بود که استاد کار سنگ کار قوطی کلید رو بسیار تحت فشار نصب کرده بود و سیم ها به دیوار برخورد کرده بود نشتی میداد

      ۱۱

  10. سلام شما در کتاب نوشته بودین که رعایت ترتیب ورودی و خروجی کلید محافظ جان لازمه اما حالا می فرمایید مشکلی نداره جابه جا بشن جای اونها ؟

    ۱۲

    1. سلام آقا مهدی. اون زمان بنده عملی تست نکرده بودم و به گفته یکی از اساتید که خیلی هم بهشون اعتماد داشتم عمل کردم. ولی وقتی خودم بصورت عملی این مورد رو تست کردم، دیدم که در صورت جابجا بستن ترمینالها باز هم محافظ جان عمل می کنه.

      ۱۵

  11. سلام چناب مهندس
    در مبحث ۱۳ نصب محافظ جان بدون سبستم ارت ممنوع است
    لطفا نظر خودتان ودلایل انرا بیان بفرماییید.

    تشکر وسپاس

    ۱۲

  12. با سلام و خسته نباشید. بهترین سایت برقی سایت شماست. واقعا ممنونم. چند سوال دارم؟
    ۱- تفاوت سیستم ارت با کلید محافظ جان در چیست؟ آیا غیر از اینست که هر دو برای بدنه فلزی وسایل برقی به کار میروند؟ پس آیا وجود یکی از سیستم ارت یا کلید محافظ جان کفایت می کند؟
    ۲- جریان ۳۰ میلی آمپر برای ولتاژ ۲۲۰ ولت مد نظر است؟ که باعث برق گرفتگی نشود.یعنی اگر ولتاژ ۱۱۰ ولت بود مسلما جریان بیش از ۳۰ میلی آمپر هم برای انسان مضر نیست. درسته؟
    ۳- اگر فقط سیستم ارت داشته باشیم و محافظ جان نباشد. به محض برقدار شدن بدنه وسایل با در نظر گرفتن اتصال زمین چه اتفاقی رخ می دهد؟ و کدام کلید حفاظتی مربوط به سیستم ارت می باشد؟
    ۴-در فصل سوم مبحث ۱۳ مقررات ملی از کلید RCD برای حفاظت در برابر تماس مستقیم با فاز نام برده شده است. نه تماس غیر مستقیم. که تمام سایت ها نوشته اند برای تماس غیر مستیم کاربرد دارد.

    ۱۰

    1. سلام
      ۱ . سیستم ارتینگ برای محافظت شخص در تماس غیر مستقیم با برق (بدنه برقدار) به کار میره و کلید rcd برای محافظت در مقابل تماس مستقیم با برق مثل لمس سیم فاز یا نول به کار میره و وجود این دو سیستم مکمل همدیگه هستند

      ۲ . در ۱۱۰ ولت خطر برق گرفتگی کمتر هست

      ۳ . جریان در زمین تخلیه میشه چون زمین پتانسیل بی نهایت هست و شخص دچار برق گرفتگی نمیشه . سیستم ارت نیاز به کلید حفاظتی نداره

      ۴ . کلید RCD برای حفاظت در برابر تماس مستقیم هست چه به فاز چه به نول ( نول هم در صورتی که مصرف کننده ای وصل باشه به مدار باعث عبور جریان از بدن و برق گرفتگی میشه)

      ۱۱

1 2 3 9
شروع گفتگو در واتساپ
1
آیا نیاز به کمک دارید؟ چت واتساپ
خانم داوودی آنلاین است.
سلام. داوودی هستم، مدیر فروش
هر سوالی که در مورد نحوه خرید کتاب ها و دوره های آموزشی دارید، بنده درخدمتم.
شماره واتساپ: 09194053853