نوروز 1403 برهمگان مبارک. کد تخفیف عیدانه ویژه کتاب ها (sgr-28) - کد تخفیف ویژه دوره‌های آموزشی (hty458) فروشگاه سایت
نوروز 1403 برهمگان مبارک. کد تخفیف عیدانه ویژه کتاب ها (sgr-28) - کد تخفیف ویژه دوره‌های آموزشی (hty458) فروشگاه سایت
0
0

تایمر راه پله

24372 بازدید

تایمر راه پله :

تایمر راه پله که با اسم های رله زمانی یا رله راه پله هم شناخته می شود، وسیله ای است برای کنترل روشنایی راه پله و پارکینگ ها. از آنجایی که راه پله ها و پارکینگ ها نیاز به روشنایی دائمی ندارند، پس استفاده از کلیدهای یک پل و دوپل در این مکان ها عاقلانه به نظر نمی رسد. به همین خاطر از تایمر راه پله استفاده می کنند تا زمانی که شخصی یکی از شستی ها را فشار داد، چراغ ها روشن شود و بعد از مدت زمان مشخصی، به صورت اتوماتیک چراغ های راه پله خاموش شود تا هم در مصرف برق صرفه جویی شود و هم اینکه طول عمر لامپ ها افزایش یابد.

شستی که تایمر راه را وادار به روشن کردن چراغ ها می کند در تمام پاگردها و در فواصل مختلفی از پارکینگ کار گذاشته می شود. این شستی دقیقاً یک شستی زنگ است با این تفاوت که یک علامت چراغ یا علامت راه پله ، روی آن حک شده تا با شستی های زنگ اشتباه گرفته نشود. در این شستی بعد از اینکه شخص دست خود را از روی آن بر می دارد دوباره به حالت اولیه باز می گردد.

 

شاسی راه پله

شستی راه پله

تایمر های راه پله در شکل باکس هایی در ابعاد حدوداً ۶ در ۱۰ سانتی متر ساخته می شوند که معمولاً قابلیت نصب روی ریل و قرارگیری در داخل جعبه فیوز را هم دارند. در تصویر زیر یک نمونه تایمر راه پله را مشاهده می کنید.

 

تایمر راه پله

تایمر راه پله

 

خب ابتدا طریقه لوله گذاری در راه پله را بررسی می کنیم. به نقشه زیر که راه پله یک ساختمان چهار طبقه را نشان می دهد نگاه کنید. خطوط قرمز لوله های برق هستند.

روش لوله گذاری تایمر راه پله

روش لوله گذاری تایمر راه پله

 

در تمام لوله ها دو رشته سیم غیر همرنگ رد کنید.

نقشه نصب و سربندی سیم ها برای تایمر راه پله در تصویر زیر نشان داده شده است.

سیم کشی تایمر راه پله

سیم کشی تایمر راه پله

 

در نقشه بالا سیم نول (آبی) وارد پیچ N و سیم فاز (قرمز) وارد پیچ PH خواهد شد. سیم زرد رنگ هم که آن را به اسم ” مشترک لامپ و شستی می شناسند وارد پیچ L خواهد شد.

 

 

چند نکته در رابطه با این تایمرها :

  •  جریان خروجی تایمر های راه پله معمولاً ۱۰ آمپر است که این مقدار آمپر می تواند تا ۲۰ عدد لامپ ۱۰۰ وات را روشن کند.
  • روی تایمر های راه پله معمولاً یک کلید وجود دارد که می توانید آن را روی حالت “همیشه روشن” یا “حالت تایمر” قرار دهید. با ولومی هم که روی تایمر تعبیه شده می توانید زمان دلخواه برای خاموش شدن چراغ ها را تنظیم کنید. این زمان معمولاً بین ۳۰ ثانیه تا ۱۰ دقیقه است.
  • تایمرهای راه پله کم کم دارند جای خود را به چشم راه پله ( سنسور راه پله ) می دهند. اگرچه چشم راه پله دارای مزیت های زیادی نصب به تایمر راه پله است ، ولی یکی از بزرگترین مزیت های تایمر راه پله طول عمر بالای آن نصب به چشم راه پله است.
  • و یکی از بزرگترین عیب های تایمر راه پله در مقایسه با چشم راه پله این است که با فشار دادن هر کدام از شستی ها، تمام چراغ در تمام طبقات روشن می شود. ولی در چشم های راه پله فقط همان چراغی را که سنسور، سنس کند روشن می کند و این یعنی صرفه جویی بیشتر در مصرف برق.
  • اگر برای تعمیرات به جایی رفتید و با این حالت برخورد کردید که با فشار دادن شستی ها، لامپ ها روشن و با رها کردن شستی ها لامپ ها خاموش می شدند. ابتدا فیوز داخل تایمر را چک کنید، اگر مشکل از فیوز نبود، پس خود تایمر راه پله سوخته است.
  • بهتر است قبل از این که تایمر راه پله را در مدار نصب کنید، برای اینکه مطمئن شوید آیا سیمکشی شما درست بوده یا نه. به این صورت عمل کنید. اگر با فشار دادن شستی ها، چراغ ها روشن و با رها کردن شستی ها، چراغ ها خاموش شد، سیم کشی شما درست انجام شده.
  • در صورتی که به اشتباه جای سیم های فاز و نول را روی تایمر جابجا نصب کنید، فیوز داخل تایمر راه پله می سوزد. فیوزی که در تایمرهای راه پله تعبیه می شود یک فیوز شیشه ای است، که در صورت سوختن به راحتی می توانید آن را در آورده و با یک فیوز سالم جایگزین کنید.

    فیوز شیشه ای

     

    نکته: بهتر است اینجا با چند علامت اختصاری که معمولاً روی تایمرهای راه پله و عناصر برقی نوشته می شود آشنا شوید.

  • N یعنی نول
  • mp یعنی نول
  • PH یعنی فاز
  • P هم یعنی فاز
  • K یعنی کلید یا شستی
  • pe یعنی ارت
  • علامت دایره ای که داخلش ضربدر دارد، یعنی مشترک لامپ و شستی
  • com هم یعنی مشترک لامپ و شستی
  • علامت دایره ای که داخلش یک دایره کوچکتر دارد، یعنی شستی
  • L یعنی فاز البته در صورتی که ترمینال های دیگر با P یا PH نامگذاری نشده باشند چون الویت فاز با P و PH . ولی در صورتی که در ترمینال های دیگر P یا PH داشته باشیم، در اینصورت L یعنی لامپ.

 

 

سوالات پرتکرار از تایمر راه پله:

سوال ۱: سلام مهندس، چند وقته تایمر راه پله ما دیگه عمل نمی‌کنه و چراغ ها ۲۴ ساعته روشن هستند مشکل از چیه؟ ولوم هم رو ۱ دقیقه تنظیم شده؟

پاسخ: سلام. “سیم مشترک لامپ و شستی” رو از دستگاه تایمر جدا کنید. بعدش برای یک ثانیه ،با یک تکه سیم، ترمینال فاز رو به ترمینال “مشترک لامپ و شستی” اتصال کوتاه کنید(وصل کنید). بعدش فاز متر رو روی ترمینال “مشترک لامپ و شستی” بزارید و منتظر بمونید تا زمان تنظیم شده (همون ۱ دقیقه) بگذره. اگر بعد از یک دقیقه چراغ فازمتر خاموش شد، پس مطمئن باشید که دستگاه تایمر درسته و مشکل از شستی هاست. ولی اگر خاموش نشد، بدونید که تایمر خرابه و باید عوضش کنید.
در صورتی که مشکل از شستی ها باشه، بدونید که یکی از شستی ها در یکی از طبقات به سمت داخل گیر کرده یا فنرش در رفته. در این صورت باید اون شستی رو تعمیر یا تعوض کنید.

 

 

 

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://amoozesh-bargh.ir/?p=916
اشتراک گذاری:
مهندس مرادی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

392 نظر در مورد تایمر راه پله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. سلام
    تایمر راه پله رو خودم عوض کردم
    الان لامپ ها کلا روشنه
    شاید سیم هارو جابجا وصل کرده باشم
    کلا دوتا سیم دو رشته ای داره که یکیش از فیوز میاد یکی دیگشم از خرطومیه راه پله

    لطفا راهنمایی کنید

    ۷

  2. سلام و وقت بخیر،

    در ساختمانی ۴ طبقه زندگی میکنم که دقیقا مثل نقشه ی بالا تایمر راه پله در مدار نصب شده است.
    قصد دارم شاسی های طبقات را با سنسور تعویض کنم و در واقع هدف این است که سنسور مانند کلید فقط به تایمر فرمان روشن کردن چراغ کل طبقات را بدهد. برای آزمایش یکی از شاسی ها را با سنسور برند شیله تعویض کردم و متغیر زمانی داخل سنسور را هم روی حداقل زمان گذاشتم، اما مشکلی که پیش آمده این است که به محض اینکه چراغ ها خاموش می شوند بلافاصله روشن می شوند و در واقع دائم روشن میمانند مگر اینکه کلید سنسور را روی حالت خاموش بگذارم.

    با تمام این اوصاف، آیا روشی وجود دارد که تقریبا بدون تغییر سیمکشی و با جود یا با حذف تایمر از مدار، بتوان تمام طبقات را به سنسور مجهز کرد، به طوری که با عملکرد هر کدام از سنسورها، چراغ همه ی طبقات روشن شود؟

    ۹

    1. سلام آقا سینا. شما مدارتون رو درست وصل کردین.یعنی کافیه شستی های قبلی رو باز کنید و به جای اونها سنسور حرکتی نصب کنید. فقط توجه کنید که سیم قرمز رنگ سنسور حرکتی (یا همون برگشتی سنسور ) رو به اون یکی سیم شستی که در حالت خاموش بودن چراغ ها فاز نداره وصل کنید.
      در کل من فکر می کنم که شما مدار رو درست وصل کردین و سنسوری که خریدین مشکل داره. پس یک بار سنسور رو با یک لامپ و سرپیچ لامپ معمولی تست کنید تا از سلامت سنسور مطمئن بشید.

      ۹

      1. سلام.
        من هم دقیقا همین مشکل رو دارم. سیم ها رو هم همونطور که گفتید وصل کردم. فقط متوجه شدم با کم یا زیاد کردن زمان تأخیر سنسور، مدت روشن شدن مجدد چراغها کم و زیاد میشه.
        یعنی اگه سنسور رو رو کمترین زمان بزارم در کمتر یک از ثانیه دوباره چراغ ها روشن میشه و وقتی روی حداکثر میزارم حدود ۱۰ ثانیه طول میکشه…

        لطفا راهنمایی بفرمایید…

        ۱۰

        1. سلام. زمانی که ولوم زمان رو کم می کنید یعنی به سنسور دستور میدید که وقتی فعال شد خیلی زود خاموش بشه و وقتی ولوم زمان رو بیشتر می کنید یعنی به سنسور دستور میدید که وقتی حرکتی رو سنس کرد و فعال شد برای مدت زمان بیشتری چراغ ها رو روشن نگه داره. و تغییر این ولوم نباید در زمان اولیه ای که چراغ روشن میشه تاثیر داشته باشه در غیر اینصورت سنسور خرابه.

          ۶

  3. با سلام در یک اپارتمان چهار طبقه تایمر راه پله خراب میباشد ولامپها یکسره روشن هستند تایمررو تعویض کردم ولی لامپها دوباره ثابت روشن موندن وچراغ تایمر دایم روشن و خاموش میشودممکنه دلیلش رو بهم بگین با تشکر

    ۷

    1. سلام. شما نباید تایمر رو تعویض می کردین چون مشکل از شستی هاست.
      شستی همه طبقات رو باز کنید و تک تک، یکی از سیم های ورودی به شستی رو جدا کنید تا بتونید شستی خراب رو پیدا کنید. بعد از اینکه شستی خراب رو پیدا کردید، اون رو با یک شستی دیگه تعویض کنید. ما به این مشکل و روش حل اون در کتاب آموزش برق ساختمان اشاره کردیم.

      ۷

  4. سلام خسته نباشید می خواستم یه سوال بپرسم من رفتم یه تایمرو راه پله درست کنم وقتی شاسیو میزنی لامپ ها روشن میشه وقتی دستت رو از رو شاشی برمیداری لامپ ها خاموش میشن تایمر تعویض کردم فیوزم عوض کردم حتی جایی که فیوز می خوره اتصال کوتاه کردم تایمر عمل میکنه دوباره همون مشکلو داره

    ۹

    1. سلام حسن آقا. ابتدا بزار از اساس کار تایمر راه پله واست بگم.
      “این دستگاه سه ترمینال جهت اتصال به سیم های برق دارد )ترمینال های N , L
      PH (، که روی یکی از آنها نوشته شده فاز )یا PH ( و روی دیگری نوشته شده نول )یا
      N(. زمانی که ما فاز و نول را به این دو ترمینال وصل کنیم دستگاه تایمر راه پله شروع
      به کار می کند. پس این دو ترمینال جهت تغذیه خودِ تایمر هستند. ترمینال دیگر ”
      ترمینال مشترک لامپ و شستی” نام دارد )که در تصویر بالا با L نامگذاری شده است(
      و زمانی که ما در یک لحظه کوتاه، به صورت یک شوکِ چند دهم ثانیه ای، سیم فاز را
      به این ترمینال وصل کنیم، در واقع این پیغام را به تایمر داده ایم که شخصی یکی از
      شستی ها را فشرده است. پس با این عمل برای چند دهم ثانیه، فاز از بیرون )از طریق
      شستی( به تایمر وارد می شود. بعد از اینکه پیغام به تایمر می رسد، تایمر از همین ”
      ترمینال مشترک لامپ و شستی” به اندازه زمانی که ما روی تایمر تنظیم کرده ایم، فاز
      را به سمت بیرون ارسال می کند )این فاز را از همان فازی که ما برای تغذیه به تایمر
      داده ایم می گیرد(. و ما از این فاز استفاده کرده و چراغ ها را روشن می کنیم.”

      خب پس با توجه به توضیح بالا و مشکلی که شما فرمودین، “سیم مشترک لامپ و شاسی” یا قطع شده یا در بین مسیر مشکلی براش پیش اومده که نمی تونه به لامپ ها برسه.

      ۷

    1. سلام. وقتی برق ورودی به تایمر راه پله وصل بشه چراغ ای سی روشن میشه و وقتی شخصی یکی از شستی های راه پله رو فشار بده و رله داخل تایمر فعال بشه چراغ rel هم روشن میشه.

      ۵

  5. سلام.یک اپارتمان ۵طبقه داریم که بازدن کلید طبقه اول چراغ ها روشن میشوند اما زمانی که در طبقع دوم وسوم….شاسی رافشار بدهید تا زمانی که دست شما روی شاسی هست چراغ ها روشن میموند..مشکل ازکجای مدار میتونه باشه.ممنون میشم

    ۶

    1. سلام. راه پله آپارتمان شما ۲ تا تایمر راه پله داره. یکی برای پارکینگ و طبقه اول و یکی برای طبقات بالاتر.
      در داخل تایمر راه پله طبقات بالاتر یک فیوز شیشه ای هست که اگر تعویضش کنید درست میشه.

      ۸

  6. با سلام
    لامپهای راه پله ما تایمر دار است اما چند روزه که روشن شدن و خاموش نمیشن تایمر هم رو همون زمان قبلیه است و دست نخورده امکان دارد تایمر خراب شده باشدو لامپا یک سره شده باشند؟

    ۷

    1. سلام. منظورتون عمق شیاری هستش که باید کنده بشه تا لوله داخلش قرار بگیره؟
      اگر اینطوره پاسخ میشه حداقل سه سانتی متر.

      ۶

  7. سلام .تایمر راه پله یک ساختمان همه طبقات را روش میکند بجز طبقه اول وبعد از خاموش شدن طبقات طبقه اول روشن میشود.ممنون

    ۸

    1. سلام. تا به حال به چنین مشکلی برخورد نکردیم. لطفا سوالتون رو کاملتر مطرح کنید تا دوستان دیگه بتونن به این سوال پاسخ بدن.
      یعنی وقتی شستی یکی از طبقات رو فشار میدین، همه طبقات بجز طبقه اول روشن میشن و بعد از اینکه همه طبقات خاموش شدن، طبقه اول روشن میشه و باز بعد از یک مدت زمانی که روی تایمر تنظیم کردین، لامپ طبقه اول هم خاموش میشه. درسته؟

      ۸

  8. با عرض سلام و وقت بخیر خدمت شما
    میخواستم بدونم در طبقات بالای ساختمان ها چقدر ارتفاع برای لوله های فاضلاب و لوله کشی آب باید در نظر گرفت تا بدونم تو چه ارتفاعی لوله های برق کلید و پریز را به کار برد.؟

    ۸

    1. سلام. مرسی
      * ارتفاع کلیدهای برق طبق استاندارد ۱۱۰ تا ۱۲۰ سانتی متر از کف تمام شده است.
      * ارتفاع پریزهای تلفن، آنتن و برق در اتاق خواب ها و پذیرایی ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر است. که ما همان ارتفاع ۴۰ سانتی متر را پیشنهاد می کنیم.
      * ارتفاع جعبه فیوز۱۵۰ تا ۱۶۰ سانتی متر از کف تمام شده است. که ما ارتفاع۱۵۰ سانتی متر را برای راحتی در استفاده به شما پیشنهاد می کنیم.
      * ارتفاع نصب پریز اجاق گاز و پریز ماشین لباسشویی، ۷۰ سانتی متر از کف تمام شده آشپزخانه است.
      * ارتفاع نصب پریز هود۱۸۰ سانتی متر از کف تمام شده است.
      * ارتفاع نصب پریز پکیج ۱۴۰ سانتی متر از کف تمام شده است.
      * ارتفاع نصب پریز برای یخچال و پریز برق برای روی اپُن آشپزخانه۱۲۰ سانتی متر است.
      * ارتفاع نصب مهتابی ها ۳۰ تا ۳۵ سانتی متر زیر سقف است.
      * ارتفاع نصب گوشی آیفون۱۴۰ سانتی متر از کف تمام شده است.
      * ارتفاع آویز لامپ ها از سقف ساختمان باید ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر باشد. البته این
      مورد را در شیار زنی نیاز ندارید.
      * فاصله کلیه قوطی ها از چهارچوب درب ها باید ۲۰ سانتیمتر باشد.
      * ارتفاع نصب شستی زنگ ۱۲۰ سانتی متر از کف تمام شده است.
      * ارتفاع نصب خودِ زنگ ۱۲۰ سانتی متر از کف تمام شده و کنار کلیدهای روشنایی پذیرایی است.

      ۶

    1. با درود و سلام چگونه مدار راه پله همراه با کنتاکتور را به سنسور چشمی سقفی تبدیل کنیم باتشکر وسپاس فراوان لطفا به جی میل ارسال کنید

      ۹

  9. سلام
    ببخشيد من تعميرات برق انجام ميدم ي موردي واسه تعمير رفتم ك تايمر سوخته بود تعويض كردم الان واسه بار اول ك كليد راه پله ميزنم روشن ميشه رو تايم خاموش ميشه ولي دوباره ك ميزنم روشن نميشه لامپا با كليد ك فشار ميدي روشن رها ك ميكني خاموش ميشه راهنمايي ميخواستم واسه عيبش

    ۱۰

    1. سلام آقا سجاد یک فیوز شیشه ای کوچیک داخل تایمر راه پله هست تعویضش کنید درست میشه.
      اگر با تعویض فیوز درست نشد. باید کل تایمر رو تعویض کنید.

      ۸

  10. با سلام
    ممنون بابت سایت خوبتون.
    سوال ینده در مورد نقشه فوق بود……من اگر نقشه فوق رو پیاده کنم از هر طبقه یک سیم زرد و یک سیم قرمز باید بیاد…یعنی برای ساختمان ۵ طبقه باید ۵ قرمز و ۵ زرد داشته یاشیم؟؟؟؟؟؟چون اگر یک سیم استفاده بشه اگر دو شیتس هم زمان زده بشه آیا احتمال سوختن فیوز نیست؟؟؟؟؟؟

    ۸

    1. سلام علی جان. مرسی.
      نه منظور نقشه بالا این نیست. یک سیم زرد و یک سیم قرمز برای یک ساختمان ۵ طبقه کافیه. البته برای نمایش بهتر از سیم زرد استفاده شده. بهتره شما از یک رنگ دیگه استفاده کنید، چون معمولا، سیم زرد رو برای ارت استفاده می کنن.
      ۲- خیر حتی اگر دو کلید همزمان فشرده بشه احتمال سوختن نیست.
      البته یک روش دیگه هم برای مدار تایمر راه پله وجود داره که در نسخه جدید کتاب آموزش جامع برق ساختمان به طور مفصل در مورد اون صحبت کردیم. اون نقشه رو هم براتون ایمیل می کنم.

      ۹

      1. تشکر بابت جوابی که ارائه کردین
        آخه شاسی های زنگ دو تا پیچ واسه اتصال دارن یعنی تو هر سرشون فقط یک پیچ دارن که یکی واسه ورود هست و اون یکی رفت مثل کلید های معمولی..اونوقت این زرد و قرمز چطور بسته میشن یهش؟؟؟؟

        ۷

        1. یعنی تو هر طبقه واسه شاسی قرمز ورودی خواهد بود و زرد خروجی خواهد بود و در انتها خروجی ها بهم متصل شده و به تایمر خواهد رفت؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

          ۶

          1. بله دقیقاً. یعنی تو هر طبقه دو تا سیم قرمز با همدیگه میرن زیر یکی از پیچ ها و دو تا سیم زرد رنگ هم با همدیگه میرن زیر پیچ دیگه.

            ۹

  11. با سلام و تشکر، آیا تایمر راه پله را روی پمپ آب هم میتوان نصب کرد چون روشن بودن پمپ باعث فشار زیاد آب و نشتی و خرابی بعض شیرها میشود

    ۷

  12. با سلام واحترام .لطفا نحوه تبدیل تایمر پله که چهار ترمینال داره بنامهای K L N Pرو به سنسور چشمی بفرمایید با تشکر فراوان

    ۸

  13. یک ساختمان ۴ طبقه با تایمر احتمال دستکاری تو سیم کشی توسط یکی از ساکنین وجود داره چراغ های راه پله ها یکسره روشن هست جالب اینجاست زمانی که کلید زده میشه رو تایمر چراغ سبز روشن میشه بعد خاموش میشه ولی چراغ ها یکسره روشن خستند یعنی یک جوری تایمر از مدار خارج ولی وجودم داره میتونه طرف چیکار کرده باشه با توجه به اینکه اختلاف داشته و خودش کارمند شرکت برق هست

    ۹

    1. و علیکمُ سلام.
      روی تایمر یک کلید هست که تایمر رو روی حالت دائم یا تایمر قرار میده. اول چک کنید که این کلید روی حالت دائم نباشه.
      اگر مورد بالا نبود. به احتمال زیاد یکی از شاسی های راه پله باز شده و دو تا سیمی که میاد به ترمینال های شاسی، یکسره به هم وصل شدن.

      ۱۰

شروع گفتگو در واتساپ
1
آیا نیاز به کمک دارید؟ چت واتساپ
خانم داوودی آنلاین است.
سلام. داوودی هستم، مدیر فروش
هر سوالی که در مورد نحوه خرید کتاب ها و دوره های آموزشی دارید، بنده درخدمتم.
شماره واتساپ: 09194053853