0
0

کلید تبدیل – فیلم نحوه بستن سیم کشی و نصب

38845 بازدید

سلام دوستان، حالتون چطوره؟ زندگی بر وفق مراد هست آیا؟ آماده‌اید تا زیر و بم کلید تبدیل را شخم بزنیم؟ یک برقکار ساختمان شاید در عمرش هزار بار این کلید را بسته باشد ولی وقتی از او سوال می کنیم که مکانیزم عملکرد آن چگونه است، پاسخی ندارد. حالا ما می‌خواهیم در این مقاله و فیلم همراه نحوه بستن، سیم کشی، لوله گذاری و سربندی کامل کلید تبدیل برق را بررسی کنیم. و در ادامه مدار کلید تبدیل بازاری و استاندارد را ترسیم کنیم.

 SPDT light key training

کلید تبدیل چیست؟

تعریف: از کلید تبدیل جهت خاموش و روشن کردن یک لامپ (یا چند لامپ) از دو نقطه استفاده می‌شود. مثلاً فرض کنید که شما می‌خواهید قبل از بالا رفتن از راه پله، چراغ راه پله را روشن کنید و بعد از اینکه از پله‌ها بالا رفتید، بتوانید از همان طبقه بالا، دوباره چراغ را خاموش کنید. در این صورت می توانید از کلید تبدیل استفاده کنید. البته روش های بهتری مثل، تایمر راه پله یا چشم راه پله (سنسور حرکتی) هم برای اجرای روشنایی راه پله وجود دارد ولی از آنجایی که هنوز هم در اندک مواردی از این کلید استفاده می‌کنند، یک برقکار باید روش نصب آن را هم بلد باشد.

یا اینکه فرض کنید شما یک منزل ویلایی دارید، که دارای یک حیاط بزرگ است. می‌خواهید زمانی که از درب اصلی وارد حیاط شدید، یک کلید تبدیل را بزنید تا محوطه حیاط روشن شود و بتوانید مسیر خود را تا منزل پیدا کنید. آنگاه که وارد منزل شدید، با یک کلید تبدیل دیگر، چراغ پشت سرتان را خاموش کنید. همچنین از این کلید جهت روشنایی اتاق‌هایی که ۲ در دارند (یکی ورودی یکی خروجی) استفاده می شود. مورد استفاده دیگر آن مدار روشنایی اتاق خواب هاست که در کتاب آموزش جامع برق ساختمان مدار آن را بررسی کردیم.

با این مثال هایی که زدیم، اولین چیزی که دستگیرمان شد این است که برعکس کلید تک پل و کلید دوپل که تنها وجود یکی از آنها در مدار لازم است تا مدار آنها تکمیل شود، ولی در مدار کلید تبدیل ما به ۲ کلید تبدیل نیاز داریم. زیرا هدف ما روشن و خاموش کردن یک لامپ از ۲ نقطه مختلف است. پس یک کلید تبدیل به تنهایی نمی تواند خواسته ما را برآورده کند.

روش عملکرد کلید تبدیل برق

کلیدهای تبدیل در ظاهر شبیه کلید تک پل هستند و کسی که از قبل با آن آشنایی نداشته باشد نمی تواند این دو را از همدیگر تشخیص دهد. تنها تفاوت این کلید با کلید یک پل در این است که این کلیدها سه ترمینال (یا اصطلاحاً سه پیچ اتصال) دارند که معمولاً دو تای آنها نقره‌ای رنگ هستند و به آنها پیچ های غیر مشترک گفته می شود و یک پیچ دیگر هم وجود دارد که معمولاً طلایی یا مسی رنگ است و به آن پیچ مشترک گفته می شود. من این ۳ پیچ اتصال را در شکل پایین ترسیم کرده‌ام.

روش عملکرد کلید تبدیل

نحوه جابجا شدن پلاتین داخل کلید

آنطور که در شکل پیداست، زمانی که کلید را به سمت بالا فشار می دهیم پیچ طلایی رنگ با پیچ نقره‌ای شماره ۱ تماس پیدا می‌کند و زمانی که کلید را به سمت پایین فشار می‌دهیم پلاتین داخل آن جابجا شده و این‌بار پیچ طلایی رنگ با پیچ نقره‌ای شماره ۲ تماس پیدا می‌کند.

انواع مدل های لوله گذاری برای کلید تبدیل

حالا طریقه لوله گذاری در این کلیدها را بررسی می‌کنیم. در کلیدهای تبدیل به ۳ مدل می توان لوله گذاری کرد که من در شکل زیر هر ۳ مدل را به شما نشان می دهم. در این شکل فرض را بر این گرفته‌ایم که لوله گذاری در راه پله انجام شده است. برای ۳ ثانیه نگاه خود را از شکل زیر برندارید، زیرا این تصویر متحرک است.

انواع مدل لوله گذاری برای کلید تبدیل

۳ مدل مختلف برای لوله گذاری این کلید

در تصویر بالا سه مدل مختلف لوله گذاری برای این کلید را مشاهده می‌کنید که مدل اول از دوتای دیگر پرکاربردتر است، زیرا که لوله و سیم کمتری مصرف می شود. همانطور که می‌بینید در مدل اول از هر کدام از کلیدها یک لوله برق به لامپ میرود و یک لوله برق ورودی هم به یکی از کلیدهای تبدیل (فرقی نمی‌کند کدام یکی) وصل می‌شود. در مدل دوم هر دو کلید از طریق یک لوله به همدیگر متصل می شوند و از کلید بالایی به چراغ هم یک لوله دیگر قرار میگیرد. در مدل سوم هم هر دو کلید از طریق یک لوله برق به همدیگر متصل می شوند و از کلید پایینی به چراغ هم یک لوله دیگر قرار میگیرد. در هر سه این مدل ها یک لوله برق ورودی به یکی از کلیدها متصل می شود (فرقی نمی‌کند کدام یکی). پس در هیچ مدلی لازم نیست که برق ورودی به هر دو کلید متصل شود.

از آنجایی که دوست ندارم درسمان خسته کننده شود، شما را به دیدن فیلم پایین دعوت می‌کنم. چون این فیلم در یوتیوب آپلود شده لازم است تا با آی پی غیر ایرانی وارد سایت شوید در غیر اینصورت فیلم برای شما نمایش داده نمی شود. در ضمن خوشحال می شویم عضو کانال یوتیوب ما شوید، ما هر هفته فیلم های جدیدی در کانال منتشر میکنیم. لینک ورود به کانال یوتیوب سایت آموزش برق

روش سیم کشی برای کلید تبدیل

در مجموع ۴ روش برای سربندی کلیدهای تبدیل وجود دارد. در تصویر زیر روش اول برای سربندی کلید تبدیل ترسیم شده است. به این روش روش استاندارد کلید تبدیل گفته می شود.

روش استاندارد کلید تبدیل

روش استاندارد کلید تبدیل

همان طور که مشاهده می کنید، از طریق یک لوله برق، ۲ رشته سیم فاز و نول وارد کلید سمت راست شده است، که سیم فاز ورودی به ترمینال طلایی رنگ و سیم نول هم مستقیم به لامپ رفته است. آنگاه ترمینال‌های نقره ای رنگ در هر دو کلید با استفاده از سیم های سبز رنگ به همدیگر متصل شده‌اند. در پایان هم از ترمینال طلایی رنگ کلید سمت چپ به لامپ رفته است. در تصویر زیر شمای فنی کلید تبدیل را مجدد ترسیم میکنم. البته منظور هر دو شمای فنی و شمای حقیقی یکیست و در مفهوم فرقی با هم ندارند.

شمای فنی کلید

شمای فنی برای این کلید

 

روش بازاری برای سیمکشی کلید تبدیل

روش دوم که به روش بازاری کلید تبدیل معروف است. سربندی سیم ها را به صورت دیگری انجام می دهد. که نقشه آن را در پایین ترسیم کرده‌ام.

روش-بازاری-کلید-تبدیل

روش بازاری برای کلید تبدیل

مدار بالا را فقط به این خاطر ترسیم کردم تا با روش بازاری این کلید هم آشنا شوید. ولی همیشه به یاد داشته باشید که اگر خودتان می خواهید سیمکشی را انجام دهید از روش اول یعنی روش استاندارد برای سیم کشی این کلیدها استفاده کنید. چرا که مقررات ملی ساختمان روش بازاری و سایر روش های دیگر را قبول ندارد. دلیلش هم این است که در بعضی حالت‌ها، زمانی که لامپ خاموش است، سیم فاز به سرپیچ متصل است و امکان دارد شخصی با تصور اینکه لامپ خاموش است، پس برق هم قطع است و شروع به دستکاری سرپیچ کند و دچار برقگرفتگی شود.

دو روش دیگر هم برای سربندی کلیدهای تبدیل وجود دارد که من در کتاب آموزش برق ساختمان و سیستم های اعلام حریق در مورد آنها کامل توضیح داده ام، پس اگر علاقه مند به برق ساختمان هستید یا می خواهید این رشته را به عنوان شغل خود برگزینید، حتماً این کتاب را مطالعه کنید.

چند نکته:

  • از کلید تبدیل می توان به عنوان کلید تک پل هم استفاده کرد. به این صورت که در زمان سیم بندی چون یکی از ترمینال های اتصال پشت کلید اضافی است باید یکی از ترمینال‌های نقره ای را در نظر نگیرید.(فرقی نمی کند کدام یک). فقط توجه داشته باشید قیمت این کلید از کلید یک پل بیشتر است. پس تنها زمانی که مجبور بودید از آن به عنوان کلید یک پل استفاده کنید.
  • اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتر در منابع خارجی بودید، کلید تبدیل به انگلیسی Single Pole Double Throw یا SPDT خوانده می شود. می‌توانید این نام را سرچ کنید و آموزش‌های آنها را مشاهده کنید.

 

نقشه کلید تبدیل برای تعداد زیادی چراغ

در صورتی که تعداد چراغ های متصل به کلید تبدیل از یک لامپ بیشتر باشد، بایستی همه لامپ ها را با یکدیگر موازی کنید. در این صورت نقشه اتصال سیم ها در در این مدار به صورت زیر خواهد شد.
نقشه سیمکشی کلید تبدیل

نقشه کلید تبدیل برای تعداد زیادی چراغ

طراحی یک مدار ساده با استفاده از کلید تبدیل

مثالی که در ادامه گفته می شود، تنها یک فرض است و شاید در واقعیت اجرای آن خنده دار باشد، هدف من این است که با یکی دیگر از کاربردهای این کلید آشنا شوید و ذهن‌تان برای ایده پردازی های بعدی آماده شود.

حسن آقا و علی آقا دو باجناق هستند که در یک ساختمان ۲ طبقه زندگی می کنند. متاسفانه حسن آقا زیادی خسیس است و از دستان او نم پس نمی‌دهد. برقکار قبلی تمام روشنایی های پشت بام، راه پله، پارکینگ و نما را به کنتور منزل حسن آقا وصل کرده است چون که این ساختمان کنتور مشاعات ندارد. حالا حسن آقا از شما به عنوان یک برقکار درخواست می کند که کلیدی نصب کنید تا به وسیله آن بتواند اول هر ماه مصرف برق را بین کنتورها جابجا کند و هزینه برق روشنایی مشاعات به صورت مساوی بین کنتور او و کنتور منزل علی آقا تقسیم شود.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://amoozesh-bargh.ir/?p=87
اشتراک گذاری:
مهندس مرادی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

423 نظر در مورد کلید تبدیل – فیلم نحوه بستن سیم کشی و نصب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. سلام.من آموزش شما رو خوندم.اولا باید تشکرم رو از زحماتی که میکشید و این آموزش ها رو به رایگان تهیه میکنید بجا بیارم.
    ببخشید سوالم خیلی ابتداییه.من دو تا کلید تبدیل دو پل خیام گرفتم برای یادگیری.جلوشو که باز میکنم سه تا پیچ داره.ولی به نظرم باید یه کلید دو پل ۶ تا پیچ داشته باشه.یعنی برای هر پل ۳ تا پیچ.درسته؟میشه اینو راه اندازی کرد یا اشتباه گرفتم؟

    ۵

    1. سلام. ممنونم ازتون. ۱- ببینید ما کلید تبدیل ۲ پل که نداریم. یا کلید دو پله یا کلید تبدیله.. یعنی اگر روی کلیدهای شما فقط یک شستی وجود داره پس اونها تبدیل هستند و اگر ۲ تا شستی وجود داره اونها ۲ پل هستند. این مطلب رو هم بخونید.نقشه کلید دوپل

      ۵

      1. ممنون از پاسخ به موقع تون.ولی توی این سایت نوشته کلید تبدیل دو پل.
        https://www.itbazar.com/p_46508.aspx
        منطقا کلید تبدیل دوپل باید باشه.یعنی دوتا کلید تبدیل تک پل کنار هم.
        من هم با این حساب رفتم از یه فروشگاهی کلید دو پل تبدیل خواستم.و یه کلید دو پل دادن که داخلش سه تا پیچه.ظاهرا کلید دو پل معمولی دادن نه تبدیل.

        در ضمن من آموزش شمارو خوندم و تونستم یه لامپ رو با کلید تبدیل تک پل و یه ماژول رله به راحتی روشن خاموش کنم.یعنی یه طرف کلید تبدیل یک پل و طرف دیگه ماژول رله که به عنوان کلید تبدیل دوم کار میکنه.خیلی وقت بود دنبال این راه حل بودم.
        بازم از سایت خوبتون تشکر میکنم.

        ۵

        1. خواهش می کنم. ولی فکر می کنم این سایت آی تی بازار هم اشتباه کرده باشه. کلید تبدیل ۲ پل که من تا به حال نه دیدم و نه شنیدم. البته تویه ساختمان هوشمند هست و استفاده میشه ولی تویه کلیدپریزهای معمولی چنین چیزی نیست.
          ولی این برند نیلسون که سایت آی تی بازار معرفی کرده یک برند خارجیه و تولید ایران نیست. شاید هم خارجی ها به عقلشون رسیده و چنین چیزی رو اختراع کردن. خدا می دونه.

          ۲-خوشحالم که مفید واقع شده. موفق و موید باشید.

          ۵

    1. سلام. شما می تونید یک کلمه کلیدی از داخل سوالتون رو که یادتونه در قسمت جستجوی سایت آموزش برق سرچ کنید احتمالا می تونید سوال رو پیدا کنید. در غیر اینصورت سوالتون رو دوباره مطرح کنید

      ۵

  2. سلام چجوری میشه با یه کلید تک پل دو لامپ رو روشن کرد به طوری که وقتی کلید خاموشه لامپ اولی روشن باشه ودومی خاموش و وقتی کلید روشنه اولی خاموش دومی روشن ممنون میشم جواب بدین

    ۵

    1. سلام آقا مجتبی. با یک کلید تک پل نمیشه چنین کاری کرد ولی با یک کلید تبدیل میشه. به این صورت که یک فاز رو به پیچ طلایی رنگ کلید وصل کنید و بعدش از هر کدوم از پیچ های نقره ای رنگ به یکی از لامپ ها وصل کنید.

      ۶

  3. سلام خسته نباشین
    سوالی دارم که مربوط به کلید تبدیل نیست. من چراغی خریداری کردم که که دو حالت نور دهی داره یکی آفتابی یکی مهتابی ولی در جاییکه میخوام نصب کنم فقط یک کلید یک پل داره و نمیخوام به سیم کشی ساختمان دست بزنم چه وسیله یا رله ای سر راه چراغ بزارم یعنی داخل آن ، که با هر بار خاموش و روشن کردن کردن یکی از مدارها رو رو وصل کنه یعنی یه بار روشن کنم آفتابی روشن شه و اگه خاموش و دوباره روشن کنم مهتابی روشن بشه.( به غیر از استفاده از ریموت کنترل) چون این نوع چراغ ها رو در لاله زار دیدم که به این صورت عمل مسکنه و فروش میره . ممنون از پاسختون

    ۵

    1. سلام. مرسی . دستگاه گیرنده ریموت کنترل این کار رو انجام میده یعنی اگر یک گیرنده ریموت کنترل در کنار چراغ نصب کنید، اگر یکبار کلید یک پل رو فشار بدید، آفتابی و بار دیگه که کلید رو خاموش و روشن کنید مهتابی روشن میشه و بار سوم هر دو خاموش میشن و بار چهارم هر دو همزمان روشن میشن.
      به غیر از این دستگاه چیزه دیگه ای به ذهنم نمیرسه.

      ۵

  4. با سلام و خسته نباشید،میخواستیم ببینم در مواقع ای که چند تا لامپو میخوایم با کلید تبدیل روشن کنیم حتما باید از روش موازی استفاده بشه یا متوالی نیز می شه سیم کشی کرد؟اگه موازی باید باشه ما باید چهار رشته سیم برای لامپ ها بکشیم که دوتا مستقیم میره برای کلید ها دو تا هم که فاز نول؟ درضمن میخواسم ببینم در صورت متوالی کشیدن از روش بازاری استفاده کنیم بهتره یا روش بازاری؟؟؟؟

    ۶

  5. اگه نول یکی از لامپ ها رو از جعبه فیوز و یکی رو از کنتور بگیریم مشکلی داره؟من بخاطر مصرف کم سیم این کار رو کردم موقع زدن کلید اتصال کوتاه شد

    ۵

    1. سلام. اگر از کلید محافظ جان استفاده کرده باشید، بله مشکل داره و محافظ جان می پره. در غیر اینصورت مشکلی پیش نمیاد.

      ۳

  6. سلام، دوست عزیز نقشه لوله گذاری رو تصحیح بفرمایید لازم نیست که از هر دو کلید به لامپ لوله بکشیم، بین دوتا کلید و یک کلید تا لامپ کافیه، اینجور دوستان تازه کار گیج میشن، تازه هزینه اضافی هم هستش برا لوله و سیم، مرسی

    ۳

    1. سلام. این روش لوله گذاری اصطلاحاً بازاریه و برقکارها از این روش استفاده میکنن. ولی اون چیزی که شما می فرمایید هم درسته. پس بسته به شرایط و اینکه فاصله ۲ کلید به همدیگه نزدیک تره یا فاصله بین کلیدها و لامپ، می تونید از هر کدوم از دو روش لوله گذاری استفاده کنید.

      ۵

  7. با سلام و خدا قوت تمام کلید های( البرز) ساختمان را تعویض کردم ( کلید جهان الکتریک چراغ دار ) فقط کلیدهای تبدیل مشکل دارد و بعضی مواقع یا شاید سریع زده شود اتصالی کرده و فیوز می پرد چه راه حلی به غیر از تعویض کلید ( چون امکانش نیست و با کلیدهای دیگر تفاوت ایجاد میشه) و سیم کشی استاندار پیشنهاد می کنید. با تشکر.

    ۶

    1. سلام. به احتمال زیاد برقکار قبلی تون “روش استاندارد” کلید تبدیل رو اجرا نکرده و با “روش بازاری” کلیدها رو سربندی کرده. هر دو نقشه در داخل سایت هست چک بفرمایید.

      ۷

  8. سلام من از کلید تبدیل استفاده کردم یکی از کلیدها لامپ را روشن نمی کند ولی خاموش می کند .جای سیم ها هم عوض کردم درست نشد

    ۶

  9. سلام یک ادابتور ۱۲ ولت به برق وصل کردم و بعد از ان یک اژیر وصل کردم که با یک کلید قطع و وصل میشود جگونه میتوانم یک کلیددیگر دور تر از کلید اول نصب کنم ممنون از زحمات شما

    ۷

  10. سلام وقت بخیر
    من طبق نقشه شما برق کشی کردم و کلید تبدیل وصل کردم. ولی با کلید سمت راست لامپ روشن خاموش میشود ولی کلید سمت چپ لامپ را روشن نمیکند فقط خاموش میکند.مشکل کجاست؟

    ۶

    1. سلام. خب با این شرایط وقتی یک وسیله برقی رو میزنید به اون پریز روشن نمیشه؟
      اگر روشن نشه، یعنی در جایی از مسیر نول قطع شده و اگر روشن بشه یعنی بار روی سیم نول القایی هستش و فقط قدرت این رو داره که چراغ فازمتر رو روشن کنه، و باید نادیده گرفته بشه.

      ۶

  11. در یک کلید تبدیل که هر سه پیچ همرنگ هستند چگونه می توان مشترک ها را تشخیص داد(نگاه به داخل ساختمان کلید ممکن نیست)

    ۶

    1. سلام. با بیزر مولتی متر .
      کافیه مولتی متر رو روی حالت بیزر بزارید و بعدش ۲ از پیچ ها رو با هم اتصال بدید. انقد پراب ها رو جابجا کنید تا بیزر بوقش به صدا در بیاد. در این صورت یکی از پیچ ها میشه پیچ قرمز و یکی میشه پیچ نقره ای اول. بعدش کلید تبدیل رو فشار بدید و یکی از پراب ها رو جابجا کنید. اگر دوباره بیزر بوق بزنه. اون پیچ جدیدی که تازه جابجا کردید میشه پیچ نقره ای دوم و اگر بوق نزنه اون پیچ میشه پیچ قرمز.

      ۶

  12. سلام. لطفا نقشه تک خطی برای چند لامپ که می خواهیم با کلید دو پل از دو نقطه روشن و خاموش بشن رو با المانهای استاندارد نظام مهندسی هم نشان بدهید. ممنون. آی ناز.

    ۷

  13. سلام عزیزم
    یک سوال خدمتتون داشتم
    میخواستم از کلید تبدیل که فازش به لامپ وصله یک انشعاب پریز بگیرم
    خواهشمندم مرا راهنمایی کنید

    ۶

    1. سلام. اولش این رو خدمتتون عرض کنم که از نظر مقررات اجرایی برق ساختمان این کار اشتباهه و نباید برق پریز از کلید گرفته بشه، ولی اگر الان در دلتون گفتید که مقررات کیلو چنده، پس روش کار رو خدمتتون عرض می کنم.
      اگر کلید تبدیل شما به صورت استاندارد یعنی به اون صورتی که در تصویر بالا اومده سیمکشی شده. شما فقط می تونید از کلید تبدیل سمت راست انشعاب بگیرید و امکان انشعاب گرفتن از کلید سمت چپ وجود نداره. چون در کلید سمت چپ ما نول نداریم.
      پس کلید سمت راست رو باز کنید. مشاهده می کنید که ۲ تا سیم در پشت کلید با نوار چسب به هم وصل شد، اونها سیم های نول هستند که کاری هم با کلید تبدیل ندارن و مستقیم به لامپ رفتن، ازشون یک انشعاب بگیرین و به یکی از ترمینال های پریز وصل کنید. در پشت همون کلید هم ۳ تا پیچ اتصال هست که رنگ یکی از پیچ ها طلایی یا مسی هستش. از اون هم یک انشعاب بگیرین و به ترمینال دیگه پریز وصل کنید. به همین راحتی…

      ۶

      1. سلام مهندس عزیز
        تشکر از زحمات شما
        آیا امکان داره از کلید تبدیل سمت چب جداگانه یک انشعاب دیگه برای روشنایی با کلید تک پل بگیرم خواهشمندم کمکم کنید
        تشکر

        ۶

        1. سلام. خواهش میکنم.
          سوالتون واضح نیست. یعنی منظورتون اینه که شما یک لامپ دارین و ۲ تا کلید تبدیل، حالا می خوایین یک لامپ دیگه به همون ۲ تا کلید قبلی اضافه کنید. یا اینکه یک لامپ و یک کلید یک پل کاملاً مجزای دیگه نصب کنید.

          ۶

          1. سلام مهندس جان
            میخواهم یک لامپ ویک کلید تک پل کاملا مجزا از کلید تبدیل سمت چپی بگیرم
            سیم کشیم هم استاندارد است
            کمال تشکر را دارم

            ۴

          2. سلام دوباره. خب از کلید سمت چپی نمیشه. مگر اینکه بین کلیدهای تبدیل ۲ رشته سیم دیگه رد کنید تا فاز و نول رو از کلید سمت راستی به کلید سمت چپی انتقال بدید.

            ۶

شروع گفتگو در واتساپ
1
آیا نیاز به کمک دارید؟ چت واتساپ
خانم داوودی آنلاین است.
سلام. داوودی هستم، مدیر فروش
هر سوالی که در مورد نحوه خرید کتاب ها و دوره های آموزشی دارید، بنده درخدمتم.
شماره واتساپ: 09194053853