0
0

تابلو برق ساختمان یا تابلو کنتور ها

14311 بازدید

تابلو برق ساختمان یا تابلو کنتور ها :

تابلو برق : هر محفظه فلزی یا غیر فلزی که تجهیزات برقی مثل کنتورها، کلیدهای مینیاتوری، کلید اتوماتیک، چراغ های سیگنال و … در آن نصب می شوند.

پس با این تعریف تابلوهای برق ساختمان سه نوع هستند.

 

اول از همه جعبه فیوز است که در داخل هر واحد ساختمانی و در ورودی آپارتمان نصب می شود، سرخط تمام مصرف کننده های یک واحد مسکونی از آن تغذیه می شود، و در نقشه های برق ساختمان آن را با علامت اختصاری DP نشان می دهند.

 

تا چند سال قبل در ساختمان های مسکونی خبری از جعبه فیوز نبود و به روش جعبه تقسیم سیمکشی منازل اجرا می شد. ولی از آنجا که جعبه فیوز مزیت های زیادی را با خود آورد. استفاده از آن فراگیر و حتی مقررات برق ساختمان استفاده از آن را الزامی کرد. بزرگترین مزیت جعبه فیوز این است که در صورت ایجاد مشکل در یک سرخط تنها آن مسیر از مدار خارج می شود و برق بقیه مسیرها قطع نمی شود.

در بحث جعبه فیوز کاملاً آن را به همراه نقشه های مربوطه تشریح کرده ایم. می توانید از لینک روبرو به مبحث آموزش نصب جعبه فیوز بروید. جعبه فیوز

 

 

دومین تابلوی که در برق ساختمان استفاده می شود. تابلو برق عمومی است. که در بعضی از ساختمان ها مجزاست و در خیلی از ساختمان برای آن باکس مجزا نصب نشده و در داخل تابلو برق کنتورها مقداری فضا برای آن در نظر می گیرند.

وظیفه این تابلو برق رسانی به قسمت های مشاعات یا عمومی ساختمان مثل آسانسور، روشنایی راه پله، روشنایی راهرو، حیاط، پشت بام، برق آنتن مرکزی، آیفون، اعلان حریق و هر وسیله برقی دیگری است که تمام اهالی ساختمان در پرداخت هزینه های آن شریک هستند. در نقشه های برق ساختمان آن را با علامت اختصاری GP نشان می دهند

در داخل این تابلو برای سرخط روشنایی ها از فیوز های ۱۰ آمپر و برای سرخط پریزها از فیوز ۱۶ آمپر استفاده می شود. برای آسانسور هم یک فیوز سه فاز نصب می شود. پس به نوعی می توان گفت که طرز سربندی و نصب فیوزهای داخل این باکس شبیه جعبه فیوزی است که در بخش قبلی آموزش داده شد.

این تابلو ها در نوع توکار و روکار در بازار موجود است. که تصویر یک نمونه از آنها را در پایین مشاهده میکنید. بسیاری از برقکارها به خاطر کاهش هزینه ها و افزایش سرعت کار این تابلو را نصب نمی کنند ، ولی در عوض فیوزهای آن را در تابلوی اصلی نصب می کنند.

 

تابلو برق عمومی

تابلو برق عمومی

 

سومین و مهمترین تابلو، تابلوی اصلی ساختمان یا تابلو کنتور هاست. این تابلو باید نزدیک درب ورودی اصلی ساختمان نصب شود. کابل اصلی برق ساختمان که توسط اداره برق از تیرهای چراغ برق وارد ساختمان می شود، اول باید وارد این تابلو شود و سپس در بین واحدها و مشاعات ساختمان تقسیم شود.

 

در تصاویر زیر چند نمونه از این تابلو برق ها را مشاهده می کنید. در نقشه های برق ساختمان این تابلوها را با علامت اختصاری MDP نشان می دهند.

 

تابلو برق کنتور

تابلو برق کنتور

 

تابلو برق ساختمان

تابلو برق ساختمان

 

تابلو برق اصلی

تابلو برق اصلی

 

اندازه این تابلوها بسته به تعداد کنتورهای برقی که قرار است در داخل آن نصب شود مشخص می شود. مثلاً برای یک ساختمان ۲۰ واحدی، تابلو کنتور را طوری می سازند که ” ۲۰ کنتور برق” بعلاوه “یک کنتور عمومی” در داخل آن نصب شود. که اگر ساختمان دارای آسانسور باشد برای کنتور عمومی از کنتور سه فاز و در غیر اینصورت از کنتور تک فاز استفاده می شود. این تابلو ها هم در دو نوع توکار و روکار در بازار موجود است.

 

همان طور که در تصویر پایین مشاهده می کنید. تابلوهای اصلی برق ساختمان دارای حداقل سه قسمت مجزا هستند که برای هر کدام از قسمت ها هم یک درب مجزا روی تابلو در نظر گرفته شده است.

قسمت های تابلو برق ساختمان

قسمت های تابلو برق ساختمان

 

در تصویر بالا قسمت های تابلو برق ساختمان را مشاهده می کنید.

  • قسمت سمت چپ، قسمت ورودی ست که وقتی کابل اصلی از تیرهای برق به تابلو برق وارد می شود ابتدا به این بخش ورود پیدا می کند. در این قسمت یک کلید اتوماتیک، تعدادی کلید مینیاتوری و تعدادی شینه و ترمینال قرار می گیرد.
  • قسمت سمت راست بالا، که مربوط به محل نصب کنتورهای تکفاز و سه فاز است.
  • قسمت سمت راست پایین، که مربوط به محل نصب کلیدهای مینیاتوری خروجی از تابلوست،

 

اگر درب قسمت ورودی را باز کنید، مشاهده می کنید که کابل اصلی ابتدا وارد یک کلید اتوماتیک شده، آنگاه به داخل تعدادی کلید مینیاتوری رفته است. و از کلیدهای مینیاتوری هم یک سیم به داخل هر یک از کنتورها رفته است.

در قسمت کنتورها، کنتورها با ترتیب خاصی قرار می گیرند، به این صورت که از بالا سمت چپ اولین کنتور قرار می گیرد تا آن ردیف پر شود. آنگاه ردیف پایین دوباره از سمت چپ پر می شود.

در قسمت خروجی هم مشاهده می کنید که از هر کنتور یک سیم به داخل یک کلید مینیاتوری آمده ، که این کلیدهای مینیاتوری در سر راه کابل اصلی هر واحد قرار دارد. تصویر قسمت خروجی این تابلو برق را در پایین مشاهده می کنید.

 

خروجی تابلو برق ساختمان

خروجی تابلو برق ساختمان

 

چند نکته:

  • ارتفاع نصب “کنتورهای برق تکی” از کف تمام شده، بین ۱۸۰ سانتی متر تا ۲ متر است.
  • ارتفاع نصب تابلوهای کنتور برای مجتمع های بزرگ (مانند چیزی که در تصویر بالا دیدید) باید به گونه ای انتخاب شود که ارتفاع بالاترین کنتور حداکثر ۲۲۰ سانتی متر باشد. و ارتفاع زیر تابلو هم حدوداً هشتاد سانتی متر از کف تمام شده باشد.
  • فضای جبهه جلوی تابلو باید حداقل یک متر باشد تا انجام کارهای عملیاتی و تعمیراتی به راحتی امکان پذیر باشد.
  • تابلو کنتور باید نزدیک ترین محل به درب خروجی ساختمان نصب شود، طوری که وقتی در باز می شود با کنتور برخورد نکند.
  • در تابلوهای کنتور فلزی، بدنه تابلو هم باید به سیم ارت وصل شود.
  • ورقی که تابلوی کنتور با آن ساخته می شود نباید قطر آن از ۱.۵ میلی متر کمتر باشد.
  • در صورتی که قرار است از تابلو برق، برای جعبه تقسیم تلفن واحدها یا محل نصب ترانس آیفون و سربندی سیم های آیفون یا کنترل برق حیاط و قسمت مشاعات استفاده گردد. باید یک پنل جدا (از سه قسمت اصلی که توضیح داده شد) در تابلو برق ایجاد شود.
  • باید فاصله تابلو برق کنتورها از لوله های آب و لوله های تاسیسات حداقل ۳۰ سانتی متر باشد.
  • باید فاصله تابلو برق کنتورها از کنتور گاز حداقل ۵۰ سانتی متر باشد.

 

 

اگر از علاقه مندان برق ساختمان هستید و می خواهید آن را به عنوان شغل آینده خود انتخاب کنید، پیشنهاد می کنیم کتاب آموزش برق ساختمان و سیستم های اعلان حریق را از همین لینک دانلود کنید. نسخه pdf این کتاب با مطالبی جذاب تازه به روز شده است.

اگر در حین خواندن این کتاب یا هر کدام از مطالب سایت سوالی برایتان پیش آمد. ما همیشه با شماییم. فقط کافیست در لینک پایین آن را مطرح بفرمایید و روز بعد جواب آن را دریافت کنید.

سوالات خوانندگان کتاب آموزش برق ساختمان و سیستم های اعلان حریق

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://amoozesh-bargh.ir/?p=847
اشتراک گذاری:
مهندس مرادی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

140 نظر در مورد تابلو برق ساختمان یا تابلو کنتور ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. سلام مهندس. عذرمیخوام، من تازه اومدم توی آپارتمان ساکن شدم و نمیدونم کنتور برق واحد من کدوم کنتور هستش. اگه لطف کنین راهنمایی کنین ممنون میشم.

    ۷

  2. سلام دوست عزیز سیم ارتی که از چاه ارت بیرون میاد به کدام تابلو برق در آپارتمان وصل میشود آیا تابلو خاصی داره

    ۷

    1. سلام، یا مستقیم میره به تابلوی اصلی کنتورها و اونجا روی یک شینه بسته میشه، یا اینکه یک باکس کوچیک مجزا کنار تابلو کنتورها نصب می کنن و به اون تابلوی کوچک می برند.

      ۸

  3. با درود به شما
    سوال: اگر کابل ارت ورودی واحدهای مجتمع در جعبه کنتور مجتمع ، کوتاه در بیاد، چکار باید کرد؟ نیاز به راهنمایی فوری شما دارم . ممنون میشم پاسخ رو ایمیل بنده بفرستید

    ۶

    1. سلام، برای هر واحد مسکونی یک کنتور برق مجزا در نظر گرفته می شود. و یک کابل مجزا از تابلو کنتورها تا جعبه فیوز هر واحد می رود. یعنی اگر ساختمان ۸ طبقه باشه، ۸ تا کابل از تابلوی کنتورها تا هر واحد میره.

      ۶

  4. سلام مهندس خسته نباشید.یه سوال دادشتم که اینکه نصب جعبه کنتور برق اپارتمان تاچه اندازه با برق کار است.یعنی چقدرش با برق کاره.واینکه اگر یه فیلم یا نوشته؛ مقاله یا هر چیز دیگه ای که در مورد نصب تجهیزات داخل جعبه کنتور برام بفرستید ممنون میشم.ممنون از پاسخگویی شما

    ۸

    1. سلام. مرسی. نصب جعبه کنتور با برقکار نیست. ولی اگر برقکار در زمان نصب نظارت داشته باشه که اون رو صحیح نصب کنن بهتره. ولی اتصال کابل اصلی واحد به تابلو کنتور وظیفه برقکار ساختمان هست.
      در مورد نصب تجهیزات داخل جعبه کنتور مقاله دم دست نیست که براتون ارسال کنم.

      ۶

      1. سلام ممنون از پاسخگویی شما،یه سوال دیگه داشتم اینکه تجهیزات که داخل جعبه کنتور اپارتمان نصب میشوند با برقکار است.کلا تجهیزات داخل جعبه کنتور کدومشون با برقکار هست.ممنون از اینکه وقت میگذارید و به سوال ها جواب میدهید.

        ۵

        1. سلام مجدد، خواهش میکنم، خیر نصب تجهیزات داخل تابلو کنتور با تابلو ساز هست و هیچ کدومش با برقکار نیست.

          ۷

  5. البته این مقاله اندکی باید به روز شود. در سیستم جدید تابلو کنتوری ابتدا برق ورودی داخل کلید اتوماتیک رفته و از کلید اتوماتیک به کلید های ایزولاتور رفته و از خروجی ایزولاتورها به هر کنتور می رود. در اماکنی که کنتور سه فاز دارند وجود یک کنتاکتور و یک کنترل فاز در تابلوی کنتوری الزام است.

    ۷

  6. با سلام اگر پارکینگ ساختمان در زیر زمین باشد و تابلوی مشاعات در همکف نصب شود آیا طبقه زیرزمین نیاز به تابلوی جدا دارد یا اینکه میتوان روشنایی و پریزهای برق را به تابلوی مشاع واقع در همکف برد

    ۸

    1. سلام. بله طبقه زیر زمین هم نیاز به یک تابلو کوچیک داره. تا برق از تابلوی همکف بیاد داخل این تابلوی کوچیک و از اونجا تقسیم بشه بین روشنایی ها و پریزهای زیر زمین.

      ۱۱

    2. با سلام وتبریک نوروز
      استدعا دارم روش بستن تابلو برق(کنتورها) برای یک اپارتمان ۵واحدی که اسانسور و پارکینگ دارد رو بصورت شرح گام به گام با ذکر اتصالات مورد نیاز ان ، شرح دهید .
      ممنون از سایت بسیار بسیار عالیتون

      ۷

      1. سلام علی آقا، اگر منظورتون اجزای داخل تابلو کنتور هستش، نصب اون اجزا وظیفه برقکار نیست، بلکه شرکتی که شما تابلو رو ازشون خرید میکنید خودشون کار مونتاژ تابلو کنتور رو انجام میدن. ولی اگر منظورتون اتصال کابل ورودی واحدها به هر کنتور هست، کار خیلی ساده ای هست. به این صورت که در قسمت خروجی تابلو، از چپ به راست، به ازای هر کنتور سه تا ترمینال فاز، نول و ارت قرار گرفته، و شما کابل هر واحد رو به ترتیب به این ترمینال ها وصل می کنید. قبل از اینکه هر سیم زیر ترمینال بره، سر اون رو هم سرسیم میزنید.

        ۷

  7. سلام.بنده احتیاج به یک نفر نقشه کش آشنا به تابلوهای کنتوری دارم که بتونه برام نقشه بکشه.لطفا معرفی بفرمایید

    ۹

  8. سلام . خیلی ممنونم بابت مطالب و خیلی عالیه که از عکسای واقعی در توضیحاتتون استفاده می کنید. متشکر
    خسته نباشید

    ۵

  9. باسلام چرا در توضیحات ونقشه محلی برای پنکه سقفی درنظر گرفته نمیشود.تغذیه پنکه سقفی از روشنایی هست یا پریز ها؟

    ۶

    1. سلام. دیگه خیلی کم از پنکه های سقفی استفاده میکنن به همین خاطر در نقشه ها ترسیم نمی کنن.
      استاندارد میگه تا ۱۰۰ وات رو می تونید از روشنایی ها بگیرید، پنکه های سقفی هم معمولاً ۱۰۰ وات هستند.

      ۶

  10. سلام میخواستم بدونم برای محل نصب کنتور تو حیاط ویلایی نصاب اداره برق معمولا کدوم سمت دیوار کنتور نصب میکنه تا موقع سیم کشی لوله برق ورودی رو همون سمت بذاریم؟

    ۷

  11. سلام.من ی نقشه کامل برق صنعتی از ی کارخونه یا کارگاه میخوام
    بصورت ۳ فاز.که ارت و برق اضطراری و …داشته باشه
    اگر محاسباتی مثل سطح مقطع سیم وکابلاش هم داشته باشه عالی میشه.لطفا اگه داری ایمیل کن

    ۷

  12. سلام اگه بخایم تابلو برق ساختمان سفارش بدیم نقششو خودمون باید بدیم یا خودسازنده.چه چیزاییو باید ما بهش بدیم باتشکر

    ۶

    1. سلام. خیر نیازی نیست که شما نقشه رو بهش بدین. فقط باید بهش بگین که چند تا کنتور داخل تابلو قرار می گیره.

      ۶

    1. سلام. مالک مراجعه می کنه به اداره برق منطقه. اداره برق مشخصات تابلوی مورد نیاز و آدرس تابلو سازی های مورد تایید رو به مالک میده.و مالک میره و سفارش تابلو رو به تابلو سازی میده.

      ۷

  13. باسلام و عرض ادب
    آیا تابلوی برق عمومی ساختمان که تعداد زیادی کنتور در اون قرار داره حریمی هم در قانون براش تعریف شده یانه؟ متاسفانه سازنده ساختمان ما اعلام میکنه کنار تابلو برق و چسبیده به اون، جای پارک خوردو هست یعنی اگه اونجا ماشینی پارک کنه دسترسی به تابلو برق در مواقع ضروری امکانپذیر نیست

    ۵

    1. سلام. فقط بایستی یک متر فضای عملیاتی در جلوی تابلو عمومی آزاد باشه تا در مواقع اضطراری افراد بتونن برق رو قطع کنن. پس خودرو بایستی با حداقل یک متر فاصله از جلوی تابلو پارک بشه.

      ۷

  14. با سلام؛
    تقدیر و تشکر از بابت زحمات و مطالب آموزنده ای که تو سایت قرار دادین.
    سوال ۱ ) آیا نصب تابلو برق ( که با مشخصات فوق نوع GP) می باشد در قسمت ورودی یک ساختمان عمومی و در داخل اتاقک نگهبانی مجتمع مجاز هست یا اینکه بایستی خارج از اتاقک نگهبانی باشد؟ لطفا مستند مربوط به این موضوع را هم در صورت امکان اعلام فرمائید.
    سوال ۲) ارتفاع نصب تابلو فوق از کف تمام شده حداقل چقدر باید باشد؟
    سوال ۳ ) در صورت تغییر محل تابلو فوق آیا اتصال تکه های مجزای سیم ناشی از تغییر محل تابلو مجاز می باشد؟
    با تشکر

    ۶

    1. سلام. ممنون از لطفتون.
      ۱) در مقررات برق ساختمان تا به حال ندیدم که گفته باشه نصب این تابلو در اتاق نگهبانی ممنوعه. ولی اگر راه داره و می تونید این تابلو رو در طبقه همکف یا پارکینگ عمومی نصب کنید که برای همه قابل دسترس باشه تا اگر اتفاقی افتاد شخص بتونه سریع خودش رو به تابلو برسونه و برق رو قطع کنه.
      ۲) ارتفاع لبه پایین این تابلو از کف تمام شده باید ۱۶۰ سانتی متر باشه.
      ۳) کلاً اضافه کردن سیم و وصله زدن غیر مجازه

      ۹

      1. سلام آپارتمان ما کنتور نداره همسایه ها هم برق امام استفاده میکنن من میخام کنتور نصب کنم ایا اداره برق قبول میکنه که من تابلو تکی بگیرم

        ۹

        1. سلام. بله امکان پذیره. مراجعه کنید دفتر پیشخوان و یک کنتور برق ثبت نام کنید، بعدش یک مامور از شرکت برق میاد و بررسی می کنه که آیا امکان تحویل کنتور هست یا نه.

          ۱۰

        1. سلام. باید بار روی تابلو کنتور را بر حسب وات بدست بیاوریم و بعد آن را به آمپر تبدیل کنیم. بعد باید کلید اتوماتیک تابلو را طوری انتخاب کنیم که یک پله بالاتر یا مساوی جریانی که بدست آورده‌ایم باشد.

          ۱۰

شروع گفتگو در واتساپ
1
آیا نیاز به کمک دارید؟ چت واتساپ
خانم داوودی آنلاین است.
سلام. داوودی هستم، مدیر فروش
هر سوالی که در مورد نحوه خرید کتاب ها و دوره های آموزشی دارید، بنده درخدمتم.
شماره واتساپ: 09194053853