0
0

اصول سیم کشی خط تلفن

22202 بازدید

سیم کشی تلفن

 

اصول سیم کشی خط تلفن:

چگونگی سیم کشی خط تلفن برای یک منزل مسکونی ویلایی ، یا یک مجتمع مسکونی بزرگ به همراه تصویر و نقشه در پایین آمده است.

 

در سیم کشی خط تلفن ، برحسب این که می خواهید یک منزل ویلایی را سیم کشی کنید یا یک مجتمع مسکونی بزرگ، شرایط کمی با یکدیگر فرق می کند.

۱- سیمکشی تلفن برای یک منزل مسکونی تک واحدی یا ویلایی :

در یک منزل مسکونی تک واحدی (یا ویلایی) ابتدا شما باید محل نصب هر کدام از پریزهای تلفن را شناسایی کنید. پیشنهاد می کنیم حتی اگر به شما، برای اجرا، نقشه داده نشده است، خودتان یک نقشه بکشید تا در مراحل بعدی محل پریزها را فراموش نکنید. در این سه مکان شما باید حتماً پریز تلفن نصب کنید.

الف. حال یا پذیرایی :

معمولاً در قسمت حال یا پذیرایی در کنار دیگر پریزهای برق ، آنتن و ماهواره، پریز تلفن هم تعبیه می کنند. بسته به بزرگی پذیرایی، نصب دو یا سه عدد پریز تلفن کفایت می کند.

ب. اتاق خواب ها :

در داخل هر اتاق خواب هم نصب یک عدد پریز تلفن کافی است. دقت کنید که محل نصب این پریز را طوری در نظر بگیرید که بعداً در پشت در یا پشت شوفاژ یا پشت تخت خواب قرار نگیرد.

ج. آشپزخانه :

روی اُپن آشپزخانه هم حتماً یک عدد پریز تلفن در نظر بگیرید.

نیاز به نصب پریز تلفن در داخل حمام نیست، مگر به سفارش و تاکید مشتری.

 

بعد از این که محل نصب پریزها مشخص شد. جای لوله ها و قوطی ها را شیار بزنید و بعد با تیشه جای آنها را خالی کنید. آنگاه قوطی کلیدها را نصب کنید. (جزئیات این دو مورد را به طور مفصل در کتاب الکترونیک آموزش برق ساختمان بخوانید). سپس لوله گذاری کنید. لوله گذاری پریزهای تلفن بسیار ساده است، زیرا فقط کافیست تمام پریزهای تلفن موجود در یک واحد مسکونی را، از طریق لوله خرطومی یا لوله PVC به هم وصل کنید. البته این مسیر لوله گذاری را باید طوری انتخاب کنید که کمترین مقدار لوله و سیم مصرف شود. مانند نقشه پایین:

در نقشه پایین علامت های T ، یعنی پریز تلفن و خط های آبی رنگ هم لوله هایی هستند که برای تلفن نصب شده اند.

 

نقشه-تلفن-یک-واحد-مسکونی

نقشه-تلفن-یک-واحد-مسکونی

 

 

حال از نزدیک ترین پریز تلفن به سمت درب حیاط (حدوداً کنار کنتور اصلی برق ) هم یک لوله برق قرار دهید و در قسمت پشت درب حیاط (در ارتفاع حدوداً ۲ متری ) یک جعبه تقسیم نصب کنید تا بعداً با کابل تلفن مخابرات سربندی کنید. برقکارها به این لوله و سیم داخل آن سرخط تلفن می گویند.

حال نوبت سیم رد کردن در داخل لوله هاست. در داخل تمام لوله ها (یعنی خط های آبی رنگ در نقشه بالا) ، برای یک منزل مسکونی تک واحدی، سیم دو زوج فویلدار ( که چهار رشته سیم دارد ) رد کنید. به این خاطر می گوییم چهار رشته ، چون شاید صاحب خانه بعداً بخواهد برای منزلش دو خط تلفن داشته باشد. رد کردن سیم بیشتر از چهار رشته باید به سفارش مشتری انجام شود.

۲- مجتمع مسکونی چند واحدی :

برای مجتمع های مسکونی بزرگ، اتفاقی که در داخل هر کدام از واحدهای مسکونی می افتد، دقیقاً شبیه روشی است که در قسمت بالا توضیح داده شد، تنها تفاوت آن در قسمت مشاعات یعنی سیمکشی بخش راه پله، راه رو ها و پارکینگ ساختمان است.

 

روش اول:

اولین روش برای سیم کشی خط تلفن برای یک مجتمع مسکونی در تصویر پایین آمده است. برای مشاهده تصاویر در اندازه بزرگتر روی آنها کلیک کنید.

 

مشاعات سیم کشی تلفن روش اول

مشاعات سیم کشی تلفن روش اول

 

در تصویر بالا سیم کشی یک مجتمع مسکونی ۱۶ واحدی رسم شده است. خط های صورتی رنگ خطوط لوله برای تلفن هستند. همان طور که مشاهده می کنید در راه پله هر طبقه و در ارتفاع حدوداً ۲۲۰ سانتی متری، یک باکس فلزی (جعبه تقسیم ) نصب شده. ( برقکارها معمولاً این باکس فلزی را بزرگتر در نظر می گیرند تا بتوانند سیم های آیفون آنتن و تلفن را هم در آن سربندی کنند) . و از هر واحد یک سیم دو زوج که سرخط هر واحد است، به این باکس وارد شده است. و همه باکس های نصب شده در طبقات هم با یک کابل حداقل ۶۴ رشته با هم در ارتباطند و از آخر هم سرخط همه آنها به پارکینگ رفته است تا بعداً با خطوط مخابرات سربندی شود. پیشنهاد می کنیم حتماً در داخل پارکینک هم یک جعبه تقسیم، برای سربندی با سیم های مخابرات نصب کنید.

نکته: کابل ۶۴ رشته را در هیچ کدام از طبقات قطع نکنید، فقط روکش آن را بردارید و آن تعداد رشته ای را که نیاز دارید از کابل اصلی جدا کنید.

 

روش دوم:

مزیت این روش نسبت به روش قبلی در این است که نیازی به لخت کردن کابل اصلی در هر طبقه نیست و مشکلاتی از قبیل قطع شدن احتمالی سیم در جعبه تقسیم طبقات وجود ندارد. فقط مصرف لوله برق در این روش کمی بیشتر است.

 

مشاعات تلفن

 

در نقشه بالا خط های صورتی رنگ کلفت، کابل های تلفن حداقل ۸ زوج ( ۱۶ رشته ) هستند. که از باکس تقسیم هر طبقه تا پارکینگ امتداد یافته اند. برای طبقه چهارم بهتر است سیم هایی که از باکس طبقات پایین تر رد می شوند، از پشت باکس های هر طبقه رد شود و نیازی نیست که به داخل این باکس ها برود. هدف از این کار این است که در آینده کابل طبقه چهارم به اشتباه در طبقات پایین تر قطع نشود. برای طبقات سوم و دوم هم همین کار را انجام دهید.

 

 

روش سوم:

اگر هر طبقه فقط یک واحد است مانند نقشه پایین عمل کنید.

 

سیمکشی تلفن مجتمع مسکونی

اگر نقشه منزل مسکونی که سیم کشی می کنید همانند شکل بالا باشد، شما نیاز به یک سوراخ عمودی دارید که از طبقه چهارم تا طبقه اول و پارکینگ امتداد داشته باشد تا بتوانید لوله های خود را رد کنید. خبر خوب این که نیازی نیست این سوراخها را در طبقات ایجاد کنید، زیرا قبلاً برای آیفون یا آنتن یا کابل برق اصلی چنین سوراخی را ایجاد کرده اید. که ما پیشنهاد می کنیم از شیار ها و سوراخ کاریی های آیفون برای لوله های تلفن استفاده کنید تا نیاز به شیار زنی و سوراخ کاری های دوباره نباشد.

 

چند نکته در مورد سیم کشی تلفن :

چند روش که برق کارها برای افزایش سرعت انجام می دهند.

ما این روش ها را پیشنهاد نمی کنیم ولی شما به عنوان یک برقکار باید این روش ها را بدانید. شاید برای تعمیرات به جایی رفتید.

  • بعضی از برقکار ها ابتدا سرخط تلفن را به داخل “جعبه فیوز برق داخل واحد” برده و بعد از آنجا به سمت درب حیاط می برند. ما این روش را پیشنهاد نمی کنیم، زیرا هر چه سیم تلفن از سیم های برق فاصله داشته باشد، نویز کمتری می گیرد
  • بعضی دیگر از برق کار ها برای سیم آیفون هر واحد، یک سیم با رشته زیاد در نظر می گیرند تا هم آیفون و هم تلفن را از طریق یک کابل به داخل واحد ببرند. پس سربندی سرخط تلفن آنها در پشت گوشی آیفون آن واحد انجام می شود. ما این روش را هم توصیه نمی کنیم، زیرا بسیار پیش آمده که بعداً تعمیر کار آیفون به اشتباه رشته های مربوط به سیم تلفن را قطع کرده است.

 

نکته: اگر برای تعمیرات تلفن به مجتمعی رفتید و در قسمت راه پله ها هیچ جعبه تقسیمی را مشاهده نکردید، به احتمال خیلی زیاد از هر طبقه یک سیم مجزا به پارکینگ رفته است. این هم یک روش خوب ، ولی کمی پر هزینه تر نسبت به روش قبلی است.

 

نکته: رشته های داخل کابل های تلفن همیشه به صورت دوتایی دور هم تابیده شده اند که به آنها زوج به هم تابیده گفته می شود. دلیل تابیده شدن آنها به دور یکدیگر، این است که این کار سبب کاهش نویز در خطوط تلفن می شود. پس، از هر کدام از زوج های به هم تابیده برای انتقال یک خط تلفن استفاده کنید.

نکته: برای کابل های تلفن با رشته های زیاد، این امکان وجود دارد که بعد از لخت کردن سر آن، زوج های تابیده شده آنها باز شود ( به خاطر تابیده شدن کم ) و بعداً زوج های تابیده شدن قابل شناسایی نباشند. پیشنهاد می کنیم که با استفاده از پیچ گوشتی برقی، کمی بیشتر آنها را بتابانید تا زوج های به هم تابیده از هم جدا نشوند و بعداً به راحتی قابل شناسایی باشند. استفاده از پیچ گوشتی برقی باعث زیبایی و سرعت در اجرای کار می شود. مانند تصویر زیر

 

زوج به هم تابیده

زوج به هم تابیده

نکته : رنگ خوانی سیم های تلفن هم روش خاصی دارد. مثلاً اگر بخواهیم رشته های تصویر بالا را از راست به چپ بخوانیم و مثلاً برای خودمان روی برگه یاداشت کنیم باید به صورت زیر عمل کنیم:

سبز        و    سفیدسبز (قسمت دوم را بدون فاصله بخوانید)

قهوه ای   و    سفیدقهوه ای

نارنجی    و    قرمزنارنجی

صورتی    و    سفیدصورتی

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://amoozesh-bargh.ir/?p=558
اشتراک گذاری:
مهندس مرادی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

324 نظر در مورد اصول سیم کشی خط تلفن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. سلام وقت بخیر تو سیم کشی سانترال باید هر خط جدا گونه و مجزا بیاد به دستگاه یا بین راهی میشه واسه یه پریز خط تلفن گرفت
    ممنون از راهنمایتون

    ۴

  2. با عرض سلام و خسته نباشین و همچنین قبولی طاعات و عبادات .
    یه سوال داشتم ، میخاستم ببینم میتونم ازتون کمک بگیرم.
    بابت adsl ،یه مشکلی که دارم بی کیفیت بودن خط خونست . اینجور که وقتی مودمو میزارم سر خط و از همون بغل کنتور (سیم اصلیه مخابرات که وارد خونه شده) استفاده میکنم SNR فوق العاده بالایی حدود ۱۷ دریافت میکنم که وقتی مودم و از پریز خونه وصل میکنم SNR 9.5 و بالطبع سرعت پایینتریو دریافت میکنم.حالا میخام بدونم اگه یه سیم تلفن به طول نزدیک ۲۰ متر بگیرم و از همون سر خط ، در کنار سیمی که برای تلفن خونه وارد خونه میشه،یه سیم کشیه جداگونه بکنم به اتاقم،آیا اون کیفیتی که از سرخط با مودمم میگیرم را میتونم با این سیم کشی جدید بگیرم؟پیشپاپیش از شما ممنونم

    ۴

    1. سلام. مرسی از شما. طاعات و عبادات شما هم قبول.
      اگر شما اون طور که فرمودین یک کابل جدید بخرین و نصب کنید به احتمال زیاد به اون مقدار snr ی که مد نظرتون هست میرسید.
      وقتی خطوط تلفن از کنار سیم های برق رد میشن، یا سربندی ها در طول مسیر زیاد باشه، یا از محیط های نمناک عبور کنن، یا طول مسیر خیلی زیاد باشه، از سیم های نازک استفاده شده باشه همه اینها باعث افت کیفیت سیگنال تلفن میشه.
      پس یک کابل ۲ زوج فویل دار نمره ۰.۶ بخرین و نصب کنید انشاا… که مشکلتون حل میشه

      ۴

  3. با سلام و خسته نباشید
    من خط تلفن گرفتم از مخابرات ولی بنا به دلایلی از درب وردوی مجتمع که جعبه اونجا هست یه سیم جدا خودم خریدم و از اونجا تا طبقه سوم کشیدم و از پنجره اتاق اوردم و به پریز تلفن خونه وصل کردم ولی متاسفانه پریز های پذیرایی و اتاق های دیگه الان تلفن نداره یعنی گوشی وصل میکنم بوق نداره هیچی نمیاد پشت پریز هارو هم باز کردم سیم بهشون وصله چیکار کنم همه پریزها تلفن داشته باشه ؟؟؟؟

    ۴

    1. سلام.مرسی از شما.
      ببینید. تمام پریزهای تلفن داخل یک واحد به همدیگه راه دارن یعنی اگر شما به یکی از اونها یک خط تلفن وصل کنید خودش به بقیه پریزها هم میره. مگر اینکه اون پریزی که الان سیم رو بهش وصل کردین به بقیه راه نداشته باشه. پس اون سیمی رو که می فرمایید خودتون از طبقه پایین کشیدن تا طبقه سوم رو به پریزهای دیگه هم وصل کنید و تست کنید. در نهایت اگر نشه مجبورید که از یک برقکار بخوایین بیاد و همه پریزها رو باز کنه و سرخط اصلی رو که برقکار قبلی برده به دم درب پیدا کنه و اون رو از سرخط پریزها جدا کنه.

      ۴

  4. با سلام و روز بخیر استاد وقتی سیم تلفن را وصل اپارتمان می کنم بوق یا نمی زنه یا بوق اشقال می زنه؟چکارباید کرد

    ۴

    1. سلام.یک گوشی رو ببرید دم در حیاط و سیم هایی که میاد داخل واحدتون رو قطع کنید و بعدش گوشی رو مستقیم بزنید به سیم های اداره مخابرات. اگر مشکل اونجا هم برقرار بود باید زنگ بزنید به اداره مخابرات تا بیان واستون درست کنن.

      ۴

  5. با سلام
    برای یک ساختمان اداری که از دستگاه سانترال استفاده شده و دارای ۴ اتاق است و برای هر کدام از اتاق ها نیز خطوط داخلی مجزا در نظر گرفته شده از چه نوع سیم تلفنی با چه تعداد زوج باید استفاده کرد؟
    همچنین از دستگاه سانترال تا جعبه تلفن نیز از سیم تلفن چند زوج باید استفاده کرد؟
    لطفا راهنمایی نمایید

    ۴

    1. سلام. در بین اتاق ها از سیم تلفن ۴ زوج استفاده کنید. تا علاوه بر سانترال اگر در آینده یکی از اتاق ها خط مستقیم هم خواست سیم کم نیارید.
      از دستگاه سانترال تا جعبه تلفن دم درب هم به تعداد خط های اونجا بستگی داره. مثلاً اگر اونجا ۵ خط داره باید یک کابل ۱۰ رشته رد کنید.

      ۶

  6. سلام، یک کابل تلفن که حاوی ۴ رشته سیم هست رو اگر دوتا دوتا به هم بپیچونیم و بعدا وصلشون کنیم، آیا در این حالت مشکلی پیش نمیاد؟

    ۱۰

    1. سلام خیر مشکلی پیش نمیاد ولی اصولی تر این هستش که یک سفید و آبی که به دور همدیگه تابیده شدن رو برای یک خط استفاده کنید و یک سیم سفید و نارنجی که به دور همدیگه تابیده شدن(یا اصطلاحاً زوج هم هستند) رو هم برای یک خط استفاده کنید.

      ۴

  7. سلام،اینترنت خونه ما وصل هست ولی تلفن خونه کار نمیکنه،مشکل از سیم های بیرون نیست،چندین بار سیم از داخل درب ورودی بررسی شده یه چندساعتی خط تلفن کار کرده ولی دوباره تلفن قطع شده ولی اینترنت کار میکنه،ممنون میشم اگر راهنمایی کنید.

    ۴

    1. سلام.اگر یک رشته از سیم های تلفن شما در جایی قطع بشه. حتی با وجود وصل بودن یک رشته سیم، باز هم اینترنت شما وصل خواهد بود البته با سرعت خیلی کمتر و همراه و قطع و وصلی زیاد در مودم
      پس باید بگردید و پیدا کنید که اون یک رشته سیم در کجا قطع شده.

      ۶

    1. سلام.مهم نیست. هر دو رشته سیمی رو که به سیم های اصلی وصل می کنید همون دو رشته سیم رو در داخل واحد به گوشی تلفن وصل کنید.

      ۴

    1. سلام. بعضی وقتها که تعداد گوشی های یک واحد زیاد میشه به خاطر افت برق روی اون خط، مودم نمی تونه به اینترنت وصل بشه.
      پس اون گوشی تلفن رو از خط تلفن جدا کنید، یعنی هیچ تلفنی به خط وصل نباشه.بعدش مودم رو دوباره در اتاق های دیگه تست کنید.
      اگر جواب داد، به احتمال زیاد مشکل از نازک بودن سیم های تلفن هستش.

      ۷

  8. با عرض سلام خدمت استاد گرانقدر جناب مهندس مرادی.اقای مهندس بنده در اپارتمان به مشکلی برخورده ام به اینصورت که مودم اینترنت فقط در یکی از اطاقها کانکت میشه و وقتیکه مودم را به اطاق دیگر یا مثلااشپزخانه و سایر اطاقها وصل میکنم به اینترنت وصل نمیشودلطفا دراین موردبنده را راهنمایی فرمایید

    ۵

    1. سلام. یعنی تویه اتاق هایی که مودم کانکت نمیشه، گوشی تلفن رو بردین و تست کردین که آیا بوق تلفن برقراره یا نه؟
      و بفرمایید که در اون واحد آپارتمانی چند دستگاه گوشی تلفن به همون خط متصل هستند؟

      ۵

  9. با سلام و عرض ادب
    آیا امکان دارد از مسیرلوله pvcکه قبلا یک کابل کواکسال آنتن عبور کرده کابل آنتن دیگری عبور داد.یعنی دو کابل از یک لوله .چگونه باید این کار را بکنم؟ با تشکر

    ۵

    1. سلام.مرسی. بله میشه. به انتهای کابل قبلی یک فنر سیمکشی یا یک نخ محکم وصل کنید. اتصال این دو رو با نوار چسب و به صورت کاملاً محکم انجام بدین. بعدش کابل قبلی رو بکشین تا نخ جایگزین کابل کواکسیال بشه. بعدش کابل جدیده و کابل قبلی رو ببرید از سمت پشت بام ببندید به انتهای نخ – با نوار چسب و کاملاً محکم- و بگین که یک نفر از پایین نخ رو بکشه، در همین حین شما هم از بالا هر دو کابل رو به داخل لوله هل بدید تا کابلها جایگزین نخ بشن.

      ۷

  10. با عرض سلام و خداقوت
    بنده سوالی داشتم در خصوص اینکه آیا میشود سیم آنتن و تلفن را از داخل یک لوله خرطومی عبور داد برای جلوگیری از شلوغی لوله های خرطومی

    ۵

    1. سلام. استاندارد های برق ساختمان میگه که این کار اشتباهه. ولی اگر برای خونه خودتون می خوایید اینکار رو بکنید اگر از کابل تلفن فویل دار و کابل آنتن مرغوب استفاده کنید مشکلی از نظر نویز پیش نمیاد.

      ۵

  11. با سلام خدمت شما آقای مهندس
    دوست عزیز خدمتتان عرض کنم که ساختمان ما ۵ واحده است . چون تغییر نما میدادیم مجبور شدیم که باکس ورودی خط مخابرات به منزل را با کمی فاصله جا به جا کنیم . من تمام این خطوط را جا به جا کردم و همه خط ها درست کار میکنه بغییر از یک خط که آن هم به این صورت است که زمانی که از بیرون زنگ میزنند بوق میخوره ولی کانکت نمیشه و یا اینکه از ابتدا وقتی گوشی رو بر میداری هیچ صدای بوقی نمیاد . نا گفته نماند که این خط از باکس شیری رنگی که از خود مخابرات نصب شده گرفته میشود یعنی مستقیم از کابل بیرون گرفته نشده . با ۲۰۱۱۷ تماس گرفتم میگن مشکل از سیم کشی داخلی

    ۵

    1. سلام آقا فرشید. یک گوشی تلفن رو ببرید دم درب ساختمان و از اونجا اون خط رو تست کنید و ببینید که اونجا هم این مشکل برقراره یا نه؟ اگر مشکلی نبود، یعنی سیمکشی داخلی مشکلی داره و باید بگین که یک برقکار بیاد و سیم ها رو چک کنه و اگر مشکل اونجا هم وجود داشت، یعنی مشکل از اداره مخابراته.

      ۵

  12. سلام و عرض ادب و خسته نباشید.
    میخواستم بدونم اگه برق شهری (۲۲۰ ولت) به خط تلفن وصل بشه چه اتفاقی می افتد؟آیا سیم های خط تلفن که نازک هستن میسوزن داخل لوله خرطومی یا نه؟ممنون میشم از پاسخ دقیقتون

    ۵

    1. سلام. احتمالش بسیار بسیار کمه که به سیم ها آسیبی برسه. ولی در صورت اتصال برق شهری به سیم های تلفن، فیوز خط تلفن شما در اداره مخابرات میسوزه و باید پیگیری کنید تا دوباره خط رو واستون برقرار کنن.

      ۵

  13. با سلام
    برای یک منزل مسکونی درب از ساختمان که سه عدد خط تلفن دارد بنظرتون تو پارکینگ ۳ تا پریز بزاریم بهتره یا یک جعبه تقسیم؟
    قیمت جعبه تقسیم چنده؟

    ۵

  14. با درود خدمت دوستان گرامی
    پرسشی دارم مربوط به تلفن.
    معمولا سیمی که بین تلفن و پریز وجود داره ۴رشته داره ولی پریز ۲ رشته هستش علت این مسأله چیه؟
    چون سوکت تلفن نیز ظرفیت ۴رشته را داره و اگر تأثیری داره چرا سیمکشی مخابرات ۲رشته هستش.
    با تشکر.

    ۵

    1. سلام. برای انتقال خط تلفن تنها ۲ رشته سیم کافیه. ولی برقکارها معمولاً از کابلهای ۴ رشته استفاده می کنن به این خاطر که هم محکم تر هستند و احتمال اینکه در زمان سیمکشی آسیب ببینن کمتره و هم اینکه شاید بعداً مالک اون ساختمان بخواد یک خط دیگه هم داشته باشه، در این صورت دست مالک بازه.
      اینکه سوکت های تلفن چرا ۴ رشته سیم دارن به این خاطره که تلفن های سانترال که در ادارات استفاده میشه دارای چهار رشته سیمه پس ما برای منازل مسکونی که سانترال ندارن فقط با رشته سیم سرو کار داریم.

      ۵

شروع گفتگو در واتساپ
1
آیا نیاز به کمک دارید؟ چت واتساپ
خانم داوودی آنلاین است.
سلام. داوودی هستم، مدیر فروش
هر سوالی که در مورد نحوه خرید کتاب ها و دوره های آموزشی دارید، بنده درخدمتم.
شماره واتساپ: 09194053853