0
0

جعبه فیوز

61066 بازدید

الهی به توکل خودت. سلام دوستان، حالتون خوبه؟ اوضاع احوال بکامه؟ امروز قصد دارم در این آموزش کوتاه، روش نصب و سیمکشی جعبه فیوز با کلیدهای مینیاتوری و کلید محافظ جان را تقدیم شما کنم. البته اگر می خواهید باسوادها به این اسامی خورده نگیرند به جعبه فیوز بگویید تابلو برق انتهایی و به کلید محافظ جان بگویید کلید جریان باقیمانده.

 

جعبه فیوز

 

 

آموزش نصب جعبه فیوز در برق ساختمان

جعبه فیوز یا تابلو برق انتهای یا تابلو برق واحدها هر سه اسم‌هایی هستند که برای جعبه فیوز بکار می‌روند، جعبه فیوز قلب تپنده برق هر منزل مسکونی ست که در داخل هر واحد ساختمانی و معمولاً در قسمت درب ورودی واحد نصب می شود و سرخط تمام مصرف کننده های یک واحد مسکونی از آن تغذیه می شود. در نقشه های برق ساختمان آن را با علامت اختصاری DP نشان می دهند.

وقتی گفته می شود که یک جعبه فیوز هشت تایی است، یعنی این جعبه فیوز گنجایش نصب ۸ کلید مینیاتوری را دارد. جعبه فیوزها در هر سایزی که بخواهید در بازار موجودند، ولی در برق ساختمان بیشتر از نوع ۱۲ تایی استفاده می‌شود.

تا چند سال قبل در ساختمان های مسکونی خبری از جعبه فیوز نبود و به روش جعبه تقسیم سیمکشی منازل انجام می شد. ولی از آنجا که جعبه فیوز مزیت های زیادی را با خود آورد. استفاده از آن فراگیر و حتی مقررات برق ساختمان استفاده از آن را الزامی کرد. بزرگترین مزیت جعبه فیوز این است که در صورت ایجاد مشکل در یک سرخط، تنها آن مسیر از مدار خارج می شود و برق بقیه مسیرها قطع نمی شود. و مزیت دیگر هم افزایش ایمنی افراد و حفاظت از تجهیزات و وسایل برقی است.

 

انواع فیوز در برق ساختمان :

قبل از این که به سراغ جعبه فیوز و نقشه سیم کشی آن برویم ابتدا باید فیوزها را بشناسیم.

فیوز : فیوزها انواع مختلفی دارند ولی در برق ساختمان بیشتر با نوع فشنگی ، اتوماتیک، مینیاتوری سروکار داریم، پس به توضیح همین سه مورد بسنده می کنیم. این سه مدل، مدارات برق را در مقابل اتصال کوتاه (یعنی برخورد سیم فاز با نول) و اضافه بار ( یعنی کشیدن جریانی بیشتر از جریان نوشته شده روی فیوز ) محافظت می کنند. فقط یک ورودی و یک خروجی دارند و در مسیر سیم فاز قرار می گیرند، پس می توان گفت که این فیوزها به صورت سری در مدارهای برق ساختمان قرار می گیرند.

فیوز فشنگی:
در تصویر پایین یک مدل فیوز فشنگی به همراه پایه آن را مشاهده می کنید. این فیوزها از سه قسمت تشکیل شده اند. مغزی، کلاهک و پایه فیوز. که مغزی روی پایه فیوز قرار می گیرد و کلاهک روی مغزی قرار می گیرد.

در صورتی که این فیوز عمل کند، باید مغزی آن دور انداخته شود. چون مغزی فیوز فشنگی یکبار مصرف است. برای تعویض مغزی باید کلاهک روی آن را در خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید و مغزی را بیرون آورده و تعویض کنید.

فیوز فشنگی

فیوز فشنگی

 

فیوز اتوماتیک یا آلفا:
و در تصویر پایین فیوزهای اتوماتیک یا آلفا را مشاهده می کنید. برخلاف فیوزهای قبلی که یکبار مصرف هستند، این فیوزها اگر عمل کنند، کافیست چند ثانیه صبر کنید تا خنک شوند و سپس دکمه مشکی که روی آن قرار گرفته را دوباره فشار دهید تا اتصال برقرار شود. دکمه قرمز رنگ هم به این خاطر است که بتوانید به صورت دستی فیوز را قطع کنید.
این فیوزها هم مانند فیوزهای قبلی روی یک پایه بسته می شوند.

فیوز اتوماتیک

فیوز اتوماتیک

استفاده از فیوز فشنگی و فیوز اتوماتیک دیگر منسوخ شده و حتی مقررات ملی ساختمان استفاده از فیوز اتوماتیک را منع کرده است.

کلید مینیاتوری:
و در پایین تصویر یک کلید مینیاتوری را مشاهده می کنید. کلیدهای مینیاتوری پرکاربردترین فیوزها در برق ساختمان هستند.
این فیوزها از لحاظ سرعت کار به چند دسته تقسیم می شوند. که با حروف اختصاری که روی آن درج می‌شود مشخص می‌شوند. این حروف عبارتند از:

  • نوع A : تندکار
  • نوع B : تقریبا تندكار
  • نوع C : متوسط
  • نوع D : كندكار

ما در برق ساختمان فقط با نوع B و C سروکار داریم که نوع B برای سرخط روشنایی ها و نوع C برای سرخط پریزها استفاده می‌شود. تا قبل از این برقکارها همه فیوزهای یک ساختمان را از نوع C انتخاب می کردند ولی در مقررات جدید تاکید شده است که باید برای روشنایی ها از نوع B و برای پریزها از نوع C استفاده کنید.
به کلید مینیاتوری زیر نگاه کنید، روی آن کلمه C25 درج شده است، یعنی این فیوز از نوع C و ۲۵ آمپر است.

کلید مینیاتوری

نقشه سیمکشی و سربندی جعبه فیوز :

ابتدا نقشه نصب کلیدهای مینیاتوری را در تصویر پایین به شما نشان می‌دهم. آنگاه به سراغ توضیحات بیشتر در مورد هر قسمت میروم. اگر می خواهید فیلم نصب این نقشه ها را بصورت عملی مشاهده کنید، پیشنهاد میکنم دوره فیلم آموزش عملی برق ساختمان را مشاهده کنید.

 

نقشه جعبه فیوز

نقشه جعبه فیوز

 

نکته: ورودی و خروجی در کلیدهای مینیاتوری مهم نیست، یعنی در عملکرد کلید مینیاتوری تاثیر ندارد که شما ورودی را از بالای فیوز وصل کنید یا از پایین. ولی در استانداردهای برق ساختمان آمده است که بهتر است ورودی را از بالای کلید مینیاتوری و خروجی از پایین کلید باشد.

 

نقشه نصب جعبه فیوز همراه با کلید محافظ جان

کلید جریان باقیمانده یا همان کلید محافظ جان کم کم دارد جای خود را در برق ساختمان باز می کند. زیرا افراد کم کم متوجه مزیت های این دستگاه می شوند. این کلید می تواند از برق گرفتگی اشخاص، شوک الکتریکی، جریان نشتی از مدار شما محافظت کند.

کلیدهای محافظ جان ۲ ورودی و ۲ خروجی دارند. چون علاوه بر سیم فاز، سیم نول هم به آن وصل می شود. خب حالا نقشه نصب جعبه فیوز همراه با کلید محافظ جان را برایتان ترسیم کنیم.

روش نصب کلید محافظ جان

 

می بینید که فاز و نول از قسمت بالای کلید محافظ جان وارد شده و از قسمت پایین خارج می شود. ولی برای کلیدهای مینیاتوری و فشنگی اینکه ورودی از بالا باشد یا پایین، مهم نیست.

نکته: در مقررات جدید مبحث ۱۳ آمده است که نصب یک عدد فیوز اصلی، قبل از کلید محافظ جان الزامی است. یعنی در تصویر بالا بایستی یک عدد کلید مینیاتوری همراه آمپر با آمپراژ کنتور نصب شود.

 

خب ابتدا بیایید بررسی کنیم کابلی که برق را از کنتور به جعبه فیوز می‌رساند باید چه سایزی داشته باشد. هم در کتاب آموزش برق ساختمان و هم در دوره فیلم آموزش عملی برق ساختمان در مورد این نکته مهم صحبت کرده‌ام که اگر:

  • اگر کنتور برق ۲۵ آمپر است، کابل اصلی باید نمره ۳ در ۴ باشد.
  • اگر کنتور برق ۳۲ آمپر است، کابل اصلی باید نمره ۳ در ۶ باشد.
  • اگر کنتور برق ۵۰ آمپر است، کابل اصلی باید نمره ۳ در ۱۰ باشد.

 

حال به سراغ این موضوع می رویم که، ظرفیت فیوزهایی که در جعبه فیوز نصب می کنیم، چقدر باید باشد؟ یا فیوزهای جعبه فیوز باید چند آمپر باشند؟

  • برای سرخط روشنایی ها از کلید مینیاتوری ۱۰ آمپر نوع B استفاده کنید. (B10)
  • برای سرخط پریزها از کلید مینیاتوری ۱۶ آمپر نوع C استفاده کنید. (C16)
  • برای فیوز اصلی از کلید مینیاتوری هم آمپر با آمپراژ کنتور استفاده کنید. مثلاً اگر کنتور ۳۲ آمپر است کلید مینیاتوری اصلی هم باید ۳۲ آمپر باشد. این فیوز هم می تواند نوع B و هم می تواند نوع C انتخاب شود. ولی بهتر است که نوع B انتخاب شود زیرا معمولاً در کنتورهای برق از فیوزهای نوع C استفاده می‌شود، و بهتر است که فیوز پایین دست آن (یعنی همان فیوز اصلی داخل جعبه فیوز) از نوع B انتخاب شود تا در صورت بروز اتصالی، اول فیوز داخل جعبه فیوز بپرد.
  • آمپر کلید محافظ جان بهتر است بالاتر یا مساوی فیوز اصلی باشد. مثلاً اگر فیوز اصلی ۳۲ آمپر است، کلید محافظ جان می تواند ۳۲ آمپر یا ۴۰ آمپر یا حتی بالاتر باشد. هر چقدر آمپر کلید محافظ جان بیشتر باشد طول عمر آن هم بیشتر می شود. ولی دقت شود که جریان نشتی کلیدهای محافظ جان در منازل مسکونی و اداری باید ۳۰ میلی آمپر باشد. پیشنهاد میکنم آموزش روش سیمکشی کلید محافظ جان را مطالعه کنید تا این قسمت را بهتر متوجه شوید.
  • برای سرخط کولر آبی از کلید مینیاتوری ۱۰ آمپر نوع C استفاده کنید. (C10)
  • برای سرخط کولر گازی بستگی به سیمی دارد که برای آن نصب کرده اید، مثلاً اگر برای کولرگازی کابل نمره ۲.۵ استفاده کرده اید باید از کلید مینیاتوری ۱۶ آمپر تایپ سی استفاده کنید.

 

این آموزش توضیح مختصری بود در مورد آموزش نصب کلیدهای مینیاتوری که از کتاب آموزش برق ساختمان و سیستم های اعلان حریق انتخاب شده بود، اگر به دنبال مطالب جذابتر در مورد برق ساختمان هستید، سری هم به این کتاب بزنید و فصل اول آن را رایگان دانلود کنید.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://amoozesh-bargh.ir/?p=354
اشتراک گذاری:
مهندس مرادی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

1041 نظر در مورد جعبه فیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. سلام و خسته نباشین
    آقای مهندس امکان داره نرخ قیمت سیم کشی ساختمان رو بفرمایین؟
    مثلا اگه شعله ای کار کنیم قیمت کنده کاری و لوله گذاری و سیم اندازی و نصب کلید و پریز و چراغ چند میشه؟اگه متر مربع کار کنیم قیمت چقدره؟مرسی

    ۳

  2. سلام
    وقت بخیر
    میشه لطف کنید نرخ سیم کشی ساختمان از آیفون گرفته تا کلید وپریز وتابلو وهمه کارهای سیم کشی. …ونرخ سیم کشی برق صنعتی باتشکر
    همچنین

    ۳

  3. سلام من در یک منزل جعبه فیوز نصب کردم با همین مشخصات استانداردی که شما فرمودین منتهی وقتی یکی از اتاق ها اتصال میکنه علاوه بر اینکه فیوز مربوط به آن قطع میشه فیوز اصلی ۳۲ آمپر هم قطع میشه و کل برق قطع میشه میخواستم علت رو بدونم ممنون

    ۳

    1. سلام. در صورتی که شدت اتصال کوتاه خیلی زیاد باشه، این اتفاق می افته. البته اگر همیشه همین طوره، فیوز ۳۲ آمپر رو با یک مدل دیگه تعویض کنید به احتمال زیاد مشکل حل بشه.

      ۱

  4. سلام .خسته نباشید
    می خواستم بدونم مقدار امپر کلید محافظ جان با توجه به فیوز ورودی کنتور مشخص میشه یا باتوجه به مصرف خانه
    کنتور خونه من ۲۵ امپر هست.باید کلید محافظ جان ۲۵ استفاده کنم

    ۳

    1. سلام. اگر قصد دارید که یک محافظ جان برای کل برق منزل استفاده بشه. باید مقدار آمپر محافظ جان رو متناسب با مقدار آمپر کنتورتون انتخاب کنید. یعنی اگر کنتورتون ۲۵ آمپره یک محافظ جان ۲۵ بگیرید.

      ۳

  5. سلام مهندس خسته نباشی میشه لطف کنید نرخ سیم کشی ساختمان از آیفون گرفته تا کلید وپریز وتابلو وهمه کارهای سیم کشی. …ونرخ سیم کشی برق صنعتی باتشکر

    ۳

  6. سلام ایا دریک خانه دوطبقه می توان سیم کشی طبقه بالارا همانند طبقه پایین بدون جعبه تقسیم انجام داد .اگر نمیشه لطفا نحوه سیم کشی طبقه بالا را به من یاد دهید باتشکر

    ۱

    1. سلام. منظورتون رو متوجه نشدم. یعنی در طبقه پایین به روش جعبه تقسیمی (روش قدیمی) و در طبقه بالا به روش جدید برقکشی کنیم؟

      منظورتون از جعبه تقسیم همون جعبه فیوزه؟

      ۱

  7. با عرض سلام.من خودم یک برقکار هستم و از شما همفکری میخواهم.اخیرا برای یک مطب دندانپزشکی سیمکشی کرده ام و دو جعبه فیوز مجزا گذاشته ام که مشترکا از یک برق کنتور استفاده میکنند.اما چند روزیه هر بار یکی از محافظ جان ها قطع میکند.میخواستم بپرسم از یک برق دو محافظ جان گرفتن ایرادی داره.؟درضمن هیچ کدام از مصرف کننده ها بیشتر از ۸ آمپر جریان نمیکشند.با تشکر

    ۳

    1. سلام. خیر این کار شما ایرادی نداره. دنبال مشکل در جای دیگه باشین.
      چک کنید که سیم فاز یا نول در جایی با بدنه یکی از وسایل برقی ارتباط پیدا نکرده باشه.
      در ضمن بعضی از ابزارهای دندان پزشکی برق زیادی مصرف می کنن، سوال کنید که آیا قطع کردن محافظ جان با روشن شدن یکی از وسایل اتفاق می افته یا اینکه نه زمان دقیقی نداره.

      ۳

  8. با سلام و آرزوي بهروزي
    خواهشمندم بنده را راهنمايي بفرماييد طريقه اتصال سيم ارت،نول و فاز به فيوز محافظ جان به چه نحو مي باشد پيشاپيش از حسن همكاري شما صميمانه سپاس گزارم

    ۱

    1. سلام. سیم نول از سمت بالا وارد ترمینال N میشه و از پایین از ترمینال N خارج میشه. سیم فاز هم از بالا از ترمینال شماره ۱ وارد میشه و از پایین از ترمینال شماره ۲ خارج میشه. سیم ارت هم که ربطی به محافظ جان نداره.

      ۳

    2. خیلی محافظ جان با ارت جور نیست چون کار مدار داخلی محافظ جان تعادل بین فاز و نول است که با ارت اتوماتیک ما ان را به هم میزنیم یعنی با کوچکترین اتصال بدنه فیوز عمل میکند یعنی در کل محافظ جان را جاهایی میبندیم که ارت نداشته باشد

      ۳

  9. ببخشید فیوز محافظ جانی با مارک بوش خریدم مثل اینکه فاز و نول ورودی را من جابجا زدم فیوز سوخت بدون بار البته جابجایی نه اینکه به زیر فیوز برق بدهم، از همان بالای فیوز ورودی ان جابجا بستم فاز ونول را. تعمیر کار اسپلیت و یخچال و پکیج هستم فیوز حفاظت جان را میخواستم روی جعبه کو چکی با کابل و پریز نصب کنم بصورت سیار تا در موقع تعمیر اگر اتفاق احتمالی افتاد فیوز عمل نماید ولی با شرایطی که موجود هست چون جهت فاز و نول ورودی جابجا میشود (نمیتوانیم جهت دو شاخه برق ورودی را دقیق بزنیم)به من گفتند که نباید فاز ونول جابجا شود الان مارک دیگری خریداری کردم میترسم عمل را دوباره تکرار کنم تا فیوز بسوزد ایا این عمل جابجایی تاثیر داشته در سوختن ویا علت دیگری داشته . ممنون

    ۳

      1. تشکر خیلی زیاد از جوابی که ارسال فرمودید ایا محافظ جان هایی هم هست که با جابجایی فاز و نول نسوزد در فنی و حرفه ای کار اموزان میبستند هیچ کدام نسوخت یعنی همه کاراموزان درست سیم را بسته بودند نه مربی مربوطه در مورد جابجا بستن فاز و نول چیزی گفت ونه فکر کنم رعایت هم شد یا مدل فیوز انها با جابجایی نمیسوخته یا شانس کاربرد داشته یا فیوز بوش من این مدلی بوده که سوخته. باز هم ممنون

        ۳

  10. با سلام
    اگر در کلید محافظ جان تکفاز سیم فاز وردی به ترمینال شماره۲ و سیم فاز خروجی به ترمینال شماره ۱ وصل شود چه اشکالی پیس میاید
    با تشکر

    ۳

    1. سلام. کلید محافظ جان درست عمل نخواهد کرد. ترمینال شماره ۱ باید ورودی باشه و ترمینال شماره ۲ باید خروجی باشه.

      ۳

    1. سلام. یک شستی روی کلید محافظ جان هستش که روی اون نوشته شده تست. اگر با فشردن اون شستی محافظ جان عمل کرد یعنی سالمه

      ۳

      1. ممنونم
        در مسکن مهر مشغول بودیم بعد برا تست همین کار رو میکردیم و به علاوه یکی از پریزها رو سیم فازش رو به ارت وصل میکردیم اگر محافظجان عمل میکرد میگفتند سالمه بعد از ما اکیپ دیگه ای امده بودند و اعلام کردند چند تاش خرابه و باید عوض بشه و گفتند با دستگاه تست کردند
        این موضوع به چه صورته؟

        ۳

  11. با سلام و عرض ادب ایا جابجایی جعبه فیوز مینیاتوری اپارتمان که منجر به قطع و اضافه نمودن سیم به ورودیها و خروجیهای فیوزها میگردد و تعدادی نقطه اتصال ایجاد مینماید از نظر فنی و ایمنی امکان پذیر میباشد. ضمنا بعرض میرسانم فیوزها عبارتند از : ۱- اصلی ۲۵ ۲-اشپزخانه ۱۶ ۳ – هال و اتاقها ۱۶ ۴-کولر گاری اسپلیت۲۵۰۰۰ :۲۵ ۵- کولر گازی پنجره ای ۳۰۰۰ : ۲۰ ضمنا طول مسیر جابجایی حدود ۲متر میباشد.

    ۳

    1. سلام. بله امکان پذیره و خیلی ها در بازسازی ساختمان این کار رو می کنن.(البته مقررات اجرایی ساختمان چنین کاری رو نهی می کنه)
      فقط از یک برقکار ماهر بخواهید که اتصالات رو به درستی و با استفاده از وارنیش حرارتی انجام بده.

      ۳

  12. سلام من رفتم خونه یکی از اشناهامون سیم های برق اونجا رو بازسازی کردم یعنی قبلا فاز مستقیم چرخیده بود نول رفته بود داخل ی کلید مینیاتوری ۲۵ فقد همین یکی فیوز بود من این مشکلو درست کردم و سیم های داخلی رو جدا کردم و به پنج تا فیوز تقسیم کردم الان اتصال کوتاه میدم همه فیوز ها میپرند از داخل جعبه فیوز تا پایین فیوز کنتور میخواستم بدونم طبیعی هست یا نه؟

    ۳

    1. سلام. اگر سیم های داخلی رو درست تقسیم کرده باشین. با اتصال کوتاه فقط باید فیوز اون سرخط و گاهی هم فیوز اصلی باید بپره. به احتمال زیاد یک جای کار مشکل داره.

      ۱

  13. با سلام،

    اخیرا مکانی را برای محل کار اجاره کردم. در اولین روز ورود به محل متوجه شدم که هیچیک از اتاقها کلیدی برای روشنایی ندارد. وقتی در این مورد از مالک سوال کردم ، فرمودند که می توانید از کلیدهای مینیاتوری که در ابتدای درب ورودی آپارتمان قرار دارد برای خاموش و روشن کردن چراغ ها استفاده کنید. و گفتند که اساسا برای ساختمانهای اداری و تجاری کلید نمی گذارند و باید برای روشن و خاموش کردن از همان جعبه ای که در آن کلید فیوز های مینیاتوری گذاشته شده استفاده شود. می خواستم بپرسم که آیا این موضوع حقیقت دارد و چنین استانداردی برای عدم استفاده از کلید خاموش و روشن در اماکن اداری وجود دارد؟ آیا اینکه هر روز ما از کلید های مینیاتوری که برای قطع خودکار جریان برق طراحی شده اند به عنوان کلید خاموش و روشن استفاده کنیم باعث استهلاک آن و در نتیجه عدم کارایی بموقع در طول زمان نمی شود؟

    ۱

    1. سلام آقا محمد. اولاً محل کار جدیدتون مبارک باشه.
      دوماً در مبحث ۱۳ مقررات اجرایی برق ساختمان تاکید شده که نباید از کلیدهای مینیاتوری برای روشن و خاموش کردن چراغ ها استفاده کرد. چون بعد از مدتی عملکرد اصلی خودشون رو از دست میدن.
      کلیدهایی در بازار هست که دقیقاً مثل کلید مینیاتوری هستن ولی در واقع یک کلید قطع و وصل ساده هستن. می تونید یک دونه از اونها بگیرین و در داخل جعبه فیوز، روی ریل نصب کنید.

      ۳

  14. با سلام
    شما گفته بودید که محافظ جان ۲۵ یا ۳۲ امپر نصب کنید کدام بهتره منزل ما دارای دو ستگاه اسپلیت ۱۲ و ۱۸ هزار یک ابگرمگن و یک کولر ۱۸ هزار پنجره ای و یخچال و روشنائی اتاق و هال و حیاط می باشد کدام محفظ جان بهتره ۳۲ یا ۲۵ لطفا راهنمائی کنید

    ۳

    1. سلام. شما باید نگاه کنید که کنتور منزل شما چند آمپره. و متناسب با اون کلید محافظ جان رو انتخاب کنید. فکر میکنم کنتور شما ۳۲ یا ۵۰ آمپر باشه.

      ۳

شروع گفتگو در واتساپ
1
آیا نیاز به کمک دارید؟ چت واتساپ
خانم داوودی آنلاین است.
سلام. داوودی هستم، مدیر فروش
هر سوالی که در مورد نحوه خرید کتاب ها و دوره های آموزشی دارید، بنده درخدمتم.
شماره واتساپ: 09194053853