0
0

جعبه فیوز

61067 بازدید

الهی به توکل خودت. سلام دوستان، حالتون خوبه؟ اوضاع احوال بکامه؟ امروز قصد دارم در این آموزش کوتاه، روش نصب و سیمکشی جعبه فیوز با کلیدهای مینیاتوری و کلید محافظ جان را تقدیم شما کنم. البته اگر می خواهید باسوادها به این اسامی خورده نگیرند به جعبه فیوز بگویید تابلو برق انتهایی و به کلید محافظ جان بگویید کلید جریان باقیمانده.

 

جعبه فیوز

 

 

آموزش نصب جعبه فیوز در برق ساختمان

جعبه فیوز یا تابلو برق انتهای یا تابلو برق واحدها هر سه اسم‌هایی هستند که برای جعبه فیوز بکار می‌روند، جعبه فیوز قلب تپنده برق هر منزل مسکونی ست که در داخل هر واحد ساختمانی و معمولاً در قسمت درب ورودی واحد نصب می شود و سرخط تمام مصرف کننده های یک واحد مسکونی از آن تغذیه می شود. در نقشه های برق ساختمان آن را با علامت اختصاری DP نشان می دهند.

وقتی گفته می شود که یک جعبه فیوز هشت تایی است، یعنی این جعبه فیوز گنجایش نصب ۸ کلید مینیاتوری را دارد. جعبه فیوزها در هر سایزی که بخواهید در بازار موجودند، ولی در برق ساختمان بیشتر از نوع ۱۲ تایی استفاده می‌شود.

تا چند سال قبل در ساختمان های مسکونی خبری از جعبه فیوز نبود و به روش جعبه تقسیم سیمکشی منازل انجام می شد. ولی از آنجا که جعبه فیوز مزیت های زیادی را با خود آورد. استفاده از آن فراگیر و حتی مقررات برق ساختمان استفاده از آن را الزامی کرد. بزرگترین مزیت جعبه فیوز این است که در صورت ایجاد مشکل در یک سرخط، تنها آن مسیر از مدار خارج می شود و برق بقیه مسیرها قطع نمی شود. و مزیت دیگر هم افزایش ایمنی افراد و حفاظت از تجهیزات و وسایل برقی است.

 

انواع فیوز در برق ساختمان :

قبل از این که به سراغ جعبه فیوز و نقشه سیم کشی آن برویم ابتدا باید فیوزها را بشناسیم.

فیوز : فیوزها انواع مختلفی دارند ولی در برق ساختمان بیشتر با نوع فشنگی ، اتوماتیک، مینیاتوری سروکار داریم، پس به توضیح همین سه مورد بسنده می کنیم. این سه مدل، مدارات برق را در مقابل اتصال کوتاه (یعنی برخورد سیم فاز با نول) و اضافه بار ( یعنی کشیدن جریانی بیشتر از جریان نوشته شده روی فیوز ) محافظت می کنند. فقط یک ورودی و یک خروجی دارند و در مسیر سیم فاز قرار می گیرند، پس می توان گفت که این فیوزها به صورت سری در مدارهای برق ساختمان قرار می گیرند.

فیوز فشنگی:
در تصویر پایین یک مدل فیوز فشنگی به همراه پایه آن را مشاهده می کنید. این فیوزها از سه قسمت تشکیل شده اند. مغزی، کلاهک و پایه فیوز. که مغزی روی پایه فیوز قرار می گیرد و کلاهک روی مغزی قرار می گیرد.

در صورتی که این فیوز عمل کند، باید مغزی آن دور انداخته شود. چون مغزی فیوز فشنگی یکبار مصرف است. برای تعویض مغزی باید کلاهک روی آن را در خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید و مغزی را بیرون آورده و تعویض کنید.

فیوز فشنگی

فیوز فشنگی

 

فیوز اتوماتیک یا آلفا:
و در تصویر پایین فیوزهای اتوماتیک یا آلفا را مشاهده می کنید. برخلاف فیوزهای قبلی که یکبار مصرف هستند، این فیوزها اگر عمل کنند، کافیست چند ثانیه صبر کنید تا خنک شوند و سپس دکمه مشکی که روی آن قرار گرفته را دوباره فشار دهید تا اتصال برقرار شود. دکمه قرمز رنگ هم به این خاطر است که بتوانید به صورت دستی فیوز را قطع کنید.
این فیوزها هم مانند فیوزهای قبلی روی یک پایه بسته می شوند.

فیوز اتوماتیک

فیوز اتوماتیک

استفاده از فیوز فشنگی و فیوز اتوماتیک دیگر منسوخ شده و حتی مقررات ملی ساختمان استفاده از فیوز اتوماتیک را منع کرده است.

کلید مینیاتوری:
و در پایین تصویر یک کلید مینیاتوری را مشاهده می کنید. کلیدهای مینیاتوری پرکاربردترین فیوزها در برق ساختمان هستند.
این فیوزها از لحاظ سرعت کار به چند دسته تقسیم می شوند. که با حروف اختصاری که روی آن درج می‌شود مشخص می‌شوند. این حروف عبارتند از:

  • نوع A : تندکار
  • نوع B : تقریبا تندكار
  • نوع C : متوسط
  • نوع D : كندكار

ما در برق ساختمان فقط با نوع B و C سروکار داریم که نوع B برای سرخط روشنایی ها و نوع C برای سرخط پریزها استفاده می‌شود. تا قبل از این برقکارها همه فیوزهای یک ساختمان را از نوع C انتخاب می کردند ولی در مقررات جدید تاکید شده است که باید برای روشنایی ها از نوع B و برای پریزها از نوع C استفاده کنید.
به کلید مینیاتوری زیر نگاه کنید، روی آن کلمه C25 درج شده است، یعنی این فیوز از نوع C و ۲۵ آمپر است.

کلید مینیاتوری

نقشه سیمکشی و سربندی جعبه فیوز :

ابتدا نقشه نصب کلیدهای مینیاتوری را در تصویر پایین به شما نشان می‌دهم. آنگاه به سراغ توضیحات بیشتر در مورد هر قسمت میروم. اگر می خواهید فیلم نصب این نقشه ها را بصورت عملی مشاهده کنید، پیشنهاد میکنم دوره فیلم آموزش عملی برق ساختمان را مشاهده کنید.

 

نقشه جعبه فیوز

نقشه جعبه فیوز

 

نکته: ورودی و خروجی در کلیدهای مینیاتوری مهم نیست، یعنی در عملکرد کلید مینیاتوری تاثیر ندارد که شما ورودی را از بالای فیوز وصل کنید یا از پایین. ولی در استانداردهای برق ساختمان آمده است که بهتر است ورودی را از بالای کلید مینیاتوری و خروجی از پایین کلید باشد.

 

نقشه نصب جعبه فیوز همراه با کلید محافظ جان

کلید جریان باقیمانده یا همان کلید محافظ جان کم کم دارد جای خود را در برق ساختمان باز می کند. زیرا افراد کم کم متوجه مزیت های این دستگاه می شوند. این کلید می تواند از برق گرفتگی اشخاص، شوک الکتریکی، جریان نشتی از مدار شما محافظت کند.

کلیدهای محافظ جان ۲ ورودی و ۲ خروجی دارند. چون علاوه بر سیم فاز، سیم نول هم به آن وصل می شود. خب حالا نقشه نصب جعبه فیوز همراه با کلید محافظ جان را برایتان ترسیم کنیم.

روش نصب کلید محافظ جان

 

می بینید که فاز و نول از قسمت بالای کلید محافظ جان وارد شده و از قسمت پایین خارج می شود. ولی برای کلیدهای مینیاتوری و فشنگی اینکه ورودی از بالا باشد یا پایین، مهم نیست.

نکته: در مقررات جدید مبحث ۱۳ آمده است که نصب یک عدد فیوز اصلی، قبل از کلید محافظ جان الزامی است. یعنی در تصویر بالا بایستی یک عدد کلید مینیاتوری همراه آمپر با آمپراژ کنتور نصب شود.

 

خب ابتدا بیایید بررسی کنیم کابلی که برق را از کنتور به جعبه فیوز می‌رساند باید چه سایزی داشته باشد. هم در کتاب آموزش برق ساختمان و هم در دوره فیلم آموزش عملی برق ساختمان در مورد این نکته مهم صحبت کرده‌ام که اگر:

  • اگر کنتور برق ۲۵ آمپر است، کابل اصلی باید نمره ۳ در ۴ باشد.
  • اگر کنتور برق ۳۲ آمپر است، کابل اصلی باید نمره ۳ در ۶ باشد.
  • اگر کنتور برق ۵۰ آمپر است، کابل اصلی باید نمره ۳ در ۱۰ باشد.

 

حال به سراغ این موضوع می رویم که، ظرفیت فیوزهایی که در جعبه فیوز نصب می کنیم، چقدر باید باشد؟ یا فیوزهای جعبه فیوز باید چند آمپر باشند؟

  • برای سرخط روشنایی ها از کلید مینیاتوری ۱۰ آمپر نوع B استفاده کنید. (B10)
  • برای سرخط پریزها از کلید مینیاتوری ۱۶ آمپر نوع C استفاده کنید. (C16)
  • برای فیوز اصلی از کلید مینیاتوری هم آمپر با آمپراژ کنتور استفاده کنید. مثلاً اگر کنتور ۳۲ آمپر است کلید مینیاتوری اصلی هم باید ۳۲ آمپر باشد. این فیوز هم می تواند نوع B و هم می تواند نوع C انتخاب شود. ولی بهتر است که نوع B انتخاب شود زیرا معمولاً در کنتورهای برق از فیوزهای نوع C استفاده می‌شود، و بهتر است که فیوز پایین دست آن (یعنی همان فیوز اصلی داخل جعبه فیوز) از نوع B انتخاب شود تا در صورت بروز اتصالی، اول فیوز داخل جعبه فیوز بپرد.
  • آمپر کلید محافظ جان بهتر است بالاتر یا مساوی فیوز اصلی باشد. مثلاً اگر فیوز اصلی ۳۲ آمپر است، کلید محافظ جان می تواند ۳۲ آمپر یا ۴۰ آمپر یا حتی بالاتر باشد. هر چقدر آمپر کلید محافظ جان بیشتر باشد طول عمر آن هم بیشتر می شود. ولی دقت شود که جریان نشتی کلیدهای محافظ جان در منازل مسکونی و اداری باید ۳۰ میلی آمپر باشد. پیشنهاد میکنم آموزش روش سیمکشی کلید محافظ جان را مطالعه کنید تا این قسمت را بهتر متوجه شوید.
  • برای سرخط کولر آبی از کلید مینیاتوری ۱۰ آمپر نوع C استفاده کنید. (C10)
  • برای سرخط کولر گازی بستگی به سیمی دارد که برای آن نصب کرده اید، مثلاً اگر برای کولرگازی کابل نمره ۲.۵ استفاده کرده اید باید از کلید مینیاتوری ۱۶ آمپر تایپ سی استفاده کنید.

 

این آموزش توضیح مختصری بود در مورد آموزش نصب کلیدهای مینیاتوری که از کتاب آموزش برق ساختمان و سیستم های اعلان حریق انتخاب شده بود، اگر به دنبال مطالب جذابتر در مورد برق ساختمان هستید، سری هم به این کتاب بزنید و فصل اول آن را رایگان دانلود کنید.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://amoozesh-bargh.ir/?p=354
اشتراک گذاری:
مهندس مرادی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

1041 نظر در مورد جعبه فیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. با سلام وخسته نباشید
    جناب مهندس امکان داره بگین بهترین مارک آیفون هم صوتی و تصویری تو بازار الان چی هستش؟و نصب آیفون دستمزدش چنده تو بازار؟
    با تشکر

    لایک

    1. سلام . مرسی. بهترین آیفون های بازار. سیماران، الکتروپیک، و تابا هستش. اجرت نصب پنل و قفل بازکن، ۲۰ تا ۲۵ تومن. و به ازای هر گویش هر واحد ۱۵ تا تومن. ولی اگر ساختمون ویلایی باشه و تنها یک گوشی داشته باشه، سرجمع ۵۰ تا ۶۰ تومن اجرت نصب میشه.
      البته این درصورتیه که قبلاً سیمکشی انجام شده باشه. در غیر این صورت برای هر متر سیم کشی یا داکت کشی، متری ۷۰۰ تومن محاسبه میشه.

      ۲

  2. سلام مهندس
    داخل جعبه کنتور سیم ارت و نول به وصل بشه حفاظت جان باید قبل از وصل شدن نول به شین ارت باشه یا بعد ار وصل شدن نول به شین ارت.علت رو توضیح بدید
    خیلی ممنون

    لایک

    1. سلام. ما به عنوان یک برقکار نباید در تابلو کنتور ارت رو به نول وصل کنیم. اداره برق به تشخیص خودش و اگر نیاز باشه این کار رو انجام میده.
      در این صورت باز هم مثل مدار بالا عمل می کنید و محافظ جان رو بعد از اتصال نول به ارت انجام میدن.

      ۲

  3. با سلام و خسته نباشید خدمت جناب مهندس
    آقای مهندس امکان داره قیمت روز سیم کشی ساختمان رو بهم بگین هم به صورت متر مربع و هم شعله
    با تشکر از شما

    ۲

  4. باسلام وخسته نباشید
    برای موتورجوش ۲۵۰آمپر درکارگاه آموزشی جوشکاری چه نوع فیوزی باید استفاده کرد؟
    ۲۵آمپر؟
    ۳۲آمپر؟
    باتشکر

    ۲

  5. باسلام ایا می شود کلید محافظ جان را در پارکینک در تابلو کنتور نصب گردد.چون حجم بزرگی دارد .فضای تا بلورامیگیرد.مچکر قمری از سنندج.

    ۲

  6. با سلام و خسته نباشید خدمت جناب مهندس
    آقای مهندس لطفا نحوه اجرای سیستم اعلام حریق یه ساختمان چهار طبقه رو یه توضیح مختصر و مفید بدین خیلی نیاز دارم.با تشکر فراوان

    ۲

    1. سلام آقا محمد.مرسی. ولی این مبحثی که شما می فرمایید نیاز به ۳۰ صفحه توضیحات داره که اینجا جاش نیست. در کتاب آموزش برق ساختمان و سیستم های اعلان حریق در مورد اون صحبت کردیم. اگر عجله ندارید تا هفته دیگه منتظر بمونید، چون نسخه جدید کتاب چاپ میشه و در اون سعی کردیم که کاملتر توضیح بدیم.

      ۲

  7. مهندس با سلام وخسته نباشيد مجدد و تشكر بابت وقتى كه ميزاريدوپاسخ ميدهيد.
    همانطور كه ذكر شد سيمها از كنتور تا به داخل واحد چهار رشته نمره ٦ ميباشد كه دو رشته ان براي برق داخل واحد ميباشد و دو رشته ديگر مستقيم براى كولرها،وهم اكنون زير هرپيچ فيوز كنتور دو سرسيم جدا ٦براى فاز ودوسر سيم براى نول بسته شده ونگرانى اينجاست كه چون واحدها ادارى است وحدود ٢٠امپر و كولرها حدود ٣٠ امپر برق ميكشد وبعد اين امكان ميرود كه به مرور زمان سر سيم مخصوص كولر داغ كرده و از سفت بودن اول خارج شده وباعث امپر كشيدن واسيب به دستگاها شود.ايا لازم است كه از سرسيم دوبل و يا روش بهتر ديگرى جايگزين حالت فعلى شود.

    ۲

    1. سلام.خواهش می کنم.
      فکر نمی کنم جای نگرانی باشه. اگر از سیم شماره ۶ و سر سیم استفاده شده باشه مشکلی پیش نمیاد.

      ۲

  8. مهندس با سلام و خسته نباشيد.لطفا روش صحيح بستن دوسيم به زير يك پيچ فيوز مينياتوري را توضيح دهيداگر هر كدام از سيمها را جدا سر سيم بزنيم و زير يك پيچ مينياتوري ببريم ايا اصولى است.چون در يك ساختمان سيمهاي كولر گازي و سيمهاي داخل واحد بصورت مجزا به داخل كنتور اورده شده است نمره سيمها هم ٤سيم ٦است.

    ۲

    1. سلام علی جان. بهتره اگر سر سیم ها هم سایز نیستند، برای هر دوشون یک سرسیم بزنید. چون وقتی دو سیم غیر هم سایز رو میبرین زیر یک پیچ، سرسیم کوچیکه درست سفت نمیشه و امکان داره که در بیاد.

      ۲

  9. باسلام ،برای استفاده ازبخاری ۲۰۰۰wازچه فیوز مینیاتوری وباچه آمپری باید استفاده کرد،وچه نکات دیگری را بایدرعایت کرد؟باتشکر اطراهننمایی شما

    ۲

    1. سلام از فیوز ۱۰ آمپر با سیم شماره ۲.۵ استفاده کنید. ولی سیم شماره ۱.۵ هم جواب میده. برای سیم های اتصال به بخاری برقی در هیچ قسمتی از نوار چسب استفاده نکنید. و همیشه اتصالات سیم ها رو با ترمینال سرامیکی انجام بدین.

      ۲

  10. سلام خسته نباشید،ببخشید فیوز محافظ جان مینیاتوری مخصوص طبقه سوم رو تست کردم سالمه ولی برق به واحد طبقه سوم نمیرسه و فازمتر چیزی نشون نمیده،نول رو ک قطع میکنم بعضی از لامپ ها کم نور روشن میشه و فاز متر رو از توی واحد ک روی فیوز میذارم ضعیف روشن میشه،مشکل از کجاست؟در ضمن یه پمپ اب جدا گانه ب زیر فیوز محافظ جان وصل شده و بدون مشکل کار میکنه

    ۲

    1. سلام. اینکه می فرمایید یک پمپ به فیوز وصله و داره کار می کنه. پس برق تا داخل واحد و داخل فیوز محافظ جان اومده. حالا باید بقیه فیوزها رو چک کنید.

      لایک

  11. سلام خواهش میکنم سوالمو جواب بدین اگه فیوز روشنایی و پریز یک اتاق مشترک باشه یعنی از یه فیوز استفاده کنم مشکلی ایجاد میشه؟

    لایک

    1. سلام علی جان. ببخشید که سوال شما دیر جواب داده شد.
      استاندارد میگه که باید فیوز پریزها از فیوز روشنایی ها جدا باشه. ولی اگر فقط برای یک اتاق هستش، با خیال راحت و بدون نگرانی ازش استفاده کنید.

      ۲

  12. با سلام خدمت شما واقعا از سایت خوبتون ممنونم.داخل تابلو برق روشنایی زیر زمین یک مغازه کلیدهای مینیاتوری داریم که هر کدام برای قطع و وصل یک مدار روشنایی به کار می رود.به دلیل دور از دسترس بودن این تابلو باید تمام وقت این کلیدها در طول یک روز وصل بماند.آیا میتوان از این کلیدهای مینیاتوری انشعاب گرفت و به محدوده در دسترس به چند کلید تک پل متصل کرد؟تا هر موقع نیاز بود خاموش و روشن کنیم؟اگر امکان دارد نحوه اتصال را توضیح دهید.
    واقعا متشکرم

    لایک

    1. منظورم اینست که فیوزهای مینیاتوری همیشه وصل باشد و مدارهای روشنایی را به جای فیوز مینیاتوری با کلید تک پل قطع و وصل کنیم.

      ۲

    2. سلام آقا مصطفی. بله شدنش میشه، ولی باید از یک برقکار ماهر بخواید که این کار رو انجام بده تا اصول حفاظت و ایمنی رو به درستی اجرا کنه.

      ۲

      1. باید از دوسر ترمینال هر فیوز دو سیم بگیریم و هر کدام را به هریک از پیچهای کلید وصل کنم یا اینکه از خروجی فیوز به پیچ طلایی کلید و از پیچ نقره ای آن به یکی از لامپ ها وصل کنم؟ کدام درست است؟

        لایک

        1. چون اصرار دارید که خودتون انجامش بدید پس به این صورت عمل کنید و این موارد رو رعایت کنید.
          از خروجی هر فیوز به پیچ طلایی رنگ کلید و از پیچ نقره ای رنگ اون هم به یکی از لامپ ها وصل کنید.
          برای روشنایی ها از سیم شماره یک و نیم استفاده کنید و از سیم های تیکه شده و چسب خورده استفاده نکنید. و اتصالات رو به صورت صحیح و ایمن انجام بدید.

          ۲

  13. با سلام،تو یه ساختمون که شامل چند واحد میشه ، یکی از واحد ها هر از گاهی خودبخود فیوز اصلی کنتور قطع میشه و وقتی اونو وصل میکنیم باز ممکنه بعد از چند ساعت دوباره قطع میشه، عیب از فیوزه یا سیم کشی،البته سیم کشی اون هم قدیمیه،راهنمایی کنید ،ممنون

    ۲

    1. سلام کاظم جان. این مورد می تونه دلایل زیادی داشته باشه، و چون این دلایل خیلی زیاده نمیشه اینجا عنوان کرد. باید از یک برقکار کمک بگیرین.

      ۲

  14. سلام مهندس روزتون بخیر ،مهندس میشه بپرسم چرا ورودی یو پی اسو وقتی به برق اصلی وصل میکنیم و خروجی اونو به بار وصل میکنیم خطای over load میده ولی بار رو هم از یو پی اس جدا کردیم بازم همون خطا رو میده ،چی میتونه باشه مشکلش مهندس؟در ضمن بار مربوط به اتاق سروره

    ۲

  15. سلام استاد .برقکار درتابلوداخل حیاط اززیر فیوز سه فازاسانسور برق گرفته به سه فیوز مینیاتوری ۶ و۱۰ امپر داده وبرق پارگینگ’ پله ها ‘روشنایی دیوار بیرون وسردرب بسته (۶لامپ ل ای دی ۹) هنگام بارندگی فیوز سردرب وکل سه فازباهم قطع میشه علت چیست فیوز هم نو است.حتی فیوز سه فاز .متشکرم خیلی اقایی.

    ۲

    1. سلام. به احتمال خیلی زیاد در مواقع بارندگی یک اتصالی شدید در مسیر سیمکشی سردرب اتفاق می افته و چون این اتصالی شدید هست، فیوز سردرب و فیوز سه فاز با هم دیگه قطع میشه.
      باید از یک برقکار بخوایین تمام سیمکشی سر درب رو چک کنه و محل اتصالی رو پیدا کنه.

      ۲

  16. سلام مهندس جان عزیز،مهندس برای یه اتاق سروری که دو تا اسپليت ۲۴ توش نصب شده و با ۴ تا چراغ FBL ,فیوز ۲۵ جوابگوش هست در ضمن پریز برقاش یه مدار جداس و از یو پی اس تغذیه میکنه…

    ۲

  17. سلام اگر مینیاتوری قبل از کلید حفاظت جان عمل کند مشکل داره
    پریزی که استفاده نمیشه چطور خودبخود اتصالی میکنه باتشکر

    ۲

    1. سلام.
      معمولاً این دو باید با هم دیگه عمل کنن، حتماً تست کنید ببینید آیا محافظ جان درست هست یا نه.

      این پریز کجا نصب شده، پشتش نمناک نیست؟ آب روش نمی پاشه؟ بازش کنید ببینید، پلاتین های داخلش دچار جرقه یا اتصالی نشدن.

      لایک

  18. سلام
    در یک ساختمون چند واحدی که در تابلوکنتورهای اداره برق از فیوز محافظ جان ودوتا فیوز۳۲ امپر برای هرواحد گذاشته شده میشود فیوز اصلی ومحافظ رادر جعبه فیوز واحدها حذف کنیم

    ۲

    1. سلام. بهتره فیوز اصلی رو بزارید، چون اگر مشکلی پیش اومد بتونید از داخل واحد تمام برق رو قطع کنید، ولی اگر مطمئن هستید که اداره برق محافظ جان نصب کرده، نیازی به محافظ جان نیست.

      لایک

  19. سلام خدا و قوت در تابلو ی پای کنتور که چاه ارت نیز زیر آن واقع گردیده آیا سیم ارت را در تابلو با سیم نول اتصال می دهند یا خیر آیا هم بندی همین است ؟ لطفآ توضیح بفرمایید متشکرم.

    ۲

    1. سلام آقا مجتبی. اگر شما برقکار هستید، خیر این وظیفه شما نیست که این کار رو انجام بدید. این کار رو اگر لازم باشه خود اداره برق انجام میده.
      نه این قضیه با همبندی فرق می کنه.

      ۲

شروع گفتگو در واتساپ
1
آیا نیاز به کمک دارید؟ چت واتساپ
خانم داوودی آنلاین است.
سلام. داوودی هستم، مدیر فروش
هر سوالی که در مورد نحوه خرید کتاب ها و دوره های آموزشی دارید، بنده درخدمتم.
شماره واتساپ: 09194053853