0
0

جعبه فیوز

61269 بازدید

الهی به توکل خودت. سلام دوستان، حالتون خوبه؟ اوضاع احوال بکامه؟ امروز قصد دارم در این آموزش کوتاه، روش نصب و سیمکشی جعبه فیوز با کلیدهای مینیاتوری و کلید محافظ جان را تقدیم شما کنم. البته اگر می خواهید باسوادها به این اسامی خورده نگیرند به جعبه فیوز بگویید تابلو برق انتهایی و به کلید محافظ جان بگویید کلید جریان باقیمانده.

 

جعبه فیوز

 

 

آموزش نصب جعبه فیوز در برق ساختمان

جعبه فیوز یا تابلو برق انتهای یا تابلو برق واحدها هر سه اسم‌هایی هستند که برای جعبه فیوز بکار می‌روند، جعبه فیوز قلب تپنده برق هر منزل مسکونی ست که در داخل هر واحد ساختمانی و معمولاً در قسمت درب ورودی واحد نصب می شود و سرخط تمام مصرف کننده های یک واحد مسکونی از آن تغذیه می شود. در نقشه های برق ساختمان آن را با علامت اختصاری DP نشان می دهند.

وقتی گفته می شود که یک جعبه فیوز هشت تایی است، یعنی این جعبه فیوز گنجایش نصب ۸ کلید مینیاتوری را دارد. جعبه فیوزها در هر سایزی که بخواهید در بازار موجودند، ولی در برق ساختمان بیشتر از نوع ۱۲ تایی استفاده می‌شود.

تا چند سال قبل در ساختمان های مسکونی خبری از جعبه فیوز نبود و به روش جعبه تقسیم سیمکشی منازل انجام می شد. ولی از آنجا که جعبه فیوز مزیت های زیادی را با خود آورد. استفاده از آن فراگیر و حتی مقررات برق ساختمان استفاده از آن را الزامی کرد. بزرگترین مزیت جعبه فیوز این است که در صورت ایجاد مشکل در یک سرخط، تنها آن مسیر از مدار خارج می شود و برق بقیه مسیرها قطع نمی شود. و مزیت دیگر هم افزایش ایمنی افراد و حفاظت از تجهیزات و وسایل برقی است.

 

انواع فیوز در برق ساختمان :

قبل از این که به سراغ جعبه فیوز و نقشه سیم کشی آن برویم ابتدا باید فیوزها را بشناسیم.

فیوز : فیوزها انواع مختلفی دارند ولی در برق ساختمان بیشتر با نوع فشنگی ، اتوماتیک، مینیاتوری سروکار داریم، پس به توضیح همین سه مورد بسنده می کنیم. این سه مدل، مدارات برق را در مقابل اتصال کوتاه (یعنی برخورد سیم فاز با نول) و اضافه بار ( یعنی کشیدن جریانی بیشتر از جریان نوشته شده روی فیوز ) محافظت می کنند. فقط یک ورودی و یک خروجی دارند و در مسیر سیم فاز قرار می گیرند، پس می توان گفت که این فیوزها به صورت سری در مدارهای برق ساختمان قرار می گیرند.

فیوز فشنگی:
در تصویر پایین یک مدل فیوز فشنگی به همراه پایه آن را مشاهده می کنید. این فیوزها از سه قسمت تشکیل شده اند. مغزی، کلاهک و پایه فیوز. که مغزی روی پایه فیوز قرار می گیرد و کلاهک روی مغزی قرار می گیرد.

در صورتی که این فیوز عمل کند، باید مغزی آن دور انداخته شود. چون مغزی فیوز فشنگی یکبار مصرف است. برای تعویض مغزی باید کلاهک روی آن را در خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید و مغزی را بیرون آورده و تعویض کنید.

فیوز فشنگی

فیوز فشنگی

 

فیوز اتوماتیک یا آلفا:
و در تصویر پایین فیوزهای اتوماتیک یا آلفا را مشاهده می کنید. برخلاف فیوزهای قبلی که یکبار مصرف هستند، این فیوزها اگر عمل کنند، کافیست چند ثانیه صبر کنید تا خنک شوند و سپس دکمه مشکی که روی آن قرار گرفته را دوباره فشار دهید تا اتصال برقرار شود. دکمه قرمز رنگ هم به این خاطر است که بتوانید به صورت دستی فیوز را قطع کنید.
این فیوزها هم مانند فیوزهای قبلی روی یک پایه بسته می شوند.

فیوز اتوماتیک

فیوز اتوماتیک

استفاده از فیوز فشنگی و فیوز اتوماتیک دیگر منسوخ شده و حتی مقررات ملی ساختمان استفاده از فیوز اتوماتیک را منع کرده است.

کلید مینیاتوری:
و در پایین تصویر یک کلید مینیاتوری را مشاهده می کنید. کلیدهای مینیاتوری پرکاربردترین فیوزها در برق ساختمان هستند.
این فیوزها از لحاظ سرعت کار به چند دسته تقسیم می شوند. که با حروف اختصاری که روی آن درج می‌شود مشخص می‌شوند. این حروف عبارتند از:

  • نوع A : تندکار
  • نوع B : تقریبا تندكار
  • نوع C : متوسط
  • نوع D : كندكار

ما در برق ساختمان فقط با نوع B و C سروکار داریم که نوع B برای سرخط روشنایی ها و نوع C برای سرخط پریزها استفاده می‌شود. تا قبل از این برقکارها همه فیوزهای یک ساختمان را از نوع C انتخاب می کردند ولی در مقررات جدید تاکید شده است که باید برای روشنایی ها از نوع B و برای پریزها از نوع C استفاده کنید.
به کلید مینیاتوری زیر نگاه کنید، روی آن کلمه C25 درج شده است، یعنی این فیوز از نوع C و ۲۵ آمپر است.

کلید مینیاتوری

نقشه سیمکشی و سربندی جعبه فیوز :

ابتدا نقشه نصب کلیدهای مینیاتوری را در تصویر پایین به شما نشان می‌دهم. آنگاه به سراغ توضیحات بیشتر در مورد هر قسمت میروم. اگر می خواهید فیلم نصب این نقشه ها را بصورت عملی مشاهده کنید، پیشنهاد میکنم دوره فیلم آموزش عملی برق ساختمان را مشاهده کنید.

 

نقشه جعبه فیوز

نقشه جعبه فیوز

 

نکته: ورودی و خروجی در کلیدهای مینیاتوری مهم نیست، یعنی در عملکرد کلید مینیاتوری تاثیر ندارد که شما ورودی را از بالای فیوز وصل کنید یا از پایین. ولی در استانداردهای برق ساختمان آمده است که بهتر است ورودی را از بالای کلید مینیاتوری و خروجی از پایین کلید باشد.

 

نقشه نصب جعبه فیوز همراه با کلید محافظ جان

کلید جریان باقیمانده یا همان کلید محافظ جان کم کم دارد جای خود را در برق ساختمان باز می کند. زیرا افراد کم کم متوجه مزیت های این دستگاه می شوند. این کلید می تواند از برق گرفتگی اشخاص، شوک الکتریکی، جریان نشتی از مدار شما محافظت کند.

کلیدهای محافظ جان ۲ ورودی و ۲ خروجی دارند. چون علاوه بر سیم فاز، سیم نول هم به آن وصل می شود. خب حالا نقشه نصب جعبه فیوز همراه با کلید محافظ جان را برایتان ترسیم کنیم.

روش نصب کلید محافظ جان

 

می بینید که فاز و نول از قسمت بالای کلید محافظ جان وارد شده و از قسمت پایین خارج می شود. ولی برای کلیدهای مینیاتوری و فشنگی اینکه ورودی از بالا باشد یا پایین، مهم نیست.

نکته: در مقررات جدید مبحث ۱۳ آمده است که نصب یک عدد فیوز اصلی، قبل از کلید محافظ جان الزامی است. یعنی در تصویر بالا بایستی یک عدد کلید مینیاتوری همراه آمپر با آمپراژ کنتور نصب شود.

 

خب ابتدا بیایید بررسی کنیم کابلی که برق را از کنتور به جعبه فیوز می‌رساند باید چه سایزی داشته باشد. هم در کتاب آموزش برق ساختمان و هم در دوره فیلم آموزش عملی برق ساختمان در مورد این نکته مهم صحبت کرده‌ام که اگر:

  • اگر کنتور برق ۲۵ آمپر است، کابل اصلی باید نمره ۳ در ۴ باشد.
  • اگر کنتور برق ۳۲ آمپر است، کابل اصلی باید نمره ۳ در ۶ باشد.
  • اگر کنتور برق ۵۰ آمپر است، کابل اصلی باید نمره ۳ در ۱۰ باشد.

 

حال به سراغ این موضوع می رویم که، ظرفیت فیوزهایی که در جعبه فیوز نصب می کنیم، چقدر باید باشد؟ یا فیوزهای جعبه فیوز باید چند آمپر باشند؟

  • برای سرخط روشنایی ها از کلید مینیاتوری ۱۰ آمپر نوع B استفاده کنید. (B10)
  • برای سرخط پریزها از کلید مینیاتوری ۱۶ آمپر نوع C استفاده کنید. (C16)
  • برای فیوز اصلی از کلید مینیاتوری هم آمپر با آمپراژ کنتور استفاده کنید. مثلاً اگر کنتور ۳۲ آمپر است کلید مینیاتوری اصلی هم باید ۳۲ آمپر باشد. این فیوز هم می تواند نوع B و هم می تواند نوع C انتخاب شود. ولی بهتر است که نوع B انتخاب شود زیرا معمولاً در کنتورهای برق از فیوزهای نوع C استفاده می‌شود، و بهتر است که فیوز پایین دست آن (یعنی همان فیوز اصلی داخل جعبه فیوز) از نوع B انتخاب شود تا در صورت بروز اتصالی، اول فیوز داخل جعبه فیوز بپرد.
  • آمپر کلید محافظ جان بهتر است بالاتر یا مساوی فیوز اصلی باشد. مثلاً اگر فیوز اصلی ۳۲ آمپر است، کلید محافظ جان می تواند ۳۲ آمپر یا ۴۰ آمپر یا حتی بالاتر باشد. هر چقدر آمپر کلید محافظ جان بیشتر باشد طول عمر آن هم بیشتر می شود. ولی دقت شود که جریان نشتی کلیدهای محافظ جان در منازل مسکونی و اداری باید ۳۰ میلی آمپر باشد. پیشنهاد میکنم آموزش روش سیمکشی کلید محافظ جان را مطالعه کنید تا این قسمت را بهتر متوجه شوید.
  • برای سرخط کولر آبی از کلید مینیاتوری ۱۰ آمپر نوع C استفاده کنید. (C10)
  • برای سرخط کولر گازی بستگی به سیمی دارد که برای آن نصب کرده اید، مثلاً اگر برای کولرگازی کابل نمره ۲.۵ استفاده کرده اید باید از کلید مینیاتوری ۱۶ آمپر تایپ سی استفاده کنید.

 

این آموزش توضیح مختصری بود در مورد آموزش نصب کلیدهای مینیاتوری که از کتاب آموزش برق ساختمان و سیستم های اعلان حریق انتخاب شده بود، اگر به دنبال مطالب جذابتر در مورد برق ساختمان هستید، سری هم به این کتاب بزنید و فصل اول آن را رایگان دانلود کنید.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://amoozesh-bargh.ir/?p=354
اشتراک گذاری:
مهندس مرادی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

1041 نظر در مورد جعبه فیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. سلام خسته نباشید میخاستم بدونم میشه از یک کلید محافظ جان سه فاز به عنوان کلید اصلی یک تابلوی کوچک استفاده کرد ؟
    البطه تمام مصرف کننده ها تک فاز هستن
    ایا با این کار تمامی فیوز های تک فاز هم امن میشه
    ممنون

    ۳

  2. سلام ،مهندس میشه تو یه جعبه تقسیم ۲۰*۲۰ که هم کابل های تلفن و هم کابل های آیفون یک ساختمون دو واحدی اومده از ترمینال کروزي که برا کابل های تلفن استفاده میکنیم،برای کابل های ايفونم یه ترمینال کروز جدا در نظر بگیریم که دیگه سیم های آیفون با نوار چسب سربندي نشن،بعد با این کار امکان نویز وجود داره..

    ۳

    1. سلام آقا مجید. بله میشه.
      ولی در کل پیشنهاد ما اینه که از ترمینالهای کروز استفاده نکنید. چون امکان ایجاد قطعی و مشکلات در اونها زیاده و رفع عیب به سختی انجام میشه. سربندی با وارنیش های حرارتی بهترین گزینه است. قیمت کمتری هم دارن.
      روی نویز تاثیری نداره.

      ۱

  3. سلام مهندس شبتون بخیر.مهندس میشه بگید برای تنظیم قفل دربازکن باید درو ببندیم تنظیم کنیم یا باید در باز باشه،ممنونم

    ۷

    1. سلام. شب شما هم بخیر.
      در رو حدوداً ۳۰ درجه باز کنید.( البته این درجه یک خورده به عرض در هم بستگی داره) و زنجیر رو کاملاً صاف به قفل بازکن وصل کنید. در این حالت نیازی به کشیدن فنر داخل قفل بازکن هم نیست و با یک انرژی خیلی کم هم میشه این کار رو کرد. بعدش در رو ببندید و ببینید که آیا فنر داخل قفل باز کن حدوداً یک سانتی متر کش میاد یا نه. بعدش دیگه ادامه کار دستتون میاد که چقدر دیگه باید زنجیر رو صفت کنید.

      ۱

    1. سلام حسین جان، مقررات برق ساختمان میگه برای هر کولر یک فیوز جدا.

      ولی اگر بیخیال مقررات بشیم. اگر ظرفیت کولرها ۱۸۰۰۰ و پایین تر باشه، این فیوز جوابگوست.

      ۳

  4. سلام فیوز اصلی ساختمان ۱۶ می باشد اما وقتی از لوازم برقی متعددی همزمان استفاده میشه فیوز اصلی قطع میشه و مجبوریم چند لوازم برقی را همزمان استفاده نکنیم و مشکل ساز شده است آیا می شود فیوز اصلی را به مثلا ۲۵ آمپر ارتقا داد و مشکلی برای لوازم برقی مثل یخچال وغیره ایجاد نمی شود ممنونم

    ۳

    1. سلام. اگر کنتور برق منزل شما ۱۵ آمپر باشه، تعویض کردن این فیوز فایده ای نداره. ولی اگر کنتوتون ۲۵ آمپره می تونید این فیوز رو با یک فیوز ۲۵ تعویض کنید.
      نه مشکلی برای لوازم برقی ایجاد نمی شه.

      ۳

  5. با سلام خدمت مهندس عزیز
    اگر سیم فاز کلید دو پل فاصله اش با فیوز ۲۵ آمپر نیم متر باشد .میخواستم بدونم که علت پریدن فیوز هنگامی که یکی از کلید ها رو میزنیم که یکی از لامپ روشن
    بشه چیه؟

    ۳

    1. سلام حسین جان. اول اون فیوز رو با یک فیوز سالم جایگزین کنید، شاید مشکل از فیوز باشه.
      در غیر اینصورت در داخل سرپیچ لامپ یا اتصالات کلیدها مشکلی هست که باید پیداش کنید.

      ۷

  6. سلام خسته نباشین می خواستم بدونم در یک محوطه کار گاهی که دارای چهارعدد تابلو برق میباشد(برای مصارف روشنایی)میتوان سیم ارت که از چاه بیرون امده رابه سیم نول وصل کرد

    ۳

    1. سلام آقا یوسف. شما نباید این کار رو انجام بدید. اگر لازم باشه خود اداره برق بنا به تشخیص خودش در تابلو کنتور این کار رو انجام میده.

      ۳

  7. با سلام خدمت مهندس عزیز

    با توجه به اینکه در روستای ما در برقکشی یک دستگاه خانه برای هر اتاق یک فیوز ۲۵ آمپر نصب میشود.میخواستم بدونم که نحوه اتصال سیمهای هر اتاق به فیوزها رو توضیح بدین.

    ۳

    1. سلام حسین جان. بله در بعضی جاها این چیزها رو رعایت نمی کنن و کلاً برای روشنایی و پریزهای هر اتاق یک سرخط در نظر می گیرن. ولی با این تفاسیر باز هم روش سربندی جعبه فیوز مانند نقشه بالاست ولی برای سرخط هر اتاق یک فیوز ۱۶ آمپر کفایت می کنه.

      ۳

  8. با سلام و احترام.
    من در منزل كار تعميرات لامپ انجام ميدم گاهي موقع تست لامپ بر اثر اتصالي فيوز منزل ميپرد.راهي هست فيوزي نصب كنم كه فقط همان قطع شود و برق منزل قطع نشود.لطفا راهنمايي كنيد چه نوع فيوزي و چطور نصب كنم.با تشكر از شما

    ۳

  9. با سلام خدمت مهندس عزیز

    داخل یکی از لوله های خرطومی آب هستش و زمانی که کلید تک پل رو میزنیم که لامپ روشن بشه,ولی با زدن کلید برای روشن شدن لامپ فیوز میپره .مشکل از کجاست؟

    ۳

    1. سلام حسین جان. اگر روکش سیم سالم باشه، آبِ داخل لوله مزاحمتی ایجاد نمیکنه. فکر می کنم جایی این روکش زخمی شده باشه، در این صورت سیم ها رو باید تعویض کرد.

      ۳

  10. سلام ایا ما می توانیم فیوزهای مینیاتوری را به جای عمودی بستن به صورت افقی نصب کنیم از لحاظ استاندارد مشکلی ندارد با تشکر

    ۳

  11. سلام .آیا میشه در یک واحد مسکونی به ازای هر اتاق یک فیوز ۲۵ آمپر نصب کنیم؟
    (در هر اتاق دو عدد پریز ,یک عدد کلید دو پل ,یک عدد کلید تک پل و سه عدد پریز )

    ۳

    1. سلام. سرخط روشنایی ها با سرخط پریزها باید جدا از هم باشه. ولی اگر برقکار قبلیتون به این صورتی که فرمودین سیم کشی رو انجام داده، پس از یک فیوز ۱۶ امپر استفاده کنید.

      ۳

  12. با سلام و خسته نباشید خدمت جناب مهندس
    اقای مهندس تو ساختمون های قدیمی که سیم کشی اونا بصورت زیر گچی میباشد چه جوری میشه اتصالات برقی رو رفع کرد؟فیوز ساختمون هی میپرد فیوزشم عوض کردم بازم درست نشد.
    لطفا راهنماییم کنین با تشکر

    ۱

    1. سلام محمد جان. اگر فیوز رو عوض کردید و مطمئن هستید از خرابی از فیوز نیست.این اتفاق به این خاطر می افته که یکی از سیم های برق سوخته و بعد از مدتی که کار میکنه دوباره فیوز میپره. شما ابتدا باید برق هر اتاق یا هر سرخط رو قطع کنی و تست کنی که آیا هنوز اون فیوز می پره یا نه. در این صورت می تونی بفهمی که مشکل از کدوم اتاق یا از کدوم سرخطه. بعدش اصطلاحاً دامنه جستجوت کوچیک تر میشه و راحت تر می تونی اون سیم معیوب رو پیدا کنی.

      ۳

  13. با سلام-در تابلو برق اصلی یک فیوزسه فاز ۳۵آمپراست و از زیر فیوز سه فاز وارد تابلو برق دستگاه شده است (فاصله زیاد است) واز داخل آن برای فیوز سه فاز۲۵آمپر دستگاه رفته است و خروجی فیوز بزای مصرف کننده ها وبرای نصب فیوز محافظ جان چون تابلو برق فیوز۲۵آمپر است و ما فقط فیوز۴۰آمپر در داخل کارخانه داریم نتوانستیم فیوز ۲۵ را حذف و در نتیجه سه فاز وارد محافظ جان و از خروجی برای ورودی فیوز رفت ؟آیا میشو د با توجه به فاصله محافظ جانRCCBرا جایگزین فیوز۳۵آمپرکرد؟ واز آنجا که می گویند بهتر محافظ جان نزدیک مصرف کننده باشد عیبی ندارد وارد فیوز شده؟

    ۳

    1. کلید محافظ برای سه فاز و تک فاز تفاوت میکند سه فاز ۴ دوخولی وخروجی دارد و تک فاز ۲ دوخولی وخروجی دارد.

      کلید محافظ RCD نمیتواند جایگزین فیوزMCB شود. وابسته به این است چند امپر است. معمولا کلید محافظ ۶۳ امپر ببالا است. و باید از فیوز هم بخاطر جریان اضافه برق over load کار میکند
      یک کلید دیگر به نامRCBO است که هم کار محافظ و کار فیوز را میکند به امپر های مختلف میباشد

      ۳

  14. باتشکرازسایت خوبتون واینکه جواب میدیدسوالی داشتم لطفاجواب بدیدوقتی درساختمانی درجعبه فیوزمسیرارت روبرای مدارات روشنایی وپریزهاقطع میکنیم یابه عبارت علمی مدارارت روبازمیکنیم علت انداختن فیوزحفاطت جان چی میتونه باشه فیوزهای روشنایی وپریزهاروکه بالامیزنیم حتی یک درمیان یابصورت راندم بازم حفاظ جان قطع میشه انگاری که ضعیف باشه باوجودی که تعویض هم کردم نشددرحالی که کلیه مسیرهای ارت بسمت مصرف کننده ها بازه علت یاعلتهای اتصال چی میتونه باشه باتشکر

    ۳

    1. سلام دوست عزیز. تمام سیم های ارت رو از ارت اصلی جدا کن. بعدش دونه دونه سیم های ارت رو وارد مدار کن و به ارت اصلی وصل کن، تا متوجه بشی که کدوم یک از سیم های ارت این مشکل رو ایجاد کرده. دلیلش هم خیلی ساده ست، یا سیم ارت در جایی با نول برخورد کرده یا سیم ارت با یک دیوار نمدار در تماسه. بعدش که سرخط معیوب رو پیدا کردی همه کلیدها یا پریزهای اون سرخط رو باز کن و بگرد دنبال اون چیزهایی که گفتم.

      ۳

  15. سلام.خسته نباشین .برای تقسیم برق بین فیوز ها داخل جعبه فیوز بجز سیم ایا چیز دیگه هست که بشه فیوزها رو بهم وصل کرد که جعبه فیوز هم خلوت تر باشه هم شیکتر.اگه هست اسمش و مشخصاتشو بزارین ممنون از سایت خوبتون

    ۳

  16. آیا کلید محافظ جان میتواند جایگزین فیوز شود چون میگویند محافظ جان در برابر اتصال کوتاه و اضافه جریان عمل نمی کند؟امادر شرکت این حرف راقبول ندارد و می گویند در سه فاز اگر جروجی محاغظ جان دو فاز بخورد به هم خورد (اتصال کوتاه ) چون جریان ورودی با خروجی متفاوت قطع میکند پس در برابر اتصال کوتاه هم می شود استفاده کرد ؟ ومن چگونه باید به انها اثبات کنم

    ۷

    1. سلام بله. از کلید محافظ جان، می توان به جای فیوز استفاده کرد. و این جمله که فیوز محافظ جان در برابر اتصال کوتاه و اضافه جریان عمل نمی کنه اشتباهه.

      ۳

  17. سلام خسته نباشید .برای استفاده ازکلید محافظ جان آیا باید برای تمام پریز ها و روشنایی ها سیم ارت بکشیم ؟؟؟ممنونم

    ۶

    1. سلام. در ساختمونی که ارت اجرا شده باشه، مقررات برق ساختمان میگه که باید برای تمام پریزها و روشنایی های اون ساختمون ارت نصب بشه.

      ۳

شروع گفتگو در واتساپ
1
آیا نیاز به کمک دارید؟ چت واتساپ
خانم داوودی آنلاین است.
سلام. داوودی هستم، مدیر فروش
هر سوالی که در مورد نحوه خرید کتاب ها و دوره های آموزشی دارید، بنده درخدمتم.
شماره واتساپ: 09194053853