تمام سفارشاتی که از امروز در سایت آموزش برق ثبت میکنید، روز 6 فروردین تحویل اداره پست خواهد شد. فروشگاه سایت
تمام سفارشاتی که از امروز در سایت آموزش برق ثبت میکنید، روز 6 فروردین تحویل اداره پست خواهد شد. فروشگاه سایت
0
0

آموزش کار با مولتی متر

27886 بازدید

با سلام. تعدادی از دوستان پیام داده بودند که در کتاب آموزش برق ساختمان و سیستم های اعلان حریق، جای آموزش کار با مولتی متر خالیست، بنابراین تصمیم گرفتیم که این مطلب را در سایت آموزش برق منتشر کنیم، در ضمن این مقاله آموزشی برای تمام دوستانی هم که عضو خبرنامه سایت هستند هم ارسال خواهد شد. اگر به برق ساختمان علاقه مند هستید، حتما عضو خبرنامه شوید تا از این به بعد اولین نفری باشید که آموزش ها را دریافت می کنید. لینک عضویت در خبرنامه

خب برویم سراغ این آموزش. قبل از شروع لازم است یادآوری کنم که محتوای این مقاله در فیلم پایین هم قابل مشاهده هست و اگر از آن دسته افرادی هستید که با فیلم بهتر یاد می‌گیرید، پس فیلم آموزش مولتی متر را حتماً مشاهده کنید. از آنجایی که این فیلم در یوتیوب آپلود شده، و یوتیوب دسترسی کاربران ایرانی را مسدود کرده، پس لازم است که از برنامه قندشکن استفاده کنید. در ضمن خوشحال می شویم عضو کانال یوتیوب ما شوید، ما هر هفته فیلم های جدیدی در کانال منتشر میکنیم. لینک ورود به کانال یوتیوب سایت آموزش برق

تعریف های خسته کننده و کتابی را هیچ وقت دوست ندارم. پس به زبان خودمانی می‌گویم:

مولتی متر همون دستگاهیه که باهاش، ولتاژ، آمپر، مقاومت و … رو اندازه گیری می کنن. والسلام

و البته کاربردهای دیگری مثل تست سلامت قطعات الکترونیکی یا تست برقراری اتصال و یا تست صحیح بودن عمل لحیم کاری، اندازه گیری دما و … را بررسی می‌کنند.
بعضی‌ها به این دستگاه ولت متر، بعضی‌ها اهم متر و بعضی‌ها آمپر متر هم می گویند. ولی از آنجایی که دستگاههای جدید پیشرفته‌تر شده‌اند و همه این قابلیت ها را با هم دارند، پس اسم مولتی متر برای این دستگاه صحیح تر است.

انواع مولتی متر از نظر ساختار

مولتی مترها در دو نوع آنالوگ (عقربه ای) و دیجیتال موجودند. که البته نوع آنالوگ آن در زمان دایناسورها و گذشته های دور استفاده میشد و ما هم در این آموزش در مورد مولتی مترهای آنالوگ صحبتی نخواهیم کرد.
مولتی مترهای دیجیتال خود به دو دسته معمولی و اتوماتیک تقسیم می شوند که مولتی مترهای اتوماتیک، قیمتی چند برابر مولتی مترهای معمولی دارند.
“مولتی مترهای دیجیتال اتوماتیک” امکان اندازه گیری موارد اضافه تری مثل، اندازه گیری جریان متناوب (AC)، تست فرکانس، اندازه گیری دما، تست خازن و… را دارند، در ضمن اُتو رنجAuto Range  هستند و نیازی به انتخاب رنج بصورت دستی ندارند. تصویر یک “مولتی متر دیجیتال اتوماتیک” را در پایین نشانتان می دهم. البته از آنجایی که قیمت این مولتی مترها بالاست، ما آموزشمان را بر مبنای مولتی مترهای ساده‌ی دستی پی میگیریم. ولی روش کلی کار با همه مولتی مترهای دیجیتال شبیه یکدیگر است.

مولتی متر اتوماتیک

آموزش کار با مولتی متر دیجیتال دستی:

از آنجایی که قیمت “مولتی متر دیجیتال دستی” پایین است (چیزی در حدود ۵۰۰ هزار تومان) و امکان تهیه آن برای بسیاری از دوستان امکان پذیر است، به آموزش کار با مولتی متر های دستی می پردازیم. در تصویر زیر یک مولتی متر دیجیتالی ساده (دستی) را مشاهده می کنید.

ابتدا به بررسی ترمینال های ورودی مولتی متر که محل اتصال پراب ها به مولتی متر هستند می پردازیم. معمولاً ۲ یا ۳ و گاهی ۴ ترمینال ورودی روی مولتی مترها قرار دارد. مثلاً در مولتی متر پایین ۳ ترمینال ورودی وجود دارد که با مقادیر VΩmA و COM و ۱۰A مشخص شده است.

آموزش کار با مولتی متر

  • یکی از ترمینال ها (پایین ترین ترمینال) که با علامت COM مشخص شده، به معنای پایه مشترک (منفی) است و در همه اندازه گیری ها باید پراب مشکی رنگ به این ترمینال متصل باشد.
  • ترمینال بعدی (ترمینال وسط) که با علامت VΩmA مشخص شده و وقتی می خواهید، ولتاژ، اهم (مقاومت) و جریان های کوچک در حد میلی آمپر را اندازه گیری کنید، باید پراب قرمز رنگ را به این ترمینال متصل کنید.
  • ترمینال سوم با علامت ۱۰A مشخص شده است. وقتی میخواهید جریان های نسبتاً بزرگی در حد ۵۰۰ میلی آمپر تا ۱۰ آمپر را اندازه گیری کنید، باید پراب قرمز رنگ را از ترمینال VΩmA جدا کنید و به ترمینال سوم یعنی ۱۰A وصل کنید. توجه داشته باشید که مولتی متر بالا فقط قابلیت اندازه گیری، جریان DC (مستقیم) را دارد و نمی تواند جریان های متناوب AC را اندازه گیری کند.
    حداکثر جریانی که مولتی متر بالا می تواند اندازه گیری کند، ۱۰ آمپر است و اگر جریانی بیشتر از دستگاه عبور کند، دستگاه خواهد سوخت.

 

قسمت های مختلف کلید سلکتوری:

اکنون به معرفی قسمت های مختلف کلید سلکتوری می پردازیم.
به ماس ماسکی که در وسط مولتی متر قرار گرفته و قابلیت چرخش دارد، کلید سلکتوری می گوییم. با چرخاندن این کلید سلکتوری می توانید انتخاب کنید که قصد اندازه گیری چه کمیتی را دارید. در تصویر زیر، رنج کمیت های مختلف مشخص شده است.

روش کار با ولت متر

البته اگر دستگاه شما با مولتی متر بالا فرق دارد، کافیست این علائم اختصاری را بدانید تا بتوانید با هر مولتی متری کار کنید.

علامت اختصاری ولتاژ ثابت متناوب

سوال: فرق ولتاژ ثابت و ولتاژ متغییر چیست؟ ولتاژی که باتری ها تولید می کنند ولتاژ ثابت و ولتاژ برق شهر که از پریزهای برق گرفته می شود، ولتاژ متناوب است.

روش اندازه گیری ولتاژ ثابت با ولت متر:

کلید سلکتوری روی مولتی متر را آنقدر بچرخانید که روی محدوده ولتاژ ثابت قرار گیرد. از آنجایی که قصد داریم تا ولتاژ یک باتری کوچک را اندازه گیری کنیم پس باید کلید سلکتوری روی مقدار ۲۰ قرار گیرد (البته می توانید کلید سلکتوری را روی ۲۰۰۰m هم قرار دهید.)

روش کار با ولت متر

همانطور که می بینید پراب قرمز رنگ به ترمینال VΩmA و پراب مشکی به ترمینال COM وصل شده. آنگاه در سمت دیگر پراب قرمز رنگ را به قطب مثبت باتری و پراب مشکی رنگ را به قطب منفی وصل کرده ایم و عدد ۱.۵ روی نمایشگر مولتی متر نشان داده شده است. اگر جای پراب قرمز و مشکی را در دو سر باتری جابجا وصل کنید، عدد ۱.۵- (منفی) نمایش داده می شود. که این علامت منفی نشان دهنده این است شما جای پراب مثبت و منفی را جابجا متصل کرده‌اید.

نکته: جهت اندازه گیری ولتاژ همیشه بایستی ولت متر را به صورت موازی در مدار قرار دهید. فرضاً اگر قصد دارید ولتاژ دو سر یک مقاومت الکترونیکی را اندازه گیری کنید، کافیست در حالتی که برق به آن مدار وصل است، پروب های ولت متر را روی ۲ پایه مقاومت الکترونیکی قرار دهید تا ولتاژ روی مقاومت به شما نشان داده شود.

توجه: حتماً زمانی که دارید ولتاژ یک عنصر الکترونیکی را روی یک مدار اندازه گیری می کنید، بایستی برق آن مدار وصل باشد.

روش اندازه گیری جریان با آمپر متر:

فرض کنید که در مدار زیر، قصد داریم که جریان عبوری از این ال ای دی های خطی را اندازه گیری کنیم. فرضاً در این مدار ۳ ال ای دی خطی تختِ یک متری قرار گرفته است.

روش سری کردن ال ای دی خطی تخت

کلید سلکتوری را آنقدر بچرخانید تا به محدوده جریان ثابت برسد. فرض می کنیم که نمی دانیم این مدار چه جریانی می کشد، پس کلید سلکتوری را روی بالاترین مقدار یعنی ۱۰ قرار می دهیم و پراب قرمز رنگ را به ترمینال ۱۰A متصل می کنیم در صورتی که اعداد نامفهومی (مثل ۱ یا ۰) در صفحه نمایش ظاهر شود، یعنی رنج جریان را بیش از حد بالا در نظر گرفته‌اید، آنگاه باید کلید سلکتوری را روی گزینه های دیگری مثل ۲۰۰m یا ۲۰m قرار دهید و پراب قرمز رنگ را هم جابجا کنید و به ترمینال ورودی VΩmA وصل کنید.
از آنجایی که آمپرمتر بصورت سری در مدار قرار می گیرد، پس سیم مثبت ورودی به مصرف کننده ها را قطع می کنیم و آمپرمتر را با ال ای دی ها سری می کنیم، مانند تصویر زیر:

روش کار با آمپرمتر

نکته: آمپر متر همیشه بصورت سری در مدار قرار می گیرد.

توجه: اگر اشتباهی کلید سلکتوری را روی جریان های پایین قرار دهید ولی جریان بالایی را اندازه گیری کنید، بایستی با مولتی متر خود خداحافظی کنید. من چندین مولتی متر دارم که به خاطر همین اشتباه کوچک آنها را دور انداخته ام و مجبور شده ام مولتی متری نو بخرم.

توجه : در صورتی که مولتی متر بصورت صحیح در مدار گیرد، ال ای دی های خطی در مدار بالا روشن می شوند. و مقدار جریان عبوری در صفحه نمایش نشان داده می شود.

توجه: مولتی متری که در تصویر بالا می بینید قابلیت اندازه گیری جریان برق شهری (AC) را ندارد. پیشنهاد می کنم اگر قصد اندازه گیری جریان AC دارید از کلمپ متر استفاده کنید، زیرا مولتی مترهای غیرکلمپی در برابر نوسان جریان بسیار زود می سوزند.

توجه: بیش از ۵ ثانیه از آمپرمتر این مولتی‌مترها استفاده نکنید، چرا که اگر مدت زمان زیادی جریان از این دستگاه عبور کند، دستگاه شما خراب می شود.

روش اندازه گیری مقاومت با اهم متر:

این بار قصد اندازه گیری مقدار یک مقاومت را داریم. پس پراب قرمز رنگ را از ترمینال قبلی خارج می کنیم و به ترمینال VΩmA متصل می کنیم. پراب مشکی رنگ هم طبق صحبت های قبلی همیشه باید به ترمینال COM متصل باشد. آنگاه کلید سلکتوری را آنقدر بچرخانید تا به محدوده اندازه گیری مقاومت برسد. از آنجایی که نمی دانیم اندازه این مقاومت چند اهم است، پس از بالاترین مقدار شروع می کنیم، در صورتی که اعداد نامفهومی در صفحه نمایش نشان داده شد، کلید سلکتوری را روی مقادیر کمتر قرار می دهیم.

سپس پراب های مشکی و قرمز رنگ را به دو سر مقاومت وصل کنید. مانند تصویر زیر

روش کار با اهم متر

ھنگام خواندن مقدار مقاومت به نكات زیر توجه كنید:
در مولتی متر ۳ حرف اختصاری وجود دارد که عبارتند از m , K , M
m معنای میلی است یعنی عدد نمایش داده شده باید در ۰/۰۰۱ ضرب شود.
K به معنای کیلو است یعنی عدد نمایش داده شده باید در ۱۰۰۰ ضرب شود.
M به معنای مگا است یعنی عدد نمایش داده شده باید در ۱۰۰۰۰۰۰ ضرب شود.

از آنجایی که در تصویر بالا، کلید سلکتوری روی مقدار ۲۰۰۰k قرار گرفته است و حرف اختصاری k، مخفف کیلو است، پس عدد نمایش داده شده (۳۹۰) را باید در ۱۰۰۰ ضرب کنیم. در این صورت مقدار ۳۹۰۰۰۰ بدست می آید. یعنی این مقاومت ۳۹۰ هزار اهم است.

 

نکته: مقاومت بصورت موازی در مدار قرار می گیرد و قبل از اندازه گیری مقاومت یک عنصر باید برق مدار را قطع کنید تا نتیجه بدست آمده صحیح باشد.

 

رنج بازر (بیزر):

از آنجایی که دانستن این بخش خیلی به درد یک برقکار می خورد، بد نیست که این مورد را هم یاد بگیرید. زیرا برای پیدا کردن سیم های تلفن و آیفون در برق ساختمان خیلی به کارتان می آید.
روی بیشتر مولتی مترها گزینه ای هست که علامت یک زنگ یا یک بلندگوی درج شده که در تصویر بالا آن را با محدوده رنج بازر مشخص کرده ایم.
فرض کنید که داخل یک لوله برق ۱۰ رشته سیم وجود دارد که همه آنها همرنگ هستند، و شما می خواهید از بین این ۱۰ رشته سیم، ۲ تا از آنها را مشخص کنید، کاری که می کنید این است که از یک سمت، سر آن دو سیم را لخت می کنید و به هم اتصال می دهید و از سمت دیگر مولتی متر را روی حالت تست بازر قرار می‌دهید و پراب ها را به صورت ۲ به ۲ و تصادفی روی تمام سیم ها تست می کنید. هر جا که مولتی متر به صدا درآمد، یعنی آن دو رشته سیم همان دو رشته سیمی هستند که از سمت دیگر به هم متصل شده اند.

 

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://amoozesh-bargh.ir/?p=2691
اشتراک گذاری:
مهندس مرادی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

327 نظر در مورد آموزش کار با مولتی متر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. سلام
    ایا برای اندازه گیری جریان نباید پین رو عوض و سیم رو به Am
    گذاشت ؟
    توی هر ۳ عکس همشون از یک سوکت در امدن!
    اگر نه اون پین به چکاری میاد؟

    ۲

      1. سلام مهندس جان
        بله داخل گوگل هر چی سرچ کنی بالاخره یه جوابی هم پیدا میکنی ولی وقتی شما داخل سایت آموزش کار با مولتی متر قرار دادید بنده انتظار دارم آموزش کامل باشه وگر نه با کمی جستجو همه چیز میشه داخل گوگل پیدا کرد البته قصد جسارت ندارم فقط انتظارم از سایت شما خیلی بالاست دوست دارم کامل باشه .
        بازم تشکر از سایت خوب شما و تلاش جناب آقای مهندس مرادی

        ۲

  2. سلام
    من میخوام یه مولتی متر بخرم مثل همین مولتی متر زرد رنگی که شما درباره اش توضیح دادید فقط میخواستم بدونم مولتی متر مدل(dt 832) با مولتی متر مدل(dec 838) چه فرقی با هم دارن؟
    تمام مشخصات و رنج های اندازه گیری شون مثل هم هست، اما از نظر اسم مدل با هم فرق دارن و رنگ یکیشون زرد و دیگری مشکی هست.
    لطفا راهنمایی بفرمایید.

    ۴

    1. سلام. فرق خاصی با هم ندارن. در کل یکم بیشتر هزینه کنید و یک چیزه بهتر بخرید. این دو مدلی که فرمودین از نظر طول عمر زیاد کاربده نیستن. حدوداً یک مولتی متر ۱۰۰ تومنی گزینه مناسبیه.

      ۵

  3. باسلام خدمت دوستان ایا دستگاهی هست که بتواند فاز ۲۲۰ ولت را تشخیص دهد شبیه فاز متر فقط مشکل فاز متر اینه که با فاز برگشتی یا القایی هم روشن میشه من میخام فاز۲۲۰ ولت را دقیق تشخیص داد یا فاز برگشتی یا القایی را تشخیص داد

    ۳

    1. سلام. بله. چنین فاز مترهایی در بازار هست. شاید خیلی ها هنوز با این دستگاه آشنا نباشن ولی بگردین پیدا می کنید.

      ۲

  4. سلام مهندس.
    برق سه فاز شهر داخل کارگاه دارم. میخوام دستگاه گل میخ زن بهش بزنم چگونه بفهمم برق چند امپره لطف کن بهم بگو ولت مترم دیجیتاله. ایا پرآب رو تک ب تک بزارم رو فازها. سلکتورو برا امپر رو چه نماد فنی بزارم. تشکر

    ۵

    1. سلام آقای جمالی. چرا می خوایی بدونی که چند آمپره؟
      دستگاه گل میخ زن شما تکفازه یا سه فازه؟
      دقیقاً نمی دونم اون دستگاه شما چند آمپر میکشه، اگر بیشتر از ۱۰ امپر بکشه، آمپرمتر شما می سوزه.

      ۵

  5. با سلام و خسته نباشید،تشکر میکنم از این سایت خوبتون ، اگه امکان داره طریقه کار با مولتی متر عقربه ای را برای من بفرستید ، با تشکر !😘

    ۴

  6. سلام خسته نباشید
    من یه مولتی متر مثل داخل تصاویر شما دارم که مدلشون یکیه.
    مولتی متر رو گذاشتم روی تست بازر،حواسم نبود وصلش کردم به برق شهر الان دیگه بوق نمیزنه،برق شهر هم اندازه گیری نمیکنه.
    آیا قابل تعمیر هست؟

    ۱

    1. سلام. داخل بعضی مولتی متر ها یک فیوز شیشه ای کوچیک هست. اگر اون فیوز سوخته باشه باید تعویضش کنید. اگر فیوز عمل نکرده باشه، متاسفانه اون مولتی متر قابل تعمیر نیست.

      ۳

  7. سلام . چند سوال داشتم .
    ۱- علامت سمت راست بیزر برای چیه ؟
    ۲- چطور با مولتی متر دیجیتالی ساده در حد ۲۵۰۰۰ تومن دما را اندازه گیری میکنند ؟
    ۳- کنار ترمینال max 10 sec و Each 15 min به چه معناست ؟

    ۱

    1. سلام
      ۱. علامت سمت راست بیزر، خازن است.
      ۲. البته خیلی از مولتی مترهای ارزان قیمت قابلیت اندازه گیری دما رو ندارن. مثلاً در تصاویر بالا که مشاهده می کنید، فقط مولتی متر اول این قابلیت رو داره.و یک عدد ترمومتر داخلی تو این مولتی متر هست کافیه سلکتور را رو ی c/f بگذارید تا دما رو نشان بدهد. البته دما را هم به درجه سانتیگراد و هم به درجه فارنهایت نشان می دهد.
      ۳. مفهومش اینه که این مولتی متر حداکثر ۱۰ امپر جریان رو اندازه گیری میکنه ولی حداکثر مدت زمانی که اجازه دارید جریان ازش عبور بدین برای اندازه گیری ۱۰ ثانیه است
      و فاصله بین دو اندازه گیری نمیتونه کمتر از ۱۵ دقیقه باشه که مولتی متر داغ میکنه و ممکنه فیوزش بسوزه
      یا تو اندازه گیری خطای فاحش داشته باشه.

      ۱

  8. باسلام و خسته نباشید.
    ولت متر بر روی ولتاژ متناوب عدد ۱.۹۶۷ را نشان می دهد. این عدد یعنی صد و نود و شش ولت هستش یا نزدیک به دو ولت؟
    ممنون میشم اگر راهنمایی بفرمایید.
    سپاسگزارم

    ۱

  9. سلام. چه مارک برای مولتی متر خوبه؟ لطفا یک مقاله هم در رابطه با راهنمای خرید مولتی متر بنویسید. آیا مارک yason خوبه؟

    ۱

  10. سلام،وقتتون بخیر،خسته نباشید ،یه مولتی متر ویکتورvc97 دارم دوبار پیش اومده که یهووسط کار شروع به بوق زدن مقطع میکنه وهمزمان تمام صفحه روشن خاموش میشه با تمام نوشته هاش،دفعه قبل که اینطور شد یادم نیست چطور به حالت عادی برگردوندمش،خاموش وروشن کردنش هم بی فایدست،میشه لطف کنیدراهنماییم کنید چکار باید انجام بدم.
    بینهایت متشکر از مطالب مفیدتون.اوقات بکام.

    ۱

  11. باسلام
    مهندس جان یه مولتی متر دیجیتال دارم ولی صدابیزردرشنیده نمیشه .فقط زمان اتصال اعدد نشون میده راهحل چیست?
    باسپاس از وقتی که دراختیار بنده گذاشتی?
    ۶۶.۶ ازگرگان

    ۱

شروع گفتگو در واتساپ
1
آیا نیاز به کمک دارید؟ چت واتساپ
خانم داوودی آنلاین است.
سلام. داوودی هستم، مدیر فروش
هر سوالی که در مورد نحوه خرید کتاب ها و دوره های آموزشی دارید، بنده درخدمتم.
شماره واتساپ: 09194053853