0
0

هر سیم ظرفیت عبور چه مقدار جریان برق را دارد؟

66770 بازدید

هر سیم ظرفیت عبور چه مقدار جریان برق را دارد؟

 

جریانی که می تواند از یک سیم برق عبور کند چند آمپر است

جریانی که می تواند از یک سیم برق عبور کند چند آمپر است؟

 

خیلی از دوستان در مورد ظرفیت سیم های برق برای عبور جریان سوال می کنند و می خواهند بدانند که مثلاً یک سیم شماره ۱/۵ یا فرضاً یک سیم نمره ۲/۵ ، چند آمپر جریان را می تواند عبور دهد. در جدول پایین پاسخ این سوال داده شده است.

برای مشاهده بهتر جدول پایین ، روی آن کلیک کنید. جدول زیر را برای فاصله حداکثر ۴۰ متر و دمای ۲۵ درجه سانتی گراد در نظر بگیرید.

 

مقدار جریان هر سیم برق

توضیحات:
گروه ۱ : یعنی سیم های داخل لوله که تعداد آنها در هر لوله یک تا سه سیم در نظر گرفته شده است.
گروه ۲: یعنی سیم های دولا یا  سه لا که آزادانه در هوا کشیده می شود و معمولا برای مصرف کننده های سیار به کار می رود.
گروه ۳: یعنی تعدادی سیم یک لا که آزادانه در هوا کشیده می شود و فاصله بین سیم های مجاور حداقل برابر قطر سیم است.

 

تاثیر دما بر جریان عبوری از سیم برق:

عایق سیم ها معمولاً از جنس پی وی سی است و حداکثر دمای مجاز برای آنها ۷۰ درجه سانتی گراد است. و اگر درجه حرارت محیط یا سیم برق از این مقدار بیشتر شود، روکش سیم ها شروع به ذوب شدن می کند و بعد از آن قسمت مسی آنها با هم تماس پیدا کرده و اتصالی رخ می دهد.

مقادیر جدول بالا برای شرایط ایده آل و برای دمای ۲۵ درجه سانتی گراد است. از آنجایی که همیشه شرایط ایده آل نیست، بهتر است از این مقدار، اندکی پایین تر در نظر گرفته شود تا از حداکثر ظرفیت سیم استفاده نشود و در شرایط غیر ایده آل، سیم برق دچار آسیب نشود.

چنانچه درجه حرارت محیط (گرم ترین زمان) از ۲۵ درجه بیشتر شود. باید مقادیر جدول بالا را در ضریب هایی که در جدول زیر آمده است ضرب کنید.

تاثیر دما بر جریان عبوری از سیم برق

یک مثال میزنیم. مثلاً می خواهیم حساب کنیم که در دمای ۴۰ درجه سانتی گراد ظرفیت یک سیم نمره ۲/۵ که در گروه ۱ قرار دارد چقدر کاهش می یابد.
از آنجایی که برای دمای ۴۰ درجه سانتی گراد، ضریب تصحیح ۰/۷۵ است، کافیست جریان ۲۰ آمپر را در ۰/۷۵ ضرب کنیم. در این صورت مقدار ۱۵ (آمپر) به دست می آید.

نتیجه گیری: هر چقدر دما از ۲۵ درجه سانتی گراد بیشتر شود، مقاومت سیم ها بیشتر شده و جریان مجاز عبوری از آنها کاهش می یابد و بالعکس.

 

 

تاثیر طول سیم بر جریان عبوری از سیم برق :

 در جدول زیر می توانید برحسب مقدار طول و جنس سیم ( از نظر مس یا آلومینیم )، مقدار جریان مجازی که می توان از یک سیم عبور داد را مشاهده کنید. برای مشاهده بهتر جدول روی آن کلیک کنید.

جدول جریان مجاز سیم ها

این جدول از سایت “سیم افشار نژاد خراسان” آورده شده است. اندک تفاوتی که در ارقام هر دو جدول مشاهده می کنید. به خاطر جنس و  کیفیت های متفاوت سیم هاست.

 

یک مثال از جدول بالا: جریان مجاز برای عبور از یک سیم نمره ۱۰ مسی ، با طول حداکثر ۵۰ متر، ۷۷ آمپر است و برای طول حداکثر ۱۰۰ متر ۵۰ آمپر است.

 

هر سیم چند آمپر جریان برق را می تواند عبور دهد؟
از هر سیم چند آمپر برق می تواند عبور کند؟
ظرفیت سیم های برق چقدر است؟
مقدار جریان هر سیم چقدر است؟
آیا این مطلب را می پسندید؟
https://amoozesh-bargh.ir/?p=179
اشتراک گذاری:
مهندس مرادی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

938 نظر در مورد هر سیم ظرفیت عبور چه مقدار جریان برق را دارد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. سلام خسته نباشید برای تابلو حروف برجسته نمای ساختمان که با یک ترانس ۱۲ ولت ۴۰ آمپر روشن میشه برای اتصال به برق با فاصله حدود ۱۳ متر از چه نمره سیم بايد استفاده کرد.در ضمن با همون شرایط ترانس۱۲ولت ۲۰ آمپر از چه نمره سیمی باید استفاده کرد.با تشکر

    ۶

    1. سلام. برای اتصال برق به ترانس ها سیم نمره ۱.۵ هم جواب میده ولی شما از نمره ۲.۵ استفاده کنید تا خیالتون راحت باشه.
      از ترانس تا تابلوی حروف برجسته هم از سیم نمره ۴ استفاده کنید.

      ۵

        1. سلام، بستگی به سطح مقطع سیمش داره، مثلاً برای کنتورهای ۲۵ آمپر کابل نمره ۴ نصب میکنن. و برای کنتورهای ۳۲ آمپر کابل نمره ۶ نصب میکنن.

          ۲

  2. با سلام،اگر از کنتور سه فاز با مینیاتوری ۴۰یا۵۰آمپر یک سیم تک فاز مستقیم ۶*۴یا۶*۳به جهت برق کشی کشیده شود،آیا موجب ذوب شدن کابل تک فاز و در نتیجه اتصالی میشود یا خیر؟چند وقت طول میکشد که با این رنج آمپر این سیم ذوب شود؟با تشکر

    ۶

    1. سلام آقا پیام. شما سوالتون رو درست مطرح نکردید. ببینید حتی اگر شما یک سیم شماره ۱ رو هم به کنتور ۳ فاز وصل کنید باز هم سیم نمیسوزه. سوختن سیم بستگی به مقدار جریانی داره که شما از اون سیم بکشین. مثلاً اگر یک وسیله برقی پر مصرف مثل کولر گازی رو به اون سیم شماره ۱ وصل کنید چون اون کولر گازی جریان زیادی میکشه، سیم میسوزه. پس سوختن ربطی به اینکه کنتور تک فاز باشه یا ۳ فاز نداره.
      در ضمن یک سیم ۳ در ۶ برای کابل اصلی یک منزل مسکونی خیلی هم مناسبه و اصلا نمیسوزه.

      ۶

  3. سلام مهندس
    سازمان گفته من کنتور ۲۵ آمپر با کابل ۶ دارم حالا چنتا سوال دارم اینه کابل ۶ مگه تا ۳۵ آمپر نمیکشه چرا میگن ماله شما ۲۵ آمپری یه ضمنا فاصله کنتور تا ترانس پایه برق هم حدود ۳۰ متر هست ؟
    دوم اینکه بعد از کنتور متأسفانه برقکار کابل ۴ کشیده تا پشت فیوزا تو جعبه مینیاتوری کولر گازی هم به تنهایی ۲۰ امپر طبق دفترچه میکشه بهترین پیشنهادتون چیه؟

    ۵

    1. سلام آقا محسن. ادارات برق میگن اگر کنتور شما ۲۵ آمپره باید از کابل نمره ۴ یا ۶ استفاده کنید. و اگر کنتور شما ۳۲ آمپره باید حتماً از کابل نمره ۶ استفاده کنید.

      برای کولر گازی تون هم باید یک کابل مجزای نمره ۴ تا کنتور ببرین.چون احتمال آسیب دیدن دستگاه های برقی منزل وجود داره.

      ۷

      1. سلام وقت بخیر..💚💚
        میخوام یه آینه لامپی بسازم..
        با لامپ های ۱۸وات..
        از چه سیمی استفاده کنم که داغ نکنه..
        تعداد لامپ ۱۴عدد..
        آیا یک دوشاخه کافیه؟؟؟

        ۳

        1. سلام، اگر قبلاً کابل نمره ۶ خرید کردید، قطعا کابل ۶ از کابل ۴ بهتره. ولی اگر مسیرتون خیلی طولانی نیست، همون کابل ۴ هم جوابگو هست.

          ۴

  4. با سلام
    ۱-برای تمام روشنایی های منزل (همه لامپ های LED کم مصرف) از سیم ۱ استفاده شده آیا ایرادی داره؟
    ۲- ازکنتور تا جعبه فیوز داخل ساختمان که فاصله حدود ۱۹ متردارد از سیم ۴ و برای کولر گازی ۲۴۰۰۰ که تا جعبه فیوز حدود ۱۲ متر فاصله دارد سیم ۲.۵ کشیده شده است و هم چنین سیم نول آن از پریز گرفته شده ایا مشکلی دارد؟
    با تشکر

    ۷

    1. سلام. از نظر عملی اگر همه لامپ ها کم مصرف باشند، خیر مشکلی نداره. ولی از لحاظ قانونی و استانداردهای برق ساختمان برای روشنایی باید از سیم نمره ۱/۵ استفاده بشه.
      ۲- این شماره هایی که گفتین از لحاظ تئوری و استاندارد کمه و باید از کنتور تا جعبه فیوز از سیم نمره ۶ و از جعبه فیوز تا کولر از سیم نمره ۴ استفاده میشد و سیم نول کولر از پریز گرفته نمیشد.
      ولی حالا کاریه که شده و احتمالاً تعویضش هم امکان پذیر نباشه. در کل بهتون پیشنهاد میکنم زمانی که بیشتر وسایل منزل و کولر گازی روشنه به اون کابل نمره ۴ و اون سیم نمره ۲/۵ که فرموده بودین دست بزنید و اگر گرما رو روی سیم ها احساس کردین باید نسبت به تعویض سیم ها اقدام کنید در غیر اینصورت یعنی اگر سیم ها داغ نمیشن نیازی نیست که نگران باشید.

      ۳

  5. دو کابل با سطح مقطع مشخص را موازي مي کنيم . سطح مقطع حاصل جمع دو تا سطح مقطع هاست یا خير ؟ اگر خير چه رابطه اي وجود دارد ؟ ممنون ميشم پاسخ بديد .

    ۶

    1. سلام. بله سطح مقطع جدید، حاصل جمع دو سطع مقطع هاست. یعنی اگر دو تا سیم نمره ۲/۵ رو با هم جمع کنید، حاصلش میشه یک سیم نمره ۵

      ۴

      1. ممنون از پاسختون . اما از خيلي وقت پيش یه چيز تو ذهن من مونده که اگر دو تا سيم رو با هم موازي کنيم سطح مقطع حاصل اينگونه بدست مي آيد که توان ۲ سطح مقطع سيم اول را با توان ۲ سطح مقطع سيم دوم جمع مي کنيم از حاصل جذر مي گيريم جواب سطح مقطع حاصل از موازي کردن دو تا سيم هستش . اين درسته يا من اشتباه ميکنم . يه دستگاهي کابل ۱۲۰ * ۳ ميخواد . کابل موجود ۷۰ * ۳ هست . میخوام مطمئن بشم با موازي کردن يه کابل ۵۰ * ۳ به خواستم ميرسم . چون اون فرمولي که خدمتتون عرض کردم تو ذهنم بود مردد شدم .

        ۶

        1. سلام. ببینید، وقتی ما میگم یک سیم نمره ۲.۵ هستش یعنی مساحت سطح مقطع اون سیم ۲.۵ میلی متر مربعه. پس اگر ۲ تا سیم رو با هم موازی کنیم این مساحت ها جمع میشه.
          به این خاطر اون تصور اشتباه برای شما به وجود اومده چون شما فکر کردین که منظور از نمره ۲.۵ ، یعنی قطر بیرونی سیم. درسته؟

          ۲- بله. موازی کردن یک کابل نمره ۷۰ با یک کابل نمره ۵۰، بهتون یک کابل نمره ۱۲۰ میده.

          ۴

  6. سلام خسته نباشید. ساختمان بنده با سیم افشان نمره ۴ تا جعبه فیوز ساختمان ۹ متر فاصله سیم هستش.از جبه فیوز تا کولر گازی معمولی ۱۰ متر با سیم ۲.۵ فاصله سیم هستش . به نظر شما جوابگو هستش این سیمکشی یا نه؟. ممنون از سایت خوبتون.

    ۴

    1. سلام. ظرفیت کولر گازیتون رو ننوشتید که چقدره. اگر روی پلاک دستگاه رو بخونید نوشته که جریان مصرفی دستگاه چقدره.

      ۴

      1. سلام .دوست عزیزبستگی دارد ب اینکه چه طولی مد نظر باشد یک رشته سیم بطول ۱سانت میتواند تا چند امپر تحمل کند اما با افزایش متراز از میزان امپر دهی کاسته میشود.

        ۶

    1. سلام. انعطاف پذیری سیم های افشان از مفتولی بیشتره.
      تحمل مکانیکی سیم مفتولی بیشتره.یعنی برای جاهایی که قراره به کابل فشار بیاد یا بهش ضربه بخوره کابل مفتولی مقاوم تره.
      سیم افشان معمولاً مقداری از سیم مفتولی گرون تره.
      سیم های مفتولی ولتاژ و جریان بالاتری رو نسبت به سیم های افشان می تونه تحمل کنه. البته این تفاوت خیلی چشمگیر نیست.

      ۳

  7. سلام وتشکر از سایت مفید شما.بنظرم اینروزها و در عصر فعلی در هر زمینه قدری زیاده روی و وسواس زیاد شده ک در مورد برق وبرقکاری هم صدق میکنه.زمانی بود ک ساختمانها ب همان تک فیوز ۵ امپری کنتور وصل میشد وخبری از جعبه فیور -کلید اتوماتیک -محافظ جان -ارت و…نبود .البته بودن امکانات جدید ب هیچ وجه بد نیست اما متا سفانه خیلی زیاده روی میشود.واین هزینه های بسیاری ب هزینهای دیگر ساختمان اضافه میکند.شما فقط یک ملاحظه درمورد تابلو برق کنتور داشته باشید و ببینید چقدر مقررات واستانداردهای متعدد برای ان تعریف کردند حتی برای جعبه ان ک فقط کارش جمع اوری کنتورها در یک مکان هست ولزومی بر این همه بیانیه برای ان نیست.حتی برای لولای در و قفل وچفتش هم حکم صادر شده و همه ملزم ب اجرای ان هستند.متاسفانه وبازمتاسفانه بعضی ها برای اینکه جیبشان پر پول شود هر کاری میکنند .مدرسه شبانه روزی در منطقه ما هست ک گاهی برای رفع اشکالات برقیش میروم شاید باور نکنید ک برایش ترانس زمینی با تابلوهای متعدد در نظر گرفتند وکابلهایی ک میتوانند برق یک شهر کوچک را تعمین کنند در زیر خاک مدفون شده ک نمیدانم میخواستند چکار کنند .کل مصرفشان با یک کنتور سه فاز ۳۲امپر یا نهایت ۴۰ تعمین میشد .یک کولر گازی در حین کار ک با کلمپ امپرش ۹ خوانده میشود و حتی سیم ۱/۵ هم جوابگوست سفارش کابل ۲در ۴ برایش میشود حال این هزینه اضافی ک تحمیل میشه را چه کسی باید بپردازد معلوم نیست.

    ۲

    1. سلام آقای زمانی. ممنونم از شما بابت این کامنت. ۵۰ درصد با حرف های شما موافقم و ۵۰ درصد خیر. سخت گیری ها بیشتر شده و این باعث بالاتر رفتن ایمنی شده که خیلی خوبه. همیشه با خودم میگم اگر این سخت گیری ها در تمام کشور فقط جان یک نفر رو نجات بده کافیه. ولی به قول شما بعضی وقتها یک هزینه های اضافی رو می بینیم، که وجدانمون درد میگیره ولی مجبوریم اجرا کنیم.

      ۵

  8. دو رشته سیم برگشت و نول از چراغ میاریم تو قوطی کلید بعد برای خود قوطی فقط سیم فاز بیاریم و نول چراغ را ببریم تو یه قوطی کلید دیگه و نول بگیریم مشکلی خاهد داشت؟

    ۳

    1. اگر اون رشته سیمی نولی که می فرمایید از یک مدار روشنایی از قوطی کلید کناری اومده باشه، مشکلی نداره.
      ولی اگر از قوطی کلید پریزها اومده باشه، مشکل داره و نباید از نول پریزها برای روشنایی ها انشعاب گرفت.

      ۳

  9. مجددا درود
    در سربندی نول روشنایی میشه از هر سیم نول برای دادن نول ب روشنایی استفاده کرد
    و همچنین ایا از خرطومی نسوز بجای پلیکا از کف زمین کار کنیم بعد میشه سیمی رو ک مشکل پیدا کرد رو تعویض کرد یعنی براحتی میاد بیرون از خرطومی

    ۳

    1. سلام.قسمت اول سوالتون رو متوجه نشدم.
      بله میشه از خرطومی نسوز استفاده کرد. امکان تعویض کردن سیم های داخل اون هم هست،

      ۴

  10. سلام. و خسته نباشید.
    می خواستم بدونم به یه پریز خانگی حداکثر چند دوشاخه میتوان وصل کرد؟
    محدودیت از نظر ولتاژ و شدت جریان چقدر هس؟

    ۵

    1. سلام. استفاده از دو شاخه ها و سه راهی ها برای پریز برق ممنوعه و طبق مقررات هر وسیله برقی باید یک پریز جدا داشته باشه.
      محدودیتی که از نظر جریان هست اینه هر پریز می تونه تا ۱۶ آمپر رو جوابگو باشه.

      ۵

  11. سلام.یکی از همکارها میگفت برای محاسبه ظرفیت سیم که در بازار رواج داره، نمره سیم رو در ۴ ضرب کنید تا میزان ظرفیت سیم بدست بیاد.مثلا ۶=۱.۵*۴

    ۴

    1. سلام. بله جوابگوست. ولی چون در این حالت از حداکثر ظرفیت سیم استفاده میشه بهتره که از کابل ۲ در ۱/۵ استفاده کنید.

      ۳

  12. سلام،اگر فیوز کنتور قطع بشه،امکان داره از کلید کولر،یا سوختن دینام کولر باشه،ممنون میشم راهنمائی‌های بفرمابید

    ۳

شروع گفتگو در واتساپ
1
آیا نیاز به کمک دارید؟ چت واتساپ
خانم داوودی آنلاین است.
سلام. داوودی هستم، مدیر فروش
هر سوالی که در مورد نحوه خرید کتاب ها و دوره های آموزشی دارید، بنده درخدمتم.
شماره واتساپ: 09194053853